Agenții de Schimb

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 3926
Mărime: 654.18KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Petrache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Dr.Aurel Chiran

Cuprins

  1. 1.Scurt istoric al bursei.
  2. 2.Clasificarea agentilor de schimb.
  3. 2.Statutul agentilor de schimb.
  4. 4.Bibliografie.

Extras din proiect

1.Scurt istoric al bursei.

BURSA – este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare. Denumirea institutiei se pare ca vine de la numele unei vechi familii de hangii, Van den Bursen, care a in fiintat la Bruges ( in Flandra – Belgia de azi ) un local numit Hotel des Bourses, in holul caruia se negociau periodic metale pretioase ( aur, argint, platina ) precum si hirtii de valoare.

Bursele de valori sunt piete caracteristice economiilor de piata în cadrul cărora se pot tranzactiona, după o procedură specială, valori mobiliare.

Aparitia burselor este legată, după unele opinii , de marile lucrări publice realizate de Imperiul Roman, care necesitau capitaluri importante. Constituirea de drumuri publice , de monumente a făcut necesară asocierea numerosilor detinători de economii, fractionarea efortului de investire între mai multi asociati.

In secolul al 13-lea , la Toulouse, câtiva negustori puternici au avut ideea creerii primei societati pe actiuni cunoscuta în Franta : ”Les Moulins du Basacle et du Chateau de Toulouse”. Proprietatea acestei societati a fost divizata între mai multe persoane care puteau vinde sau schimba partile detinute. Inventatorul uneia din primele valori mobiliare este regele Francois I, care emite pentru prima data un imprumut public de tip obligatar în Franta pentru finantarea unui razboi cu milanezii.

In sensul contemporan al termenului , bursa de valori apare la Amsterdam, când se emit pentru prima data pe piata actiuni, care sunt schimbate în cantitati mari si cotate în functie de legea cererii si a ofertei. Aparitia acestor acţiuni este legată de constituirea “Companiei Indiilor Orientale”, care avea nevoie de capitaluri mari necesare realizării expeditiilor sale coloniale.

Un punct de reper important îl reprezintă infiintarea burselor de la Lyon (1548), Toulouse (1549), Rouen (1561), Paris (1563) şi Bordeaux (1571).

Aparitia societătilor anonime si a actionarilor care permit materializarea de asocieri a constituit momentul de înflorire a burselor de valori. Marile nume inscrise la cota reflectă activitatea industrială si financiara care ia un avint important în secolul al -lea: transportul pe calea ferată, industria siderurgică, a exploatării cărbunelui, gazului metan şi electricităţii, marile bănci , etc.

Factorii dinamizatori ai secolului trecut i-au constituit mai intai membrii marii burghezii financiare, urmata de mica burghezie atrasa mai ales de imprumuturile obligatare realizate adesea de catre stat. Piata financiara franceza era în aceasta perioadă mai mult obligatara, în timp ce Londra sau Berlinul aveau o piaţa de acţiuni mai dinamică.

Începând din a doua jumătate a secolului al -lea , Londra devine prima piata bursiera din lume, pentru ca ulterior Wall Street-ul sa cucerească aceasta poziţie . La sfârşitul secolului al 20-lea, în luptă pentru întâietate a apărut un nou rival, bursa japoneză, Kabuto-cho , care are toate sansele sa devina prima piata financiara mondiala.

LONDON STOCK EXCHANGE

Bursa de Valori din Londra ( London Stock Exchange ), grupeaza in prezent diverse piete pentru listarea diferitelor titluri:

• cea principala, unde se tranzactioneaza cele mai importante actiuni din Marea Britanie precum si din lume,

• Alternative Investment Market, destinata pentru companiile tinere, aflate in faza de crestere

• techMark, o noua piata pe care pot fi listate actiuni ale companiilor care activeaza in domeniul tehnologiilor de varf.

Cum prima societate pe actiuni a fost fondata la Londra in 1553 (Compania Muscovy), acest tip de companie a cunoscut treptat o larga dezvoltare in Anglia, ceea ce a dus la aparitia unor persoane specializate in tranzactionarea titlurilor emise de astfel de societati (actiuni), adica a brokerilor, actionand ca intermediari pentru investitori.

In 1760, un grup de 150 de brokeri au format un club la o cafenea din Londra, unde se intalneau pentru a tranzactiona titluri, iar in 1773, membrii clubului au votat pentru schimbarea numelui acestuia (Jonathan Coffee House) cu cel de Bursa de Valori (Stock Exchange).

Bursa de la Londra s-a dezvoltat rapid, impulsionata si de noile descoperiri ale stiintei si tehnicii, s-au deschis mai mult de 20 de burse de valori in tara care au operat independent pana in 1973, cand a avut loc integrarea tuturor pietelor din Marea Britanie pe care se tranzactioneaza titluri de valoare.

Din 1986, Bursa de la Londra a devenit o companie privata cu raspundere limitata, iar sistemul de tranzactionare s-a schimbat, de la tranzactionarea in ringul Bursei trecandu-se la cea prin intermediul telefonului si calculatorului din camere de tranzactionare separate.

In iunie 1995, Bursa de la Londra a lansat o noua piata de tranzactionare-Alternative Investment Market ( AIM ), accesibila si firmelor mai mici, nou infiintate sau aflate in accensiune, care nu indeplinesc conditiile de listare impuse de piata principala. De la data infiintarii si pana in prezent, peste 400 de companii si-au listat actiunile pe acesta piata alternativa, in timp ce peste 50 de societati, initial tranzactionate pe AIM, au trecut pe piata principala a Bursei de la Londra. In prezent, la Bursa de la Londra exista sisteme de tranzactionare diferite, in functie de performantele companiilor listate. Astfel, pentru actiunile incluse in indicele FTSE 100 (precum si actiunile de rezerva ale indicelui FTSE 100 - cele care din diferite motive nu mai fac parte din cosul indicelui) s-a introdus in octombrie 1997 sistemul SETS, care asigura o tranzactionare in intregime automata. In cadrul acestui sistem, in momentul in care ordinele de vanzare si de cumparare se potrivesc sub aspectul pretului si cantitatii, ele se executa automat.

Pentru celelalte actiuni, in cadrul sistemului SEAQ formatorii de piata sunt obligati sa afiseze in piata, de-a lungul intregii sedinte de tranzactionare si pentru toate actiunile la care au cotatii, pretul de cumparare si cel de vanzare, precum si cantitatile pe care sunt dispusi sa le tranzactioneze la preturile afisate. Aceste cotatii sunt ferme, in timp ce preturile pentru tranzactii mai mari pot fi negociate.

La Bursa de la Londra erau listate in 1998 peste 12160 de titluri (actiuni ale companiilor din Marea Britanie, actiuni ale unor companii intrnationale, titluri emise de guvernul Marii Britanii, obligatiuni emise de companii sau autoritati administrative locale, euroobligatiuni, certificate de depozit, optiuni). La Bursa de la Londra erau listate 2900 de companii, din care 500 din afara Marii Britanii. In 1998 s-a atins, al optulea an consecutiv, un volum anual record de tranzactionare-1037 miliarde de lire sterline pentru actiunile societatilor din

Marea Britanie (in crestere cu 2,4% fata de 1997) si 2183 miliarde de lire sterline pentru sectorul international (cu 51% mai mult fata de anul precedent). Volumul mediu zilnic de tranzactionare pentru actiunile companiilor engleze a fost in 1998 de 4,1 miliarde de lire sterline, realizat in peste 63900 de tranzactii in fiecare zi. Valoarea medie a unei tranzactii a fost in 1998 de 64000 de lire sterline pentru titlurile societatilor britanice si de 386000 de lire sterline pentru titlurile cotate in sectorul international.

Bibliografie

1.Aurel Chiran,Benedicta Drobota,Elena Gingdu,Andy-Felix Jitareanu,”Burse – Editia a II-a revizuita si adaugita” editura PIM,Iasi 2010

2.Site-ul : http://investclub.ro/

3.Site-ul : http://www.wall-street.ro/

Preview document

Agenții de Schimb - Pagina 1
Agenții de Schimb - Pagina 2
Agenții de Schimb - Pagina 3
Agenții de Schimb - Pagina 4
Agenții de Schimb - Pagina 5
Agenții de Schimb - Pagina 6
Agenții de Schimb - Pagina 7
Agenții de Schimb - Pagina 8
Agenții de Schimb - Pagina 9
Agenții de Schimb - Pagina 10
Agenții de Schimb - Pagina 11
Agenții de Schimb - Pagina 12
Agenții de Schimb - Pagina 13
Agenții de Schimb - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Agentii de Schimb.docx
  • Agentii de Schimb.pptx

Te-ar putea interesa și

Metode de Recuperare a Energiei

INTRODUCERE Existã numeroase cãi pe care se poate ajunge la reducerea consumurilor de combustibili la bordul navelor şi la economisirea resurselor...

Comunicarea Interpersonală

Capitolul 1 : Conceptul de „comunicare’’ Secţiunea 1: Definirea noţiunii de comunicare: Complexitatea procesului de comunicare rezultă din...

Instalație de Încălzire a Gazelor Naturale Echipată cu Schimbătoare de Căldură apă-gaze

CAP.1 NECESITATE ÎNCÃLZIRII TEHNOLOGICE A GAZELOR Gazele naturale, după extracţie, respectiv de la gura sondei şi în continuare în procesul de...

Operații Unitare în Industria Alimentară

1.Introducere Prin prezentul proiect (n=11) s-a urmărit dimensionarea unui schimbător de căldură tubular. Schimbătorul este folosit pentru...

Fenomene de Transfer

TEMA DE PROIECTARE 1. Sa se realizeze un studiu comparativ, în ceea ce priveste transferul de caldura si calculul de dimensionare, între un...

Agenții Bursieri

SCOPUL LUCRĂRII Lucrarea are drept scop, în primul rând expunerea noţiunilor de agent de bursă sau broker, funcţiile de bază pe care le poate...

Schimbătoare de Căldură în Spirală

Cap.I Schimbatoare de caldura 1.Introducere Schimbătoarele de căldură sunt aparate destinate transferului de căldură de la unii agenţi termici la...

Schimbare și Adaptare în Managementul Agenției de Detectivi

1.1. EVOLUTIE SI ETAPE IN MANAGEMENT 1.1.1 Necesitatea conducerii stiintifice Unirea eforturilor pentru atingerea obiectivelor comune si...

Ai nevoie de altceva?