Sibiu Stock Exchange

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9617
Mărime: 260.10KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Achim
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: As. Drd. Cozorici Angela

Extras din proiect

1. Introducere

Sibiu Stock Exchange (SIBEX) a fost înființată în 1994 având ca obiect ințial de activitate intermedierea de mărfuri, iar din 1997 s-a concentrat pe dezvoltarea și administrarea piețelor de instrumente financiare de tipul valorilor mobiliare și produselor derivate.

Ca și activitati conexe administrarii piețelor de instrumente financiare, SIBEX deruleaza programe de instruire a specialistilor pe piata de capital, fiind autorizata ca Organism de Formare Profesionala de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Furnizor de Formare Profesionala pentru calificarea Broker de catre Comisia Nationala de Fomare Profesionala a Adultilor (CNFPA).

Societate privata cu capital de 33,24 milioane lei, Sibiu Stock Exchange este primul operator pe piata bursiera din Romania autorizat de CNVM. Initiator al pieței futures și options în tara, SIBEX este liderul pieței romanesti a instrumentelor financiare derivate.

Primele produse financiare lansate în 1997 au fost contractele futures. Au urmat optiunile pe contracte futures în 1999, contractele financiare pentru diferenta (CFD) în 2009 , acțiuni în 2010 și opțiuni binare în 2011 .

Inovația continua a echipei noastre ia nastere din experienta celor peste 16 ani în domeniu, fiind vizibila în produsele și serviciile accesibile investitorilor.

Piata reglementata a instrumentelor derivate ofera participantilor posibilitatea de a tranzactiona:

- contracte futures

- optiuni

- optiuni binare

- contracte financiare pentru diferenta (CFD)

Investițiile, însă, capătă și alte forme, prin alte posibilitati de exercitare:

Piața reglementată la vedere, disponibilă cu următoarele optiuni:

- actiuni și actiuni internationale;

- drepturi și drepturi internationale;

- obligatiuni corporative, municipale și internationale;

- titluri de stat;

- actiuni și unitati de fond emise de organisme de plasament colectiv;

- produse structurate;

- ETF-uri.

Sistemul alternativ de tranzactionare Start, cu urmatoarele optiuni:

- actiuni și actiuni internationale;

- drepturi și drepturi internationale;

- obligatiuni corporative, municipale și internationale;

- actiuni și unitati de fond emise de organisme de plasament colectiv;

- produse structurate;

- ETF-uri;

- instrumente financiare admise la tranzactionare și pe o piață reglementată (tranzactionate, dar nelistate în cadrul sistemului alternativ de tranzactionare).

2. Istoric SIBEX

Sibex a cunoscut, din momentul înfiinţării, o serie de evenimente importante ce au contribuit la dezvoltarea şi consolidarea poziţie sale în cadrul pieţei de capital româneşti şi internaţionale.În continuare sunt redate evenimentele care au marcat evoluţia societăţii:

1994

În data de 14 decembrie Bursa de Mărfuri Sibiu S.A. a fost înfiinţată, având 11 acţionari şi obiect principal de activitate tranzacţiile cu mărfuri pe piaţa spot.

1995

Bursa din Sibiu a început demersurile pentru achiziţionarea unui sediu propriu.

1996

În luna iulie dl. Thomas Curtean, trader timp de 40 ani la Chicago Board of Trade şi Chicago Mercantile Exchange, devine membru al BMFMS, fiind ales totodată preşedinte onorific al Bursei.

Cu sprijinul domnului Thomas Curtean, în luna octombrie, Bursa sibiană a fost prezentă la EXPO '96, expoziţia celor mai faimoase burse din lume, care a avut loc la Chicago. Materialele documentare puse la dispoziţie cu această ocazie de către domnul T. Curtean au marcat începutul dezvoltării unei baze de date proprii a bursei sibiene.

În decembrie 1996 s-a inaugurat noul sediu al Bursei din Sibiu, în suprafaţă de 1.000 mp situat în Sibiu, Piaţa 1 Decembrie 1918.

1997

În februarie 1997 s-a luat decizia organizării acţiunilor societăţii pe cărţi de membru, după sistemul burselor futures din Statele Unite ale Americii. În urma procesului de compactare au rezultat 90 de cărţi. Fiecare carte de membru oferea un loc de tranzacţionare în ringurile bursei.

În 11 Iulie bursa sibiană a devenit prima bursă de instrumente derivate din România prin implementarea primelor contracte futures valutare şi pe indici bursieri (a fost lansat contractul futures având ca activ suport un indice propriu - BMS1). Introducerea contractelor futures a constituit o etapă de maximă importanţă în transformarea bursei de mărfuri într-un centru naţional, în care participanţii la piaţa bursieră au posibilitatea de a-şi acoperi riscurile sau de a specula modificarea preţurilor, folosind titluri financiare derivate.

În august noul obiect de activitate al Bursei devine cel de intermediere monetar-financiară. De asemenea, s-a adaptat denumirea Bursei la specificul noilor activităţi - Bursa de Mărfuri Sibiu devenind Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu.

BMFMS editează, în luna noiembrie, primul manual pentru operatorii pe pieţele la termen din România - "Futures şi options. Manualul brokerului". Această carte a fost primul suport utilizat pentru trainingul brokerilor pe piaţa de instrumente derivate a bursei sibiene.

În luna decembrie contractele futures au fost înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, brevetele pentru acestea constituind dovada priorităţii BMFMS în acest domeniu.

1998

Dl. Alexander Etienne Hergan, membru fondator al Chicago Board of Options Exchange, devine membru al BMFMS în luna martie. De asemenea, soţia dlui Thomas Curtean, dna Nina Curtean, realizează primul training al brokerilor sibieni pe modulul de analiză tehnică. Doamna şi domnul Curtean sunt prima familie de traderi pe pieţele de instrumente derivate din Statele Unite ale Americii.

În luna noiembrie activitatea de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente derivate s-a externalizat prin înfiinţarea Casei Române de Compensaţie SA Sibiu.

Tot în luna noiembrie s-au lansat opţiunile pe contractele futures tranzacţionate la BMFMS, operatorii având astfel la dispoziţie gama completă de instrumente derivate necesare pentru operaţiunile de hedging şi speculaţie.

1999

BMFMS editează, în luna februarie, un nou manual pentru operatori - "Totul despre futures şi options". Acestă carte este o variantă dezvoltată a primei cărţi "Futures şi options. Manualul brokerului", cuprinzând elemente de bază ale analizei tehnice precum şi noţiuni avansate despre tranzacţiile cu opţiuni.

2000

În luna mai BMFMS editează cartea "Investiţii pe pieţele la termen. Strategii pentru investitori", destinată atât operatorilor pe piaţa instrumentelor derivate a BMFMS cât şi persoanelor mai puţin iniţiate în tranzacţiile cu derivate. Elaborată de un colectiv de specialişti ai BMFMS şi CRC, cartea acoperă o mare parte a domeniului tranzacţiilor cu derivate.

BMFMS a introdus sistemul electronic de tranzacţionare a contractelor futures şi options, numit SAGITARIUS, în luna iunie. Odată cu lansarea acestei platforme electronice a luat sfârşit activitatea de tranzacţionare prin sistemul "open outcry".

În luna august apare Legea 129/2000 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 69/1997 privind pieţele reglementate de mărfuri, servicii şi instrumente derivate, aceasta fiind singurul act normativ care reglementa activitatea burselor de mărfuri în România. Tranzacţiile de la distanţă prin platforma electronică SAGITARIUS devin disponibile în luna octombrie. Participanţii la pieţele la termen BMFMS au astfel posibilitatea de a realiza tranzacţii prin Internet direct de la sediile lor.

În data de 4 decembrie BMFMS lansează spre tranzacţionare, în premieră mondială, primele derivate pe acţiuni, respectiv contractele futures având ca suport acţiunile societăţilor SIF1 Banat-Crişana, SIF3 Transilvania şi SNP Petrom listate la Bursa de Valori Bucureşti.

2001

BMFMS editează, în luna octombrie, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Operatorilor la Termen din România, "Dicţionarul Englez-Român de Termeni Bursieri".

Preview document

Sibiu Stock Exchange - Pagina 1
Sibiu Stock Exchange - Pagina 2
Sibiu Stock Exchange - Pagina 3
Sibiu Stock Exchange - Pagina 4
Sibiu Stock Exchange - Pagina 5
Sibiu Stock Exchange - Pagina 6
Sibiu Stock Exchange - Pagina 7
Sibiu Stock Exchange - Pagina 8
Sibiu Stock Exchange - Pagina 9
Sibiu Stock Exchange - Pagina 10
Sibiu Stock Exchange - Pagina 11
Sibiu Stock Exchange - Pagina 12
Sibiu Stock Exchange - Pagina 13
Sibiu Stock Exchange - Pagina 14
Sibiu Stock Exchange - Pagina 15
Sibiu Stock Exchange - Pagina 16
Sibiu Stock Exchange - Pagina 17
Sibiu Stock Exchange - Pagina 18
Sibiu Stock Exchange - Pagina 19
Sibiu Stock Exchange - Pagina 20
Sibiu Stock Exchange - Pagina 21
Sibiu Stock Exchange - Pagina 22
Sibiu Stock Exchange - Pagina 23
Sibiu Stock Exchange - Pagina 24
Sibiu Stock Exchange - Pagina 25
Sibiu Stock Exchange - Pagina 26
Sibiu Stock Exchange - Pagina 27
Sibiu Stock Exchange - Pagina 28
Sibiu Stock Exchange - Pagina 29
Sibiu Stock Exchange - Pagina 30
Sibiu Stock Exchange - Pagina 31
Sibiu Stock Exchange - Pagina 32
Sibiu Stock Exchange - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Sibiu Stock Exchange.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Bursei în 2011 și Perspective pentru 2012

INTRODUCERE Prin acest referat se urmăreşte a se reliefa evoluţia pieţei bursiere din România în anul 2011 şi perspectivele acesteia pentru 2012....

Marketing

Obiectivele capitolului ???? După studiul acestui capitol veți fi capabil să: − știți ce este un produs și cum sunt clasificate produsele; −...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Raport de analiza Alro SA

PARTEA I:ANALIZA COMPANIEI Compania ALRO S.A. a fost înființată în România, în anul 1961, făcând parte dintr-un grup ,integrat pe verticală, care...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Raport de analiză a companiilor financiare listate la BVB - Evaluarea performanțelor unor portofolii de acțiuni - Prezentarea unor studii de caz diverse

PARTEA I 1. Analiza contextului macroeconomic general În ultimii 5 ani România a avut o creștere economică puternică, iar în ultimile 3 trimestre...

Modernizarea Pieței de Capital în România în Contextul Integrării Europene

Capitolul 1. Analiza pieţei de capital din România în perioada tranziţie 1.1. Necesitatea dezvoltării şi apariţiei pieţei de capital din România...

Globalizarea sistemelor financiare. analiza proceselor de încurajare a dezvoltării financiare și în țările emergente

INTRODUCERE Motto al ultimelor doua decenii, termenul de globalizare are o diversitate de accepţiuni, ceea ce constituie o sursă de confuzie....

Piața Opțiunilor

1. Scurt istoric al contractelor pe opţiuni Opţiunea defineşte un contract standardizat care dă cumpărătorului dreptul dar nu şi obligaţia de a...

Evoluția Pieței de Capital din România

1. Considerente teoretice privind piața de capital Orice economie este caracterizată de existența și funcționarea unor piețe specializate în...

Capital Markets and Stock Exchanges

CAPITAL MARKETS & STOCK EXCHANGES Introduction to capital markets in the world (USA) and Romania The market where investment funds like bonds,...

Contracte Forward și Contracte Futures

Introducere Revoluţia industrială din sec XIX şi dezvoltarea comunicaţiilor a determinat o explozie a acestor tranzacţii adăugând noi dimensiuni...

Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață

1. Piața de capital Piața de capital este termenul general folosit pentru a desemna piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente...

Ai nevoie de altceva?