Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3226
Mărime: 907.59KB (arhivat)
Publicat de: Cristiana M.
Puncte necesare: 7
Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Extras din proiect

Rezumat: Problemele energetice cu care se confruntă omenirea accelerează treptat procuparea pentru energia regenerabilă. Oamenii devin din ce în ce mai interesați să dezvolte acest tip de energie și în România deoarece pare a avea un potențial destul de ridicat. Hidrocentralele, energia eoliană, biomasa, energia geotermală si energia solară reprezintă noi puncte de interes. Potrivit ultimelor studii în domeniu, cererea de energie în România se va dubla în următorii 20 de ani. În cadrul strategiei Europa 2020 ,pe latura de dezvoltare durabilă a energiei, România trebuie să: reducă cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea surselor de energie regenerabile până la 20% și să crească cu 20% eficiența energetică. Prin urmare scopul lucrării este acela de a realiza o scurtă trecere în revistă a potenţialului existent, pentru a evidenţia viitoarele direcţii de urmat pentru a sprijini dezvoltarea sustenabilă a ţării.

Summary:The humanity faces with energy issues which gradually accelerates the concern for renewable energy.People become more interested in developing this type of energy in Romania because it seems to have a high potential.Hydropowers, wind energy, biomass, geothermal energy and solar energy represent new points of interest.According to recent studies, the demand of energy in Romania will be duble in the next 20 years. In the Europe 2020 strategy, on sustainable energy development side,Romania must have : 20% reduction in the emissions of greenhouse gases,it has to increase the share of renewable energy by 20% and to increase the energy efficiency by 20%. Therefore, the purpose of this study is to provide a brief review of the existing potential for highlight the future directions to be followed for supporting the sustainable development of the country.

Cuvinte cheie: energia verde; energie eoliană; hidroenergie; strategii europene.

Keywords: green energy; wind energy; hydropower; european strategy.

1. Introducere

Din punctul nostru de vedere problemele energetice cu care se confruntă omenirea sunt:epuizarea energiei, resursele neregenerabile, criza petrolului și poluarea.Conform analizelor efectuate în privința consumului și a rezervelor de țiței aflate în exploatare, se pare că această sursă de energie se va epuiza în aproximativ 50 de ani.Dezvoltarea durabilă plasează sursele clasice de energie (petrol, gaze naturale, cărbune) pe primele poziții în topul celor mai poluante forme de energie.Sursele de energie din natură nu sunt inepuizabile şi trebuie găsite soluţii astfel încât societatea să-şi continue evoluţia."Energie verde" este un concept care se referă la surse de energie regenerabila si nepoluantă. Electricitatea generată din surse regenerabile devine din ce în mai disponibilă. Prin alegerea unor astfel de surse de energie regenerabilă consumatorii pot susține dezvoltarea unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului asociat generării energiei convenționale și vor crește independența energetică.Mai mult, aceste tehnologii pot sa vină în ajutorul consumatorului prin reducerea facturilor pentru diferite utilități (apă, încălzire) .

România dispune de un important potenţial exploatabil al resurselor regenerabile distribuite în diferite zone ale țării. Însă, în acest moment se produce foarte puţină energie „verde”, existând o nevoie importantă de investiţii în acest domeniu.În urma studiilor realizate la nivelul țării noastre, în anul 2012, potențialul în domeniul producerii de energie verde este de 65% biomasă, 17% energie eoliană, 12 % energie solară, 4% microhidrocentrale și 2% voltaic și geotermal.

Fig. 1 Potențialul României în domeniul producerii de energie verde

2. Hidroenergia şi rolul ei in viitoarea piaţa energetică

Energia hidraulică este de fapt o energie mecanică, formată din energia potenţială a apei dată de diferenţa de nivel între lacul de acumulare şi centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mişcare. Datorită circuitului apei în natură întreţinut de energia Soarelui, este considerată o formă de energie regenerabilă.

Potenţialul hidro reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic din România, ţinând cont de resursele limitate de materii prime energetice ale ţării noastre, precum şi de nevoia de a obţine energie ieftină şi care să nu producă gaze cu efect de seră . Pe măsură ce ponderea energiei din combustibili fosili va scădea, noile proiecte hidroenergetice ar putea ajunge la o capacitate instalată de 1.400 MW până în 2035. Estimările realizate în 2011 arată că potenţialul hidroenergetic tehnic amenajabil al României este de aproximativ 32.000 GWh/an. Potrivit proiectului de Strategie Energetică a României pentru perioada 2011-2035 , autorităţile vor continua programul de realizare de centrale hidroelectrice cu punerea în funcţiune a circa 1.400 MW până în 2035. Astfel, va fi amenajat potenţialul hidroenergetic naţional în proporţie de 59% în 2020 şi de 67% în 2035 .

Centrala Hidroelectrică de la Porțile de Fier I, în urma procesului de retehnologizare, are o producție de energie electrică anuală de 5.241.000 MWh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național. În plus, centrala asigură aproape jumătate din serviciile tehnologice de sistem din România.

Bibliografie

1. http://energie-verde.ro/

2. http://www.responsabilitatesociala.ro/editoriale/despre-investitiile-in-energie-regenerabila.html

3. http://www.green-report.ro/stiri/energia-din-apa-si-rolul-ei-viitoarea-piata-energetica

4. http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-energia-eoliana-afacere-de-miliarde-de-euro.html

5. http://www.ziare.com/mediu/energie-eoliana/romania-are-cel-mai-mare-potential-pentru-energia-eoliana-vestas-1071399

6. http://www.ziare.com/mediu/energie-regenerabila/romania-isi-deschide-portile-pentru-energie-verde-1064750

7. www.transelectrica.ro

8. http://www.ecomagazin.ro/certificatul-verde-este-inima-intregului-sistem-de-sprijin-gandit-de-statul-roman-pentru-energia-regenerabila/

9. http://incomemagazine.ro/articole/romania-a-5-a-putere-europeana-in-materie-de-energie-eoliana

10. http://www.ebrd.com/english/pages/project/psd/2013/local_translations/45388.pdf

11. http://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_eolian_F%C3%A2nt%C3%A2nele-Cogealac

12. http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-a-nutshell/targets/index_ro.htm

13. http://totb.ro/energie-verde-romania-a-treia-tara-cu-potential-geotermal-din-europa/

14. http://greenly.ro/invitati/efectele-energiei-eoliene-asupra-mediului-energia-eoliana-in-romania

15. http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/targets_ro.pdf

Preview document

Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 1
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 2
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 3
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 4
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 5
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 6
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 7
Exploatarea energiei din surse regenerabile în România - între potențial și starea actuală - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Exploatarea energiei din surse regenerabile in Romania - intre potential si starea actuala.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?