Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5662
Mărime: 82.85KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Coman
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Andrei
Universitatea Spiru Haret Bucuresti Facultatea de Marketing si Afaceri Ecoomice Internationale Programul de master: Marketingul si Managemetul Activitatilor Bancare

Cuprins

  1. Capitolul 1. Fondul Monetar International 3
  2. 1.1. Istoricul Fondului Monetar International 3
  3. 1.2. Obiective generale ale FMI 5
  4. 1.3. Functiile Fondului Monetar International 5
  5. 1.3.1. ImprumuturIle FMI 6
  6. 1.3.2. Facilitatile FMI 7
  7. 1.3.3. Intarzierile la rambursare 8
  8. 1.4. Resursele Fondului Monetar International 9
  9. Capitotul 2. Relatiile Fondului Monetar International cu Romania 11
  10. 2.1. Istoria relatiilor FMI cu Romania 11
  11. 2.2. Asistenta finanaciara si tehnica acordata de FMI Romaniei 13
  12. 2.2.1. Asistenţa financiară 13
  13. 2.2.2. Asistenta tehnica 15
  14. 2.3. Relatiile FMI cu Romania in conditiile de criza economica 2009 15
  15. CONCLUZII 20
  16. BIBLIOGRAFIE: 21

Extras din proiect

Capitolul 1

Fondul Monetar International

1.1. Istoricul Fondului Monetar International

Fondul Monetar Interntional este o agentie specializata care are ca scop promovarea sigurantei economice la nivel mondial. A fost fondat in iulie 1944 in urma unei conferinte monetare organizata la Bretton Woods. In cadrul acestei conferinte se redacteaza proiectul de statut al FMI care va deveni text de referinta pentru functionarea Sistemului Monetar International .

In linii mari, orientarile FMI prevazute la aceasta conferinta sunt valabile si astazi.

Conferinta de la Bretton Woods s-a desfasurat pentru a analiza dezordinea economica generata de al doilea razboi mondial si pentru a cauta o modalitate de stabilitate economica la nivel international.

Pentru a evita instaurarea dezordinii monetare internationale, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie decid sa puna fundamentele unui nou sistem international, capabil sa asigure stabilitatea economica mondiala dupa razboi.

Au fost propuse doua planuri:

a) Planul “White”, din partea Statelor Unite

b) Planul Keynes, din partea Marii Britanii.

Planul White pleaca de la ideea ca marea criza a anilor ’30 a fost provocata de supraevaluarea monedelor, ceea ce a provocat o puternica instabilitate a schimburilor si o frecventa devalorizare a monedelor nationale. El propune st se creeze un Fond de Stabilitate a Natiunilor Unite si a asocitiilor acestora, fond care sa impiedice revenirea la politici de schimb necooperatiste si sa acorde credite tarilor care vor sa-si apere monedele. Planul prevede, de asemenea, crearea unei Banci Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, insarcinata sa finanteze reconstructia tarilor distruse de conflicte militare, precum si dezvoltarea economica a statelor slab dezvoltate.

Planul Keynes a aparut intr-o prima versiune in septembrie 1941 si reia ideea infiintarii unei banci supranationale. Acest organism, denumit in acest plan “Camera Internationala de Compensatie”, ar fi fost insarcinat sa efectueze o compensatie multilaterala intre bancile centrale si sa acorde credite tarilor in dificultate. Keynes prevede ca toate platile sa fie facute intr-o noua moneda cu acoperire in aur, pe care o denumeste bancor.

Desi elaborate separat, cele doua planuri coincid in privinta obiectivelor de atins, respectiv:

• stabilizarea cursului de schimb;

• restabilirea convertibilitatii libere a monedei;

• incurajarea comertului international;

• acordarea de finantari tarilor aflate in dificultate.

Statutul FMI cuprinde 31 de articole care definesc regulile si obiectivele sale de functionare. Principalele articole sunt cele care stabilesc rolul FMI, regimul schimburilor fixe si stabilitatea schimburilor, convertibilitatea monedelor si facilitatile de credit.

Conferinta de la Bretton Woods da nastere la trei organizatii:

• Fondul Monetar International

• Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala)

• Organizatia Comertului International.

In perioada 1945 -1970, Fondul Monetar International si celelalte organisme ale sale au reusit sa mentina un regim de schimburi fixe. In cursul perioadei de existenta a acestui regim, FMI joaca trei roluri succesive:

• incita statele membre sa adopte paritati fixe si sa faca dupa razboi in asa fel incat monedele sa fie liber convertibile;

• incurajeaza ajustarea economica in tarile industrializate, mai ales in cele europene;

• incearca, dar fara succes, sa salveze Sistemul Monetar International de marile dificultati pe care le traverseaza la sfarsitul anilor ’60, creand drepturile speciale de tragere

Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica in prezent la aproximativ 311 miliarde dolari SUA. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa.

FMI raspunde in fata guvernelor din tarile membre. Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. In varful structurii organizationale se afla Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din fiecare dintre cele 184 de state membre. Toti guvernatorii se intalnesc o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente. Directorul general al FMI este Rodrigo de Rato din Spania .

1.2. Obiective generale ale FMI

Fondul Monetar International (FMI) este o institutie financiara internationala care reuneste 184 de tari membre. Infiintat in iulie 1945, in urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA), FMI are ca principale obiective promovarea cooperarii monetare internationale, facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, promovarea stabilitatii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenta in scopul crearii unui sistem multilateral de plati si punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati.

Articolul I din Acordul FMI stabileste principalele responsabilitati ale FMI: promovarea cooperarii monetare internationale; facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international; promovarea stabilitatii cursurilor de schimb; furnizarea de asistenta in scopul crearii unui sistem multilateral de plati; punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati.

1.3. Functiile Fondului Monetar International

In atingerea obiectivelor stabilite, FMI indeplineste 3 functii principale : supraveghere, asistenta tehnica si creditare. De la infiintarea sa in decembrie 1945, scopurile urmarite de FMI au ramas neschimbate, dar operatiunile sale, care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat pentru a raspunde cerintelor economiei mondiale in schimbare.

1.3.1. ImprumuturIle FMI

Pentru a elimina riscul de lichiditate cu care FMI s-a confruntat in perioadele de puternice tensiuni financiare, Fondul a decis recurgerea la imprumuturi pentru marirea resurselor .

Aceste imprumuturi permit Fondului sa dispuna de lichiditati importante, pe care le poate utiliza in caz de criza financiara grava.

Recurgerea la imprumuturi risca sa schimbe natura Fondului, facandu-l sa semene mai mult cu o banca care se imprumuta pentru a-si finanta creditele, asa cum face Banca Mondiala.

Tarile membre au decis insa ca Fondul trebuie sa ramana o institutie ale caror resurse provin, in mod esential, din cotele parti, si au impus un plafon echivalent cu 60% din valoarea totala a acestora ca fiind suma totala pe care FMI poate sa o imprumute pentru a-si asigura lichiditatile.

In 1963, singurul imprumut disponibil era cel cunoscut sub denumirea de “Acordul general de imprumut”. El este contractat de tarile componente ale Grupului celor 10 tari cel mai puternic industrializate, carora li s-au adaugat Elvetia si Arabia Saudita.

Preview document

Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 1
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 2
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 3
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 4
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 5
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 6
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 7
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 8
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 9
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 10
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 11
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 12
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 13
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 14
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 15
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 16
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 17
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 18
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 19
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 20
Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Fondul Monetar International si Relatiile acestuia cu Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Obiective și funcțiile FMI - relațiile cu țările membre

1. Istoricul FMI Fondul Monetar Internaţional – FMI (International Monetary Fund – IMF) este o instituţie financiară internaţională care în...

Fondul Monetar Internațional și Relația cu România

Introducere Divergenţele economice şi politice şi adesea conflictele de interese ale celor mai mari ţări reprezintă o mare provocare pentru...

Analiza Proiectelor Finanțate de Banca Mondială în România în Perioada 1990-2013

Capitolul 1: Banca Mondială 1.1. Structura Băncii Mondiale Înființată pe 1 iulie 1944 ca urmare a conferinței de la Bretton Woods, Banca Mondială...

Analiza acordurilor de finanțare ale României de către FMI în perioada 1990-2013

CAPITOLUL 1. ACORDURILE DE FINANȚARE ALE ROMÂNIEI DE LA FMI 1.1 Istoria acordurilor de finanțare ale României cu FMI România a devenit membră a...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Rolul FMI în cadrul sistemului monetar internațional - participarea României la activitatea FMI

CAPITOLUL I. CONFERINŢA DE LA BRETTON-WOODS – BAZA CREĂRII NOULUI SISTEM MONETAR POSTBELIC 1.1.PREGĂTIREA ŞI SEMNAREA ACORDURILOR LA BRETTON-WOODS...

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Evoluția Balanței de Plăți Externe a României - Comparație cu alte Nouă State Europene

Introducere Echilibrul balanţei de plăţi externe constituie una dintre provocările actuale la nivelul macroeconomiei. În condiţiile în care...

Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială

Capitolul 1 Fondul Monetar Internaţional 1.1. Istoricul Fondului Monetar Internaţional FMI este o organizatie internaţională care are 187 de...

Sistemul monetar internațional, evoluții și orientări actuale

CAPITOLUL I : CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SISTEMUL MONETAR INTERNAŢIONAL 1.1 Conceptul de Sistem Monetar Internaţional Încercãrile de creare a...

Mecanisme și politici obișnuite de finanțare oferite de FMI țarilor membre

Fondul Monetar Internaţional – caracteristici generale Fondul Monetar Internaţional (FMI) este o organizaţie internaţională din cadrul...

Fondul Monetar Internațional

FMI – INSTITUTIE CENTRALA A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL Organizare. Conducere. Resurse 1. Abordare generala Fondul Monetar International,...

Ai nevoie de altceva?