Temă monografică - Lituania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4508
Mărime: 553.78KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Aleodor Pană
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul I Sistemul bancar din Lituania
  2. I.1.Istoric pag. 3
  3. I.2.Tipuri de instituţii. Indicatorii de apreciere a gradului de dezvoltare bancară şi a competiţiei în cadrul sistemului bancar pag. 4
  4. I.3.Factori de influenta pag. 4
  5. Capitolul II Banca Centrală a Lituaniei
  6. II.1. Istoric pag.4
  7. II.2.Funcţii pag 6
  8. II.3.Guvernare şi structura. Topul bancilor pag 7
  9. Capitolul III.Bănci reprezentative ale sistemului bancar al Lituaniei.
  10. III.1. SEB Vilniaus Bank pag.8
  11. III.2. Nordea pag 14

Extras din proiect

Sistemul bancar din Lituania

Sistemul bancar este organizat pe două trepte: pe prima se află banca centrală (Banca Nationala a Lituaniei), iar pe treapta a doua se află băncile comerciale.

Întregul sistem bancar este supravegheat şi reglementat de Banca Lituaniei.

I.1. Istoric

De-a lungul timpului zona Europei Centrale si de Est a fost percepută ca o zonă cu risc ridicat, transparenţă redusă, lichiditate scăzută, şi în general o evoluţie dezamăgitoare în ultimii ani.

Din multe puncte de vedere această concepţie este corectă. Bursele est-europene înregistrează în general un nivel de dezvoltare destul de redus faţă de cele din ţările dezvoltate. Înfiinţarea relativ recentă a burselor în ţările Europei de Est este principalul motiv pentru această stare de fapt. O perioadă de dezvoltare de 5-10 ani (după o “pauză” de comunism de 40-50 de ani) nu este nici pe de parte suficientă pentru ca aceste burse să atingă nivelul celor din Europa de Vest, Asia de Sud-Est sau America de Nord. Istoricul redus duce la probleme precum lichiditate şi capitalizare scăzute, gamă redusă de instrumente tranzacţionate, etc. Marea majoritate a instituţiilor bursiere din aceasta zonă au fost înfiinţate în cadrul procesului de privatizare, pentru a asigura o piaţă de tranzacţionare a acţiunilor societăţilor incluse în acest proces. Multe din burse nu au reuşit să depăşească această etapă.

În Lituania bursa se numeşte National Stock Exchange of Lithuania şi a fost înfiinţată în 1993 când au fost adoptate acte normative şi au fost înfiinţate instituţii necesare funcţionării pieţei de capital. Capitalizarea bursieră şi profitul au crescut, la fel şi intermediarii financiari. Îmbunătăţirea sistemului de cotare al bursei şi cadrului normativ a atras tot mai mulţi investitori străini şi autohtoni.

Moneda oficială a Lituaniei se numeşte litas. Începând cu 2 februarie 2002, Lituania menţine cursul monedei sale naţionale fix faţă de euro: 1 EUR=3.4528 LTL. În anul 2004, Lituania a aderat la Uniunea Europeană si se pregatea de adoptarea monedei unice, cel mai probabil incepand cu 01.01.2007. Aceasta previziune nu s-a indeplinit Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat in 2009 ca "o consolidare bugetara suplimentara, care sa echivaleze cu peste 7% din PIB, este necesara in urmatorii doi ani si desi este o provocare, poate fi dusa la capat". Kubilius a precizat ca Lituania intentioneaza sa adopte moneda euro in 2012.

I.2 Tipuri de instituţii. Indicatorii de apreciere a gradului de dezvoltare bancară şi a competiţiei în cadrul sistemului bancar.

La finalul lui 2008, piaţa bancară se compunea din 9 bănci comerciale autorizate de către Banca Lituaniei, 8 sucursale ale bancilor străine şi 5 reprezentante bancare străine, Uniunea de Credit centrală a Lituaniei cu 67 de uniuni de credit , precum şi 209 de bănci din UE ce desfăşoară operaţiuni bancare de corespondent.

Din perspectiva concentrarii bancare, la finalul anului 2008, primele 5 bănci cele mai mari din sistem deţineau 81,2 % din total active, iar primele 3 bănci 65,5 din total active, ceea ce relevă un sistem bancar foarte concentrat. Sucursalele băncilor străine deţineau 17,9 % din total active.

Ponderea capitalului străin în total active bancare înregistra o valoare de 88% la nivelul aceluiaşi an. Capitalul străin este dominat de cel scandinav, dată fiind poziţia georgrafică a Lituaniei.

Majoritatea cooperativele de credit din Lituania (61) sunt afiliate la Uniunea de Credit Centrală a Lituaniei. Sectorul cooperatist deţinea la nivelul aceluiaşi an 0.89% din total active.

Intermedierea bancară din Lituania se situa la 81,3% din PIB, iar indicele Herfindahl- Hrishman înregistra o valoare de 1,714, indicând un sistem bancar moderat competitiv.

I.3 Factori de influenţă, tendinţe

Lituania are cel mai avansat sistem financiar din regiune, rezultat al reformelor ce au dus la aderarea acestei ţări la UE în mai 2004.Ca si factori de influenţă putem afirma că sistemul financiar al Lituaniei este concentrat şi este împletit cu sistemele financiare ale celorlalte ţări din regiune, în special cele scandinave (Suedia, Norvegia, Danemarca).

Preview document

Temă monografică - Lituania - Pagina 1
Temă monografică - Lituania - Pagina 2
Temă monografică - Lituania - Pagina 3
Temă monografică - Lituania - Pagina 4
Temă monografică - Lituania - Pagina 5
Temă monografică - Lituania - Pagina 6
Temă monografică - Lituania - Pagina 7
Temă monografică - Lituania - Pagina 8
Temă monografică - Lituania - Pagina 9
Temă monografică - Lituania - Pagina 10
Temă monografică - Lituania - Pagina 11
Temă monografică - Lituania - Pagina 12
Temă monografică - Lituania - Pagina 13
Temă monografică - Lituania - Pagina 14
Temă monografică - Lituania - Pagina 15
Temă monografică - Lituania - Pagina 16
Temă monografică - Lituania - Pagina 17
Temă monografică - Lituania - Pagina 18
Temă monografică - Lituania - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Tema Monografica - Lituania.doc

Ai nevoie de altceva?