Eficiența economică a culturii de floarea soarelui

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 13503
Mărime: 86.86KB (arhivat)
Publicat de: Mia Neagu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Ion

Cuprins

  1. Importanta economica a florii soarelui 2
  2. Capitolul I : Evolutia culturii de floarea soarelui 6
  3. 1.1. Evolutia suprafetelor cultivate si productiile de floarea soarelui pe plan mondial 6
  4. 1.2. Suprafetele cultivate cu floarea soarelui si productiile realizate in Romania 6
  5. 1.3. Dinamica productiei pe perioada 2000-2009, pretul pe piata interna in 2004, situatia privind exportul si importul in 2009 7
  6. Capitolul II : Factorul de productie- pamantul 9
  7. 2.1.Fertilitatea naturala,culturala, economica si potentata 9
  8. 2.2.Evaluarea terenurilor agricole 11
  9. 2.3.Bonitarea terenurilor agricole 12
  10. 2.4.Evaluarea calitativa si valorica a terenurilor agricole pe baza bonitarii cadastrale 16
  11. Capitolul III : Forta de munca 18
  12. 3.1. Caracteristicile si particularitatile muncii in agricultura 18
  13. 3.1.1. Tasaturile tehnice ale muncii din agricultura 18
  14. 3.1.2. Trasaturile economice is sociale ale muncii din agricultura 19
  15. 3.2. Resursele de munca din agricultura 20
  16. 3.3. Productivitatea muncii in agricultura 27
  17. 3.4. Specificul productivitatii muncii in agricultura 28
  18. Capitolul IV : Capitalul in agricultura 33
  19. 4.1. Capitalul ca factor de productie 33
  20. 4.1.1. Capitalul fix 34
  21. 4.1.2. Capitalul circulant 35
  22. 4.1.3. Capitalul de exploatare 36
  23. 4.2. Mijloace de mecanizare in agricultura 38
  24. Capitolul V: Eficienta economica a culturii de floarea soarelui 41
  25. 5.1. Indicatorii eficientei economice a investitiilor 41
  26. Capitolul VI :Concluzii 44
  27. Bibligrafie 46

Extras din proiect

IMPORTANTA ECONOMICA A CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

Apartine familiei Compositae, genul Helianthus si cuprinde numeroase specii dintre care doar H.annuus cultus este cultivata sub diferite forme.

Floarea-soarelui este o plantă uleioasă de mare importanţă economică şi alimentară. Aria de origine este partea sudica a Americii de Nord(din Nordul Mexicului pana in sudul Apalasilor) unde a fost utilizata din timpuri stravechi.

Desi are cerinte mari de caldura, luata in cultura s-a adaptat la variatii mari de temperaturi(fie ridicate:25-30˚C, fie scazute:13-17˚C).

Adaptabilitatea se traduce si prin rezistenta fata de seceta, desi randamentele cele mai bune le da in zonele cu precipitatii bogate.Necesita soluri fertile,profunde,cu structura mijlocie,deci este sensibil pretentioasa.

Cultura florii-soarelui întâlneşte în România, condiţii de favorabilitate diferite, în funcţie de regimul precipitaţiilor şi de însuşirile fizice şi chimice ale solului, cât şi în relaţie cu evoluţia bolilor. În funcţie de raportul dintre resursele de ecologice şi cerinţele actualelor forme cultivate în România, s-a delimitat cinci zone de cultură

Zona I. Cuprinde zonele din Câmpia Română, sudul Dobrogei şi Câmpia Olteniei. Acestea asigură cele mai bune condiţii de creştere şi dezvoltare pentru cultura florii-soarelui, întrucât solurile dominante sunt de tip cemoziomic, profunde, cu textură lutoasă, conţinut ridicat în elemente nutritive şi capacitate sporită de reţinere a apei, iar din punct de vedere climatic, temperatura, lumina şi uneori precipitaţiile (350-600 mm) corespund cerinţelor obţinerii unor producţii ridicate, frecvenţa unor perioade lungi de secetă şi arşiţă, determină atacuri.

Zona a Il-a. Câmpia de Vest (judeţele Timiş, Arad). Suprafeţele cultivate în această zonă asigură condiţii bune de dezvoltare a culturii florii-soarelui, datorită solurilor cernoziomice, profunde, precum şi cantităţilor mai mari de precipitaţii (450-650 mm). Perioadele de secetă şi arşiţă sunt mai puţin frecvente decât în partea de sud a ţării. Această zonă se caracterizează printr-un atac moderat de putregai alb şi cenuşiu (Sclerotlnia sclerotiorum şi Botrytis cinerea) şi un atac mai puternic de pătare brună (Phomopsis helianthi). Se recomandă următorii hibrizi: Felix, Select, Festiv, Fundulea 249, Alex, Romina, Rapid, Performer, Fundulea 206, Favorit, Timiş.

Zona a IlI-a. Zonele neirigate din Câmpia Română şi Podişul Dobrogei neirigat. Unităţile teritoriale ale acestei zone se află în partea de nord a câmpiei irigate şi sunt apreciate ca mijlociu favorabile pentru cultura florii-Soarelui. Condiţiile de cultură ale florii-soarelui sunt mai puţin favorabile datorită, în principal, deficitului de apă şi prezenţei solurilor brun-roşcate din această zonă a Câmpiei Române. Această zonă se caracterizează prin perioade lungi de secetă şi arşiţă, vânturi puternice şi un atac moderat de putregai alb şi cenuşiu (Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea), precum şi putregai cărbunos (Sclero-tiurh bataticbla), patogen specific zonelor mai aride. Se recomandă următorii hibrizi: Select, Super, Festiv, Fundulea 206, Fundulea 249, Turbo, Favorit, Romina, Rapid, Alex, Justin.

Zona a IV-a. Câmpia de Vest (judeţele Bihor, Satu-Mare). Suprafeţele din aceste judeţe sunt favorabile culturii florii-soarelui, solurile fiind de tip cemoziomic, cu un regim favorabil de precipitaţii (500-650 mm). Din această cauză se înregistrează, în mod frecvent, un atac puternic de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) şi de pătare brună (Phomopsis helianthi). Se recomandă hibrizii: Select, Festiv, Felix, Fundulea 249, Turbo, Favorit, Alex, Rapid, Romina, Timiş.

Zona a V-a. Câmpia Jijiei, Podişul Bârladului şi Câmpia Transil¬vaniei.Din punct de vedere al condiţiilor naturale, aceste teritorii se afla la limita inferioară de favorabitate pentru cultura florii-soarelui. Cauza principală este fertilitatea scăzută a solurilor datorită procesului de eroziune, care variază de la moderat la excesiv pe toate tipurile de soi. În Câmpia Jijiei şi Podişul Bârladului, ca factor limitativ, se adaugă deficitul de apă din perioada de vegetaţie, iar în Câmpia Transilvaniei apar adesea excesul temporar de apă, temperaturi scăzute şi în unele locuri aciditatea solului. Se re¬comandă hibrizii:Festiv,Super,Select,Felix,Fundulea 206, Fundulea 249, Alex, Rapid, Justin.

Prin conţinutul seminţelor în substanţe grase (33-56 %) şi calitatea deosebită a uleiului rezultat în extracţie, planta reprezintă una dintre principalele surse de grăsimi vegetale, utilizate în alimentaţia omenirii, respectiv cea mai importantă sursă de ulei pentru România.

Ca sursă de ulei vegetal, pe plan mondial, floarea-soarelui ocupă locul al patrulea, după soia, palmier şi rapiţă.

Valoarea alimentară ridicată a uleiului de floarea-soarelui, se datorează conţinutului bogat în acizi graşi nesaturaţi, reprezentaţi preponderent de acidul linoleic (44-75 %) şi acidul oleic (14-43 %), cât şi prezenţei reduse a acidului linilenic (0,2 %), componente care-i conferă stabilitate şi capacitate îndelungată de păstrare, superioare altor uleiuri vegetale. Funcţia nutritivă a uleiului de floarea-soarelui este sporită de prezenţa unor provitamine a vitaminelor liposolubile A, D, E, fosfatidelor ca şi a vitaminelor B4, B8 , K. Uleiul mai conţine steroli (aproximativ 0,04 %) şi tocoferoli (fracţiune antioxidantă a uleiului vegetal, cca. 0,07%).

Capacitatea energetică (8,8 calorii/g ulei) şi gradul de asimilare ridicat, situează uleiul de floarea-soarelui aproape de nivelul nutritiv al untului.

Uleiul rafinat de floarea-soarelui se foloseşte, în principal, în alimentaţie, în industraia margarinei şi a conservelor. Uleiul de floarea-soarelui este excelent pentru alimentaţie, având fluiditate, culoare, gust şi miros plăcute. Produsul este folosit şi în industrie pentru producerea lacurilor speciale şi a răşinilor, precum şi în pictură. Reziduurile rezultate în urma procesului de rafinare, se folosesc la fabricarea săpunurilor, la obţinerea cerurilor, fosfatidelor, lecitinei şi tocoferolilor. Fosfatidele şi lecitina extrase din uleiul de floarea-soarelui, sunt utilizate în industria alimentară, panificaţie, patiserie, în prepararea ciocolatei şi a mezelurilor.

Preview document

Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 1
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 2
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 3
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 4
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 5
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 6
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 7
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 8
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 9
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 10
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 11
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 12
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 13
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 14
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 15
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 16
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 17
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 18
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 19
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 20
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 21
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 22
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 23
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 24
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 25
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 26
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 27
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 28
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 29
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 30
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 31
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 32
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 33
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 34
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 35
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 36
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 37
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 38
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 39
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 40
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 41
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 42
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 43
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 44
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 45
Eficiența economică a culturii de floarea soarelui - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Eficienta Economica a Culturii de Floarea Soarelui.doc

Alții au mai descărcat și

Fabricarea uleiului alimentar în cadrul SC Expur SA

1.Despre uleiul alimentar 1.1 Cele mai vechi dovezi ale folosirii uleiului alimentar În luna ianuarie a anului 2006 un grup de muncitori din...

Elaborarea sistemelor de fertilizare și lucrări al solului

Pentru a-si valorifica la maximum potentialul productiv, plantele cultivate au nevoie de cantitati corespunzatoare de apa, lumina, dioxid de carbon...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Diversificarea activităților în spațiul rural prin cultivarea plantelor energetice

INTRODUCERE În condiţiile crizei care presează astăzi omenirea este imperios necesar să se găsească noi surse de energie şi hrană. Plantele verzi...

Tehnologia producerii de sămânță de floarea-soarelui, în condițiile anului 2010, la SC Agrocomplex SA Lunca, Pașcani

INTRODUCERE În anul 1931, N. Vavilov a situat originea florii - soarelui în partea de nord a Mexicului şi în statele americane Colorado şi...

Importanța și răspândirea florii-soarelui în lume și în România

Importanţa Floare–soarelui este una din cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai...

Agro-Ecosistemul Florii-Soarelui

INTRODUCERE Agroecosistemul florii soarelui sufera pierderi de biomasa vegetala utila datorita daunarii plantei de anumiti patogeni si daunatori...

Managementul exploatațiilor agricole - planul de afaceri al unei exploatații agricole

Cap 1. Functia de previziune a managementului A întrezări şi, eventual, a cuantifica evoluţia viitoare a unor fenomene de natură...

Elaborarea programului de producție într-o exploatație agricolă

Functia de previziune A prevede inseamna a te pregati azi pentru ceea ce vei face maine. Este activitatea prin care rational, constient, toti...

Fișa tehnologică a culturilor agricole

Cap I Prezentarea zonei studiate Localitatea. Așezarea geografică. Orașul Jimbolia se află situat în partea de vest a României, la 572 km...

Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola

Cap I - Functia de previziune a managementului A întrezări şi, eventual, a cuantifica evoluţia viitoare a unor fenomene de natură...

Ai nevoie de altceva?