Biblioteca

Tehnologia Producerii si Aprecierea Calitatii Conservelor de Castraveti si Gogosari in Otet

Proiect / Agronomie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 17
Marime arhiva: 35.31Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Agronomie
Nota pe site: 8 Tehnologia Producerii si Aprecierea Calitatii Conservelor de Castraveti si Gogosari in Otet, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Profesor univ. dr. NEGREA Adrian
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Tehnologia Producerii si Aprecierea Calitatii Conservelor de Castraveti si Gogosari in Otet.doc

Din cuprins:
Introducere 3
Capitolul I Tehnologia producerii conservelor de castraveti si gogosari în otet 4
I.1 Materii prime si auxiliare 4
I.2 Etape tehnologice 4
Capitolul II Aprecierea calitătii conservelor 11
II.1 Analiza microbiologică 11
II.2 Mod de comercializare 15
Bibliografie 16

Extras din document:

Introducere
Conservarea produselor alimentare constituie o verigă importantă în asigurarea calitătii acestora. Modalitătile prin care se realizează acest deziderat cuprind o gamă largă de tehnici de conservare, clasificate în două grupe: metode termice si atermice.
Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor senzoriale a apărut încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, în scrierile istorice sunt amintite: uscarea la soare, prin ventilatie naturală, sau pe un foc cu lemne; sărarea si afumarea cărnii; eliminarea apei (deshidratarea) si conservarea în grăsime sau zahăr; păstrarea măslinelor în apa – în palatul din Cnossos s-au găsit ulcioare în care se păstrau măsline acum cca. 4000 de ani. Acest procedeu se practică si în cazul fructelor, condimentelor mentinute în alcool sau otet, sau conservarea ouălelor în solutie slab acidifiată. Fermentarea se aplică la pâine, ea fiind atestată în Turcia de acum 900 de ani, la obtinerea băuturilor alcoolice – bere, vin, cidru – si la fructe, când se depozitau în vrac. Conservarea cu ajutorul frigului artificial a fost aplicată de aproximativ 4000 de ani la granita austro-italiană (în Tyrol) de vânători care, la o altitudine de 3200 m, păstrau în gheată vânatul. Romanii conservau pestele din Rin, langustele din Sardinia si stridiile în gheată pentru a se păstra proaspete până la Roma. Nordicii îngropau carnea de vânat sau pestele în zăpadă sau gheată pentru a se păstra peste iarnă. Alexandru cel Mare si Nero serveau înghetată de fructe si miere. În incinta palatului de la Versailles, Ludovic al XIV-lea a amenajat răcitoare în vederea păstrării alimentelor.
Există, deci, câteva atestări documentare care ilustrează aplicarea diferitelor metode de conservare a alimentelor din cele mai vechi timpuri.
În cele ce urmează voi prezenta conservarea castravetilor si gogosarilor prin acidifiere.
Capitolul I
Tehnologia producerii conservelor de castraveti si gogosari în otet
I.1 Materii prime si auxiliare
Materia primă, castraveti si gogosari, prelucrată industrial trebuie să aibă o anumită maturitate tehnologică specifică atât pentru castraveti căt si pentru gogosari. O conditie importantă constă în uniformitatea de mărime si culoare a legumelor conservate.
Acidul acetic din otet are efect bacteriostatic la valori de 0,6 – 4%, inhibând dezvoltarea bacteriilor saprofite. Are efect bactericid la concentratii mai mari de 4% (4 – 6% distruge formele nesporogene si peste 6% distruge sporii). Mucegaiurile si levurile rezistă la valori mai mari (sunt acidorezistente).
Solutia contine nu numai otet ci si sare (NaCl), diverse condimente (mustar boabe, piper, frunze de dafin, tarhon), si chiar zahăr, care contribuie si ele actionand sinergic si potentează efectul conservant. Uneori se conservă în otet produse lactofermentate, care au un continut în acid lactic de cel putin 0,5% în faza preliminară, sau până la 2% după etapa principală de fermentare. Aceste produse, semifabricate prin acidifiere, pot deveni ulterior produse finite prin pasteurizare (65 - 68°C). Acidul lactic este un acid mai slab, cu o constantă de disociere mai mică, care determină în mai mică măsură scăderea pH-ului.


Previzualizare pagini: (17)

  Comentarii:

  UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINĂ VETERINARĂ “ION IONESCU de la BRAD” IASI


  Documente similare:
  Preview document similar
  Tehnologia Conservarii Castravetilor in Otet
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 4.82 MB.
  Preview document similar
  Agenti cu Actiune de Sechestrare Stabilizare...
  Proiectul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 329.14 KB.
  Preview document similar
  Contributia Substantelor Antioxidante la Conservarea...
  Proiectul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 17.42 KB.
  Preview document similar
  Studii privind Sortimentul de Legume Preparate prin...
  Proiectul contine 90 pagini in format doc cu o marime totala de 8.28 MB.
  Preview document similar
  Stabilirea Dozelor de Ingrasaminte Organice si...
  Proiectul contine 42 pagini in format docx cu o marime totala de 92.19 KB.
  Preview document similar
  Acidifierea Artificiala
  Proiectul contine 27 pagini in format doc, docx cu o marime totala de 59.57 KB.
  Carti recomandate:
  Ana Hutanu
  Aceasta carte face parte din colectia Gastronomie a editurii Ecou Transilvan. ,,Muraturile se intalnesc in multe locuri pe glob. Dar nicaieri atat de multe si intr-o gama atat de diversa ca in spatiul balcanic si mai ales la noi, la romani. Practic, muraturile ne insotesc mesele de toamna, de prin octombrie si pana primavara tarziu, prin mai.... citeste tot
  Anthony Hassell, Jeremy Harwood, David Boyle
  Arhitectura moderna prezinta intr-o maniera unica, revelatoare si detaliata stilurile de design si tehnicile de constructie ale principalilor arhitecti ai epocii moderne. Utilizand o serie de decupaje, cartea permite cititorului sa priveasca dintr-o multitudine de unghiuri cele mai semnificative douazeci de cladiri moderne, printre care Vila... citeste tot
  Agnes Desarthe
  Undeva, intr-un colt al memoriei, zace, ostracizata, amintirea unei fapte impardonabile. Myriam incearca sa-si restabileasca echilibrul - care ,,nu se naste cu nici un chip din premeditare". Ca atunci cand, in salata de ciuperci, castraveti si limba-mielului, frunzele de caprifoi trebuie sa ramana intregi, pentru contrast. Altfel, intervine... citeste tot