Lucrare de practică - BRD GSG

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16250
Mărime: 85.53KB (arhivat)
Publicat de: Raluca R.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Motivarea alegerii BRD-GSG 1
  2. Cap.I Prezentarea cadrului general al BRD - Groupe Société Générale
  3. 1. Scurt istoric 2
  4. 2. Cadrul juridic de organizare şi funcţionare al BRD 3
  5. 3. Piaţa ţintă 4
  6. 4. Pincipalele obiective ale dezvoltării BRD 5
  7. 5. Valorile de baza pentru BRD 5
  8. 6. Recunoaşterea performanţelor şi calitatea serviciilor 5
  9. 7. Acţionariat 6
  10. 8. Managementul BRD 6
  11. 9. Documente şi programe informatice utilizate de BRD-GSG 7
  12. Cap.II Conturile bancare
  13. 1. Titularii de cont 9
  14. 2. Conturile care se pot deschide la BRD 9
  15. Cap.III Plasamente bancare şi non-bancare
  16. 1. Plasamente bancare 16
  17. 2. Tipuri de depozite 17
  18. Cap.IV Decontarea intra şi interbancară
  19. 1. Modalităţi şi instrumente de decontare 23
  20. 2. Operaţiuni bancare cu numerar 23
  21. Cap.V Activitatea de creditare
  22. 1. Motivarea operaţiunilor de creditare 26
  23. 2. Clasificarea creditelor 26
  24. 3. Proceduri de acordare a creditelor 27
  25. 4. Credite acordate persoanelor fizice - caracteristici 27
  26. 5. Tipuri de credite oferite de BRD 30
  27. Concluzii 39
  28. Bibliografie 40

Extras din proiect

Motivarea alegerii BRD-GSG

pentru realizarea practicii de specialitate

BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele bancare.

Cu o capitalizare de 3,5 miliarde euro la sfârşitul lunii august 2008, BRD - Groupe Société Générale deţine prima poziţie, conform acestui indicator, între societăţile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucureşti şi a doua poziţie după acelaşi nivel al capitalizării bursiere dacă luăm în considerare toate companiile listate la BVB, indiferent de domeniu.

BRD - Groupe Société Générale este prezentă în toate judeţele României printr-o reţea de peste 800 de agenţii şi peste 1300 ATM-uri. În luna iunie 2008, BRD număra 2,5 milioane clienţi activi individuali şi corporativi şi peste 2,2 millioane de carduri.

Calitatea servicilor BRD este garantată de cei peste 8500 de profesionişti care formează echipa BRD.

Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, ale cărui servicii sunt utilizate de 27 milioane clienţi din întreaga lume.

Capitolul I: Prezentarea cadrului general al BRD - Groupe Société Générale

1. Scurt istoric

Istoria BRD a început în 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social şi BNR 30%. Restul de 50% era deţinut de persoane particulare, printre care şi un grup de foşti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima bancă modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor faze ale dezvoltării sectorului industrial în România. După cel de-al doilea război mondial, în baza Legii privind naţionalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Naţională pentru Credit Industrial a fost naţionalizată şi redenumită Banca Naţională pentru Investiţii.

În 1957, după reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigidă pe sectoare, Băncii de Credit pentru Investiţii i s-a oferit o poziţie de monopol în România în domeniul asigurărilor finanţarii pe termen mediu şi lung al investiţiilor din toate sectoarele industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, fiind redenumită Banca de Investiţii.

Naşterea Băncii Române pentru Dezvoltare ca bancă comercială intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generală pentru activităţile bancare atribuită acestei entităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţării. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvoltă activitatea industrială pentru a transmite din experienţa în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar şi operaţiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei reţele de sucursale, agenţii şi reprezentanţe la nivel naţional şi pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capăt dependenţei de CEC şi BNR în ceea ce priveşte finanţarea.

BRD a fost prima bancă din România care a oferit servicii de factoring şi forfeting, începând cu anul 1994 şi respectiv 1997.

În 1997, Guvernul a hotărât să privatizeze BRD şi a numit o Comisie de Privatizare care să supravegheze operaţiunile de privatizare. Privatizarea urma să se desfăşoare în două etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 428/1998, modoficată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 169/2000; astfel în prima etapă capitalul social urma să fie majorat, iar 51% din capital urma să fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, aproximativ 5% din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe către BERD şi/sau IFC, şi 10% din capitalul social existent urma să fie vândut angajaţilor, conducerii şi pensionarilor BRD; în a doua etapă, capitalul social rămas deţinut de FPS urma să fie vândut prin ofertă publică secundară pe pieţele de capital interne şi internaţionale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni (“Contractul de Cumpărare de Acţiuni”) între Société Générale şi FPS prin care Société Générale a fost de acord să subscrie pentru acţiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD şi să cumpere de la FPS acel număr de acţiuni necesare ca Société Générale să devină proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achiziţiei de către Société Générale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajaţilor şi pensionarilor BRD cu condiţia ca acţiunile astfel achiziţionate să nu poată fi vândute înainte de martie 2001.

In 2001, BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, devenind în scurt timp una din cele mai tranacţionate societăţi.

In 2003, în urma unei campanii de rebranding, Banca Română pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului mamă.

Participaţia Société Générale în capitalul BRD a crescut în 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpărarea pachetului rezidual de acţiuni deţinut de statul român

2. Cadrul juridic de organizare şi funcţionare al BRD

Banca Romana pentru Dezvoltare SA face parte din Grupul Société Générale şi în calitate de persoană juridică română se supune reglementărilor emise pe teritoriul României.

Banca Romana pentru Dezvoltare SA este înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului - Municipiu Bucureşti sub nr. J40/608/1991 în Registrul Bancar sub nr. PJR-40-007/1999 şi are codul fiscal R361579/1992; autorizaţia BNR, seria A nr.1 din data de 1 iulie 1994.

Banca Romana pentru Dezvoltare SA se supune reglementărilor BNR, privind politica monetară, de credit, valutară, de plăţi, de asigurarea prudenţei bancare şi de supraveghere bancară, precum şi a celor emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Regulamentul de funcţionare, toate celelalte reglementări referitoare la desfăşurarea activităţilor băncii, precum şi toate amendamentele acestora, se păstrează la sediul principal al băncii şi se transmit la Banca Naţională a României.

Banca Română pentru Dezvoltare SA poate desfăşura, conform Actului Constitutiv, următoarele activităţi:

a) atragerea de depozite;

b) contractarea de credite, operaţiuni de factoring şi scontarea efectelor de comerţ, inclusiv forfetare;

Preview document

Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 1
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 2
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 3
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 4
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 5
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 6
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 7
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 8
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 9
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 10
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 11
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 12
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 13
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 14
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 15
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 16
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 17
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 18
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 19
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 20
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 21
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 22
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 23
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 24
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 25
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 26
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 27
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 28
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 29
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 30
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 31
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 32
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 33
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 34
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 35
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 36
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 37
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 38
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 39
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 40
Lucrare de practică - BRD GSG - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de Practica - BRD GSG.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Proiect de practică - realizat la BRD - GSG Agenția Păcurari-Vest

1. Sistemul informational bancar 1.1. Particularitatile sistemului informational bancar al BRD-GSG Sistemul informational bancar este constituit...

Practică BRD

I.Prezentare generală BRD Groupe Société Générale BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele bancare şi deţine a...

Practică BRD

1. Rezumat executiv Prin acest proiect am urmărit valorificarea cunoştintelor acumulate pană acum şi transpunerea lor din sfera abordării...

Marketing și Profitabilitate - Obiectiv și Scop în Managementul Bancar

INTRODUCERE Lucrarea are menirea să prezinte principiile de bază ale managementului bancar adecvate momentului prezent dar care în acelaşi timp să...

BRD-GSG

1.1 Criterii pe baza carora a fost aleasa firma Am ales sa execut practica la BRD-GSG,in urma convingerii ca in cadrul acestei mari companii pot...

Monografie BRD

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării În anul 1923, în România i-a fiinţă Societatea...

Proiect Brd Monografie

CAP I. PREZENTAREA COMPANIEI BRD 1 SCURT ISTORIC Istoria BRD a început în anul 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru...

Credite acordate de Banca Persoanelor Fizice - BRD

Cap.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA BANCII ROMANE PENTRU DEZVOLTARE – GROUPE SOCIETE GENERALE 1.1.SCURT ISTORIC.REZULTATE FINANCIARE BRD...

Ai nevoie de altceva?