Studiu de caz - fermă de suine - reproducție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6102
Mărime: 108.53KB (arhivat)
Publicat de: Andra Madalina B.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Citu Valeriu

Extras din proiect

Se doreste infiintarea unei ferme dotata cu echipament tehnologic corespunzator care sa asigure realizarea unor performante de productie competitive si eficiente. Pentru garantarea realizarii scopului propus se vor realiza urmatoarele:

- Renovarea, compartimentarea si dotarea halelor de reproductie, maternitate si crestere tineret in conformitate cu normele in vigoare impuse de Uniunea Europeana;

- Popularea fermei cu scroafe de reproductie se va face cu material biologic de inalta performanta reproductiva, cu o descendenta performanta sub raportul principalilor indicatori de productie si o calitate a carcasei la nivelul exigentelor solicitate de procesatori;

- Organizarea fluxului tehnologic si modernizarea conditiilor de crestere prin dotare cu ecipament modern care sa garanteze dezvoltarea intregului potential biologic de productie al animalelor;

- Asigurarea unui nutret de buna calitate si distribuirea acestuia cu un echipament de hala care sa permita rationalizarea tehnologica si eliminarea in totalitate a risipei de furaj.

Activitatea fermei se va organiza in cele sapte hale existente, hale ce vor cuprinde cele trei sectoare principale: gestatia, maternitatea si tineretul.

Consideratiuni asupra materialului biologic

Investitia ce se va realiza are ca scop final obtinerea unui profit maxim din activitatea de baza. Pentru realizarea acestui deziderat s-a urmarit ca dimamica productiei sa se inscrie in anumiti parametrii tehnici care au o relevanta economica si efect in maximizarea eficientei activitatii. Acesti parametrii se pot obtine de la animale cu performante de productie superioare, performante care vizeaza aria de reproductie a suinelor.

Desigur performanta biologica se va realiza numai prin asigurarea unor conditii optime de cazare si furajare.

In Romania in perioada 1965-1990 s-a dezvoltat un puternic sector de crestere industrial al suinelor, productia realizandu-se preponderent in combinatii specializate de tip indistrial.

In principal, s-a lucrat cu patru rase (Landrace, Durloc, Marele Alb si Hampshire) importante si ulterior multiplicate in rase curate, in complexele de selectie. Tehnicile de selectie aplicate dupa performantele proprii si descendenti s-au dovedit relativ multumitoare. Programele de hibridare si ameliorare au urmarit eficientizarea fenomenului de heterozis si valorificarea acestuia prin porcul hibrid industrial. S-au reusit chiar obtinerea unor linii sintetice.

Tehnicile moderne de genetica cantitativa au constituit baza programelor de ameliorare realizate de catre PIC. Noile intrumente de lucru cum ar fi amprentele genetice, biologia moleculara si tehnologia embrionara sunt incorporate in programele de cercetare si ameliorare. Informatiile asupra genelor au fost combinate cu informatiile fonotipice pentru imbunatatirea acuratetii selectiei. Au fost introduse teste cu amprente genetice pentru calitatea carnii si numarul pureilor la fatare.

Din datele prezentate rezulta ca alegerea materialului biologic cu care se va popula ferma va tine cont de toate caracterele productive, nivelul si capacitatea de transmitere in transcedenta a acestora.

Asfel, pentru scroafe s-a ales linia Camborough, iar pentru vieri, linia PIC 402.

Linia de scoafe Camborough

- prolificitate ridicata si constanta,

- abilitati materne exceptionale,

- temperament docil si durata îndelungata de exploatare,

- viteza mare de crestere,

- calitati de neegalat ale carcasei si carnii descendentilor

Femela Camborough este înzestrata cu un potential genetic demonstrat, atât în privinta numarului mare de descendenti, cât si a kilogramelor de carne de calitate / scroafa/ an.

Originea si istoricul produsului

Femela Camborough este un hibrid rezultat din încrucisarea vierului GP 1075 cu femela GP 1050. Vierul GP1075 apartine unei linii sintetice, de culoare alba, creata înca din 1990 pornindu-se de la liniile Marele Alb si Duroc. Scroafa GP1050 este un produs hibrid la nivelul generatiei de Bunici.

Istoricul selectiei

Obiectivul selectiei scroafelor GP1050 ca genitor matern al femelei Camborough este focalizat pe combinarea eficienta a prolificitatii si rezistentei la conditiile de exploatare cu caractere productive cum sunt: viteza de crestere, conversia furajului si atribute ale carcasei.

În cazul vierului matern GP1075 ameliorarea a fost directionata si mai mult în directia caracterelor de productie, aspect reflectat de presiunea de selectie aplicata asupra caracterelor ce privesc calitatea carcasei si eficienta conversiei furajere.

În cazul tuturor liniilor fondatoare caracterele care au fost incluse în calculul valorii economice sunt: viteza de crestere, grosimea stratului dorsal de grasime, adâncimea ochiului de muschi, consum zilnic de furaj, purcei fatati vii, greutatea si uniformitatea cuibului la fatare, greutatea cuibului la întarcare, vârsta la prima monta, intervalul dintre întarcare si monta, integritate fizica si structurala. Informatiile înregistrate sunt combinate pentru calculul unui Index de selectie, initial bazat pe un model economic clasic, iar din 1990 pe estimarea valorii de ameliorare prin sistemul multivariabile BLUP, metodologie prin care se evalueaza performantele de productie si reproductie, luandu-se in considerare ascendentii, performantele proprii, rudele colaterale si descendentii.

Strategia actuala a selectiei porneste de la estimarea valorii de ameliorare si a valorii economice a caracterelor, prin utilizarea tehnologiei de calcul PEST. Aceasta tehnologie are capacitatea de a combina simultan valorile de ameliorare estimate ale tuturor caracterelor masurate într-o singura valoare numerica. În acest calcul intra atât performantele individuale pentru fiecare caracter, cât si informatii similare de la animalele înrudite.

Preview document

Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 1
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 2
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 3
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 4
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 5
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 6
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 7
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 8
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 9
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 10
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 11
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 12
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 13
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 14
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 15
Studiu de caz - fermă de suine - reproducție - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Ferma de Suine - Reproductie.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Studiul eficienței cultivării și utilizării în furajare a unor soiuri de rapițe libere de glucozizi și acid erucic

Proiectul de cercetare a avut ca obiective studierea eficientei si pretabilitatii culturii unor soiuri germane de rapita libere de acid erucic si...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Reproducției Economice a Animalelor

Înmultirea sau reproductia animalelor - însusire esentiala a organismelor vii - prezinta o importanta deosebita în sporirea efectivelor si...

Ai nevoie de altceva?