Sistemul Bancar al Italiei

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 12044
Mărime: 162.20KB (arhivat)
Publicat de: Geanina Istrate
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Capraru
FEAA, Iasi

Cuprins

  1. I. Sistemul bancar din Italia. Caracteristici 3
  2. II. Banca Centrală a Italiei 7
  3. Istoric 7
  4. Origini 7
  5. Banca Italiei de la debut până la Legea bancară din 1936 8
  6. Organizare 12
  7. Funcţii şi guvernare 13
  8. Funcţii 13
  9. Politica monetară 14
  10. Piaţa valutară şi rezervele oficiale 14
  11. Rezervele oficiale 15
  12. Operaţiuni efectuate în numele Ministerului Economiei şi Finanţelor 15
  13. Membrii Consiliului Director 15
  14. III. Bănci reprezentative ale sistemului bancar Italian 16
  15. 1. Banca Intesa Sanpaolo 16
  16. 2. Banca Italo Romena 19
  17. 3. UniCredit 23
  18. ANEXE 28
  19. ANEXA 1 – Poziţia Băncii Italo-Romena în cadrul Grupului Veneto Banca 28

Extras din proiect

I. Sistemul bancar din Italia. Caracteristici

Sistemul bancar contemporan, ansamblul insistuţiilor financiar-bancare şi reglementările care veghează şi guvernează întreaga activitate bancară nu au apărut peste noapte, ca o creaţie a unui singur individ sau a unui popor, ci dimpotrivă, au fost rezultatul evoluţiei activităţii bancare de-a lungul secolelor, a existenţei nevoilor ce au frământat întreaga omenire.

În ciuda piedicilor puse, a controverselor asupra moralităţii dobânzii, sistemul bancar s-a consolidat treptat, culminând cu emiterea banului de hârtie de către prima bancă publică, Banca Veneţiei în anul 1637.

În perioada Evului Mediu întunecat (sec. VII-XI), activitatea bancară şi existenţa instituţiilor bancare au fost umbrite de o stare de nesiguranţă şi de neîncredere a populaţiei asupra activităţii monetare, fapt ce a condus la un declin economic şi implicit la o slabă dezvoltare a băncilor. Mai târziu însă ( sfârşitul sec XI ), lucrurile păreau că vor intra pe un făgaş normal, odată cu schimbările profunde, suferite în urma cruciadelor şi a cuceririi normande.

Băncile au reuşit să-şi mărească importanţa pe măsură ce economia a continuat să se dezvolte, iar statul şi-a mărit implicarea prin înfiinţarea băncilor centrale. Cu toate acestea, viziunea creştinismului asupra practicării dobânzii şi a restricţiilor de ordin religios au rămas un factor perturbator semnificativ, Biserica creştină afirmându-şi opoziţia în cadrul a două concilii, de la Latran (1179) şi de la Viena (1311).

Activitatea bancară se dezvoltă odată cu creşterea considerabilă a activităţilor comerciale, a schimburilor dintre Europa de Nord şi Europa de Sud, a comerţului mediteranean şi implicit a apariţiei târgurilor. Din considerente economice, interdicţia referitoare la împrumuturile cu dobândă a fost eludată, acestea fiind admise cu condiţia să fie efectuate de către evrei şi lombarzi. Mai mult de atât, cei care apelau la serviciile acestora erau chiar monarhii şi conducătorii bisericii creştine, printre care se regăsesc şi Eduard III, care şi-a amanetat coroana de aur cu pietre preţioase pentru o suma de 45.000 de florini, Papa Benedict XIII care a amanetat veniturile camerei apostolice sau papa Inocenţiu al VII-lea care amanetează mitra şi un castel; Eduard I, conte de Bar (1320), care a dat ca amanet lombarzilor vesela sa de argint şi în cele din urmă Carol VI- amanetează coroana, care ulterior este tăiată şi împarţită între cămătari.

Majoritatea instituţiilor de credit din trecut au fost organizate de către lombarzi şi evrei, sub denumirea generică de “Munte de pietate” care treptat a fost transformat în casă de amanet, adevărate locuri de jaf ale populaţiei, ceea ce a determinat puterea publică să găsească soluţii şi să organizeze bănci oficiale.

“Prima bancă în adevăratul sens al cuvântului, se spune că ar fi instituţia înfiinţată în 1171, de dogele Michele XI, sub numele de Banco de Venezia, cu scopul principal de a face operaţiuni de administrarea a banului public pentru Cetate” .

Înfiinţarea acestei bănci a fost ca o prelungire a activităţii unei asociaţii de bancheri, creditori ai Cetăţii, ce a funcţionat între anii 1156-1171. Existenţa acestor activităţi este certificată din nou, de primele reglementări din Florenţa, asupra activităţii bancherilor, care erau obligaţi să îşi scrie afacerile în cadrul registrelor, cu cifre romane.

Banca de Veneţia a fost recunoscută oficial ca bancă de viramente abia în anul 1587, moment în care îşi schimbă şi denumirea în Banca della Piaza del Rialto. Evoluţia şi succesul acestei bănci se datorează în special adoptării unei tehnici noi. Aceasta constă în înmânarea depunătorilor de recipise ( chitanţe, înscrisuri ) la purtător, care erau aducătoare de dobânzi.

În aceea perioadă, Republica Veneţiană era angajată în razboi şi, având nevoie de resurse financiare, a obligat comercianţii să îi acorde un împrumut. Astfel, în anul 1711, Guvernul Republicii Veneţiene obţinea împrumuturi de la cetăţeni, prin emisiune de titluri cu o dobândă anuală de 4%. Anumite părţi ale bugetului public au fost alocate pentru plata dobânzilor. A fost creată o societate, denumită Camera Împrumuturilor, care avea ca scop buna administrare a acelei părţi din veniturile publice care erau alocate creditorilor Republicii şi asigura plata dobânzilor.

Până în acel moment nu au existat bănci în adevăratul sens al cuvântului. Însă Camera Împrumuturilor avea ocazia câteodată să achiziţioneze şi să vândă cambii şi poliţe, documente ce atestau debite şi credite între comercianţi. Cum scopurile şi caracterul acestei instituţii erau respectabile, în scurt timp s-a descoperit că inscripţionarea numelui Camerei pe aceste documente le conferea acestora o valoare mai mare. Camera Împrumuturilor dispunea în general de anumite fonduri, astfel că investirea lor în achiziţionarea şi vânzarea de astfel de certificate a devenit o afacere foarte rentabilă. Odată cu trecerea timpului, Camera a devenit un dealer obişnuit pe această piaţă.

Treptat, comercianţii veneţieni şi-au făcut un obicei în a-şi plasa averea la Camera Împrumuturilor, pentru a fi păstraţi în siguranţă. În acest fel a apărut activitatea de constituire de depozite. Cu timpul, plăţile au început să fie efectuate prin transfer, din contul celui care plătea în contul celui care încasa. În acest fel, problemele generate de numărarea unor sume mari de monede şi a transportului acestora în diferite părţi ale oraşului a fost evitată.

Beneficiile şi avantajele pe care le-a adus această nouă metodă de transfer a banilor au fost considerate atât de importante încât mai târziu a ajuns să fie impusă prin lege. Această metodă de efectuare a plăţilor a reprezentat un prim pas rudimentar către apariţia bancnotelor şi a înlesnit circulaţia banilor.

O perioadă lungă de timp, Banca Veneţiei nu a avut nici un concurent, însă odată cu începutul secolului XV, instituţii asemănătoare au apărut în Genova şi Barcelona, oraşe cu activitate de comerţ impresionantă, depăşite din acest punct de vedere doar de Veneţia. Aceste bănci erau nişte copii fidele ale băncii din Veneţia, în scurt timp obţinând aproape aceeaşi notorietate şi încredere.

În Europa mediteraneană, băncile acţionau după principiul universalităţii, practicând toate operaţiunile: depuneri, credite, viramente. Cu toate acestea, bancherii italieni se diferenţiau funcţie de volumul de afaceri. Cei mai mici operau pe “banca lor”, ”lucrând în aer liber – all’aperto, iar marii bancheri, cum sunt Medici şi Bardi la Florenţa, oficiau în palatul lor – d’entro – şi îi creditau pe regi şi pe papi.

Preview document

Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 1
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 2
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 3
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 4
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 5
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 6
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 7
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 8
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 9
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 10
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 11
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 12
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 13
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 14
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 15
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 16
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 17
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 18
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 19
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 20
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 21
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 22
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 23
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 24
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 25
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 26
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 27
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 28
Sistemul Bancar al Italiei - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar al Italiei.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bancar al Italiei

1. Sistemul bancar italian 1.1 Caracterizare generală Sistemul bancar este ansamblul diverselor categorii de bănci cu capital autohton sau...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Monografie Sistem Bancar Italian

Cap1. SCURTĂ DESCRIERE A SISTEMULUI BANCAR ITALIAN 1.1. ORIGINI Italia a avut tradiţii străvechi în ceea ce priveşte activitatea bancară, multe...

Monografie - Sistemul Bancar Italian

CAP I SISTEMUL BANCAR ITALIAN 1.1. Istoric Sistemul bancar este ansamblul diverselor categorii de bănci cu capital autohton sau privat, precum...

Banca Centrală a Italiei

1. Istoric şi origini Dacă originile sistemului bancar se pierd în negura timpului, fiind neclară perioada apariţiei lor, nu acelaşi lucru se...

Sistemul Bancar Italian

1. SCURTĂ DESCRIERE A SISTEMULUI BANCAR ITALIAN 1.1. ORIGINI Italia a avut tradiţii străvechi în ceea ce priveşte activitatea bancară, multe...

Sistemul Bancar al Italiei

1. Sistemul bancar italian 1.1 Caracterizare generală Sistemul bancar este ansamblul diverselor categorii de bănci cu capital autohton sau...

Sistemul Bancar al Italiei

1. Prezentare generală Italia a avut tradiţii străvechi în activitatea bancară, multe dintre tehnicile bancare fiind inventate de către bancherii...

Activitatea Bancară de Retail în Italia

Introducere Sistemele bancare europene au tradiții străvechi în ceea ce privește desfășurarea operațiunilor bancare de retail. Primele bănci...

Activitatea bancară la nivel internațional întreprinsă de băncile din Italia

CAPITOLUL 1: SISTEMUL BANCAR AL ITALIEI 1.1 Particularitățile activității bancare italiene Un sistem bancar este format din ansamblul diferitelor...

Ai nevoie de altceva?