Activitatea bancară în perioada socialistă

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11489
Mărime: 113.81KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Moraru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru
prezentat in cadrul disciplinei SOB -Sisteme si operatiuni bancare FEAA Iasi

Cuprins

  1. Cap. 1 Evolutia activitatii bancare
  2. 1.1 Banca si activitatea bancara in timp si spatiu
  3. 1.2 Evolutia sistemului bancar romanesc
  4. Cap. 2 Inceputurile activitatii bancare socialiste in Romania
  5. 2.1 Banca nationala a Romaniei dupa etatizare, reforma monetara(1947)
  6. 2.2 Nationalizarea principalelor intreprinderi bancare (11 Iunie 1948)
  7. Cap. 3 Principalele banci si activitatea acestora in perioada socialista
  8. 3.1 Banca Romana de Comert Exterior(B.R.C.E)
  9. 3.2 Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara(B.A.I.A)
  10. 3.3 Banca de Investitii
  11. 3.4 Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C)

Extras din proiect

Cap. 1 Evolutia activitatii bancare

1.1 Banca si activitatea bancara in timp si spatiu

Inceputurile activitatii bancare dateaza inca din Antichitate. In aceasta perioada avutiile erau pastrate in temple, principalii beneficiari fiind preotii iar bunurile perisabile erau pastrate sub forma imprumuturilor de consumatie. Astfel deponentii aveau siguranta pastrarii bunurilor intr-un loc sigur in timp ce preotii inregistrau un anumit profit. Dovada acestor practici este descoperirea de catre arheologi in Mesopotamia a tabelelor de contabilitate datand din 3400-2500 i.H.

O alta practica des intalnita in perioada antica era imprumutul cu dobanda, practica ce la inceput nu a putut fi controlata de autoritati, deoarece nu existau reglementari in domeniu.

Imprumutul cu dobanda este reglementat mai tarziu prin Codul lui Hammourabi care este recunoscut cu prima reglementare in domeniu. Printre altele, Codul prevede si contractele de imprumut pentru a caror recunoastere era nevoie sa fie vizate de functionari regali; si contractul de comision.

Aparitia bancilor ca institutii a avut loc in Grecia si Roma antica in secolele VI-VII i.H. Acesta este rezultatul dezvoltarii comertului ca o consecinta a emiterii de moneda proprie de catre fiecare oras comercial. In scopul de a combate camata mai multe cetati grecesti au decis sa constituie “banci publice” care pe langa rolul propriu.zis bancar, mai aveau si sarcina strangerii impozitelor si dreptul de a bate moneda. Dupa modelul grecesc, in Roma antica apar “bancheri privati” si “banci publice”.

In porturile grecesti, “trapezistii” devin bancheri veritabili in sensul actual altermenului; ei indeplinesc majoritatea functiilor bancii moderne: depuneri credite, schimb, crearea altor mijloace de plata decat bancnota sau moneda.

In Egipt, unde statul era atotputernic, erau imitati “trapezistii” greci prin infiintarea “Bancii Regale” (Banca Regala din Alexandria) care detinea monopolul activitatilor respective.

La Roma, “argentarii” au inlesnit si diversificat schimburile comerciale, ajungand sa asigure toate functiile clasice ale bancilor: depuneri, credite, gestiunea conturilor, serviciul cecurilor. Republica, apoi Imperiul Roman, creeaza asemenea banci specializate, in primul rand, cu pastrarea impozitelor colectate de la contribuabili.

Desi adeptii religiei crestine se ridicau impotriva ideii de dobanda, aceasta nu a impiedicat ca bancile sa cunoasca o prosperitate continua in Bizant unde, in secolul VII , Justinian codifica uzurile romane in domeniul bancar.

Societatea medievala a cunoscut schimbari profunde la sfarsitul secolul XI, ca urmare a cuceririi normande si a cruciadelor. Biserica crestina isi reafirma opozitia fata de practicarea dobanzii in Conciliul de la Latran (1179) si in cel de la Viena (1311), dar interdictia este eludata cu ajutorul ideii de risc sau de prejudiciu: cel care acorda imprumutul isi asuma un risc (damnum emergens) sau pierde un cstig posibil (lucrum cesans). Astfel se explica recunoasterea comertului bancar in secolele XII-XIV in Europa Occidentala . In aparitia bancilor,literatura de specialitate,acorda un rol important zarafului,intermediar al circulatiei monetare.Pentru ca utilizarea banilor presupunea anumite riscuri,cum ar fi transportul banilor la locurile de utilizare si detinerea banilor care nu aducea profit.Aceste fapte au determinat pe detinatororii de capital sa incredinteze acest depozit unui intermediar,in scopul pastrarii si al remunerarii sub forma de dobanda.

Toate tarile europene admit legitimitatea dobanzii si introduc banul-hartie: Banca Venetiei (1637) primeste depozite pe termen, cu dobanda, iar certificatele de depozit eliberate constituie o forma primitiva de moneda de banca; Banca din Amsterdam (1609) elibereaza depunatorilor certificatele negociabile a caror valoare se exprima intr-o moneda de cont si care, la randul ei, era cotata fata de moneda oficiala; Banca Angliei este fondata in 1694, ca societate pe actiuni prin subscriptie publica si intregul capital este imediat imprumutat statului. Ea are dreptul exclusiv de a emite bilete de banca. In cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea in Anglia mai functioneaza: bancile londoneze, bancile provinciale si bancile comerciale.

In Franta, dupa esecurile suferite de Colbert cu Casa de Imprumuturi (1674) si de John Law cu Banca Generala si Compania Occidentului, publicul nu mai accepta ideea banilor de hartie. In 1776 ministru finantelor, Turgot, impreuna cu Beaumarchais si cu doi bancheri constituie Casa de Scont care primeste depozite, emite bilete si sconteazaefecte de comert. In anul 1900, primul consul, generalul Bonaparte, fondeaza Banca Finantei.

In secolul al XX-lea, dupa exemplul Angliei, toate celelalte tari isi fixeaza valoarea monedei in metal pretios (paritatea in aur a monedei nationale), prin determinarea greutatii, titlul (denumirea) si valoarea monedelor metalice favorizand astfel, aparitia a trei ipostaze ale monedei: moneda metalica, moneda fiduciara (bancnota) si moneda scriptica sau scripturala (efectele de comert si conturile in banca la vedere).

Tot in aceasta perioada apar “casele bancare”, numite “bancile private”, denumite in limba franceza “haute banque”. Acestea nu se ocupa nici de emisiuni monetare, nici cu colectarea unor depozite bancare, ci se angajeaza in calitate de consilieri, agenti sau mandatari. In Germania, Austria si Olanda sunt denumite “banci private”, iar in Anglia “merchant banks”.

In secolul al XX-lea, bancile fiind rezervate claselor dominante, s-a evidentiat necesitatea de a se crea institutii: casele de economii, casele de economii pentru constructii, cooperativele de credit.

Inceputul secolului al XX-lea (1919-1920) este marcat de economia socialista, dupa prabusirea imperiului tarist si Rusia, continuand cu coalitia ei si preluarea teoriilor si principiilor economiei socialiste dupa 1944 la mai toate tarile din estul Europei, Orient Indepartat, Caraibe si continuand in deceniul 9 al secolului al XX-lea.

Analiza comparatista a dezvoltarii bancilor in special in Tarile Occidentale dezvoltate: Anglia, Statele Unite, Japonia, Franta, Canada, dar si tari socialiste dezvoltate: Polonia, Ungaria, Romania, China etc. conduc la doua constatari esentiale: emisiunea monetara ia treptat forma unei monopol de stat si in schimb banca isi asuma mai multe functii, pe care fiecare tara le va organiza si dezvolta conform particularitatilor proprii, determinand sisteme si structuri bancare specifice.

La sfarsitul secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, bancile numite de “emisiune”, se inmultesc in toate tarile, conducand in cele din urma la constituirea Bancilor Centrale. Fenomene economice sociale si politice va favoriza concentrarea bancilor de emisiune pana cand va ramane doar una singura: Banca Centrala.

1.2 Evolutia sistemului bancar romanesc

Si pe teritoriul romanesc practica bancara isi are originea tot in Antichitate,fapt afirmat prin descoperirea in zona fostelor mine de aur ale Daciei Traiane, la Alburnus Maior, intre anii 1786-1855, a circa 50 de tablite cerate, din care 25 s-au pastrat si au fost publicate integral in anul 1873, la Berlin in opera Corpus Inscriptiorum Latinarum.

Cea de-a 13-a tablita cerata, contine contractul pentru constituirea unei societati bancare (Societas Dinastiarae) redactat la 28 martie 167, la Deusera, localitate situata in apropiere de Alburnus Maior.

Preview document

Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 1
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 2
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 3
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 4
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 5
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 6
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 7
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 8
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 9
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 10
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 11
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 12
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 13
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 14
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 15
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 16
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 17
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 18
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 19
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 20
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 21
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 22
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 23
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 24
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 25
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 26
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 27
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 28
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 29
Activitatea bancară în perioada socialistă - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Activitatea Bancara in Perioada Socialista.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Managementul organizării și desfășurării activității de creditare la nivelul unei bănci

I N T R O D U C E R E Evoluţia actuală a României obligă la o atentă politică de măsurare a riscurilor provenite din activitatea de creditare,...

Studiu privind activitatea de creditare în practica BT

NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. Descrierea sistemului bancar în perioada anterioară reformei, sistemul...

Constituirea și funcționarea băncilor în România sub autoritatea Băncii Naționale a României

CAP. I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1. Banca şi activitatea bancară în timp şi spaţiu Activitatea bancară îşi are originile în...

Concluzii ale Mutațiilor Survenite în Sistemul Bancar Românesc

CAP. 1. Retrospectiva activitÎtilor bancare în România 1.1. Scurt istoric al activitÎtii bancare românesti Primele semnalari ale unei activitati...

Creditare Raiffeisen

CAPITOLUL I BANCILE COMERCIALE IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR IN ROMANIA 1.1 SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA 1.1.1 Originea, rolul si structura...

Transformări în Sistemul financiar-bancar și în Politica Monetară în Contextual Integrării Europene

CAPITOLUL I RESTRUCTURAREA SISTEMULUI BANCAR NAŢIONAL ÎN PERIOADA DE TRANZIŢIE LA ECONOMIA DE PIAŢĂ I.1.Începuturile sistemului bancar românesc...

Constituirea și Funcționarea Băncilor Românești

Activitatea bancara isi are originile in Antichitate, perioada in care bogatiile erau pastrate in temple, fapt ce aducea un anumit “profit”...

Activitatea Bancară la Debutul Perioadei Socialiste

Cap.1. Activitatea bancară la debutul perioadei socialiste 1.1 Economia românească şi băncile, după 23 august 1944 şi până la etatizarea Băncii...

Ai nevoie de altceva?