Managementul Riscurilor Bancare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 12203
Mărime: 68.88KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Emilian Cucu
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE - BUCURESTI

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. II. Riscuri generale
  3. III. Riscuri ale activitatilor
  4. IV. Riscuri bancare
  5. 1. Ricul de credit
  6. 2. Riscul de tara
  7. 3. Riscul de lichiditate
  8. 4. Riscul ratei dobanzii
  9. 5. Riscul valutar
  10. 6. Riscul de piata
  11. 7. Riscul operational
  12. V. Limitarea riscurilor bancare
  13. VI. Bibliografie

Extras din proiect

I INTRODUCERE

Riscurile fac obiectul unei mari atentii in banci . Cuplul risc-performanta este indisociabil in universul bancar , aceasta reflectare a riscurilor se prelungeste in masurarea performantelor . Definirea riscurilor si performantelor este un demers clasic, dar important deoarece constituie punctual de plecare al gestionarii riscului .

II RISCURI GENERALE

Traim intr-o lume dominate de incertitudine , fiind confruntati cu un spectru de alegeri care ne pot influenta viitorul .Orice activitate economica implica risc.

Teoretic viata unui proiect economic poate fi tratata in trei stari: stare de certitudine, de risc si de incertitudine, desi in practica este dificila distinctia intre risc si incertitudine.

Starea de certitudine este atunci cand estimarile sunt suficient de bine definite intr-un cadru bine determinat, lucrandu-se deci in mediu determinist.

Cu cat este mai simplu si mai stabil procesul evolueaza in stare de certitudine, simplitatea si stabilirea sunt ipotezele care determina certitudinea. Este o stare ideala dar rar intalnita, datorita instabilitatii mediului economic si social in care evolueaza proiectul, a ritmului alert impus de progresul tehnico-stiintific.

Starea de risc inseamna evolutie intr-un mediu in care este posibila aparitia si evolutia, cu o probabilitate matematica (cuprinsa intre zero si unu), a unor fenomene nedorite, datorita unor factori, incontrolabili si/sau greu de identificat, si suportarea eventualelor efecte nedorite dar posibile. Riscul pote fi definit ca ,,posibilitatea ca un fapt cu consecinte nedorite sa se produca”, fiind perceput ca o probabilitate de pierdere atasata unui efect scontat. Fiind asociat cu o probabilitate riscul poate fi acceptat cu masurile asiguratorii de rigoare.

Starea de incertitudine inseamna indoiala cu privire la aparitia unui fenomen ale carui coordonate sunt necuantificabile. Incertitudinea este rodul unui complex de cauze neidentificate, sau imprevizibile ca moment de aparitie sau forma de manifestare. Uneori chiar daca sunt identificabile sunt foarte instabile astfel ca nu pot fi evaluate probabilistic si nu li se poate atasa nici o probabilitate. Cauzele incertitudinii sunt deci independente de agentul economic, fiind imprevizibile si de cele mai multe ori necunoscute acestuia.

Lipsa de informatii privind probabilitatea de aparitie a fenomenelor nedorite face imposibila luarea unor masuri asiguratorii impotriva incertitudinii. Intreprinzatorii au diferite atitudini fata de risc (aversiune, indiferenta sau preferinta) dar il accepta sau nu in urma procesului de analiza cand pun in balanta, posibilitatea de a atinge scopul propus si marimea castingurilor, folosind o butada, economistul Sharpe W. spunea ,,oamenii de afaceri americani isi echiteaza prietenii drept ,,investitori” iar pe dusmani drept ,,speculatori” (a nu se confunda termenul de speculator cu cel de speculant). Desi in esenta nu este o diferenta evidenta intre cele doua notiuni, trebuie sa spunem ca speculatorul este privit ca un tip aparte, uneori in sens peiorativ, el avand o atitudine diferita fata de risc in raport cu investitorul. Daca investitorul mizeaza pe un profit normal, in raport cu riscul ce si-l asuma, speculatorul mizeaza pe un profit exagerat de mare in raport cu riscul asumat. Speculatorul actioneaza, de obicei, pe termen scurt, pe cand orice investitie obisnuita are un orizont de timp relativ mare. Speculatorul face un ,,arbitraj de informatie”- considerand ca are avantaj informational fata de partenerii de afaceri, anticipand evolutii pe care ceilalti nu le intrevad. Investitorii considera ca informatiile, semnalele pietei sunt receptate si corect/ortodox interpretate de toti partenerii. Contrar aparentelor insa, speculatorii sunt un factor de echilibru al pietei, preluand riscuri pe care altii le evita si astfel se evita blocajele. Prin speculatie are loc redistribuirea stimulentelor legate de risc.

Orice proiect privit ca “demers specific care urmareste o structurare metodica si progresiva a unei realitati viitoare” are ca trasatura specifica riscul, notiune opusa celei de certitudine. Specialistii afirma ca, orice activitate de tip antreprenorial se afla intr-un context de risc sau de incertitudine iar studiul riscului trebuie orientat pe doua directii principale:

- Gestiunea riscului respectiv: planificarea, organizarea, controlul riscului.

- Analiza riscului respectiv: analiza de punct critic, analiza de senzitivitate, si de probabilitate avand in vedere atat latura calitativa cat si cea cantitativa.

Atat in teorie cat si in practica economica de specialitate atentia se concentreaza spre identificarea factorilor de risc, gasirea metodelor adecvate de cuantificare a factorului de risc. Contracararea efectelor nefaste datorate riscurilor (stapanirea riscului) se poate face astfel:

- Schimbarea conceptiei proiectului pentru a-i schimba probabilitatea de succes;

- Reformularea necesaruuli de resurse (modificari de volum, structura, calitate) pentru implementarea cu sanse mai mari de succes a conceptiei initiale;

- Intensificarea eforturilor pe linia identificarii si stapanirii cauzelor de incertitudine si risc, astfel ca sa se poata lua cele mai pertinente masuri de contractare a riscului. Identificarea si analiza cauzelor de risc este realmente o activitate stiintifica creativa datorita conditiilor specifice si imprevizibile de mediu in care evolueaza proiectul;

- Riscuri specifice in colectivitatile locale.

Vorbind despre riscuri in viata economico-sociala, prin rapoarte la pozitia factorului de decizie, vis a vis de acestea, specialistii le impart in doua mari categorii de mare importanta pentru serviciile de asigurari:

a) Riscuri acceptate – au de regula un caracter speculativ, si decurg din vointa si actiunea factorului de decizie care, in mod constient accepta riscul, speculand o conjuctura cu speranta unui castig de putere sau de bogatie. Astfel de situatii generatoare de risc sunt:

- Decizii ale puterii publice de ordin fiscal sau legislativ,

- Starea pietei bunurilor si serviciilor: concurenta, conjucturi, etc.

- Modificari de ordin structural in activitate: externalizari, asocieri, etc.

- Alte cauze cu motivatii de ordin financiar sau socio-uman.

Deci aceste riscuri nu sunt riscuri de activitate ci sunt rezultatul unor actiuni deliberate ale factorului de decizie (de aceea ele nu sunt asigurabile). Trasaturile lor caracteristice sunt:

- sunt acceptate ca o consecinta a unor alegeri constiente, voluntare;

- sunt delimitabile adica, se poate evalua angajarea bugetara pentru fiecare actiune, produs, serviciu supuse riscurilor;

- sunt controlabile si cuantificabile deoarece se poate stabili cu o exactitate acceptabila efectele faste sau nefaste ale producerii lor;

- se realizeaza in timp cu semen prevestitoare.

Bibliografie

4. Stoian Marian - ,,Riscul proiectelor’’. In ,,Politica industriala si comerciala in Republica Moldova’’, Editura ASEM Chisinau, 1997.

5. Stoica Maricica - ,,Management Bancar’’, Editura Economica, 1999, Bucuresti.

6. Negrus Mariana - ,,Plati si garantii internationale’’, Editura ALL, Bucuresti 1998.

7. Marmuse C., Montaigne X. - ,,Management du risque’’, Ed. Vuibert, 1999.

8. Anghel Marcel - ,,Management Financiar Bancar’’, Editura MATRIX ROM, Bucuresti, 2001.

9. Popa Ion - ,,Tranzactii comerciale internationale’’, Editura Economica, 1997.

10. Bran Paul - ,,Relatii financiare si monetare internationale’’, Editura Economica, 1995.

11. Ionescu C. Lucian - ,,Bancile si operatiunle bancare’’, Editura Economica, 1996.

12. Radut R., - ,,Management bancar’’, Tipografia Pegasus. 1999

13. Vasile Dedu - ,,Gestiune si Audit Bancar’’, Editura National, Bucuresti 2001.

14. Kolb W.R. - ,,Financial derivatives’’, Blackwell Publisher Inc., 1996.

15. Lumby S. - ,,Investment appraisal and financial decisions’’, Fifth Edition, Chapman and Hall, 1994.

16. Banca Nationala a Romaniei – Normele BNR, nr. 4/2001 privind supravegherea pozitiilor valutare ale bancilor.

17. Banca Nationala a Romaniei – Normele BNR, regulamentul 3din 23.12.1994, privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare.

18. Banca Nationala a Romaniei – Normele BNR, nr. 8/1999 privind limitarea riscului de credit al bancilor, cu modificarile ulterioare.

19. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2001 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati, cu modificarile si completarile ulterioare.

20. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/1999 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati, cu modificarile si completarile ulterioare.

21. Norma nr. 3/2002 privind standardele de cunoastere a clientelei.

22. Colectia ,,Adevarul Economic’’ – 2000 – iulie 2003.

23. Colectia ,,Piata Financiara’’ – 2000 – iulie 2003

24. Ion Nitu - ,,Managementul riscului’’, Ed. Expert, nov. 2000, Bucuresti.

25. Simion Mutu - ,,Tehnici moderene de gestiune bancara’’, Ed. Altip, ian 2000, Alba-Iulia

26. Mariana Ganea - ,,Gestionarea riscurilor bancare’’, curs, 2001 Banca Comerciala Romana.

27. Liliana Pairaipan - ,,Managementul financiar al riscului’’. Ed. Adevarul, 2002, Corina Stanciu Bucuresti

28. Nicolae Danila - ,,Managementul lichiditatii bancare’’, Ed. Economica, 2002, Lucian Anghel Bucuresti Marius Danila

29. Nicolae Danila - ,, Managementul bancar – Fundamente si orientari’’, Ed. Economica, 2000, Bucuresti

Preview document

Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 1
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 2
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 3
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 4
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 5
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 6
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 7
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 8
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 9
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 10
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 11
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 12
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 13
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 14
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 15
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 16
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 17
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 18
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 19
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 20
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 21
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 22
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 23
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 24
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 25
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 26
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 27
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 28
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 29
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 30
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 31
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 32
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 33
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 34
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 35
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 36
Managementul Riscurilor Bancare - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscurilor Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Controlul Gestionării Riscurilor în Sistemul Bancar

Controlul gestionarii riscurilor în sistemul bancar Activitatea bancara în tara noastra se desfasoara prin Banca Nationala a României si prin...

Lichiditatea bancară - Riscul de lichiditate

Introducere De-a lungul timpului, practica economică a demonstrat că, pentru a asigura creșterea economică a unei țări, este indispensabil de a...

Managementul lichidității bancare la BCR

CUGETARI SFATURILE TE INVATA, EXEMPLELE TE CONVING NIMENI NU I ATIT DE RAU INCIT SA NU POATA FI EDUCAT ( HORATIUS) ESTE DE DATORIA PARINTILOR...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Managementul Riscurilor Bancare

Riscul bancar este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Managementul Riscurilor Bancare

INTRODUCERE În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Riscul Bancar în Instutuțiile de Credit din România în Situația Actualei Crize economico-financiară

I N T R O D U C E R E În prezenta lucrare am prezentat managementul riscului și analiza acestuia, o analiză care impune o paletă vastă de...

Managementul performanțelor bancare

INTRODUCERE Este, desigur evident ca o strategie bancara performanta trebuie să cuprindă atât programe cât şi proceduri de gestionare a riscurilor...

Managementul riscurilor în instituții financiare - Studiu de caz Banca Transilvania

CAPITOLUL 1 Noțiuni generale 1.1.Trăsăturile și componentele managementului bancar În zilele noastre, rolul băncilor și rolul sistemului bancar,...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Managementul riscurilor financiar-bancare la Raiffeisen Bank studiu de caz analiza unui credit de investiții solicitat de SC Smb Exim SRL

INTRODUCERE In contextul actual al anului 2012, riscul de credit are un rol important în activitatea de creditare. Pornind de la impactulmajor...

Riscurile pe care și le asumă BancPost la acordarea creditelor

CAPITOLUL 1 - RISCURILE ÎN ACTIVITATEA BANCARĂ 1.1. Definirea şi identificarea riscurilor Orice organizaţie cu profil economic sau financiar se...

Managementul Riscurilor Pasivelor Bancare

1. ANALIZA OPERAŢIUNILOR PASIVE ÎN CAZUL BĂNCII COMERCIALE ROMÂNE Obiectivul principal al activitǎţii derulate de Grupului B.C.R. este desemnat...

Ai nevoie de altceva?