Sistemul Bancar al Greciei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 6910
Mărime: 1022.31KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Oltean
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Cuprins

  1. CAP. I -DESCRIERE A SISTEMULUI BANCAR DIN GRECIA - 3 -
  2. 1.1. ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR - 3 -
  3. 1.2. TIPURI DE INSTITUŢII - 3 -
  4. 1.3. INDICATORI CARACTERISTICI DE APRECIERE A SISTEMULUI BANCAR - 6 -
  5. 1.4. FACTORI DE INFLUENŢĂ - 9 -
  6. 1.5. TENDINŢE - 13 -
  7. CAP. II -PREZENTAREA BĂNCII CENTRALE DIN GRECIA -15 -
  8. 2.1. ISTORICUL BĂNCII NAŢIONALE A GRECIEI - 15 -
  9. 2.2.FUNCŢIILE BĂNCII CENTRALE - 16-
  10. 2.3. OBIECTIVELE BĂNCII CENTRALE - 17-
  11. 2.4.INSTRUMENTELE BĂNCII CENTRALE - 17-
  12. 2.5. ALTE CARACTERISTICI - 18-
  13. CAP. III -PREZENTAREA UNOR BĂNCI DIN SISTEMUL BANCAR GRECESC - 20-
  14. 3.1.ALPHA BANK - 20 -
  15. 3.2.PIRAEUS BANK - 25 -
  16. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL I - DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR DIN GRECIA

1.1. ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR

Primele evidenţe ale activităţilor de tip bancar datează încă din Antichitate. Templele erau văzute de către populaţie ca un loc sigur de plasare a bunurilor, iar contra unui mic profit preoţii luau în administrare atât bunuri de valoare cât şi mărfuri perisabile. O altă practică des întâlnită în această perioadă este împrumutul cu dobândă, care până la Codul lui Hammurabi nu a cunoscut o reglementare din partea autorităţilor. Apariţia băncilor ca instituţii a avut loc în Grecia şi Roma antică în secolele VII-VI î.Hr. Acesta este rezultatul dezvoltării comerţului ca o consecinţă a emiterii monedei proprii de către fiecare oraş comercial. În scopul de a combate camăta mai multe cetăţi greceşti au decis să constituie “bănci publice” care pe lângă rolul propriu-zis bancar, mai aveau şi sarcina strângerii impozitelor şi dreptul de a bate monedă.

În Europa, în ciuda controverselor îndelungate asupra moralităţii dobânzii, sistemul bancar s-a consolidat treptat culminând emiterea banului de hârtie de către Banca Veneţiei în anul 1637. Băncile şi-au mărit importanţa pe măsură ce economia a continuat să se dezvolte, iar statul şi-a mărit implicarea prin înfiinţarea băncilor centrale.

A început ca pe lângă serviciile de bază să presteze o varietate de alte servicii:

- Leasing;

- Servicii corporative pentru achiziţii şi restructurări;

- Managementul portofoliului şi altele.

În prezent, băncile reprezintă entităţi financiare atent reglementate de stat, care

influenţează şi susţin economia de piaţă.

1.2. TIPURI DE INSTITUŢII

- Banca Centrală (Banca a Greciei)- care controlează rezervele monetare şi rata de schimb.

Banca îşi îndeplineşte atribuţiile în principal reglând lichiditatea celorlalte banci şi prin intervenţia directă asupra pieţii monetare. Este de asemenea agentul de supervizare al calităţii portofoliului băncilor comerciale, şi al protejării sistemului monetar împotriva falimentelor bancare.

Conform Tratatului de la Maastricht care standardizează organizaţiile financiare ale ţărilor membre ale uniunii, Banca Greciei trebuie să devină independentă de guvern şi trebuie să impună guvernului limite stricte asupra folosirii rezervelor monetare ca o sursă de împrumut.

Banca Centrală a Statului (sau naţională) cu atribuţii privind politica monetară, valutară, de credit şi de plăţi, precum şi cu atribuţii în materia autorizării şi supravegherii (prudenţiale) bancare.

Banca Centrală este, de regulă, singura instituţie autorizată să emită monedă. Aceasta răspunde Guvernului sau direct Parlamentului şi este o instituţie non-comercială.

- Băncile comerciale- sunt instituţii de depozit care în mod tradiţional au angajat împrumuturi comerciale şi industriale. Recent băncile comerciale greceşti şi-au extins operaţiunile pentru a oferi o gamă mai largă de servicii bancare.

Împrumuturile includ: credite comerciale, industriale, de consum şi ipoteci.

Emit: carduri de credit şi cec-uri de călătorie, cumpără şi vinde valută străină, scrisori de credit. Prin intermediul sucursalelor ei pot oferi şi servicii de brokeraj şi fonduri mutuale în valută proprie şi străină.

- Instituţia specializată pe credite, cum sunt: băncile de investiţii, Banca Agricolă a Greciei, bănci de ipotecă.

Rolul acestor instituţii a fost să ofere credite în domenii bine stabilite.

Totuşi liberalizarea bancară şi politicile europene, într-o piaţă bancară unificată, a forţat instituţiile specializate să îşi diversifice operaţiunile. În anii `90, specializarea într-o anumită arie era determinată de condiţiile pieţei, mai degrabă, decât de constrângerile legislative.

- Banca Agricolă în 1991 a devenit o bancă comercială în timp ce altor bănci comerciale li s-a permis să acorde credite în sectorul agricol. Aceeaşi conversie s-a aplicat şi băncilor de investiţii sau de ipoteci.

- Băncile comerciale care activează în Grecia sunt atât instituţii străine cât şi locale. Numărul instituţiilor străine sunt în continuă creştere. În 1992 pe piaţă activau 22 bănci greceşti şi 18 bănci străine. Băncile străine care opereză în Grecia prin intermediul sucursalelor stabile, controlează aproximativ 10% din activele şi depozitele de pe piaţă.

- Banca Greciei este de departe cea mai mare instituţie şi controlează 29% din activele bancare şi 37% din depozite în anul 1991.

- Cea mai mare bancă străină de pe piaţă este New York - Citi Bank, care în 1991 controla un sfert din active şi o treime din depozitele deţinute de băncile străine în piaţa grecească.

- Câteva bănci sunt controlate de stat. Banca pentru Dezvoltare Industrială a Greciei, este controlată 100% de stat.

- Marea majoritate a activelor băncilor comerciale în mod tradiţional înclud credite şi împrumuturi către setorul privat. La sfârşitul anilor `80 împrumuturile excesive ale statului au afectat portofoliul activelor bancare. La jumătatea anilor `90 o treime din active erau formate din obligaţiuni guvernamentale, la egalitate cu acţiunile şi obligaţiunile deţinute de sectorul privat.

- De la intrarea în UE sistemul bancar a trecut prin rapide transformări, adaptându-se la mediul nou şi competitiv determinat de adoptarea unui sistem unic financiar şi a monedei Euro. Privatizarea alături de fuziuni şi de achiziţii a redus numărul băncilor comerciale la 6 mari grupuri bancare a căror cotă de piaţă era în 2000 de 85.9% (pe baza depozitelor) în comparaţie cu doar 66.5% în 1995.

Cel mai important segment al băncilor specializate este constituit de băncile comerciale. Acestea dispun de o numeroasă reţea de agenţii care oferă servicii bancare direct populaţiei sau întreprinderilor.

Băncile de investiţii, spre deosebire de cele comerciale acţionează preponderent pe piaţa financiară şi nu interacţionează direct cu populaţia. În rândul băncilor specializate se încadrează şi băncile de credit ipotecar sau casele de economii pentru domeniul locativ, care oferă credite ipotecare pentru locuinţe persoanelor fizice sau juridice.

Preview document

Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 1
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 2
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 3
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 4
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 5
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 6
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 7
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 8
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 9
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 10
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 11
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 12
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 13
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 14
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 15
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 16
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 17
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 18
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 19
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 20
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 21
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 22
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 23
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 24
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 25
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 26
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 27
Sistemul Bancar al Greciei - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar al Greciei.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme și operațiuni bancare în Grecia

Cap 1. Descrierea sistemului bancar din Grecia 1.1 Istoric Banca este o instituţie financiară care are ca obiect principal de activitate...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Restructurarea Sistemului Bancar din România în Contextul Integrării Europene

Capitolul I Aspecte generale privind restructurarea bancară şi fenomenul integrării europene I.1. Caracteristici ale procesului de restructurare...

Sistemul bancar din Bulgaria

Cap 1. Descrierea sistemului bancar din Bulgaria 1.1.Introducere Bulgaria, oficial Republica Bulgaria este o țară europeană situată în Peninsula...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Sisteme și operațiuni bancare în Grecia

Cap 1. Descrierea sistemului bancar din Grecia 1.1 Istoric Banca este o instituţie financiară care are ca obiect principal de activitate...

Monografia Sistemului Bancar din Grecia

1. Sistemul bancar din Grecia 1.1 Istoric Primele evidenţe ale activităţilor de tip bancar au apărut din cele mai vechi timpuri, prezenta lor în...

Monografie asupra Sistemului Bancar din Grecia

1. Sistemul bancar din Grecia 1.1. Istoric Operaţiunile bancare au apãrut şi s-au dezvoltat din cele mai vechi timpuri, existã numeroase evocãri...

Sistemul bancar din Grecia

1. Sistemul bancar din Grecia 1.1 Istoric În Grecia operațiunile bancare s-au realizat din cele mai vechi timpuri, multe teorii afirmă că acestea...

Sistemul Bancar din Grecia

CAPITOLUL I DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR DIN GRECIA 1.1Scurt istoric asupra sistemului bancar grecesca În vechea Grecie, templele acţionau ca...

Ai nevoie de altceva?