Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 15796
Mărime: 73.69KB (arhivat)
Publicat de: Madalina P.
Puncte necesare: 8
Universitatea de Vest din Timisoara Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL 1 Originile sistemului bancar
  3. 1.1 Istoria sistemului bancar in lume
  4. 1.2 Originile sistemului bancar in SUA
  5. 1.3 Originile sistemului bancar in Europa
  6. CAPITOLUL 2 Rolul si functiile institutiilor de credit
  7. 2.1 Banca Centrala - Rol si functii
  8. 2.2 Bancile comerciale
  9. 2.2.1 Bancile comerciale – Concept
  10. 2.2.2 Bancile comerciale – Tipologie
  11. 2.2.3 Bancile comerciale – Functii si rol
  12. CAPITOLUL 3 Institutiile de credit – Intermediari financiari speciali
  13. 3.1 Pietele bancare
  14. 3.2 Functia de intermediere a institutiilor de credit
  15. 3.3 Operatiunile pasive – Operatiuni de atragere a resurselor
  16. 3.4 Operatiunile active – Operatiuni de plasare a resurselor
  17. CAPITOLUL 4 Tendinte si evolutii in structura sistemului bancar romanesc
  18. 4.1 Istoria sistemului bancar romanesc
  19. 4.2 Sistemul bancar dupa 1989
  20. 4.3 Statutul si obiectivele BNR
  21. CAPITOLUL 5 Structura altor sisteme bancare
  22. 5.1 Sistemul bancar britanic
  23. 5.2 Sistemul bancar italian
  24. 5.3 Sistemul bancar francez
  25. 5.4 Sistemul bancar german
  26. 5.5 Sistemul bancar american
  27. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de institutii financiar-bancare care functioneaza intr-o tara, raspunzand necesitatilor unei etape a dezvoltarii social-economice.

In general, sistemul bancar dintr-o tara cuprinde:

- cadrul institutional, format din:

o banca centrala cu rol de coordonare si supraveghere,

o banci comerciale si alte institutii financiare asimilate acestora;

- cadrul juridic, format din ansamblul reglementarilor care guverneaza activitatea bancara.

In evolutia sa, sistemul bancar parcurge faze de specializare si sectorizare. Specializarea bancara reprezinta orientarea activitatii diferitelor banci doar spre anumite servicii, operatiuni, produse bancare. Notiunea de sectorizare poate fi definita ca fiind un tip aparte de specializare ce consta in orientarea activitatii bancare spre anumite domenii de activitate economica.

Intr-o economie de piata, sistemul bancar indeplineste functia de atragere si concentrare a economiilor societatii si de canalizare a acestora, printr-un proces obiectiv si impartial de alocare a creditului, catre cele mai eficiente investitii. In indeplinirea acestei functii, bancile, ca verigi de baza ale sistemului, urmaresc modul in care debitorii utilizeaza resursele imprumutate. Bancile asigura si faciliteaza efectuarea platilor, ofera servicii de gestionare a riscului si reprezinta principalul canal de transmisie in implementarea politicii monetare.

Prin activitatea de colectare de resurse financiare, concomitent cu plasarea lor pe piata prin intermediul creditelor si a altor operatiuni pe piata financiara, bancile indeplinesc rolul de intermediari intre detinatorii de capitaluri si utilizatorii acestora.

In vederea realizarii obiectivelor finale, banca centrala urmareste stabilitatea valorii interne si externe a monedei nationale, concomitent cu punerea la dispozitia economiei nationale a cantitatii optime de moneda necesara cresterii economice. Sistemul bancar, transformand resursele pe care mediul economic i le pune la dispozitie, se constituie ca subsistem al macrosistemului economico-social.

CAPITOLUL 1 Originile sistemului bancar

1.1 Istoria sistemului bancar

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare. Exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice. Dupa alti cercetatori, notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut idea sa primeasca disponibilitati banesti, sub forma de depuneri de la cei ce doreau sa faca economii si, in baza acestor depozite, sa ofere imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.

Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat (Babilon) si Egiptul Antic. In acea perioada templele erau, deopotriva, loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Au fost descoperite marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi efectuata de temple. Increderea pe care o aspirau templele furniza intermedierea monetara, asemanator bancilor de mai tarziu. Detaliile referitoare la depozite, imprumuturi, dobanda perceputa si rambursarea creditelor se gasesc deja in Codul lui Hammurabi, descoperit la Susa, in anul 1901. In secolul VI i.Ch. orase-state si temple din Grecia Antica au inceput sa emita monede proprii. Datorita faptului ca fiecare oras-stat isi avea moneda proprie a aparut necesitatea schimbarii valutare. In aceeasi perioada, preotii ofereau imprumuturi taranilor, iar unele persoane specializate in “negotul cu bani” ofereau aceleasi servicii altor categorii sociale. In timp, acesti “creditori”, cunoscuti sub denumirea de “trapeziti” au inceput sa perceapa dobanzi foarte mari, generand multe nemultumiri in randul populatiei.

Drept urmare, unele cetati grecesti au decis sa creeze banci publice. Aceste institutii erau conduse si controlate de agenti publici in faza unor norme ce pot fi asociate primelor reglementari statale cu privire la activitatea bancilor.

In perioada timpurie a dezvoltarii imperiului roman, romanii nu s-au aratat interesati in activitati specifice bancilor. Insa, pe masura ce au cucerit teritoriile grecesti si au vazut cum functionau bancile, au inteles importanta lor. Foarte curand dupa aceea in intregul imperiu roman au aparut atat banci de stat cat si private. Pentru facilitatile de imprumut acordate, aceste banci aveau permisiunea, sa solicite plata unei taxe al carei nivel nu era limitat. Exceptie faceau bancile din Roma unde, pentru aceste taxe, a fost fixata o limita serioasa. Este interesant de remarcat faptul ca aceste banci nu putem sa perceapa comisioane pentru serviciile acordate. Totodata, bancile furnizau clientilor situatii ale conturilor pentru operatiunile efectuate. Din aceste informatii se observa ca serviciile oferite clientilor erau in proces de diversificare.

In Evul Mediu, manastirile, ca si templele din Egiptul sau Grecia Antica, au continuat sa joace un rol important in efectuarea unor activitati specific bancare. Desi oficial, nu aveau voie sa perceapa dobanzi, foloseau alte metode pentru a perceperea comisioanelor pentru credite acordate etc.

La sfarsitul sec. al IX-lea activitatile in acest domeniu s-au retras datorita cruciadelor si patrunderii in spatiul europene a popoarelor migratoare. Primele institutii de tip efectuau preponderent operatiunii de transfer (ceea ce azi se cunoaste sub denumirea de casa de compensare), astfel incat sistemul de plati sa devina mai eficient. Prima banca de acest tip a fost Banca Venetiei, creata in 1171 si recunoscuta oficial in 1597 ca Banca de Rialto.

1.2 Originile sistemului bancar in SUA

Prima banca centrala, Banca Americii de Nord, a fost supravegheata prin Congresul Continental de catre Robert Morris (congressman si bancher), in primavara anului 1781, dupa cum arata Murray Rothbard in The Mystery of Banking. Morris a fost contractor pentru armata in timpul Razboiului Civil. El a fost de asemenea "conducatorul puternicelor forte nationaliste" din noul stat.

Principalul obiectiv al nationalistilor, cunoscuti de asemenea si ca "federalisti", a fost acela de a crea o versiune a sistemului comercial englez in America, acelasi sistem impotriva caruia a fost declansata revolutia. Tocmai acesta era sistemul de care precursorii revolutionarilor au fugit cand au venit in America. Asa cum a explicat Rothbard:

"Scopul lor a fost acela de a reimpune in Statele Unite un sistem comercial si un guvern similar cu cel al Marii Britanii, impotriva caruia s-au rasculat colonistii. Obiectivul a fost acela de a avea un guvern central puternic, mai ales in a avea un presedinte sau rege puternic cu atributii executive. Acesta avea sa fie zidit prin impunerea unui ridicat nivel de taxe si impozite si o datorie publica apasatoare. Guvernul puternic ar fi avut rolul de a impune tarife mari pentru a subventiona furnizorii interni, a crea o mare flota maritima pentru a avea acces si a subventiona pietele straine cu exporturile americane, si rolul de a lansa un sistem masiv de lucrari publice. Pe scurt, Statele Unite trebuiau sa aiba un sistem englez dar fara Coroana Engleza." 1

O importanta parte a "planului lui Morris", dupa cum o numeste Rothbard, a fost aceea de a organiza si conduce o banca centrala, care sa furnizeze (sa asigure) credite avantajoase si sa extinda finantele lui si ale asociatilor sai. Banca Americii de Nord a fost in mod special modelata dupa sablonul Bancii Angliei. Banca a primit privilegiul de a avea monopol, toate bancnotele emise fiind folosite in plata taxelor catre guvern si nicio alta banca similara nu avea dreptul sa opereze in tara.

Preview document

Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 1
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 2
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 3
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 4
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 5
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 6
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 7
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 8
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 9
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 10
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 11
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 12
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 13
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 14
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 15
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 16
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 17
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 18
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 19
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 20
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 21
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 22
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 23
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 24
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 25
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 26
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 27
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 28
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 29
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 30
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 31
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 32
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 33
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 34
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 35
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 36
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 37
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 38
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 39
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 40
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 41
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 42
Organizarea și Funcționarea Sistemului Bancar - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Organizarea si Functionarea Sistemului Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Banca de emisiune și rolul ei în cadrul sistemului bancar

Cap. I. Etape în evoluţia băncilor comerciale şi în evoluţia băncilor de emisiune. I.1. Apariţia şi dezvoltarea reţelelor de bănci comerciale...

Sistemul Bancar Românesc

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC 1.1 EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC ÎN PERIOADA MODERNÃ Institutia bãncii, asa cum existã...

Cardul - produs bancar modern la Banca Transilvania

Introducere Banca Transilvania reprezinta una dintre cele mai atractive actiuni listate la bursa datorita ritmului de crestere inregistrat de la...

Sistemul bancar românesc și creditarea economiei

INTRODUCERE În cadrul sistemului economic, subsistemul bancar este o componentă principală fără de care, practic, economia modernă nu-și poate...

Organizarea și funcționarea instituțiilor de credit

1. Introducere Realizand acest referat, intitulat „Organizarea si functionarea sistemelor bancare”, am incercat sa abordam de o maniera integrala...

Organizarea, funcționarea și conducerea sistemului bancar

Capitolul 1. Aspecte generale legate de sistemul bancar 1.1 Structura sistemelor bancare In principalele tari dezvoltate, sistemele bancare sunt...

Sistemul bancar

1.SISTEMUL BANCAR Sistemele bancare din tarile dezvoltate se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi, dintre care cele mai importante...

Piața bancară, rol, scop și mod de organizare

INTRODUCERE Trăim într-o lume aflată într-o permanentă schimbare, singura constantă fiind schimbarea. Expansiunea rapidă a tehnologiei...

Te-ar putea interesa și

Creditul

ACTIVITATEA BANCARA SI SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE “BANCA” SI EVOLUTIA LUI ÎN TIMP Originea...

Analiza tehnicii operațiunilor bancare la Banca Transilvania

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al infiintarii Înfiintarea Bancii Transilvania a pornit de la...

Practică bancară - BRD

CAPITOLUL 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Organizarea, funcționarea și conducerea sistemului bancar

Introducere Bancile reprezinta principala componenta a sistemului institutiilor financiare.Bancile sunt intermediari financiari, în sensul ca se...

Rolul băncilor centrale în crizele bancare

CAPITOLUL I Organizarea si functionarea Bancilor Centrale I.1. Sistemul bancar din România Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati...

Proiect practică la Banca Transilvania

I. Cadrul juridic de organizare şi funcţionare al Băncii Transilvania I.1. Istoric Banca Transilvania este o societate bancară românească cu...

Rolul Sistemului Bancar în Prevenirea și Combaterea Spălarii Banilor

INTRODUCERE Secolul 20 a fost caracterizat de o multitudine de schimbǎri structurale în economia mondialǎ. Aceste schimbǎri au fost influenţate...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de Bancpost S.A.

Diversitatea unui sistem bancar, rezida in existenta unui numar sporit de institutii bancare si de credit, definite de legea bancara, si ale caror...

Ai nevoie de altceva?