Asigurări de Viață de Tip unit-linked

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 18205
Mărime: 155.04KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Vasiliu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Elly Novac
ACADEMIA DE ŞTIINŢE ECONOMICE FACULTATEA DE FINANŢE, ASIGURĂRI, BĂNCI ŞI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. Istoria asigurărilor 4
  3. Caracteristici generale ale asigurărilor 5
  4. 1. Importanţa asigurărilor 5
  5. 2. Locul şi rolul asigurărilor în societate 6
  6. Cap. 1 Istoric şi caracteristici generale ale produselor de tip Unit Linked 7
  7. 1.1. Asigurarea variabilă de viaţă 7
  8. 1.2. Asigurarea universală de viaţă 8
  9. Cap. 2 Asigurările moderne de tip Unit Linked 16
  10. 2.1 Descrierea produsului 16
  11. 2.2 Prime în asigurarea Unit Linked 16
  12. 2.3 Valoarea de liberalizare şi retragerile parţiale 19
  13. 2.4. Dobânda creditată şi bonusurile 19
  14. 2.5. Taxa de răscumpărare a poliţelor 20
  15. Cap. 3 Designul de produs şi metodele de stabilire a preţului în asigurările de tip Unit Linked 22
  16. 3.1 Costurile iniţiale 22
  17. 3.1.1 Costurile iniţiale directe 22
  18. 3.1.2 Ascunderea cheltuielilor iniţiale 23
  19. 3.1.3 Efectele costurilor iniţiale în designul produsului 24
  20. 3.2 Costurile de liberalizare 25
  21. 3.3. Rate de alocare şi Bid/Offer spread 26
  22. 3.4 Cheltuielile de reînnoire 27
  23. 3.5 Taxe pentru beneficiile suplimentare 28
  24. 3.6 Stabilirea preţului şi testul de profit 28
  25. 3.7 Evaluarea rezervelor 32
  26. 3.7.1 Rezerva matematică pentru asigurările de tip Unit Linked 33
  27. Cap. 4 Studiu de caz 34
  28. 4.1 Vedere de ansamblu asupra produsului 34
  29. 4.2. Note tehnice Unit Linked 34
  30. 4.2.1 Cashflow asigurat 35
  31. 4.2.2 Cashflow companie 36
  32. 4.3 Presupunerile de bază privind structura produsului 38
  33. 4.4 Teste de senzitivitate 39
  34. 4.5 Programele de investiţii 40
  35. 4.5.1 Programele de investiţii în euro 40
  36. 4.5.2 Programele de investiţii în Lei 41
  37. 4.6 Produs Unit Linked cu primă esalonată 42
  38. 4.6.1 Componenta de protecţie 42
  39. 4.6.2 Componenta de investiţii 43
  40. 4.7 Modificări contractuale – Planuri de investiţii 43
  41. 4.8 Taxe şi cheltuieli – Planuri de investiţii 45
  42. 4.9 Coeficienţii de multiplicare pentru calculul capitalului de deces 46
  43. 4.10 Operaţii de fonduri 48
  44. 4.11 Încetarea contractului 48
  45. CONCLUZII 49
  46. BIBLIOGRAFIE 51

Extras din proiect

INTRODUCERE

Istoria asigurărilor

Primele operaţiuni de asigurări şi reasigurări nu au putut fi identificate cu precizie dar în urma unor lungi căutări au fost găsite dovezi ale unor operaţiuni de împărţire a riscurilor ce datează din aceeaşi perioadă cu apariţia primelor forme de comerţ. Ideea reasigurării îşi are rădăcinile în acelaăi instinct uman care a dus şi la apariţia asigurării, şi anume dorinţa ca paguba suferită de o persoană să fie suportată de mai multe persoane. De aceea se consideră că reasigurările, ca formă de protecţie, au apărut la scurt timp după apariţia asigurărilor.

David L. Bikelhauput în cartea „General Insurance” spune că negustorii chinezi îşi distribuiau marfa în mai multe vase ce urmau să o transporte pe râurile şi fluviile tumultoase şi periculoase ale Chinei, reducând astfel riscul ca întreaga cantitate de marfă ce urma să ajungă la destinaţie să fie supusă pierderii. Acesta reprezenta o formă de dispersie a riscului dar nu şi o protecţie.

Alte dovezi se referă la babilonieni, care în jurul anului 3000 î.e.n au conceput şi practicat un sistem de aşa zise credite (împrumuturi) maritime, care îl scuteau pe debitor de a le returna în cazul în care marfa sau nava sufereau avarii. Primele dovezi se referă la Codul lui Hammurabi, rege al babilonului. Existenţa acestui cod demonstrează că babilonienii erau foarte buni comercianţi şi că aveau idei clare legate de natura unui contract, de valoarea banilor şi înmulţirea lor prin împrumuturi pe cămată cu dobândă simplă şi compusă. Babilonienii, mari comercianţi la vremea respectivă, erau vecini cu fenicienii, vestiţi pentru comerţul maritim pe care îl făceau. Babilonienii în căutare de noi pieţe au intrat în contact cu fenicienii cooperând cu ei. Astfel fenicienii au adoptat şi adaptat contractul comercial al babilonienilor.

Acest sistem a fost preluat şi dezvoltat ulterior de greci prin emiterea unor hărţi de valoare. Legile Rodosului au devenit baza teoretică şi practică a uzantelor maritime privind aria comună; mai târziu şi romanii au aderat la acelaşi sistem. În faza iniţială ideea de protecţie s-a bazat pe reciprocitate. Stadiul final al practicării contractelor de împrumut în antichitate l-a reprezentat adoptarea vămii de către romani. Este momentul în care numeroşi autori consideră că principiile contractului de împrumut au fost “translatate” în asigurări, aşa cum le înţelegem în prezent.

Un rol important în evoluţia sistemului asigurărilor l-au avut negustorii italieni din oraşele-state ale Italiei de Nord, activitatea lor fiind preluată şi de Ţările de Jos şi de Anglia. De exemplu în anul 1310 ducele de Flandra a decis înfiinţarea Camerei de Asigurări de la Bruges pentru asigurări împotriva riscurilor maritime, iar la Londra, parlamentul a eleborat reglementări privind această activitate, prin emiterea în 1601 a „Legii privind poliţele de asigurare folosite între negustori”.

Caracteristici generale ale asigurărilor

1. Importanţa asigurărilor

De-a lungul timpului, agenţii economici au căutat să descopere şi să aplice diverse mijloace de protecţie împotriva riscurilor generatoare de pagube potenţiale la care erau expuse activităţile lor de producţie şi de comercializare, precum şi persoanele care exercitau asemenea activităţi. În zilele noastre au apărut şi alte riscuri extrem de variate, datorită perfecţionării continue a tehnicii şi tehnologiilor, creării de aglomerări urbane, creşterii numărului de mijloace de transport etc.

Din acestă cauză, omul a conceput diverse mijloce de apărare împotriva pericolelor de orice natură. Asemenea mijloace au la bază prevenirea, asistenţa şi prevederea.

Asigurarea are la baza principiul mutualităţii, potrivit căruia fiecare asigurat contribuie cu primele de asigurare la crearea fondului de asigurare din care se suportă contravaloarea daunelor suferite de asiguraţi. Aşadar, în schimbul unei sume de bani relativ mică, asiguratul va avea garanţia protecţiei în faţa riscurilor, iar asiguratorul are rolul de a gestiona acest fond. Scopul asigurării îl constituie protecţia financiară, respectiv repunerea asiguratului în situaţia patrimonială existentă înainte de producerea dezastrului, şi nu obţinerea unui profit sau îmbogăţirea asiguratului. Totuşi, acest fond se poate dovedi a nu fi suficient pentru a putea acoperii daunele produse. De aceea, asiguratorii trebuie să-şi sporească fondurile prin investirea acestor sume.

Este foarte important faptul că banii colectaţi de la societăţile de asigurare din primele de asigurare nu aparţin acestora decăt după ce a expirat termenul contractual. Până atunci, destinaţia acestor sume este legată numai de interesele asiguraţilor până la terminarea contractului. În mod deosebit, la asigurările de viaţă, dar şi la celelalte tipuri de asigurări, banii sunt încredinţaţi de către asiguraţi, asiguratorilor care au obligaţia de a-i administra astfel încât să poată avea în orice moment lichidităţile necesare pentru a putea face faţă obligaţiilor de plată ce le revin din contractele de asigurare. Asiguratorul apare deci ca un custode al fondului de asigurare. În cele mai multe ţări există prevederi legale şi norme prudenţiale foarte stricte referitoare la modul de investire a sumelor disponibile (tipurile de invetiţii permise, proporţia dintre acestea şi altele) pentru a se evita insolvabilitatea sau falimentul asiguratorilor. Aşadar, esenţa asigurării consta în disperia riscului. Asiguratul transferă asupra altei persoane pericolul pierderii financiare determinate de producerea unui eveniment.

Asigurarea distribuie daunele produse anumitor persoane între numeroşii deţinători de poliţe, astfel încât nici o persoană (sau organizaţie) să nu suporte o daună. Asigurarea reduce temerile asiguratului, oferindu-i securitate. Acesta oferă încredere şi eliberează deţinătorul poliţei de o potenţiala dificultate financiară.

2. Locul şi rolul asigurărilor în societate

În contextual economiei de piaţă, asigurările constituie o ramura de activitate, un sector al serviciilor, cu multiple valenţe. Dezvoltarea industriei asigurărilor prezintă conotaţii economice complexe, ce implică nu doar persoanele asigurate, ci întreaga societate. Amploarea riscurilor, de toate categoriile, afectează un număr tot mai mare de persoane fizice sau juridice, impune ca strict necesar sporirea activităţii de asigurare. Ponderea unor fenomene sau evenimente poate să provoace pierderi materiale, să stânjenească activitatea economică, să pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a oamenilor.

Preview document

Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 1
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 2
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 3
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 4
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 5
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 6
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 7
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 8
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 9
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 10
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 11
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 12
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 13
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 14
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 15
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 16
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 17
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 18
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 19
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 20
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 21
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 22
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 23
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 24
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 25
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 26
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 27
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 28
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 29
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 30
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 31
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 32
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 33
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 34
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 35
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 36
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 37
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 38
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 39
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 40
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 41
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 42
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 43
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 44
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 45
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 46
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 47
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 48
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 49
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 50
Asigurări de Viață de Tip unit-linked - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Asigurari de Viata de Tip Unit-Linked.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă a asigurărilor de viată și asigurărilor generale

1. Criteriile de comparative Asigurarile se practica inca din antichitate, acestea ivindu-se odata cu nevoile negustorilor de a acoperi riscurile...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Te-ar putea interesa și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

Asigurările de Viață cu Componentă Investițională

“ New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să...

Piața Asigurărilor de Viață din România

Introducere Cu toţii ştim că nimeni nu este sigur de ziua de mâine, o mulţime de întâmplări pot distruge averea cuiva, patrimoniul său, o boala...

Asigurările de bunuri, persoane și răspundere civilă

NECESITATEA SI CONTINUTUL ASIGURARILOR Inca din cele mai vechi timpuri, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de...

Asigurări non-viață din România în Contextul Uniunii Europene

INTRODUCERE Scopul acestui proiect este analiza unei societăti de asigurare. În vederea unui diagnostic complet al societăţii S.C. AllianzTiriac...

Asigurările de Viață de Tip Unit Linked

Capitolul I Piaţa asigurărilor de viaţă, inclusiv Unit Linked în perioada 2005-2009 1.1. Asigurarea de viaţă Istoria ne arată că asigurările au...

Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață

INTRODUCERE Managementul Resurselor Umane nu reprezintă un lucru nou pentru organizaţiile de toate tipurile din România. După 1989 însă, nevoia...

Asigurări de Viață de Tip unit-linked

Cap. I. – Caracterizare generală a asigurării de viață tip Unit-Linked Activitatea de asigurare a apărut ca urmare a nevoii de siguranță a...

Ai nevoie de altceva?