Administrarea Fondurilor de Pensii Private

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5636
Mărime: 38.47KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru Giurgiu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.Tipurile de pensii si caracteristicile lor generale
  2. 2. Pensiile private obligatorii (Pilonul II)
  3. 3. Pensii private facultative (Pilonul III)
  4. 4.S.C. Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. vs ING Fond de Pensii SA
  5. 5.Administratori de pensii private sanctionati de catre CSSPP pentru incalcarea prevederilor legale

Extras din proiect

1. Tipurile de pensii si caracteristicile lor generale

In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre sistemul de pensii, dar mai ales despre sitemul de pensii private si despre importanta acestuia pentru viitorul financiar al romanilor. Astfel, fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca in detaliu strategiile de elaborare, dar si pasii ce trebuie urmati pentru a putea beneficia de un sistem de pensii adaptat cerintelor si nevoilor noastre. Sistemul de pensii din România este format din 3 tipuri (piloni) de pensii, fiecare cu caracteristicile si avantajele lui.

- Pilonul I reprezentat de pensiile publice, platite de stat, cunoscute cu avantajele si dezavantajele acestora. In ansamblu, fuctionarea acestor sisteme de pensii se bazeaza pe :

- gestionarea şi garantarea lor de catre statul roman, asigurand tuturor participanţiilor drepturi egale - participarea obligatorie a tuturor persoanelor angajate cu acte din România - contribuaiile platite regulat mulai ani sunt doar direct redistribuite catre viitorii pensionari; pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajaţiilor.

- Pilonul II reprezinta pensiile obligatorii private administrate de catre companiile autorizate si controlate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. La acest tip (pilon) de pensie sunt obligati sa contribuie toate persoanele cu varste intre 18 şi 35 ani, angajate cu acte din Romania, iar persoanele cu varsta între 35 şi 45 ani pot opta şi acestea pentru o astfel de pensie, nefiind obligate de lege, însa vor beneficia de aceleaai drepturi ai deci de o pensie suplimentara (fata de cea oferita de stat) dupa pensionare.

Contributia la acest pilon nu reprezinta o plata suplimentara pentru angajat, ci doar o redirectionare a 2 % din contributiile sociale (acum administrate de stat) catre una din firmele care pot vinde pensii private obligatorii.

- Pilonul III reprezinta pensiile facultative. De astfel de pensii pot beneficia toti angajatii romani cu varste între 18 şi 52 ani.

2. Pensiile private obligatorii (Pilonul II)

Pensia privată obligatorie reprezintă aşa-numitul pilon II al sistemului de pensii.Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil. Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 2% (2009) urmând să ajungă la 6% în 2016.Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.

Angajatorii trebuie indeplineasca urmatoarele responsabilitati:

• Lunar, până cel târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost depuse declaraţiile nominale, CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale) transmite către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) informaţii privind declaraţiile nominale ale angajatorilor şi viramentele efectuate către fondurile de pensii private.

• ANAF, prin organele fiscale subordonate, va coordona activitatea de identificare a situaţiilor în care angajatorii nu au respectat prevederile legale privind declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale, dispunând măsurile sancţionatorii prevăzute de lege.

• Corectitudinea angajatorilor este de maximă importanţă pentru buna funcţionare a sistemului de pensii private – pensii obligatorii şi pensii facultative. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să depună declaraţiile privind contribuţiile angajaţilor la timp, pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).

• Angajatorul este obligat să accepte virarea contribuţiilor în sistemul pensiilor facultative, în cazul în care angajaţii săi solicită acest lucru.

• Pentru neachitarea la timp a obligaţiilor de plată reprezentând contribuţii de asigurări sociale, sunt prevăzute majorări de întârziere şi chiar măsuri de executare silită în vederea încasării sumelor cuvenite.

Preview document

Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 1
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 2
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 3
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 4
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 5
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 6
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 7
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 8
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 9
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 10
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 11
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 12
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 13
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 14
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 15
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 16
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 17
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 18
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 19
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 20
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 21
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 22
Administrarea Fondurilor de Pensii Private - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Fondurilor de Pensii Private.doc

Te-ar putea interesa și

Sisteme de pensii private

Sistemele de protecţie socială din toate statele dezvoltate ale lumii au identificat drept unul din obiectivele lor prioritare furnizarea unui...

Reforma sistemului de pensii

I. INTRODUCERE Sistemele de pensii traverseaza în întreaga lume o perioada de criza. Multe dintre tarile Uniunii Europene, dar nu numai, au...

Caiet de practică efectuată la sucursala BCR Fălticeni

1. Banca Comerciala Romana - generalitati 1.1. Prezentare Generala Banca Comerciala Romana (BCR) a fost infiintata in 1990, prin preluarea...

Piața muncii - reglementată sau nu

1. Piata muncii Piaţa muncii reprezintă locul abstract în care se întâlneşte cererea de muncă cu oferta de muncă. Piaţa muncii nu poate fi...

Analiza rentabilității fondurilor de pensii administrate privat - Pilonul II

Capitolul I Pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) 1.1 Scurt Istoric Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este...

Evaluarea Fondurilor de Pensii

CAP.I. SISTEMUL DE PENSII IN ROMANIA 1.1. Particularităţi ale sistemului de pensii în perioada actuală Reforma pensiilor în România este necesară...

Analiza comparativă a structurii portofoliului fondurilor de pensii din România

Introducere Cele mai importante elemente din prospectul schemei de pensii Informatii si date de identificare ale administratorului si ale...

Fondurile de pensii - Necesitatea introducerii lor în România

CAPITOLUL 1. EVOLUȚIA SISTEMULUI DE PENSII DIN ROMANIA Sistemul de pensii din România a suferit o serie de modificări în perioada ultimelor...

Ai nevoie de altceva?