Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 10356
Mărime: 46.25KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Olaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: GHEORGHE MANOLESCU

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. 1.1. Aparitia Bancii Centrale
  3. 1.2. Independenta Bancii Centrale
  4. CAPITOLUL II
  5. BANCA NATIONALA A ROMANIEI
  6. 2.1. Istoricul Bancii Nationale a Romaniei
  7. 2.2. Crearea si evolutia Bancii Nationale a Romaniei
  8. 2.3. Rolul si functiile Bancii Nationale a Romaniei

Extras din proiect

CAPITOLUL I

1.1. APARITIA BANCII CENTRALE

Bancile Centrale reprezinta institutii publice, care indeplinesc functii de autoritate monetra, referitoare la reglementarea, reglarea si supravegherea functionarii sistemului bancar, in scopul asigurarii ofertei de moneda conform nevoilor economiei.

Bancile Centrale au aparut pe doua cai :

- Pe cale evolutiva , in sensul ca intr-un proces lent o banca comerciala a capatat atribute, responsabilitati si autoritate specifice , transformandu-se in banca centrala , precum Banca Angliei , in acest caz fiind dificil de spus cand banca a incetat sa fie banca comerciala devenind Banca Centrala;

- Pe cale constitutiva ,fiind instituita de la inceput ca Banca Centrala , precum Banca Centrala a S.U.A. (Sistemul Federal de Rezerve).

Initial nu a existat o delimitare intre bancile comerciale si cele de emisiune. Aceleasi banci efectuau atat operatii de mobilizare a disponibilitatilor banesti si de acordare de credite, cat si operatii de emisiune a bancnotelor. Astfel emisiunea era realizata concomitent de un numar mare de banci si deoarece bancnotele erau convertibile activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu.

Ulterior, in cadrul sistemelor bancare moderne, s-a produs separarea operatiunilor de emisiune, emisiunea bancnotelor fiind centrala la un numar tot mai redus de banci, devenind in final monopolul unei singure banci sau al catorva banci integrate intr-un sistem unitar, ca in cazul S.U.A., unde, din 1913, s-au instituit 12 banci federale de rezerve.

In decursul timpului, potrivit naturii proprietatii capitalului propriu, se disting mai multe categorii de banci de emisiune:

- Banci de emisiune private;

- Banci de emisiune ale statului;

- Banci de emisiune mixte.

Primele banci de emisiune au fost private astfel, Banca Angliei (1694) a aparut ca o societate pe actiuni privata, dar care acordand imprumuturi mari statului, a primit de la acesta privilegiul emisiunii bancnotelor. In alte tari, cum ar fi Rusia, Suedia, Finlanda, Australia, Bulgaria bancile de emisiune s-au constituit ca banci de stat. Bancile de emisiune cu capital propriu mixt aveau rolul de a mobiliza atat capitalul particular, cat si al statului, in acest sens exemplificative sunt bancile de emisiune din SUA, Belgia, Romania. Cu timpul bancile de emisiune cu capital integral de stat s-au generalizat.

Banca de emisiune, prin importanta activitatii sale privind determinarea starii monetare la nivel macroeconomic si microeconomic, prin influentele pe care le poate exercita asupra celorlalte institutii financiar-bancare si asupra economiei, detine o pozitie prioritara in cadrul oricarui sistem bancar. Prin functiile pe care le indeplineste, prin multiplele legaturi stabilite cu celelalte banci, si prin aceasta, cu intreaga lume, banca de emisiune reprezinta asa – zisa placa turnata a sistemului bancar. Pozitia care o detine si rolul sau major im cadrul sistemului bancar justifica pe deplin atribuirea denumirii de banca centrala sau banca a bancilor, fiind amplu implicata in emisiunea monetara, in procesul de creditare si de influentare a economiei prin moneda si credit, in operatiunile cu valute, in cele bursiere si in alte operatiuni importante din punct de vedere monetar si al creditului.

Obiectivele Bancii Centrale sunt:

- Controlul, reglarea de moneda si a ratelor dobanzii, care reprezinta obiectivul fundamental, scopul activitatii Bancii Centrale;

- Supravegherea sistemului bancar si prevenirea falimentelor bancare, care reprezinta obiectivul conditional al Bancii Centrale.

Apariţia banilor în economie a impus crearea unei instituţii care să asigure emisiunea, dar şi supravegherea circulaţiei în bune condiţii a acestora. Pe de altă parte, funcţionarea instituţiilor statului, a condus la nevoia acoperirii cheltuielilor suplimentare prin emisiune monetară. Ca urmare, crearea autorităţii monetare a avut la baza monopolul emisiunii deţinut de stat la momentul respectiv.

Orice activitate bancară presupune crearea de monedă. Băncile, mai ales cele comerciale creează o cantitate mult mai mare de monedă decât banca de emisiune, deoarece chiar volumul monedei scripturale este mult mai mare decât moneda efectivă pusă în circulaţie de aceasta din urmă. Ceea ce este specific băncii centrale este faptul că aceasta emite moneda legală sau, altfel spus, moneda centrală care are putere liberatorie nelimitată pe teritoriul naţional. Celelalte forme de monedă (moneda scripturală) reprezintă aşa-numita monedă privată care nu dispune de capacitate liberatorie decât ca urmare a clauzelor de răscumpărare ataşate acestui tip, clauze care implică posibilitatea transformării monedei private în monedă centrală.

În condiţiile economiei actuale, s-a ajuns ca banca centrală să joace un rol cheie – de manager economic, în ultima perioadă aceasta acumulând din ce în ce mai multe responsabilităţi legate de stabilizarea propriei economii, în condiţiile practicării de cursuri valutare flexibile. Banca centrală are, astfel, drept obiectiv definirea şi aplicarea măsurilor de politică monetară a statului, păstrarea rezervelor valutare ale ţării, realizând, în acelaşi timp, supravegherea băncilor din sistem, refinanţarea acestora şi, nu în ultimul rând, administrarea conturilor statului.

Activitatile Bancii Centrale sunt coordonate de anumite organisme, care cuprind membrii alesi sau numiti pe criterii determinate in functie de alegerea acestor organisme pe criterii politice apreciindu-se gradul de independenta a Bancii Centrale.

Organizarea Bancii Centrale depinde in mare masura de conditiile si factorii politici si economici din fiecare tara, in tarile centralizate politic existand o singura Banca, care dispune de sucursale sau agentii in profilul organizarii administrative, pe cand in tarile federale organizarea federala se regaseste si la nivelul Bancii Centrale

Analiza sistemelor bancare contemporane evidenţiază că acestea sunt structurate pe două nivele, respectiv Banca Centrală şi băncile de rang secundar, denumite şi bănci de sistem. Rolul Băncii Centrale rezultă din monopolul asupra emisiunii monetare şi din funcţia de autoritate monetară pe care a preluat-o treptat şi pe măsură ce s-a implicat în afacerile statului şi, în mod special, în politica economică. În acest context, este necesară precizarea faptului că în momentul iniţial al formării sistemelor bancare, nu exista o delimitare între operaţiunile realizate de băncile comerciale şi cele centrale (sau de emisiune). În perioada convertibilităţii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al băncilor centrale. Identificarea celor două tipuri de bănci s-a înfăptuit, în timp, prin concentrarea emisiunii de monedă la nivelul unei singure bănci, Banca Centrală, care începe, astfel, să obţină monopolul asupra operaţiunii de emisiune.

Preview document

Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 1
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 2
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 3
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 4
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 5
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 6
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 7
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 8
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 9
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 10
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 11
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 12
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 13
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 14
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 15
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 16
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 17
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 18
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 19
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 20
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 21
Banca Națională a României - Banca Centrală a statului român - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Banca Nationala a Romaniei - Banca Centrala a Statului Roman.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Politica financiară a României

Capitolul 1. Politica financiară. Aspecte teoretice 1.1. Mecanismul financiar – componenta de bază a mecanismului de funcţionare a economiei...

Fundamentarea Strategiei la Banca Comercială Română

Conceptul de strategie. Strategia reprezintă stiinţa şi arta de a stabili obiectivele generale ale organizaţiei pe termen mediu şi lung şi de a...

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Funcțiile băncii centrale și evoluția acestora

CAPITOLUL I 1.1. APARITIA BANCII CENTRALE Bancile Centrale reprezinta institutii publice, care indeplinesc functii de autoritate monetra ,...

Organizarea, funcționarea și conducerea sistemului bancar

Capitolul 1. Aspecte generale legate de sistemul bancar 1.1 Structura sistemelor bancare In principalele tari dezvoltate, sistemele bancare sunt...

Riscul operațional în activitatea de creditare România-Moldova

CAPITOLUL 1 RISCUL OPERATIONAL. COMPONENTELE ACESTUIA Riscul operaţional reprezintă expunerea băncii la pierderile financiare potenţiale...

Managementul Riscului de Solvabilitate

Capitolul 1. Riscul de solvabilitate în activitatea bancara 1.1. Aspecte teoretice Riscul este privit ca o măsură a neconcordanţei dintre...

Ai nevoie de altceva?