Monografie - Sistemul Bancar din Canada

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8131
Mărime: 1.91MB (arhivat)
Publicat de: Teofil Moldovan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Căpraru

Cuprins

  1. Capitolul I 3 Descrierea sistemului bancar canadian 3
  2. Capitolul II 7 Prezentarea Băncii Centrale a Canadei 7
  3. Capitolul III 13
  4. III.1. Descrierea băncii “Canadian Imperial Bank of Commerce” 13 III.2. Descrierea băncii “Toronto-Dominion Bank” 17
  5. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I

Descrierea Sistemului Bancar Canadian

Sistemul bancar canadian este unul dintre cele mai eficiente şi sigure sisteme bancare din lume. Potrivit Ministerului Finanţelor, băncile din Canada (care mai sunt numite şi chartered banks) au peste 8000 de sucursale şi aproximativ 18.000 de ATM-uri (ABM- Automatic Banking Machine) pe cuprinsul ţării. În plus, Canada are cel mai mare număr de ATM-uri pe cap de locuitor din lume şi beneficiază de unul din cele mai mari nivele de utilizare a cardurilor de debit, internet banking şi sevicii bancare prin telefon.

Istoria Sistemului Bancar Canadian

Origini

Sistemul bancar canadian timpuriu (British North America şi New France până în 1763, redenumite apoi Upper and Lower Canada ) a fost reglementat în întregime de guvernul colonial. În perioada colonială au apărut primele forme de operaţiuni bancare pentru a rezolva criza numită drain of wealth (secare a bogăţiilor) cauzată de aplicarea teoriei mercantiliste. Aceasta consta într-o lipsă completă de lingouri de aur şi argint în colonii, şi astfel o lipsă totală de forme economice de schimb şi plaţi.

Administratorul Noii Franţe a propus cărţile de joc ca metodă de plată în anii 1680, ca o completare a monedelor introduse în 1660. Politicia mercantilistă de trimitere a bogăţiilor din Noua Franţă către Europa a condus la imposibilitatea acoperirii banilor-cărţi de joc cu lingouri de aur. Sistemul bazat pe cărţi de joc s-a prăbuşit în anul 1690 cauzând, în rândul coloniştilor francezi, suspiciuni pe termen lung asupra banilor de hârtie.

În anul 1812, Administraţia Britanică ,sub conducerea lui Isaac Brock, introduce bancnotele armatei (army bills), pentru a finanţa războiul din 1812. Valoarea totală a acestor bancnote a fost de 250.000 english pounds.

Odată cu fondarea Băncii din Montreal (Bank of Montreal) în anul 1817, a început să se dezvolte cu adevărat activitatea bancară în Canada. În curând, alte bănci şi-au început afacerile în Canada iar după un proces lung de autorizare a activităţii au început să desfăşoare activităţi bancare în mod neregulat. Aceste instituţii au emis doar bancnote locale până când amendamentele legii British America Act au permis guvernelor federale şi provinciale să înceapă introducerea bancnotelor proprii începând cu anul 1866. Moneda oficială din Canada a luat forma dolarului Canadian în anul 1871, astfel încât celelalte monede individuale ale băncilor nu au mai putut fi utilizate. Înfiinţarea Băncii Canadei în anul 1935 a fost de asemenea un punct important în istoria sistemului bancar canadian.

Deşi Sistemul Bancar din Canada a fost afectat de o serie de crize (cum ar fi Criza financiară din America de Sud, falimentul companiei Olympia and York, şi problemele corporaţiei Enron Creditors Recovery Corporation ), cele cinci mari bănci canadiene au demonstrat că sunt sigure şi stabile. De exemplu, Royal Bank of Canada declară că a plătit dividende în fiecare an începând cu anul 1870, anul de după ce a primit licenţa bancară.

Potrivit Departamentului de Finanţe (Department of Finance) , două bănci regionale mici au falimentat la mijlocul anilor 80, singurele falimente din anul 1923, anul când Home Bank a intrat în stare de faliment. Aceeaşi sursă afirmă că în timpul Marii Crize Economice din 1929-1933 nu a existat nici un faliment bancar.

Istoria Recentă

În anii 1980-1990, cele mai mari bănci au achiziţionat aproape toate companiile de brokeraj din Canada. Ele au început propriile afaceri cu fonduri mutuale şi companii de asigurări. Ca rezultat, băncile din Canada s-au extins şi au devenit supermarketuri de servicii financiare (supermarkets of financial services ).

Unele bănci canadiene s-au orientat spre expansiunea la nivel internaţional, în mod special către piaţa bancară şi de brokeraj din Statele Unite ale Americii.

Un alt eveniment care arată dezvoltarea sistemului bancar canadian a fost lansarea ING Bank of Canada (bancă virtuală).

Băncile Canadiene

În activitatea bancară cotidiană, băncile din Canada se împart în două categorii:

• Cele cinci mari bănci;

• Smaller second tier banks (deşi una dintre cele cinci mari bănci şi o smaller second tier bank pot avea acelaşi statut legal ).

Cele cinci mari bănci din Canada sunt Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank, Bank of Montreal, Bank of Nova Scotia şi Canadian Imperial Bank of Commerce. Dintre Smaller second tier banks cele mai importante sunt National Bank of Canada, Mouvement Desjardins, HSBC Bank Canada şi ING Bank Of Canada. De asemenea, companiile de asigurări din Canada au creat subsidiare speciale pentru atragerea de depozite.

Cele cinci mari bănci

Spre deosebire de băncile canadiene mai mici, cele cinci mari bănci nu sunt doar bănci care operează în Canada, ci mai degrabă conglomerate financiare internaţionale, fiecare cu o mare divizie canadiană.

În anul fiscal 2007, segmentul canadian al RBC numit Servicii Financiare Personale a avut un venit de 5082 milioane de dolari canadieni (22.6%) din venitul total de 22462 milioane dolari canadieni. Operaţiunile de retail din Canada ale celor cinci mari bănci cuprind şi alte activităţi. Aceste activităţi includ fonduri mutuale, asigurări, carduri de credit şi activităţi de brokeraj. În plus au mari subsidiare internaţionale. Operaţiunile bancare din Canada ale celor cinci mari bănci sunt conduse de compania părinte, spre deosebire de băncile din Statele Unite ale Americii care utilizează o structură de tip companie holding pentru a susţine subsidiarele primare de retail banking.

Branduri utilizate de principalele servicii financiare ale celor cinci mari bănci

RBC TD BMO BNS CIBC

Numele Legal Royal Bank

of Canada Toronto-Dominion

Bank Bank of

Montreal Bank of Nova

Scotia Canadian Imperial

Bank of Commerce

Brandul de Grup RBC TD Bank Financial

Group Bmo Financial

Group ScotiaBank

Group CIBC

Retail Banking

În Canada RBC Royal

Bank TD Canada Trust BMO Bank of

Montreal Scotiabank CIBC

Retail Banking

În SUA RBC Bank TD Commerce

Bank Harris

Retail Banking

Internaţional RBTT Scotiabank

International

Banking Privat RBC Wealth Management TD Warehouse

Private Banking BMO Harris

Privat Banking Scotia Private

Client Group CIBC Private

Banking

Fonduri Mutuale

Canadiene RBC Funds

PH&N Funds TD Mutual Funds BMO Mutual

Funds Scotia Mutual

Funds CIBC Mutual Funds

Fonduri Mutuale

În SUA Tamarack Funds

Brokeraj în

Canada RBC Direct

Investing TD Waterhouse BMO

InvestorLine ScotiaMcLeod CIBC Wood Gundy

Brokeraj în SUA RBC Dain

Rauscher TD Ameritrade BMO Harris

Investor Ser.

Brokeraj

Internaţional West Indies

Stockbrokers

Limited TD Waterhouse

Asigurări în

Canada RBC Insurance TD Insurance BMO Life Scotia Insurance CIBC Insurance

Asigurări în

SUA RBC Insurance

Piaţa de Capital RBC Capital

Markets TD Securities BMO Capital

Markets Scotia Capital CIBC World

Markets

Operaţiuni

Custodiale RBC Dexia CIBC Mellon

Metale Preţioase ScotiaMocatta

Preview document

Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 1
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 2
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 3
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 4
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 5
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 6
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 7
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 8
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 9
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 10
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 11
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 12
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 13
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 14
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 15
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 16
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 17
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 18
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 19
Monografie - Sistemul Bancar din Canada - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Monografie - Sistemul Bancar din Canada.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bancar Canadian

Capitolul 1 Sistemul Bancar din Canada 1.1 Scurt istoric Sistemul bancar din Canada a început să existe printr-un sistem bancar local odată cu...

Sistemul Bancar din Canada

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar canadian 1. Prezentare istoric Sistemul bancar al unei ţări este definit prin reţeaua instituţiilor de...

Sistemul bancar din Canada

Capitolul I :Descrierea sistemului bancar din Canada Deoarece Canada deține mai mult de 8000 de sucursale dar și aproximativ 18 000 de automate...

Monografie Sistemul Bancar din Canada

I. Sistemul bancar canadian In 1817 era deschisa prima banca din Canada de un mic grup de negustori din Montreal. De atunci industria bancara a...

Ai nevoie de altceva?