NAS stocare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2284
Mărime: 611.57KB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Ovidiu Popa
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

In ultimii ani au aparut cateva metode de utilizare de a utiliza retelele de calculatoare pentru stocarea de date. O abordare populara, Network Attached Storage (NAS), permite locuintelor si business-urilor sa stocheze si sa acceseze cantitati mari de date mult mai avantajos din punct de vedere financiar decat pana acum.

Dispozitivele floppy au avut o utilizare raspandita in ceea ce priveste partajarea de fisiere, dar in ziua de azi capacitatea de stocarea necesara pentru o persoana depaseste cu mult capacitatea unui disc floppy.

Business-urile intretin un numar mare de documente electronice si seturi de prezentare ce include videclip-uri. Utilizatorii de computere personale, cu numarul mare de fisierele MP3 si imagini JPEG scanate din fotografii, necesita de asemenea in cantitate mare si o solutie convenabila de stocare.

Serverele de fisiere folosesc tehnologii de retelistica de baza, de tip client/server, pentru a rezolva aceste probleme de stocare de date. In forma sa cea mai simpla, un server de fisere e alcatuit dintr-un PC sau hardware de statie de lucru ce ruleaza un sistem de operare de retea (NOS) ce suporta partajare de fisiere controlata (precum Novell NetWare, UNIX sau Microsoft Windows). Hard-disk-urile isntalate in server ofera gigabiti de spatiu per disc, si discurile cu banda atasate la aceste servere pot extinde aceata capacitate si mai mult.

Serverele de fisiere se pot mandri cu o rata mare de succes, dar multe locuinte, grupuri de lucru si business-uri mici nu pot justifica utilizarea unui computer pentru uz general pentru sarcini simple de stocare de date.

Ce este NAS?

NAS isi propune sa inlocuiasca abordarea serverului de fisiere traditional prin crearea unui sistem proiectat exact pentru stocarea de date. In loc de a porni cu un calculator de uz general care sa fie configurat sau sa fie inlaturate functionalitati de la baza, design-urile NAS incep printr-o constructie de componente bare-bone necesare pentru transferul de fisiere si adauga functionalitati de la baza in sus.

Ca si serverele de fisere traditionale, NAS urmareste o proiectare de tip client/server. Un singur dispozitiv hardware, adesea numit si cutie NAS, sau cap NAS, se comporta ca interfata intre NAS si clientii retelei. Aceste dispozitive NAS nu necesita monitor, tastatura sau mouse. De obicei ruleaza un sistem de operare embedded decat un NOS complet. Unul sau mai multe disc-uri (si posibile benzi) pot fi atasate la mai multe sisteme NAS pentru a mari capacitatea totala. Clientii se conecteaza intotdeauna la cutia NAS, si nu la dispozitivele de stocare individuale.

Clientii aceseaza de obicei NAS-ul prin intermediul unei conexiuni Ethernet. NAS-ul apare pe retea ca un singur nod care este adresa IP a dispozitivului de control.

Un NAS poate stocare orice date care apar in forma unor fisiere, cum ar fi casute de email, continut web, backup-uri de sistem, si asa mai departe. In asamblu, utilizarile unui NAS sunt similare cu cele oferite de un server traditional de fisiere.

Sistemele NAS tintesc pentru functionare fiabila si adiminstrare usoara. Adesea includ functionalitati incorporate cum ar fi cote de spatiu pe disc, autentificare securizata, sau trimiterea automata de mail-uri si alerte email atunci cand apare o eroare.

Protocoale NAS

Comunicare cu un cap NAS se face prin TPC/IP. Mai precis, clientii utilizeaza oricare din cateva protocoale de nivel inalt (aplicatii sau protocoalele layer-ului sapte din modelul OSI) construite peste TCP/IP.

Doua dintre cele mai utilizate protocoale de aplicatie asociate cu NAS sunt Sun Network File System (NFS) si Common Internet File System (CIFS). Atat NFS cat si CIFS functioneaza in modelul client/server. Ambele preced modernul NAS cu multi ani; dezvoltarea initiala a acestor protocoale a avut loc in anii ’80.

NFS a fost proiectat initial petru partajarea de fisiere intre sisteme UNIX peste un LAN. Suportul pentru NFS s-a extins repede pentru a include si sisteme non-UNIX; cu toate acestea, majoritatea clientilor NFS din ziua de azi sunt calculatoare ce ruleaza o distributie de sistem de operare UNIX.

CIFS a fost cunoscut inainte ca Server Message Block (SMB). SMB a fost dezvoltata de catre IBM si Microsoft pentru a suporta partajarea de fisiere in DOS. Pe masura ce protocolul a devenit din ce in ce mai raspandit in Windows, numele lui a fost schimbat in CIFS. Acest protocol apare si in ziua de azi in sistemele UNIX ca parte componenta a pachetului Samba.

Multe sisteme NAS suporta de asemenea Hyper Text Transfer Protocol (HTTP). Clienti pot adesea descarca fisiere in propriul browser web de la un NAS care suporta HTTP. Sistemele NAS ofera de obicei HTTP ca si protocol de acces pentru interfata de administrare prin intermediul web.

Preview document

NAS stocare - Pagina 1
NAS stocare - Pagina 2
NAS stocare - Pagina 3
NAS stocare - Pagina 4
NAS stocare - Pagina 5
NAS stocare - Pagina 6
NAS stocare - Pagina 7
NAS stocare - Pagina 8
NAS stocare - Pagina 9
NAS stocare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • NAS Stocare.docx

Te-ar putea interesa și

Sisteme Noi de Stocare a Energiei Electrice

Introducere Necesitatea stocării energiei electrice Stocarea eficientă a energiei devine unul dintre cele mai spectaculoase şi sensibile domenii...

Eficiența stocării energiei electrice

I. Necesitatea stocarii energiei electrice Stocarea eficientă a energiei devine unul dintre cele mai spectaculoase şi sensibile domenii de...

Astrofizică modernă

Lucrarea cuprinde cateva studii facute de un grup de elevi astronomi din clasele de liceu participanti la olimpiada judeteana de astronomie...

Evaluarea Impactului Ecologic

Tehnologia de fabricare a uleiului Uleiurile si grasimile vegetale comestibile prezente astazi pe piata de alimente reprezinta o chintesenta a...

Servicii internaționale S&T Company

INTRODUCERE Creșterea economică reprezintă procesul global ce exprimă evoluția ascendentă a unor mărimi agregate, în cadrul unui orizont de timp,...

Sateliți Naturali și Artificiali

Multi isi inchipuie ca Luna a fost mereu la fel, ca infatisarea ei de astazi este infatisarea ei din totdeauna. Altii, dimpotriva, cred ca luna...

Criptografie

Caracteristicile unui sistem de criptare 1. Confident¸ialitate (privacy): proprietatea de a p˘astra secretul informat¸iei, pentru ca aceasta s˘a...

Pediatrie

Curs 1 Pediatrie Componentele pediatriei 1. pediatrie clinica->studiul bolilor 2. pediatrie preventiva->prevenirea bolilor,pastrarea sanatatii...

Ai nevoie de altceva?