Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 9229
Mărime: 119.56KB (arhivat)
Publicat de: Carolina Dascalu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lica Verbet
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA “FINANŢE” CATEDRA “BĂNCI ŞI ACTIVITATE BANCARĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. Capitolul I. SEMNIFICAŢIA CONCEPTUALĂ A DEPOZITULUI BANCAR
  3. 1.1. ASPECTE TEORETICE AFERENTE DEPOZITULUI BANCAR 5
  4. 1.2. MODALITATEA DESCHIDERII SI ÎNCHIDERII CONTURILOR DE DEPOZIT LA BANCA DE ECONOMII 9
  5. 1.3. TIPOLOGIA DEPOZITELOR BANCARE 16
  6. Capitolul II. ANALIZA EVOLUŢIEI ŞI MODIFICĂRI PE PIAŢA DEPOZITELOR BANCARE
  7. 2.1. ANALIZA ATRAGERII MIJLOACELOR BĂNEŞTI LA DEPUNERI LA BANCA DE ECONOMII 22
  8. 2.2. EVOLUŢIA DEPOZITELOR BANCARE LA BANCA DE ECONOMII 25
  9. 2.3. IMPLEMENTAREA INOVAŢIILOR ÎN CADRUL DEPOZITELOR BANCARE 32
  10. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 34
  11. BIBLIOGRAFIE 36

Extras din proiect

Introducere

Actualitatea temei. Economia de piaţă situează în centrul activităţii sale instituţia financiară, numită şi banca. Banca ca fiind o instituţie financiară trebuie să îndeplinească o multitudine de funcţii: funcţia de emisiune monetară, de centru al politicii monetare, funcţia de banca băncilor, de centru valutar şi reprezentant în relaţiile internaţionale, şi ca banca a statului.

Însă istoria apariţiei băncilor, ne demonstrează căci şi atunci, şi acum banca reprezintă instituţia financiară ce-şi axează activitatea pe atragerea depozitelor şi acordarea de credite, acceptarea de depuneri de la populaţie, firme sau alte bănci, operaţiuni valutare pentru persoanele fizice şi juridice, plasamentul fondurilor ş.a.

În ultimii ani au început tot mai mult să se dezvolte depozitele bancare, cu toate formele ale acesteia, cu ajutorul cărora putem obţine un cîştig în plus, fiind nişte operaţiuni convinabile atît pentru bancă, cît şi pentru clientul acestei bănci.

Scopul lucrării constă în studierea, cercetarea creşterii stocului depozitului bancar în contextul cerinţelor economiei de piaţă, totodată aceasta presupune o investigare profundă a acestuia în cadrul activităţii de prestare a serviciilor şi influenţa lui asupra viabilităţii acestei activităţi.

Obiectul cercetării are un caracter multilateral şi cuprinde aspectele teoretice, metodice, aplicative ale estimării depozitului bancar. De asemenea sarcina primordială a acestei lucrări este de a aduce la cunoştinţă oamenilor semnificaţia depozitului bancar, a avantajelor, atribuţiilor şi performanţelor pe care îl poate aduce în viitor.

Lucrarea este structurată în 2 capitole:

Capitolul I debutează cu prezentarea a unei caracteristici generale, privind studiul teoretic al conţinutului principalelor tipuri de depozite bancare, clasificarea acestora şi a rolului pe care îl prezintă în cadrul unui sistem financiar-bancar, conceptul ,funcţiile, tipurile şi istoricul apariţiei depozitului bancar. În lucrare vor fi incluse criteriile după care se efectuează o clasificare, şi totalitatea operaţiunile de acceptare de depozite.

Capitolul II relatează problemele legate de analiza şi evoluţia acestora la Banca de Economii S.A. În cadrul acestei analize sunt expuse:

-tabelele şi dinamica expusă pe anii respectivi;

-grafice, ce caracterizează situaţia la moment;

-factorii ce influenţează creşterea sau descreşterea depozitului bancar.

Deasemenea se compară şi se analizează starea actuală şi inovaţiile implementate de către bancă , în vederea atragerii a unei cote relativ mare a pieţei bancare exprimate în numărul total al deponenţilor.

Concluzii şi recomandări vor include o succintă analiză a fenomenului discutat anterior, şi va da unele propuneri şi recomandări. Această lucrare va demonstra impactul utilizării depozitelor bancare asupra economiei.

Urmînd scopul propus a structurii acestei lucrări, vom începe cu istoria apariţiei depozitului bancar, definiţia acestuia şi clasificarea tipurilor şi operaţiunilor de depozitare acceptate de către băncile Republicii Moldova.

Aceasta tot e util so adaugi:

Baza teoretico-metodologică o constituie cercetările realizate în domeniul respectiv de către Bendea C., Darpeş N., Dedu V., Grigoriţă C., Hoanţă N., Niţu I., Masson J., Păzitor Şt., Балынский А. В., Усоскин В. М., Черкасов., Кравцова B.

Baza informaţională rezultă din sursele de date rapoartelor Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi rapoartele anuale ale băncii comerciale „Mobiasbanca” S.A.

Capitolul I. SEMNIFICAŢIA CONCEPTUALĂ A DPOZITULUI BANCAR

1.1. ASPECTE TEORETICE AFERENTE DEPOZITULUI BANCAR

Istoria sistemului bancar îşi găseşte originile în trecutul îndepărtat. Există mărturii foarte vechi ce atestă practicarea unor activităţi care, într-o formă mai mult sau mai puţin evoluată, pot marca primii paşi pe tărâmul practicii bancare.

Pe atunci activitatea băncilor se limita la emiterea banilor, la acceptarea depozitelor şi păstrarea lor, la efectuarea decontărilor prin virament. În scurt timp băncile au început sa folosească pe larg resursele atrase în scopul acordării creditelor. Acordarea de credite implică un venit format din plata dobînzii. Astfel a apărut un stimulent care a susţinut dezvoltarea creditării. Acelaşi lucru a favorizat şi atragerea depozitelor, păstrarea disponibilităţilor în bănci, acordate ulterior ca credite.[14; p. 9-11]

Toate acestea operaţiuni au condus la o economie de piaţă, care în ansamblu presupune existenţa unui sistem bancar care trebuia să asigure mobilizarea disponibilităţilor monetare ale economiei şi orientarea lor spre desfăşurarea unor activităţi economice eficiente.

În esenţă, banca poate fi definită ca o instituţie care mobilizează mijloacele băneşti disponibile, finanţează şi creditează persoanele fizice şi juridice, organizează şi efectuează decontările şi plăţile în cadrul economiei naţionale şi în relaţiile cu alte state în scopul obţinerii de profit.

Banca are un rol complex în economie atât din punctul de vedere al serviciilor pe care le prestează, cît şi din punctul de vedere al relaţiilor în spaţiul geografic.

Băncile, ca instituţii financiare specializate, se ocupă de organizarea şi realizarea diferitelor servicii bancare, obiectivul de activitate fiind, în principal, gestionarea acestora, iar scopul final, obţinerea profitului bancar. Instrumentul de gestionare a operaţiunilor bancare sunt banii.

Preview document

Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 1
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 2
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 3
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 4
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 5
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 6
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 7
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 8
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 9
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 10
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 11
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 12
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 13
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 14
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 15
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 16
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 17
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 18
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 19
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 20
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 21
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 22
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 23
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 24
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 25
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 26
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 27
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 28
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 29
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 30
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 31
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 32
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 33
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 34
Creșterea Stocului de Depozit la Banca Comercială - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Cresterea Stocului de Depozit la Banca Comerciala.doc

Te-ar putea interesa și

Studiul Statistic al Riscului Activității Bancare de Creditare

domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atqt in tarile dezvoltate, cqt si in tarile aflate in...

Instrumente de politică monetară și eficiența acestora

CAPITOLUL 1. POLITICA MONETARĂ Politica monetara, ansamblu masurilor si metodelor prin care autoritatile publice abilitate cauta sa influienteze...

Politici Monetare

INTRODUCERE În primul rând şi la modul general, politica monetară înseamnă a recunoaşte posibilităţile de a acţiona prin monedă asupra monedei....

Politici Monetare

1. Conceptul de teorie monetară Evoluţia teoriei economice nu a fost nici pe departe o ascensiune liniară către certitudinile actuale ci, ca...

Politici Monetare

CAPITOLUL 1 - POLITICA MONETARA SI FACTORII DE INFLUENTA Politica monetara reprezinta ansamblu masurilor si metodelor prin care autoritatile...

Macroeconomie

Capitolul 1 FUNDAMENTELE STUDIULUI MACROECONOMIEI Macroeconomia este perceputa, în mod curent, drept o stiinta care studiaza economia ca pe un...

Multiplicatorul

Exemplu Sa presupunem ca banca „x” pentru fiecare 100 EURO a fost obligată prin reglementare bancară să-şi constituie 25EURO la banca centrală...

Aplicații la Monedă

- Rolul indispensabil al monedei în pentru calculul economic, ca instrument rational de alocare a resurselor în cadrul structurii de productie. -...

Ai nevoie de altceva?