Studiu de Caz - Piraeus Bank

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3441
Mărime: 29.36KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Chirilă
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Monica
prezentarea unui studiu de caz a bancii Piraeus inclus in proiectul economiei serviciilor - serviciile bancare. Universitatea Dimitrie Cantemir, Facultatea Management Turistic si Comercial

Extras din proiect

Piraeus Bank

Piraeus Bank Group este astăzi una dintre cele mai dinamice şi active organizaţii financiare din Grecia. Forma juridică a bancii: Societate pe acţiuni ce îşi desfaşoară activitatea în conformitate cu legile române, aplicarea cu stricteţe a regulamentului valutar impus de BNR şi cu propriul statut

Sediul central: B-dul Carol I, nr. 34-36, sector 2, Bucureşti.

Durata societăţii este nelimitată începând cu data înregistrării în Registrul Comerţului.

Numarul de înmatriculare în Registrul Comerţului este J40/1441/1995, înregistrată la Registrul Bancar nr: 37114104101

Capitalul social al băncii este de 40.000.720 RON

Istoricul firmei

Fondată în 1916, Piraeus Bank a trecut printr-o perioadă în care a fost proprietatea şi a fost condusă de Stat (1975-1991) înainte sa fie privatizată în decembrie 1991. De atunci, a crescut continuu ca mărime şi activităţi. Pe parcursul creşterii sale organice, Piraeus Bank a făcut o serie de mişcări strategice cu scopul consolidării unei prezente puternice pe piaţă. Astfel, în 1998, Banca a absorbit activităţile Chase Manhattan din Grecia, a preluat controlul intereselor în Macedonia-Thrace Bank şi a preluat banca specializată Credit Lyonnais Hellas. La începutul lui 1999, Banca a preluat Xiosbank şi a absorbit activităţile National Westminster Bank Plc din Grecia. În iunie 2000, Banca şi-a unificat cele trei bănci comerciale din Grecia (Piraeus Bank, Macedonia-Thrace Bank şi Xiosbank), o fuziune încheiată cu succes, creând astfel unul dintre cele 3 cele mai mari bănci din sectorul privat din Grecia.

La începutul lui 2002, Piraeus Bank a preluat Hellenic Industrial Development Bank (ETBAbank) de la Statul Grec, crescând astfel baza de capital a Grupului şi cota de piaţă a acesteia. ETBAbank a fost absorbită cu succes de Piraeus Bank în decembrie 2003.

De asemenea, la începutul lui 2002, un acord de alianţă strategică pentru piaţa Greciei a fost semnat între Piraeus Bank Group şi Grupul internaţional bancar şi de asigurări ING Group care a fost reânnoit pentru înca 10 ani în Octombrie 2007. În implementarea acestui acord, două joint ventures au fost încheiate în domeniul asigurării bancare beneficiile pentru angajaţi şi managementul proprietăţilor, împreună cu acţionariatul. La începutul lui 2005, Piraeus Bank Group, implementându-şi strategia de expansiune în pieţele Europei de Sud-Est, a preluat Eurobank din Bulgaria (redenumită Piraeus Bank Bulgaria), întărindu-şi prezenţa în Bulgaria, fuziunea dintre sucursalele Piraeus Bank şi cele ale Eurobank a fost încheiată în 2006. În 2005 Piraeus Bank Group intra pe piaţa Serbiei prin preluarea Atlas Bank (redenumită Piraeus Bank Beograd) şi pe piaţa din Egipt prin achiziţionarea Egyptian Commercial Bank (redenumită Piraeus Bank Egipt).

În 2007 Piraeus Bank şi-a extins prezenţa sa internaţională în Ucraina prin preluarea International Commerce Bank (redenumită Piraeus Bank ICB) şi în Cipru prin achiziţia reţelei Arab Bank Cypriot.

Piraeus Bank România

Piraeus Bank Romania şi-a început activitatea în Romania în anul 2000, prin deschiderea de sucursale în ţară şi în Bucureşti.

Anul 2001 a adus pentru Piraeus Bank consolidarea pe piaţa de profil, prin înfiinţarea departamentului de corporate banking, lansarea cardurilor VISA şi a serviciilor de express banking.

În perioada 2002-2003, banca a înregistrat o creştere importantă prin dezvoltarea segmentului de corporate banking şi lansarea creditelor ipotecare pentru persoanele fizice.

Procesul de dezvoltare a băncii a continuat în cursul anului 2003, prin creşterea numărului de clienţi şi angajaţi, precum şi prin deschiderea mai multor sucursale în ţară. De asemenea, această perioadă a fost marcată de relansarea operaţiunilor de trezorerie, separarea operaţiunilor bancare şi lansarea Piraeus Leasing România, cu rezultate profitabile înregistrate chiar din primul an de funcţionare

Perioada 2004 -2006, s-a remarcat printr-o dezvoltare semnificativă a sectorului de retail, atât în ceea ce priveşte produsele de credit retail pentru persoane fizice şi IMM-uri, cât şi lansarea şi dezvoltarea produselor de economisire pentru clienţi.

Piraeus Bank România a cunoscut în 2007 o dezvoltare rapidă care a contribuit la creşterea cotei de piatţă şi la consolidarea poziţiei băncii pe piaţa bancară din România.

În 2008 strategia băncii a avut ca principale direcţii extinderea reţelei de sucursale, lansarea de noi produse şi o abordare flexibilă, transparentă şi personalizată a relaţiei cu clienţii săi. La sfârşitul anului Piraeus Bank România avea o reţea de 180 de sucursale, atât în oraşele mari cât şi în oraşele medii.

Misiunea firmei

Misiunea Piraeus Bank este: servicii de o calitate ridicată, viteza de răspuns şi oferte adaptate clienţilor.

Creşterea constantă a portofoliului de clienţi este o dovadă a calităţii serviciilor băncii. Relaţiile speciale create de-a lungul timpului cu clienţii împreună cu personalul specializat, au dus la colaborări de lungă durată cu partenerii, ale căror proiecte de investiţii au fost piatra de temelie în elaborarea politicii firmei.

Strategia de dezvoltare constă în oferirea de servicii adaptate politicii investiţionale a partenerilor, ce are ca rezultat o colaborare profitabilă şi echitabilă de ambele părti.

Misiunea băncii este de a fi un centru de profit în cadrul grupului Piraeus Bank la cel mai înalt nivel, capabili de a realiza fluxuri de venituri şi să aducem valoare adaugată băncii. Misiunea Piraeus Bank va fi îndeplinită prin realizarea unui echilibru între profitabilitatea obţinută, riscurile asumate şi creşterea cotei de piaţă şi prin crearea unui mediu financiar care va permite celor talentaţi şi energici să-şi pună în aplicare cunoştinţele şi să se dezvolte profesional. Factorii cheie care, alături de eforturile depuse, contribuie la obţinerea succesului sunt resursele umane capabile să realizeze performanţa şi infrastructura tehnică şi procedurală adaptată mediului financiar care este în mod continuu dezvoltată pentru a susţine activitatea.

Afilieri

Piraeus Bank este o filială a Băncii universale Piraeus Bank Grecia având în România la nivelul anului 2008, 180 de sucursale în ţară (Cluj, Argeş, Sibiu, Arad, Timiş, Suceava, Maramureş, Iaşi ş.a.) dintre care 54 de sucursale aparţinând capitalei (fiind amplasate în Victoria, Obor, Pandurii, Iuliu Maniu, Dristor, Pantelimon, Ghencea, Rahova etc). Deasemeni, Piraeus Bank dispune de o largă reţea de afilieri în Bulgaria, Serbia, Egipt, Albania, Cipru, Ucraina etc.

Premii, distincţii, aprecieri

Piraeus Bank Romania şi Top Managementul băncii au fost onoraţi cu o serie de distincţii pentru evoluţiile pozitive şi performanţele înregistrate:

Decembrie 2007 – Piraeus Bank a primit distincţia “Banca anului” oferită de revista Piaţa Financiară.

Februarie 2008 - Dl. Stavros Lekkakos, Preşedinte şi CEO Piraeus Bank România a fost laureat cu distincţia “Most Admired Business Leader” oferită de revista Bucharest Business Week.

Februarie 2008 - Piraeus Bank a primit distincţia “Cea mai dinamică creştere a reţelei” oferită de Nine o’Clock.

Februarie 2008 – Piraeus Bank România a primit o importantă distincţie publică pentru platforma sa de e-internet banking, Piraeus Online Banking

Aprilie 2008 - Piraeus Bank a ocupat locul al 3-lea pe retail în topul celor mai bune produse, realizat de revista Capital.

Mai 2008 - Piraeus Bank a fost clasificată de revista Business Week ca una din băncile cu evoluţia cea mai dinamică în 2007.

Iulie 2008 - Banca din Top 15 cu cea mai mare creştere a activelor în anul 2007 premiată la “Galei Bancheri de Top”.

Noiembrie 2008 – “Banca Anului”, distincţie oferită în cadrul “Awards Gala” organizată de Bucharest Business Week

Decembrie 2008 – Premiul de excelenţă pentru “Cea mai eficientă companie de Leasing”, acordat de Finmedia.

Decembrie 2008 - Piraeus Bank România a fost desemnată Banca Anului – secţiunea corporate – în cadrul celei de-a 13-a ediţie a Galei Piaţa Financiară

Preview document

Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 1
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 2
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 3
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 4
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 5
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 6
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 7
Studiu de Caz - Piraeus Bank - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Piraeus Bank.doc

Alții au mai descărcat și

Creditul Pentru Persoane Fizice cu Studiu de Caz pe Raiffeisen Bank

Capitolul 1 Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit în economia de piaţă 1.1. Banca - definiţie 1.2.Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit...

Operațiuni bancare privind acordarea de credite pentru persoane fizice - retail banking

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Lucrare de Practică Privind Creditarea Persoanelor Fizice

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor monetare ale economiei...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Instrumente de Plată Utilizate în Cadrul Decontărilor

INTRODUCERE În ţările dezvoltate, ultimii 10-15 ani au reprezentat o etapă de profunde transformări în domeniul moneticii, care au solicitat...

Sistemul de Plăți

Cap 1 Aspecte generale privind sistemele de plăți Evoluția monedei a determinat apariția și perfecționarea sistemului de plăți ca un cadru...

Produse și Servicii Bancare Oferite Persoanelor Fizice

Introducere O bancă este o instituţie căreia i se acordă permisiunea de a efectua tranzacţii cu bani. Potrivit reglementărilor care guvernează...

Proiect practică Piraeus Bank

1.Prezentare Piraeus Bank Piraeus Bank Group este astazi una dintre cele mai dinamice si active organizatii financiare din Grecia. Fondata in...

Managementul riscului de creditare - ING Bank

ING Bank face parte din ING Group și este o instituție financiară internațională de origine olandeză; este prima insituție care după anul 1989 a...

Pătrunderea Piraeus Bank Group la Nivel Internațional

Studiu de caz : Pătrunderea PIRAEUS BANK GROUP la nivel internaţional Piraeus Bank Group este astăzi una dintre cele mai dinamice şi active...

Analiza și acordarea de credite - sistemul informațional aferent

Capitolul I Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică. Aceasta este o instituţie publică...

Menținerea resurselor umane - Piraeus Bank

I. Aspecte generale privind tehnicile specifice de menţinere a resurselor umane Funcţia de menţinere constă în asigurarea acelor condiţii de muncă...

Ai nevoie de altceva?