Banca Comercială Română

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 16487
Mărime: 77.89KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Radu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere.1
  2. CAPITOLUL 1. Sistemul informaţional bancar.3
  3. CAPITOLUL 2. Modalitaţi si instrumente utilizate de bancă.5
  4. CAPITOLUL 3. Operaţiuni de creditare bancară a agenţilor economici. 10
  5. CAPITOLUL 4. Instrumente moderne de plată.40
  6. Bibliografie.58

Extras din proiect

I. INTRODUCERE

Banca Comercială Română a luat fiinţă în decembrie 1990, prin preluarea de la Banca Naţională a activităţilor comerciale. Momentul a reprezentat chiar începutul reformei sistemului bancar românesc.

Banca Comercială Română este prima bancă din România care dispune de o reţea naţională de automate de eliberat numerar din conturile de carduri. Cu 80 de aparate, aproape o cincime din operaţiunile de comerţ exterior ale României se decontează prin B.C.R.

În ceea ce priveşte eficienţa, Banca Comercială Română este una din cele mai profitabile instituţii bancare româneşti-reper al unor politici performante, flexibile, dinamice şi, în acelaşi timp, prudente şi echilibrate. Strategia băncii priveşte deschiderea cât mai largă spre exterior, domeniu în care Banca Comercială Română are deja o carte de vizită prodicioasă , semn al forţei şi credibilităţii sale: are relaţii de corespondent cu 650 de bănci străine, majoritatea acestora clasate între primele 1000 din lume; beneficiază de peste 45 de linii de creditare acordate de mari instituţii bancare şi garantate de instituţiile guvernamentale specializate din principalele ţări industrializate.

Banca Comercială Română este singura bancă comercială ce a „ieşit” pe piaţa internaţională de capital, fără garanţii guvernamentale, cu o emisiune de obligaţiuni de 7,500 de dolari. Administrează, singură sau în coparticipare, mari proiecte de finanţare acordate României de Banca Mondială şi B.E.R.D.

Recunoaşterea internă şi internaţională a poziţiei băncii, din partea specialiştilor şi presei, a venit, firesc, Banca Comercială Română fiind cea mai „galonată” instituţie bancară din România. Este singura bancă românească inclusă în clasamentele celor mai puternice bănci, alcătuite de revista britanică de specialitate The Banker. A fost desemnată ca „Banca Anului” în 1996 şi 1997 de mai multe publicaţii româneşti de specialitate.

Banca Comercială Română este o bancă universală care oferă clienţilor o foarte bogată gamă de produse şi servicii bancare, în lei şi valută, de la operaţiuni de cont curent şi creditare până la consultanţă.

Banca Comercială Română este singura bancă din România care asigură transferul rapid de valută pentru persoanele fizice prin reţeaua Money-Gram. Un alt serviciu bancar nou, foarte solicitat de clienţii persoane juridice, este aplicaţia de electronic banking denumită MultiCash-Banca Comercială Română. acest program permite efectuarea decontărilor prin calculator, consultarea extrasului de cont şi pune la dispoziţie o serie de alte informaţii bancare.

CAPITOLUL 1. SISTEMUL INFORMAŢIONAL BANCAR

Banca Comercială Română este organizată pe sistem informatic de reţele informatice, fiecare unitate PC aflându-se în reţea, lucrând cu programele informatice SIBCOR 1999, SIBCOR 2000.

Decontările în sistemul intrabancar se fac instantaneu prin transmisii MODEM prin reţeaua informatică constituită între unităţi şi subunităţi, respectiv:

* Centrală

* Sucursale judeţene

* Sucursale, Agenţii

şi invers în orice moment al zilei în timpul programului de lucru.

Banca Comercială Română este racordată la Internet şi Intranet, conducerile de unităţi, şefii de servicii şi şefii de birouri făcând transmisii prin e-mail-uri.

În cadrul circuitului documentului, acestea sunt decontate instantaneu sau sunt transmise în anumite tranşe pe ore de comunicare.

Banca Comercială Română lucrează cu toate instrumentele de plată utilizate de o bancă, respectiv ordine de plată între societăţi, între persoane fizice şi societăţi şi între persoane fizice.

Totodată Banca Comercială Română lucrează cu cecuri emise de societăţi din diferite bănci comerciale şi din diferite bănci din România.

BCR lucrează cu cambii şi bilete de ordin, decontate pe scadenţe emise. Operaţiunile cambiale, ca formă de referinţă în creditarea creanţelor comerciale, se realizează prin scontarea titlurilor de credit comercial şi operaţiuni de împrumut pe gaj de mărfuri şi efecte comerciale.

Scontarea cambiilor reprezintă cedarea titlurilor de creanţă către o bancă comercială în schimbul obţinerii valorii actuale. Necesitatea scontării decurge din nevoia urgentă de capital bănesc a posesorului titlului de credit comercial. Scontul este o operaţiune de credit, pentru că banca avansează întreprinzătorului, în schimbul titlului scontat, o sumă de bani până la scadenţă.

Există riscul ca debitorul să nu achite la scadenţă suma prevăzută în cambie. Asemenea situaţii fac ca băncile comerciale să fie prudente, în primul rând prin agrearea la scontare a cambiilor care au o bază reală şi poartă mai multe semnături. În al doilea rând, sunt acceptate la scontare efectele întreprinderilor solvabile.

Împrumutul pe gaj de mărfuri şi efecte comerciale are loc atunci când banca îşi creează o imagine pozitivă privind solvabilitatea beneficiarului de cambii sau mărfuri respective sunt garantate.

Documentul care atestă prezenţa mărfurilor în depozit, este „recipisa - waraant”. Banca avansează solicitantului o sumă reprezentând de regulă 50-60% din valoarea efectului comercial sau a mărfurilor. În caz de nerambursare a creditului respectiv, băncile vor recupera creanţele valorificând efectele comerciale sau mărfurile ce servesc drept garanţie.

Preview document

Banca Comercială Română - Pagina 1
Banca Comercială Română - Pagina 2
Banca Comercială Română - Pagina 3
Banca Comercială Română - Pagina 4
Banca Comercială Română - Pagina 5
Banca Comercială Română - Pagina 6
Banca Comercială Română - Pagina 7
Banca Comercială Română - Pagina 8
Banca Comercială Română - Pagina 9
Banca Comercială Română - Pagina 10
Banca Comercială Română - Pagina 11
Banca Comercială Română - Pagina 12
Banca Comercială Română - Pagina 13
Banca Comercială Română - Pagina 14
Banca Comercială Română - Pagina 15
Banca Comercială Română - Pagina 16
Banca Comercială Română - Pagina 17
Banca Comercială Română - Pagina 18
Banca Comercială Română - Pagina 19
Banca Comercială Română - Pagina 20
Banca Comercială Română - Pagina 21
Banca Comercială Română - Pagina 22
Banca Comercială Română - Pagina 23
Banca Comercială Română - Pagina 24
Banca Comercială Română - Pagina 25
Banca Comercială Română - Pagina 26
Banca Comercială Română - Pagina 27
Banca Comercială Română - Pagina 28
Banca Comercială Română - Pagina 29
Banca Comercială Română - Pagina 30
Banca Comercială Română - Pagina 31
Banca Comercială Română - Pagina 32
Banca Comercială Română - Pagina 33
Banca Comercială Română - Pagina 34
Banca Comercială Română - Pagina 35
Banca Comercială Română - Pagina 36
Banca Comercială Română - Pagina 37
Banca Comercială Română - Pagina 38
Banca Comercială Română - Pagina 39
Banca Comercială Română - Pagina 40
Banca Comercială Română - Pagina 41
Banca Comercială Română - Pagina 42
Banca Comercială Română - Pagina 43
Banca Comercială Română - Pagina 44
Banca Comercială Română - Pagina 45
Banca Comercială Română - Pagina 46
Banca Comercială Română - Pagina 47
Banca Comercială Română - Pagina 48
Banca Comercială Română - Pagina 49
Banca Comercială Română - Pagina 50
Banca Comercială Română - Pagina 51
Banca Comercială Română - Pagina 52
Banca Comercială Română - Pagina 53
Banca Comercială Română - Pagina 54
Banca Comercială Română - Pagina 55
Banca Comercială Română - Pagina 56
Banca Comercială Română - Pagina 57
Banca Comercială Română - Pagina 58
Banca Comercială Română - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Banca Comerciala Romana.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Cheltuielilor Bancare la Banca Comercială Română

CAP. I CONSTITUIREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCILOR ROMÂNEŞTI ŞI A SUCURSALELOR BĂNCILOR STRĂINE ÎN ROMÂNIA 1.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL...

Banca Comercială Română

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE ISTORIC ŞI EVOLUŢIE I.1. ISTORIC ŞI EVOLUTIE Revoluţia din Decembrie 1989 a produs un cutremur în...

Studiu privind creditarea societăților comerciale de către băncile din România

Capitolul 1. Creditul – obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul bancar – concept, trasaturi, resurse de creditare....

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Cercetarea selectivă privind satisfacția clienților - studiu de caz - Banca Comercială Română - Constanța

Economia de piaţă presupune existenţa unei economii monetare în cadrul căreia sistemul instituţiilor de credit bancare creează posibilitatea...

Monografie Banca Comercială Română

Capitolul I 1.1.Prezentarea societãtii. Istoric si evolutie Banca Comercialã Românã, o prezentã activã pe piata financiarã româneascã, s-a...

Lucrare de practică la Banca Comercială Română SA - sucursala Libertății, București

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Ai nevoie de altceva?