Tehnologia creșterii fazanilor

Proiect
7.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4716
Mărime: 26.68KB (arhivat)
Publicat de: Sever Șandor
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Tehnologia cresterii pasarilor

Specia reprezinta totalitatea generatiilor care provin dintr-un stramos comun (filogenie)cu dezvoltare asemanatoare(ontogenie),cu ereditate asemanatoare si care prin selectie naturala ,sub influenta mediului s-a diferentiat de celelalte vietuitoare.

Rasa este o grupa de animale domestice din aceeasi specie ,avand origine comuna si anumite insusiri ereditare aemanatoare ,formate de om in acelkeasi conditi de mediu –artficial si natural in vedearea unor scopuri determinate.

Rasele.Reproductia pasarilor

Rasele diferitelor specii de pasari se calasifica fie dupa gradul de amelorare ,fie cel mai frecvent ,dupa idrectia de productie ,care reprezinta si criteriul economic.Dupa cel de-al doilea criteriu ,in tara noastra se intalneste :

-rase usoare ,specializate in productia de oua (rase de gaini Legharn si Cambelt);

-rase mixte ,crescute atat pentru productia de oua cat si pentru carne (rase de gaini Sussex,Plymouth-Rock);

-rase grele specializate in productia de carne (rase la gaini Cornish).

In sistemul de tip de industrial cresterea pasarilor se face in doua directii ,ceea ce impune doua grupe de tehnologii:pentru productia de oua si pentru productia de carne .Asemenea tehnologii cuprind diverse variante ,adoptate unor conditii diferite ale unitatilor avicole.In fluxul tehnologic general sunt incluse unitati specializate de selectia pasarilor ,unde se formeaza liniile specializate pentru productia de oua sau de carne,pana la valorificarea productiei.

Componentele principale ale fluxlului de productie au roluri bine precizate si isi desfasoara ciclul de productie in baza uonor tehnologii specifice.

Flux tehnologic in cresterea pasarilor pentru carne:

Ferme de selectie

Ferme de reproducite

Statiuni de incubatie

Abator

Livrare carne

Reproductia la pasari depinde de calitatea oualor ceea ce presupune atentie e la alegerea pasarilor de la care se vor obtine oua pentru incubatie.in acest sens se aleg pasari selectionate din rase specializate ,cu varsta de 1-2 ani.Incubatia este procesul de dezvoltare a embrionului in ou pana la ecloziune(iesirea puilor din ou).

Incubatia artificiala se realizeaza in incubatoare de mari capacitati sau de volum .

Factori care favorizeaza dezvoltarea embrionala:

-caldura contribuie la dezvoltarea embrionului in ou.

In procesul de incubatie in ou se elimina bioxid de carbon si se absoarbe oxigen pe masuar dezvoltarii embrionuluirezultand astfel necesarul ventilatiei incubatoarelor care se realizeaza prin orificii de admisie si evaluare.

Pentru expunerea uniforma a oualor fata de procesul de incubatie este necesara intoarcerae oualor prin shimbarea pozitieri acestora cu 90º la fiecare 2-3 ore ,operatia se realizeaza fie cu ajutorul unor mecanisme actionate manual ,fie automat comandat electric.

Pentru a urmarii modelul de dezvoltare a embrionului in timpul incubatiei se executa controlul biologic al oualor prin,miraj adicq observarea oualor prin transparenta la o sursa de lumina (dispozitivul se numeste ovoscop).

Importanta cresterii pasarilor

Avicultura cresterea pasarilor domestice asigura produse alimentare valoroase :oua,carne,ficat gras de gascasi rata,iar ca produse secundare :pene,fulgi,puf cu utilizare industriala si in gospodariile populatiei.

Resturile de la abator dupa sacrificarea pasarilor servesc ca hrana a animalelor pentru blana (nurci,vulpi).Cojile de oua sunt un furaj mineral important .Dejectiile de la pasari constituie un component al hranei rumegatoarelor (bovine ,ovine) si un ingrasamant organic solicitat in legumicultura(contine in medie 1,8%azot;1,9% acid fosforic;0,8%potasiu).

Rentabilitatea cresterii pasarilor tine de insusirile acestora legate de precocitate ,ritmul rapid de inmultire ,putera dealorificare a hranei si de adaptare la conditiile de captivitate .

La majoritatea speciilor de pasari productia cantitativa de oua scade odata cu inaintarea in varsta.

Tehnologii eficiente in cresterea fazanilor

Fazanul este,incontestabil, un vanat cu o mare importanta atat vanatoresc-sportiva, cat si economica.Carnea lui excelenta este apreciata si cautata atat in tara, cat si in strainatate.In ultimele decenii s-a infiintat un numar mare de crescatorii subordinate Regiei Nationale a Padurilor si Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, iar in present se constata numeroare solicitari din partea unor personae particulare , passionate, pentru infiinatrea unor crescatorii de fazani ,in scopul obtinerii unor venituri prin exploatarea si valorificarea acestei specii.

Preview document

Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 1
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 2
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 3
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 4
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 5
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 6
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 7
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 8
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 9
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 10
Tehnologia creșterii fazanilor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Cresterii Fazanilor.doc

Alții au mai descărcat și

Animale și plante - gândacii

Daca judecam succesul dupa numarul de specii si abundenta lor, atunci insectele sunt animalele cu cel mai mare succes de pe Pamânt. Dupa acelasi...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Ariciul

Obiceiuri Ariciul este, in general, un animal singuratic si nocturn. Noaptea este folosita pentru cautarea hranei, in timp ce ziua este utilizata...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Comportamentul de apărare al animalelor

Chira Arctica cuibareste pe insule mici in dreptul coastelor, la care vulpile si alti pradatori nu pot ajunge decat asumandu-si marele risc de a...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Flora și Vegetația unor Masive Muntoase din România

Carpatii Orientali Muntii Rodnei Muntii Rodnei, situati în nordul Carpatilor Orientali, constituie cel mai înalt masiv, cu altitudinea maxima de...

Ai nevoie de altceva?