Biblioteca

Igiena Apei

Proiect / Biologie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 26
Marime arhiva: 60.26Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Biologie
Nota pe site: 8 Igiena Apei, 8 out of 10 based on 2 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Igiena Apei.doc

Extras din document:

Apa este un element de constituţie esenţial şi majoritar al materiei vii, care asigură desfăşurarea tuturor proceselor vitale. Se afirmă în acest sens, nu fără temei, că toate vieţuitoarele, trăiesc în apă sau sunt permanent scăldate într-un mediu hidric.
In afară de acest rol direct determinant, apa, prin circuitul ei în natură, generează fenomenele meteorologice, tipurile de climă, procesele biologice din sol, care asigură circuitul materiei în natură, legătura dintre sol şi plante. Se asigură, astfel, hrana vietuitoarelor şi calitatea aerului atmosferic.
De asemenea, apa este un element de purificare a mediului, o sursă de energie şi o cale de transport.
SURSELE DE APĂ
Pe ansamblul economiei se folosesc toate sursele de apă dulce existente, respectiv: meteorică, de suprafaţă şi subterană. Aceste surse se caracterizează prin apă de calitate diferită, care se încadrează mai mult sau mai puţin în prevederile privind condiţiile de potabilitate a apei.
APA METEORICĂ
Apa meteorică îşi are originea în precipitaţiile atmosferice, care se formează prin condensarea sau sublimarea vaporilor de apă pe "nuclee de condensare", suferind astfel o primă poluare.
Precipitaţiile în căderea lor spre sol înregistrează o a doua poluare, prin "spălarea" atmosferei de pulberi şi microorganisme şi dizolvarea gazelor adăugate, care este cu atât mai puternică cu cât atmosfera este mai poluată.
Astfel, dacă în zonele apreciate ca nepoluate precipitaţiile conţin 20-40 cm3 aer dizolvat/l (oxigen 64,5%, azot 33,5%, 1,75 C02 şi urme de amoniac, ozon, oxizi ai azotului etc), în zonele poluate, în funcţie de specific, pot conţine cantităţi crescute de pulberi, gaze toxice (amoniac, dioxid de sulf şi azot), acizi (azotic, azotos, sulfuric etc.) şi microorganisme.
Apa meteorică conţine puţini ioni minerali, motiv pentru care are un gust fad.
Duritatea şi încărcătura microbiologică a apei meteorice scade o dată cu prelungirea timpului de cădere a precipitaţiilor.
în contact cu solul, apa meteorică suferă o a treia etapă de poluare, încărcându-se şi mai mult cu diverse substanţe şi microorganisme.
APA DE SUPRAFAŢĂ
Apele de suprafaţă îşi au originea în apele din precipitaţii şi în cele subterane care ajung la suprafaţa solului. Sunt de trei feluri: curgătoare, stătătoare şi stagnante.
Apele curgătoare, după durată, sunt permanente (râuri, fluvii), intermitente (pâraie, torente) şi accidentale (viituri). Dintre acestea, torenţii şi viiturile nu au albie permanentă.
Debitul apelor curgătoare variază, în funcţie de nivelul precipitaţiilor. Maximele se înregistrează primăvara, iar minimele vara şi iarna.
Proprietăţile apelor curgătoare variază de la izvor spre vărsare, fiind dependente de debit, fenomenele meteorologice, natura terenului şi sursele de poluare.
Astfel, temperatura apei variază între 0-25°C sau chiar mai mult, în funcţie de anotimp.
Turbiditatea (cantitatea de suspensii) creşte o dată cu debitul, viteza de curgere şi cantitatea de precipitaţii.
Mineralizarea este mai mare ca la apele meteorice, dar mai mică ca a apelor subterane.
Conţinutul în substanţe organice şi microorganisme este determinat de cantitatea de ape reziduale colectate sau de alte impurificări organice din alte surse. Apele curgătoare, cu excepţia celor de munte, în afara perioadelor cu precipitaţii, în general nu pot fi folosite ca surse de apă potabilă, decât după ce sunt supuse unor procese complexe de prelucrare. Se folosesc curent pentru irigaţii.
în cadrul apelor curgătoare sunt încadrate şi canalele artificiale, al căror conţinut provine din apele curgătoare. Au aceleaşi caracteristici ca şi apele din care provin şi pot fi folosite ca şi acestea, pentru consum, după prelucrare sau ca ape pentru irigare.
Apele stătătoare sunt reprezentate de acumulări naturale sau artificiale de apă, care au loc în depresiuni ale scoarţei (mări şi oceane) sau în amenajări construite de om, formând lacuri şi acumulări artificiale.
Lacurile se formează din ape meteorice, de izvor sau curgătoare.
Calitatea apei din lacuri este dependentă de aceea a sursei din care provin. Este mai bună dacă provine din izvoare, ape de munte şi deal. Calitatea scade spre şes. în general, calitatea apei de lac este superioară celei a apelor curgătoare.
Temperatura variază între aceleaşi limite ca a apelor de suprafaţă, dar turbiditatea, mineralizarea, substanţele organice şi microorganismele sunt mai reduse ca în apele curgătoare, datorită gradului superior de diluţie şi fenomenelor mai intense de autoepurare.
In lacurile puţin adânci, dezvoltarea luxuriantă a fito şi zooplanctonului induce modificări puternice ale gustului, mirosului şi a altor parametri ai apei.
Acumulările artificiale conţin apă cu calităţi superioare apei din lacuri, datorită curăţării periodice a albiei şi malurilor.
Lacurile şi acumulările artificiale pot fi folosite ca sursă de apă potabilă, cu condiţia ca aceasta să fie supusă unor procese de prelucrare.
Mările şi oceanele nu pot fi folosite ca surse de apă potabilă, decât în măsura în care apa acestora este desalinizată.
Ape stagnante - bălţile şi mlaştinile - sunt acumulări de ape meteorice în depresiuni ale scoarţei cu adâncimi reduse (1-3 m).
Apa din bălţi şi mlaştini, datorită adâncimii reduse şi a lipsei de împrospătare continuă, oferă condiţii optime de dezvoltare a planctonului, fapt care îi alterează calitatea prin conţinutul ridicat de substanţe organice, microorganisme şi organisme.
In acest tip de ape au loc puternice procese de descompunere şi putrefacţie, din care rezultă produşi care imprimă gust şi miros neplăcut, precum şi culoare acesteia. Apele stagnante, datorită parametrilor menţionaţi, nu se pretează consumului ca atare sau prelucrării în vederea acestui scop.


Previzualizare pagini: (26)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Controlul Sanitar - Veterinar al Laptelui
  Proiectul contine 44 pagini in format doc cu o marime totala de 48.77 KB.
  Preview document similar
  Analiza Biochimica la Lapte
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 33.03 KB.
  Preview document similar
  Igiena si Sanatate
  Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 11.02 KB.
  Preview document similar
  Poluarea Biologica a Apei
  Proiectul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 3.04 MB.
  Preview document similar
  Sanatatea Populatiei - Obiectiv Durabil
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 333.74 KB.
  Preview document similar
  Microbiologia Untului
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 2.77 MB.
  Carti recomandate:
  Amelie Nothomb
  Igiena asasinului, romanul care a facut-o peste noapte celebra pe debutanta Amelie Nothomb, este o carte care iti taie respiratia prin intensitatea extraordinara a fiecarei fraze, prin amestecul magistral dozat de cinism, cruzime si ambiguitate. Pretextat Tach, un celebru scriitor distins cu Premiul Nobel pentru Literatura si, totodata, un... citeste tot
  Constantin Savu
  Integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene implica,pe langa armonizarea legislativa care a cunoscut unele progrese,si transpunerea in practica a aspectelor abordate.In acest sens,igiena alimentelor este un domeniu de maxima importanta,mai ales avand in vedere pozitia geostrategica a tarii noastre. citeste tot
  Amelie Nothomb
  Roman distins cu premiile Rene-Fallet si Alain-Fournier
  Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor Igiena asasinului, Uimire si cutremur, Metafizica tuburilor, Mercur, Antichrista, Dictionar Robert de nume proprii, Sabotaj din iubire, Biografia foamei, Cosmetica dusmanului, Catilinarele, Acid sulfuric, Peplum, Atentat, Jurnalul... citeste tot