E-Money și e-Banking

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 18679
Mărime: 264.84KB (arhivat)
Publicat de: Flora-Zenovia Roman
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Şcoala Academică de Studii Postuniversitare “Finanţe – Bănci – Asigurări” FIBAS Specializare : Economie şi Gestiune Financiar Bancarǎ

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap.I Moneda electronica sau e-money
  3. 1.1. Moneda elecronica - Cardul
  4. 1.2. Tipuri de carduri
  5. 1.3. Operatiuni prin carduri
  6. 1.4. Riscurile utilizarii cardurilor
  7. 1.5. Evolutia cardurilor in Romania
  8. Cap.II E-banking
  9. 2.1. Definire concept
  10. 2.2. Impactul e-banking asupra serviciilor bancare tradiţionale
  11. 2.3. Servicii bancare electronice
  12. 2.4. Canale de acces utilizate de e-banking
  13. 2.5. Riscurile în activitatea e-banking
  14. 2.5.1. Identificarea şi analizarea riscurilor
  15. 2.5.2. Stabilirea riscurilor
  16. 2.5.3. Gestionarea şi controlul riscurilor
  17. Cap. III Serviciile bancare electronice in Romania si legislatia
  18. 3.1. Avantajele serviciilor bancare electronice
  19. 3.2. Servicii bancare electronice în România
  20. 3.3. Legislaţia care reglementează e-banking-ul
  21. 3.3.1. Legislatia românã
  22. 3.3.2. Legislatia europeanã

Extras din proiect

Introducere

Serviciile bancare la distanţă (Remote Banking), realizate pe cale electronică (e-banking), au început să se dezvolte începând cu anul 1995, an în care banca americană Prezidenţial Bank din Mariland a lansat primele servicii bancare prin Internet. La jumătatea anului 2004, peste 17% dintre americani utilizau serviciile bancare electronice (e-bancă). În prezent, serviciile bancare electronice sunt folosite, în special, de europeni: 48 de milioane de europeni, faţă de 21 de milioane de americani şi, respectiv 20 de milioane de japonezi, în cursul întregului an 2003. În 2 anul 2004, circa 16.000 de instituţii financiare din întreaga lume ofereau servicii de e-bancă. Serviciile e-banking utilizează computerul şi tehnologiile electronice ca suport pentru efectuarea de plăţi şi alte trasferuri de documente. Prin utilizarea serviciului "Personal Computer Banking" nu mai este nevoie ca să te deplasezi la bancă pentru a-ţi ridica extrasele de cont, pentru a efectua plăţi în lei sau valută şi pentru a verifica dacă debitorii şi-au onorat obligaţiile. Toate aceastea se pot efectua de la birou, prin intermediul computerului. În plus, serviciul "Personal Computer Banking" este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii sunt reglementate de Regulamentul BNR nr. 4/2002. Instrumentul de plata electronica poate fi atat un card sau un alt instrument de plata cu acces la distanta, cat si un instrument de plata de tip moneda electronica (e-money).

Şi în România, serviciile bancare electronice s-au dezvoltat rapid în ultimii ani şi sunt în continuare în curs de dezvoltare şi extindere. Conform Ordinelor ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nr. 16/ februarie 2003 şi nr. 218/2004 privind avizarea instrumentelor de plată cu acces la distanţă, în anul 2004, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a eliberat avize pentru diverse servicii bancare electronice către 21 de bănci din România. Serviciile bancare electronice reprezintă serviciile bancare care pot fi puse la dispoziţia persoanelor fizice şi a companiilor de către o bancă prin mijloace electronice sau parţial electronice, în general, prin intermediul unui telefon fix sau mobil, dar şi prin Internet. Aceste servicii permit administrarea totală sau parţială a unui cont bancar, efectuată de deţinătorul contului, contul putând fi curent, la termen sau de card, fără a mai fi necesară deplasarea deţinătorului de cont la ghişeul băncii.

Serviciile bancare electronice oferă acces la diverse informaţii de cont şi financiarbancare, în general, şi pot permite efectuarea de transferuri de fonduri şi plăţi din cont. Deţinătorii de conturi pot avea acces la aceste servicii dacă se înregistrează la bancă în acest scop şi primesc, după acceptarea înregistrării, o modalitate de identificare unică (nume, parolă, PIN – Personal Identification Number-, expresii de control, dispozitiv special etc.), care să le permită o utilizare sigură a serviciilor.

Cap.I Moneda electronica sau e-money

1.1.Moneda elecronica - Cardul

Cardul este un instrument de plata prin intermediul caruia se poate efectua plata unui produs sau serviciu, avand la baza un system relational organizat pe baze contractuale intre detonator, emitent si comerciantul sau prestatorul de servicii.

In amplitudinea functiilor sale cardul este un instrument de plata fara numerar prin care detinatorul autorizat poate achita contravaloarea bunurilor cumparate de la comercianti, sa u beneficia de serviciile prestate de terti care sunt abilitati sa-l accepte sis a-l utilizeze. De asemenea, cardul permite obtinerea de lichiditati de la banca emitenta, in fapt administratoate a contului current al titularului de card.

Experimental, cardul poate fi conceput si aplicat pe masura evolutiei cercetarilor stiintifice in domeniu. In fapt, cardul a intrat definitive in familia instrumentelor de plata, atunci cand aplicarea tuturor inovatiilor componente ce putea fi dirijata la dimensiuni de masa a dovedit eficienta, respective cand s-a produs o scadere semnificativa a preturilor productiei de masa a tehnologiei echipamentelor si retelelor care sa fie convenabila, atat la nivelul bancilor, la nivelul comerciantilor si a altor factori implicate, cat si la nivelul utilizatorilor, personae fizice.

Cardul s-a dezvoltat rapid si continua sa se dezvolte in ritmuri inalte, ocupand un loc mai mare in ceea ce priveste ponderea numarului de plati (tranzactii).

In opozitie, valoarea platilor desfasurate cu ajutorul cardului ramane infima datorita faptului ca valoarea medie a pltilor efectuate prin carduri ramen relative mica, cardul reprezentand instrumental de baza in efectuarea micilor tranzactii de catre persoanele fizice.

Caracteristica primordiala a cardului este data de natura sa tehnologica. Cardul este un ansamblu de tehnologii privind: receptia, prelucrarea si stocarea informatiilor in conditii de operativitate si rapiditate maxima transmiterea la distanta a informatiilor in conditii de operativitate, oportunitate si siguranta, in masura sa permita un transfer de fonduri in mod eficinet; reflectarea operative in situatia contului beneficiarului a tranferurilor efectuate, astfel incat sa permita acestuia accesul accelerat la resusele transferate. Cardul este operational prin existenta unei retele specifice cu multiple ramificatii: care leaga comunitatea detinatorilor de carduri cu propriile banci care leaga comunitatea comerciantilor abilitati sa primeasca fonduri prin intermediul cardurilor, cu bancile lor care leaga bancile detinatorilor de carduri cu bancile comerciantilor, beneficiarii de plati prin card si cu administratorii retelelor, cu relatii functionale implicite.

Cardul este un dreptunghi de plastic de o anumita dimensiune si conformatie, care permite pozitionarea sa in locasele special construite si continute de aparatajul pozitionat la punctele de vanzare sau la automatele bancare. De regula, in carcasa cardului se afla imprimat un microprocessor care actioneaza:

- ca deposit de informatii privind detinatorul de card si factorii implicate in retea

- ca purtator de informatii accesibile

- ca receptor de informatii, in principal privind mesajele de platadecise de detonator si inregistrare ca atare in retea, potrivit consimtamantului expres al titularului de card.

Pe de alta parte, cardul actioneazaca un instrument de plata multiplu, cu utilizarea succesiva si permaneta asigurand inalte facilitate utilizatorilor platitori, precum si beneficiarilor platilor, cu care utilizatorii se afla in raporturi contractuale. Pe aceasta baza, dispunerea platilor devine mai operative, mai accelerate, aspect favorabil pentru toti participantii. Sub un alt aspect, mecanismul platii pe card implica, intr-o mare masura, exercitarea deciziei de plata in fieful beneficiarului platii. Derularea platilor prin card implica o siguranta sporita pentru toti participantii, dar in special pentru beneficiarii de sume.

Introducerea cardurilor de plată la începutul secolului al XX-lea, de către Western Union (1914) a reprezentat o nouă descoperire în domeniul formelor de plată. Cu timpul aceste carduri au sporit loialitatea clientului şi au stimulat comportamentul de cumpărarare repetat. Iniţial ele au avut uncaracter relativ limitat la piaţa locală sau utilizarea lor într-un lanţ demagazine.

Preview document

E-Money și e-Banking - Pagina 1
E-Money și e-Banking - Pagina 2
E-Money și e-Banking - Pagina 3
E-Money și e-Banking - Pagina 4
E-Money și e-Banking - Pagina 5
E-Money și e-Banking - Pagina 6
E-Money și e-Banking - Pagina 7
E-Money și e-Banking - Pagina 8
E-Money și e-Banking - Pagina 9
E-Money și e-Banking - Pagina 10
E-Money și e-Banking - Pagina 11
E-Money și e-Banking - Pagina 12
E-Money și e-Banking - Pagina 13
E-Money și e-Banking - Pagina 14
E-Money și e-Banking - Pagina 15
E-Money și e-Banking - Pagina 16
E-Money și e-Banking - Pagina 17
E-Money și e-Banking - Pagina 18
E-Money și e-Banking - Pagina 19
E-Money și e-Banking - Pagina 20
E-Money și e-Banking - Pagina 21
E-Money și e-Banking - Pagina 22
E-Money și e-Banking - Pagina 23
E-Money și e-Banking - Pagina 24
E-Money și e-Banking - Pagina 25
E-Money și e-Banking - Pagina 26
E-Money și e-Banking - Pagina 27
E-Money și e-Banking - Pagina 28
E-Money și e-Banking - Pagina 29
E-Money și e-Banking - Pagina 30
E-Money și e-Banking - Pagina 31
E-Money și e-Banking - Pagina 32
E-Money și e-Banking - Pagina 33
E-Money și e-Banking - Pagina 34
E-Money și e-Banking - Pagina 35
E-Money și e-Banking - Pagina 36
E-Money și e-Banking - Pagina 37
E-Money și e-Banking - Pagina 38
E-Money și e-Banking - Pagina 39
E-Money și e-Banking - Pagina 40
E-Money și e-Banking - Pagina 41
E-Money și e-Banking - Pagina 42
E-Money și e-Banking - Pagina 43
E-Money și e-Banking - Pagina 44
E-Money și e-Banking - Pagina 45
E-Money și e-Banking - Pagina 46
E-Money și e-Banking - Pagina 47
E-Money și e-Banking - Pagina 48
E-Money și e-Banking - Pagina 49
E-Money și e-Banking - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • E-Money si E-Banking.doc

Alții au mai descărcat și

Instrumente de plată bancare - cardul

CAPITOLUL I CARDUL – INSTRUMENT DE PLATA FARA NUMERAR 1.1 Istoricul cardului În ultimul deceniu se afirma tot mai puternic în economiile de...

Cărți de plată

În ţările occidentale cartea de plată este astăzi sinonimă cu sistemul plăţilor electronice, utilizarea sa cotidiană devenind un act banal pentru...

Cardul bancar - instrument necesar în lumea modernă

Capitolul 1 Scurt istoric privind sistemul bancar romanesc 1.1 Sistemul bancar românesc – dezvoltare sustenabilă, pregătit pentru continuarea...

Internet Banking-ul în România - Prezent și Perspective

I. Generalitati I. 1. Trasaturi caracteristice activitatii bancare, o scurta prezentare a etapelor informatizarii sistemului bancar Pe fundalul...

Piața cardurilor în România

Cardul este o inovatie revolutionara care a putut fi aplicata datorita progreselor deosebite in domeniile informatic si electronic in masura sa...

Piața Cardurilor în România

PIATA CARDURILOR ÎN ROMÂNIA I. Aparitia si dezvoltarea pietei cardurilor în România Dupa anul 1990, aparitia unui sistem bancar adaptat...

Creditul - Componentă Importantă a Plasamentului Bancar

1. CREDITUL – COMPONENTĂ IMPORTANTĂ A PLASAMENTULUI BANCAR Creditul este operaţiunea prin care se iau in stăpanire imediata resurse in schimbul...

Studiu de marketing privind serviciile electronice prestate de băncile comerciale din RM

1. VICTORIABANK a elaborat pentru clienţii săi un serviciu nou – Personal.Bank – O Tehnologie Modernă cu ajutorul căreia persoanele fizice îşi pot...

Te-ar putea interesa și

E-Money și E-Banking

Capitolul 1 – E-money 1. 1. Banii şi moneda – concept, funcţii în accepţiunea clasică Banul provine din dinar – monedă bătuta a Sloveniei în...

Politica Monetară a Băncii Albaniei în Perioada de Tranziție

Politica monetarã, componentã esenţialã a politicii economice a statului. Experienţa istoricã a demonstrat necesitatea intervenţiei statului în...

Politică monetară

Introducere Politica monetara reprezinta ansamblu masurilor si metodelor prin care autoritatile publice abilitate cauta sa influienteze conditiile...

E-money și E-banking - Concepte Moderne

Prin natura activităţii lor, structurile financiar-bancare în interrealaţiile cu cele economice şi sociale, se află în postura unor prestatori de...

Politici Monetare

1. Politica macroeconomică: obiective şi instrumente În ultimii ani, pe fondul accentuării presiunilor inflaţioniste şi a celor legate de...

History of Central Banking în the United States

1. At its most fundamental level, a central bank is simply a bank which other banks have in common. Small rural banks might each have deposit...

Analys of monetary mass în Moldova

What is Broad Money? At the outset, ‘money’ needs to be defined, and this is traditionally done through its principal function — a medium of...

International financial relations - money and banking

1. Money “There is no denying that views on money are as different to describe as shifting clouds” (Schumpeter). Money appeared long ago, and...

Ai nevoie de altceva?