Asigurările de răspundere civilă profesională

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16244
Mărime: 54.10KB (arhivat)
Publicat de: Artemisa Savin
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Elinovac
Facultatea de Comert, prezentat in cadrul seminarului optional de Asigurari si Reasigurari

Extras din proiect

Capitolul 1. Asigurarile de raspundere civila profesionala – clarificari teoretice

Asigurarile de raspundere civila profesionala se adreseaza cadrelor medicale, avocatilor, notarilor publici, executorilor bancari, expertilor contabili si contabililor autorizati, managerilor, proiectantilor de inginerie civila, brokerilor etc. Acest tip de asigurare are rolul de a proteja asiguratul, persoana fizica sau juridice, impotriva prejudiciilor pe care le poate produce unor terte persoane ca urmare a practicarii unei profesii. Ca urmare, asigurarea de raspundere civila profesionala garanteaza repararea prejudiciilor evident, daca pretentiile formulate in legatura cu acestea se incadreaza in conditiile de asigurare prevazute in contract.

Pentru acest tip de asigurare despagubirile se acorda in general pentru:

o Daune materiale produse din culpa asiguratului, precum si din culpa acelor persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii;

o Cheltuieli suportate de asigurat in procesul civil;

o Cheltuieli de judecata suportate de tert, ca parte vatamata pentru demersuri legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor;

o Despagubiri la care este obligat asiguratul ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii unor documente, furt prin efractie etc.

o Pretentii emise impotriva asiguratului privind activitatea desfasurata de el sau de catre persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii.

Cateva dintre asigurarile de raspundere civila profesionala practicate pe piata asigurarilor din Romania:

Asigurarile de raspundere civila profesionala pentru practica medicala se refera la raspunderea civila profesionala a furnizorilor de servicii medicale, persoane fizice sau unitati medicale, acreditati potrivit legii.

Despagubirile acordate de asigurator acopera sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudiciile de care raspunde in baza legii ca urmare a vatamarii corporale, a decesului si/ sau a pagubelor materiale produse unui sau mai multor pacienti. Este cazul prejudiciilor cauzate din greseala, eroare, omisiune sau neglijenta in indeplinirea obligatiilor profesionale de catre asigurat sau prepusi acestuia, in cazul persoanelor juridice.

Totodata, se despagubesc si cele doua categorii de cheltuieli de judecata mentionate la asigurarile de raspundere civila legala, si anume cheltuielile de judecata facute de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale, vizand obligarea asiguratului la plata despagubirii in cazul in care asiguratul a fost obligat la plata acesteia prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, si cheltuielile de judecata facute de asigurat si celelalte persoane cuprinse in asigurare in procesul civil, daca au fost obligate la desdaunare.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a avocatilor priveste raspunderea civila profesionala a persoanelor care practica liber si independent profesia de avocat, conform legislatiei in vigoare in Romania. Conform acestei asigurari se pot asigura: cabinete individuale de avocatura (in numele si pentru fiecare avocat titular sau avocat colaborator); cabinete asociate (in numele si pentru fiecare avocat titular, avocat colaborator, avocat salarizat ori pe numele cabinetului); societati civile profesionale (in numele si pentru fiecare avocat asociat, avocat colaborator, avocat salarizat ori pe numele societatii).

Despagubirile acordate de asigurator acopera sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a faptelor si/sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni savarsite in mod involuntar in indeplinirea obligatiilor asumate prin incheierea cu clientii sai a contractelor de asistenta juridica, rezultate din redactarea de acte juridice, consultatii sau cereri cu caracter juridic; atestarea identitatii partilor, a continutului sau datei actelor; asistenta si reprezentarea juridica in fata organelor de justitie, de urmarire penala, de notariat si a altor organe stabilite de lege.

De asemenea, se despagubesc prejudiciile produse clientilor din culpa asiguratului pentru pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale predate asiguratului de catre clienti in vederea exercitarii activitatii specifice si pentru sumele cheltuite de asigurat sau persoana prejudiciata in scopul reconstituirii, refacerii sau inlocuirii acestor documente.

Totodata, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant sau de catre asigurat, in conditiile de mai sus.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a notarilor publici poate fi incheiata de: birourile notariale individuale; notari publici asociati; colaboratorii juridici cu brevet de notar sau fara; uniunile si asociatiile profesionale- Camerele Notarilor Publici; Uniunea Nationala a Notarilor Publici.

Existenta acestei asigurari da dreptul asiguratului sa solicite despagubiri pentru:

• Sumele pe care asiguratul este obligat sa le achite pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a faptelor si/ sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni facute in mod involuntar, rezultand din: autentificarea actelor, legalizarea semnaturilor, legalizari de copii, reconstituiri ale actelor originale, efectuarea si/sau legalizarea traducerilor, efectuarea actelor de protest a titlurilor de valoare, efectuarea procedurii succesorale s.a.

De asemenea, se despagubesc prejudiciile produse din culpa asiguratului pentru pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale predate asiguratului de catre clienti in scopul efectuarii activitatii specifice. Se despagubesc si cheltuielile facute de asigurat pentru reconstituirea, refacerea sau inlocuirea acestor documente.

Totodata, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant si cheltuielile de judecata facute de asigurat, in conditiile precizate mai inainte pe parcursul acestui paragraf.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a expertilor contabili si a contabililor autorizati. Expertii contabili si contabilii autorizati care au incheiat o astfel de asigurare au dreptul la despagubiri pentru:

• Sumele pe care acestia, in realizarea atributiilor specifice, sunt obligati sa le achite pentru prejudicii rezultate in urma si/sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni facute in mod involuntar;

• Prejudicii produse din culpa expertilor contabili si a contabililor autorizati prin pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale primite de acestia in vederea exercitarii atributiilor prevazute de lege. Se acopera prin despagubiri si cheltuielile facute de asigurati sau persoana prejudiciata pentru reconstituirea, repararea sau inlocuirea documentelor mai inainte mentionate.

De asemenea, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant si cele facute de asigurat in procesul civil, in conditiile in care au fost precizate si la asigurarile precedente privind raspunderea civila profesionala.

Preview document

Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 1
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 2
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 3
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 4
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 5
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 6
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 7
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 8
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 9
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 10
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 11
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 12
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 13
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 14
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 15
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 16
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 17
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 18
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 19
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 20
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 21
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 22
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 23
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 24
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 25
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 26
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 27
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 28
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 29
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 30
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 31
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 32
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 33
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 34
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 35
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 36
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 37
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 38
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 39
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 40
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 41
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 42
Asigurările de răspundere civilă profesională - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de Pensii în România

INTRODUCERE Indiferent de obiectivele financiare pe care oricare dintre noi şi le propune: achiziţionarea unei case sau a unei maşini, întemeierea...

Particularități ale asigurărilor de viață

Capitolul I: Abordari conceptuale privind asigurarile de viata I.1. Notiunea de asigurare de viata Asigurarea de viata este o forma de protectie...

Asigurări de răspundere civilă

acestora sunt incheiate prin efectul legii.Acestea reprezinta si un interes economic. “Asigurarea de raspundere civila este o asigurare incheiata...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Te-ar putea interesa și

Calitatea Serviciilor în Asigurari. Studiu de Caz - Asirom Vienna Insurance Group

Introducere Modalitățile de asigurare a calității serviiciilor au evoluat continuu în acord cu schimbările tehnologice și socio-culturale rapide...

Studiu Privind Activitatea Societății de Asigurare Reasigurare Ardaf

INTRODUCERE Lucrarea intitulată "Studiul privind activitatea societăţii de asigurarea reasigurare ARDAF" este structurată în 4 capitole:...

Particularități ale asigurărilor facultative

NECESITATEA, TRĂSĂTURILE, EVOLUŢIA ŞI IMPORTANŢA ASIGURĂRILOR ÎN VIAŢA ECONOMICO-SOCIALĂ NECESITATEA ASIGURĂRILOR Producţia de bunuri materiale...

Asigurări de răspundere civilă profesională și modalități de diversificare a acestora

CAPITOLUL 1 PREZENTARE SC ALLIANZ ȚIRIAC ASIGURĂRI S.A. 1.1 . Scurt istoric Bazele fundației actualei afaceri Allianz-Țiriac Asigurări au fost...

Asigurări de Răspundere Civilă

CAP. 1 . NECESITATEA, CONŢINUTUL, EVOLUŢIA ŞI IMPORTANŢA ECONOMICO-SOCIALĂ A ASIGURĂRILOR 1.1. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor Originea...

Asigurările de bunuri, persoane și răspundere civilă

NECESITATEA SI CONTINUTUL ASIGURARILOR Inca din cele mai vechi timpuri, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de...

Descrierea unei societăți de asigurări și a produselor pe care aceasta le oferă - BCR-Asigurări

INTRODUCERE NOILE TEHNOLOGII ISI SPUN CUVANTUL : La o recenta conferinta, specialistii au apreciat ca piata asigurarilor este intr-o continua...

Asigurarea de malpraxis în cadrul asigurării de răspundere civilă

1 Asigurarea de raspundere civila “Orice fapta a omului care cauzeaza alteia prejudicii, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l...

Ai nevoie de altceva?