Monografie BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 33278
Mărime: 1.79MB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Covaci
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Scurt istoric al Băncii Române pentru Dezvoltare- Groupe Société Générale 3
  2. CAP. 1 Sistemul informaţional bancar 8
  3. 1.1. Documente şi programe informatice utilizate de BRD-GSG 8
  4. 1.2. Circuitul documentelor corespunzătoare anumitor lucrări, operaţiuni 24
  5. Circuitele cecului 25
  6. Circuitele ordinului de plată 28
  7. CAP. 2 Deschiderea şi funcţionarea conturilor bancare 32
  8. 2.1. Conturile puse la dispoziţia clienţilor persoane fizice şi juridice 32
  9. 2.2. Modalităţile de deschidere şi funcţionare a conturilor clienţilor 36
  10. 2.3. Particularităţi în sistemul de codificare a conturilor 49
  11. 2.4. Avantajele fiecărui tip de cont pentru diferitele categorii de clienţi 51
  12. CAP 3. Decontările fără numerar 56
  13. 3.1. Modalităţi şi instrumente utilizate în activităţile de decontare 56
  14. 3.2. Decontarea pe baza cecului şi a ordinului de plată 59
  15. 3.2.1. CECUL 59
  16. 3.2.2. ORDINUL DE PLATĂ 65
  17. 3.3. Decontarea pe baza cambiei şi biletului la ordin 68
  18. 3.3.1. CAMBIA 68
  19. 3.3.2. BILETUL LA ORDIN 71
  20. CAP. 4 Operaţiunile bancare cu numerar 75
  21. 4.1. Organizarea operaţiunilor bancare cu numerar 75
  22. 4.2. Instrumente utilizate în derularea operaţiunilor de încasări şi plăţi 78
  23. Operaţiuni cu casete de valori 79
  24. Operaţiuni de încasări şi plăţi cash în valută 80
  25. Operaţiuni la case de schimb valutar 80
  26. CAP 5. Operaţiunile de creditare bancară 82
  27. 5.1. Categorii de credite acordate de BRD-GSG 82
  28. 5.1.1. Creditarea persoanelor fizice 82
  29. 5.1.1.1. Credite de consum 82
  30. 5.1.1.2. Credite imobiliare 91
  31. 5.2. Analiza şi evaluarea criteriilor luate în considerare în decizia de creditare 96
  32. Creditele pentru nevoi personale 96
  33. 5.3. Descrierea procesului de creditare 98
  34. Credite pentru nevoi personale 98
  35. 5.4. Documente specifice completate şi explicaţia circuitului 101
  36. Credite pentru nevoi personale 101
  37. CAP 6. Instrumente moderne de plată 105
  38. 6.1. Tipuri de carduri emise de BRD-GSG. 105
  39. Avantaje, dezavantaje, emitere şi întreţinere 105
  40. 6.2. Diferenţele dintre cărţi de credit şi cărţi de debit 119
  41. 6.3. Explicarea operării cu moneda electronică pentru clienţii BRD 121
  42. Exemplificarea cu documente utilizate şi circuitul acestora 121
  43. BIBLIOGRAFIE 125

Extras din proiect

Scurt istoric al Băncii Române pentru Dezvoltare- Groupe Société Générale

BRD - Groupe Société Générale este a doua Bancă din România după totalul bilanţului fiind o bancă globală. Prezentă printr-o reţea de peste 220 de agenţii, banca stă la dispoziţia clienţilor individuali cât şi a clienţilor corporativi.

Pentru marii săi clienţi corporativi, români sau străini, şi pentru investitorii instituţionali, BRD - Groupe Société Générale oferă de asemenea o gamă de produse de piaţă şi finanţări complexe, precum şi servicii de bancă de investiţii (privatizări, fuziuni - achiziţii, emisiuni de acţiuni, etc.) bazându-se pe echipe specializate şi pe reţeaua grupului Société Générale prezentă în lumea întreagă (75 ţări).

Istoria BRD a început în 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social şi BNR 30%. Restul de 50% era deţinut de persoane particulare, printre care şi un grup de foşti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima bancă modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor faze ale dezvoltării sectorului industrial în România. După cel de-al doilea război mondial, în baza Legii privind naţionalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Naţională pentru Credit Industrial a fost naţionalizată şi redenumită Banca Naţională pentru Investiţii. În 1957, după reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigidă pe sectoare, Băncii de Credit pentru Investiţii i s-a oferit o poziţie de monopol în România în domeniul asigurărilor finanţarii pe termen mediu şi lung al investiţiilor din toate sectoarele industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, fiind redenumită Banca de Investiţii.

Banca Română pentru Dezvoltare a fost înfiinţată ca bancă comercială, sub formă de societate pe acţiuni, prin preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii, şi a primit o autorizaţie generală de desfăşurare a activităţilor bancare.

BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei reţele de sucursale, agenţii şi reprezentanţe la nivel naţional şi pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capăt dependenţei de CEC şi BNR în ceea ce priveşte finanţarea.

BRD a fost prima bancă din România care a oferit servicii de factoring şi forfeting, începând cu anul 1994 şi respectiv 1997.

Creditele, care având în vedere climatul economic actual, sunt în general pe termen scurt, au fost redirecţionate spre sectorul societăţilor private; astfel, la 31 decembrie 1999 acestea reprezentau, împreună cu credite pentru persoane fizice, 78,4% din expunerea totală la credite ceea ce înseamnă o creştere de 26,6% faţă de 31 decembrie 1998.

În 1997, Guvernul a hotărât să privatizeze BRD şi a numit o Comisie de Privatizare care să supravegheze operaţiunile de privatizare. Privatizarea urma să se desfăşoare în două etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 428/1998, modoficată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 169/2000; astfel în prima etapă (i) capitalul social urma să fie majorat, iar 51% din capital urma să fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe către BERD şi/sau IFC, şi (iii) 10% din capitalul social existent urma să fie vândut angajaţilor, conducerii şi pensionarilor BRD; în a doua etapă , capitalul social rămas deţinut de FPS urma să fie vândut prin ofertă publică secundară pe pieţele de capital interne şi internaţionale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni (“Contractul de Cumpărare de Acţiuni”) între Societe Generale şi FPS prin care Societe Generale a fost de acord să subscrie pentru acţiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD şi să cumpere de la FPS acel număr de acţiuni necesare ca Societe Generale să devină proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achiziţiei de către Societe Generale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajaţilor şi pensionarilor BRD cu condiţia ca acţiunile astfel achiziţionate să nu poată fi vândute înainte de martie 2001.

Achiziţionarea de către BRD a activităţii Sucursalei Société Générale a făcut parte din strategia de privatizare, reprezentând unul din angajamentele asumate de Société Générale prin Contractul de Cumpărare de Acţiuni, care a fost astfel îndeplinit. Conducerea consideră că această achiziţie ajută eforturile BRD de diversificare a gamei de produse şi servicii (în domenii cum ar fi gestiunea numerarului şi finanţarea comerţului intern).

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importantă bancă privată şi a doua bancă din România, având a doua capitalizare bursieră la Bursa de Valori Bucureşti (peste 2 mld € în martie 2005). Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Direcţiile principale de dezvoltare ale Băncii sunt:

Banca persoanelor fizice;

Banca întreprinderilor;

Bancă de investiţii;

Obiectivul major al BRD este dezvoltarea fondului său de comerţ pe aceste pieţe, în cadrul unei strategii de parteneriat pe termen lung cu clienţii săi. Strategia sa de dezvoltare durabilă este fondată pe cele 3 valori comune tuturor entităţilor Grupului Société Générale: profesionalismul, inovaţia şi spiritul de echipă.

Principalele obiective ale dezvoltării BRD sunt:

- Adaptarea organizării şi a metodelor la strategia clienţilor;

- Creşterea selectivă a activelor;

- Inovaţia;

- Reducerea coeficientului de exploatare;

- Rentabilitate durabilă;

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, în domeniul leasing-ului operaţional şi financiar, ALD Automotive, specializată în managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acordă servicii de consiliere în domeniul privatizărilor, fuziunilor şi achiziţiilor, BRD Securities, una dintre primele societăţi de brokeraj de piaţă românească, BRD Finance Credite de Consum, prin care se derulează mare parte din activitatea de creditare a populaţiei, BRD- Groupe Société Générale este capabilă să ofere o gama completă de produse şi servicii de înalta calitate, care sa raspundă exigenţelor clienţilor săi persoane individuale şi societăţi.

Conjugând dinamism comercial, proximitate şi calitatea serviciului, reţeaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei mărci recunoscute şi apreciate, BRD îşi desfaşoară activitatea pe baza unei reţele care numară peste 220 de agenţii, răspandite în toate regiunile ţării.

În 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unităţi, care va continua şi în anii următori. Aceste unităţi se integrează uşor în viaţa comunităţii, fiind situate în zonele rezidenţiale ale clientelei individuale, în universităţi, în galerii comerciale, în instituţii publice.

Pentru a retrage numerar, a obţine informaţii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reţeaua de ATM-uri permite realizarea acestor operaţiuni în deplină siguranţă.

Preview document

Monografie BRD - Pagina 1
Monografie BRD - Pagina 2
Monografie BRD - Pagina 3
Monografie BRD - Pagina 4
Monografie BRD - Pagina 5
Monografie BRD - Pagina 6
Monografie BRD - Pagina 7
Monografie BRD - Pagina 8
Monografie BRD - Pagina 9
Monografie BRD - Pagina 10
Monografie BRD - Pagina 11
Monografie BRD - Pagina 12
Monografie BRD - Pagina 13
Monografie BRD - Pagina 14
Monografie BRD - Pagina 15
Monografie BRD - Pagina 16
Monografie BRD - Pagina 17
Monografie BRD - Pagina 18
Monografie BRD - Pagina 19
Monografie BRD - Pagina 20
Monografie BRD - Pagina 21
Monografie BRD - Pagina 22
Monografie BRD - Pagina 23
Monografie BRD - Pagina 24
Monografie BRD - Pagina 25
Monografie BRD - Pagina 26
Monografie BRD - Pagina 27
Monografie BRD - Pagina 28
Monografie BRD - Pagina 29
Monografie BRD - Pagina 30
Monografie BRD - Pagina 31
Monografie BRD - Pagina 32
Monografie BRD - Pagina 33
Monografie BRD - Pagina 34
Monografie BRD - Pagina 35
Monografie BRD - Pagina 36
Monografie BRD - Pagina 37
Monografie BRD - Pagina 38
Monografie BRD - Pagina 39
Monografie BRD - Pagina 40
Monografie BRD - Pagina 41
Monografie BRD - Pagina 42
Monografie BRD - Pagina 43
Monografie BRD - Pagina 44
Monografie BRD - Pagina 45
Monografie BRD - Pagina 46
Monografie BRD - Pagina 47
Monografie BRD - Pagina 48
Monografie BRD - Pagina 49
Monografie BRD - Pagina 50
Monografie BRD - Pagina 51
Monografie BRD - Pagina 52
Monografie BRD - Pagina 53
Monografie BRD - Pagina 54
Monografie BRD - Pagina 55
Monografie BRD - Pagina 56
Monografie BRD - Pagina 57
Monografie BRD - Pagina 58
Monografie BRD - Pagina 59
Monografie BRD - Pagina 60
Monografie BRD - Pagina 61
Monografie BRD - Pagina 62
Monografie BRD - Pagina 63
Monografie BRD - Pagina 64
Monografie BRD - Pagina 65
Monografie BRD - Pagina 66
Monografie BRD - Pagina 67
Monografie BRD - Pagina 68
Monografie BRD - Pagina 69
Monografie BRD - Pagina 70
Monografie BRD - Pagina 71
Monografie BRD - Pagina 72
Monografie BRD - Pagina 73
Monografie BRD - Pagina 74
Monografie BRD - Pagina 75
Monografie BRD - Pagina 76
Monografie BRD - Pagina 77
Monografie BRD - Pagina 78
Monografie BRD - Pagina 79
Monografie BRD - Pagina 80
Monografie BRD - Pagina 81
Monografie BRD - Pagina 82
Monografie BRD - Pagina 83
Monografie BRD - Pagina 84
Monografie BRD - Pagina 85
Monografie BRD - Pagina 86
Monografie BRD - Pagina 87
Monografie BRD - Pagina 88
Monografie BRD - Pagina 89
Monografie BRD - Pagina 90
Monografie BRD - Pagina 91
Monografie BRD - Pagina 92
Monografie BRD - Pagina 93
Monografie BRD - Pagina 94
Monografie BRD - Pagina 95
Monografie BRD - Pagina 96
Monografie BRD - Pagina 97
Monografie BRD - Pagina 98
Monografie BRD - Pagina 99
Monografie BRD - Pagina 100
Monografie BRD - Pagina 101
Monografie BRD - Pagina 102
Monografie BRD - Pagina 103
Monografie BRD - Pagina 104
Monografie BRD - Pagina 105
Monografie BRD - Pagina 106
Monografie BRD - Pagina 107
Monografie BRD - Pagina 108
Monografie BRD - Pagina 109
Monografie BRD - Pagina 110
Monografie BRD - Pagina 111
Monografie BRD - Pagina 112
Monografie BRD - Pagina 113
Monografie BRD - Pagina 114
Monografie BRD - Pagina 115
Monografie BRD - Pagina 116
Monografie BRD - Pagina 117
Monografie BRD - Pagina 118
Monografie BRD - Pagina 119
Monografie BRD - Pagina 120
Monografie BRD - Pagina 121
Monografie BRD - Pagina 122
Monografie BRD - Pagina 123

Conținut arhivă zip

  • Monografie BRD.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Tehnici și operațiuni bancare

1. Banca in economie 1.1 Rolul bancii Banca este o institutie ce a evoluat in timp incercand sa gaseasca mijloacele adecvate pentru a usura...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Monografie BRD

1. Prezentarea BRD – Groupe Société Générale. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării BRD Banca Română pentru Dezvoltare s-a...

Studiu Monografic - Brd Groupe Societe Generale

Cap. 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1 Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul...

Studiu Monografic BRD

CAP.1 PREZENTAREA SOCIETAŢII BANCARE 1.1PREZENTAREA BĂNCII ROMȂNE PENTRU DEZVOLTARE Banca Româna pentru Dezvoltare este una din băncile de...

Monografie BRD- Banca Română pentru Dezvoltare

1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor Clienții băncilor internaționale sunt foarte asemănători cu cei ai...

Monografie - BRD Groupe Societe Generale

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română; Număr de acţiuni:...

Monografie BRD

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării În anul 1923, în România i-a fiinţă Societatea...

Monografie BRD

CAP.1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfiinţării (legea/HG şi principalele repere) La 1 decembrie...

Monografie BRD

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. BRD “Tot mai simplu” BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după...

Ai nevoie de altceva?