Comunicarea prin VoIP

Proiect
8.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 41010
Mărime: 463.85KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Mușat
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Scopul lucrării 4
  2. I Introducere în VoIP 5
  3. 1 Prezentare generală 5
  4. 2. Transportul datelor 8
  5. 2.1 Problemele transportului datelor în timp real 9
  6. 2.1.1 Pierderea pachetelor 10
  7. 2.1.2 Întârzierea pachetelor 11
  8. 2.1.3 Jitterul 12
  9. 2.2 RTP (RFC 1889) 13
  10. 2.3 RTCP (RFC 1889) 19
  11. 2.4 RTSP (Real Time Streaming Protocol – RFC 2326) 23
  12. 3 Semnalizarea 27
  13. 3.1 Introducere 27
  14. 3.2 SIP sau Protocolul de Iniţiere a Sesiunii (RFC 3261) 28
  15. 3.2.1 Introducere SIP 28
  16. 3.2.2 SDP 29
  17. 3.2.3 SAP (RFC 2974) 31
  18. 3.2.4 Entităţile SIP şi definiţii 33
  19. 3.2.5 Modul de operare SIP 35
  20. 3.2.6 Proprietăţile protocolului SIP 36
  21. 3.2.7 Mesajele SIP 37
  22. 3.2.8 Exemple de apeluri SIP 40
  23. 3.2.8.1 Apel propriu-zis 40
  24. 3.2.8.2 Înregistrarea 43
  25. 3.2.9 Modul de operare 43
  26. 3.2.10 Servicii avansate SIP 44
  27. 3.2.10.1 Localizarea utilizatorilor şi mobilitatea 46
  28. 3.2.10.2 Conferinţa 48
  29. 3.2.10.3 Facturarea apelurilor 50
  30. 3.2.11 SIP şi telefonia tradiţională (RFC 3372, septembrie 2002) 51
  31. 3.2.12 Securitatea apelurilor 56
  32. 3.3 H.323 şi SIP 57
  33. 3.3.1 Introducere 57
  34. 3.3.2 Unde SIP este mai bun 59
  35. 3.3.3 Unde este H.323 mai bun 59
  36. 3.3.4 Interconectarea SIP - H323 60
  37. 3.3.5 Concluzii 62
  38. 4. Vocea în VoIP 62
  39. II Aplicaţie software 68
  40. 1. Prezentare generală 68
  41. 2. Modul de utilizare 69
  42. 3. Descrierea claselor constituente 70
  43. 4. Modul de funcţionare 79
  44. 5. Modul de configurare 85
  45. 6. Modalităţi de extindere 86
  46. 7. Concluzii 87
  47. Anexa Codul aplicaţiei explicat 88
  48. Listă de abrevieri 97

Extras din proiect

Scopul lucrării

În această lucrare se va face o introducere în telefonia prin Internet prezentându-se în partea teoretică modul de funcţionare a acestei tehnologi împreună cu avantajele acesteia şi dezavantajele faţă de telefonia clasică pe care cu toţii o cunoaştem. O mare atenţie se va acorda protocolului de semnalizare SIP împreună cu protocoalele adiacente.

Prima Parte a lucrării reprezintă partea teoretică a acestei lucrări. Prezintă motivele pentru care se foloseşte această tehnologie, avantajele şi dezavantajele VoIP-ului, problemele care apar în transportul vocii, modul cum se realizează semnalizarea folosindu-se protocolul SIP şi caracteristicile vocii transportate.

În a doua parte a lucrării se prezintă o aplicaţie software ce combină convesaţiile de tip text (“chat”) cu conversaţiile de tip voce (“VoIP”). Sunt descrise caracteristicile programului, modul de funcţionare şi modul de utilizare.

I Introducere în VoIP

1 Prezentare generală

Telefonia prin Internet definită ca şi comunicaţia prin voce în timp real prin reţeaua cu comutaţie de pachete nu mai este de mult o noutate. Această tehnologie datează încă de pe vremea zilelor de început ale Internetului. Proiectul “Network Secure Communications” al agenţiei ARPA (“Advanced Research Projects Agency”) implementa o infrastructură pentru comunicarea prin voce în timp real încă din decembrie 1973. Protocolul ce stă la baza implementării, “Network Voice Protocol”, avea ca scop principal să demonstreze că este posibilă o convorbire între doua persoane prin voce în timp real, de bună calitate, sigură şi cu o bandă folosită mică. Concluzia proiectului a fost că transmisia împachetată a vocii prezintă avantaje economice şi poate fi realizată [16].

Totuşi au fost necesari aproape 20 de ani pentru ca această formă de transmisie să fie apreciată de publicul larg. Echipamentele specializate folosite atunci nu mai sunt necesare: un calculator personal are în mod obişnuit o placă de sunet, un microfon, boxe. Pe lângă acestea mai este nevoie şi de un software proiectat pentru transmisia şi recepţia vocii prin reţea care acum se găseşte foarte uşor. Având în vedere răspândirea calculatoarelor şi a conexiunilor la o reţea de date pe scară mondială, telefonia peste reţelele de pachete este posibilă pentru un număr foarte mare de utilizatori.

La prima vedere transmisia vocii prin reţelele de date pare o idee proastă. Deja există o reţea telefonică ce se bazează pe comutarea de circuite şi care se extinde peste cele şapte continente şi formează cea mai mare reţea construită vreodată de om. În plus reţele de date sunt şi nepotrivite pentru transmisia vocii. Aceasta este o aplicaţie în timp real şi necesită privilegii speciale din partea reţelei deoarece în prezent cele mai multe reţele nu asigură servicii de timp real. Totuşi VoIP a găsit clienţi deoarece propunea la momentul apariţiei tarife ce nu se comparau cu cele practicate de furnizorii de telefonie clasică pentru apelurile la distanţă.

Popularitatea apelurilor aproape gratuite la distanţă a dovedit că şi calitatea proastă este satisfăcătoare dacă preţul este convenabil. Astfel motto-ul “într-o piaţă competitivă şi dezvoltată trei lucruri sunt importante: preţul, preţul şi preţul” se adevereşte încă o dată.

În viitor tarifele pentru apelurile la distanţă se vor micşora nu din cauza VoIP, ci din cauza competiţiei din ce în ce mai acerbe între furnizorii de servicii. Avantajul din punctul de vedere al tarifelor se va diminua, dar experţii afirmă că această tehnologie are un viitor strălucitor. Datorită multiplexărilor statistice şi metodelor avansate de compresie, VoIP va fi prezenta în continuare tarife mai mici decât transmisia vocii prin reţelele bazate pe comutarea circuitelor. Alt avantaj ce impune această tehnologie pe piaţă îl reprezintă suportul pentru conferinţe ce permite realizarea unor conversaţii între mai multe persoane într-un mod simplu şi eficient.

Din punctul de vedere al utilizatorului, principalul avantaj al telefoniei prin Internet îl reprezintă schema de tarifare. Aici spre deosebire de telefonia clasică nu se ţine cont de distanţa dintre apelat şi apelant, astfel pentru distanţe medii şi mari telefonia prin Internet este mai rentabilă decât cea tradiţională. Dar pe lângă preţurile mai reduse, calitatea convorbirii trebuie să fie cel puţin la aceeaşi nivel cu cea oferită de telefonia clasică şi în plus să se asigure şi alte serviciile speciale.

Transmisia vocii şi a datelor pe reţeaua cu comutaţie de pachete reprezintă o folosire mai eficientă a reţelei decât în cazul telefoniei tradiţionale unde o parte din resursele reţelei se pune la dispoziţia utilizatorului pe tot parcursul convorbirii chiar dacă acesta vorbeşte sau nu.

Telefonia clasică oferă astăzi pe lângă convorbiri de calitate înaltă şi servicii în plus cum ar fi convorbiri la numere speciale pentru care nu se taxează, transmiterea la alte adrese a apelurilor primite, restricţionarea unor apeluri, apeluri cu taxă inversă şi altele. O parte din aceste servicii ar trebui suportate şi de telefonia prin Internet pentru a putea concura cu adevărat cu telefonia clasică.

Utilizatorii de telefonie prin Internet pot profita şi de natura software a acesteia. Soluţiile software pot fi uşor extinse şi integrate cu alte servicii şi aplicaţii cum ar fi “whiteboard”, calendar electronic sau internet propriu-zis. Dezvoltarea de servicii noi necesită mult mai puţine investiţii în timp şi bani decât dezvoltarea de servicii pentru reţeaua cu comutaţie de circuite.

O aplicaţie pentru telefonia prin Internet poate fi transmisia în timp real al facsimilelor. Calitatea transmisiilor faxurilor sunt în mod tipic afectate de întârzierile din reţea, compatibilitatea maşinilor şi calitatea semnalului analogic. Pentru a trimite faxuri prin o reţea cu comutaţie de pachete, o interfaţă trebuie să formeze pachete din datele ce trebuiesc trimise, să se ocupe de conversia protocoalelor de semnalizare şi control şi să asigure livrarea completă a datelor scanate în ordinea corectă. Pentru această aplicaţie este şi mai critic fenomenul de pierdere a pachetelor decât pentru aplicaţiile de voce.

Multe alte aplicaţii pot implementa VoIP. De exemplu, mesajele sonore pot fi pregătite utilizând un telefon şi apoi livrate unei căsuţe poştale ce poate conţine şi voce şi date folosind Internetul sau serviciile intranet. Documentele ce conţin note audio, fişierele multimedia, etc. pot uşor ajunge standarde în aplicaţiile tip “Office” în viitorul apropriat.

Principalele justificări pentru dezvoltarea VoIP pot fi concentrate după cum urmează:

- Preţ redus. Cum s-a menţionat mai sus, sunt avantaje reale pentru convorbiri pe distanţe mari, lucru de mare importanţă pentru companiile ce au legături cu alte ţări.

- Simplificare. O reţea voce/date permite standardizarea mai uşoară şi reduce necesarul de echipament.

- Aplicaţii avansate. Beneficiile pe termen lung ale VoIP includ şi suportul pentru aplicaţiile multimedia şi cu multiple întrebuinţări, cu care sistemul telefonic actual nu poate concura.

Creşterea pieţei VoIP a fost spectaculoasă în ultimii ani şi se crede că această tendinţă va continua. Totuşi, exista numeroase aspecte ce trebuiesc îmbunătăţite de către dezvoltatorii de echipamente VoIP cum ar fi calitatea vocii, întârzierea şi pierderea pachetelor dar şi controlul apelurilor şi managementul sistemelor [13].

Preview document

Comunicarea prin VoIP - Pagina 1
Comunicarea prin VoIP - Pagina 2
Comunicarea prin VoIP - Pagina 3
Comunicarea prin VoIP - Pagina 4
Comunicarea prin VoIP - Pagina 5
Comunicarea prin VoIP - Pagina 6
Comunicarea prin VoIP - Pagina 7
Comunicarea prin VoIP - Pagina 8
Comunicarea prin VoIP - Pagina 9
Comunicarea prin VoIP - Pagina 10
Comunicarea prin VoIP - Pagina 11
Comunicarea prin VoIP - Pagina 12
Comunicarea prin VoIP - Pagina 13
Comunicarea prin VoIP - Pagina 14
Comunicarea prin VoIP - Pagina 15
Comunicarea prin VoIP - Pagina 16
Comunicarea prin VoIP - Pagina 17
Comunicarea prin VoIP - Pagina 18
Comunicarea prin VoIP - Pagina 19
Comunicarea prin VoIP - Pagina 20
Comunicarea prin VoIP - Pagina 21
Comunicarea prin VoIP - Pagina 22
Comunicarea prin VoIP - Pagina 23
Comunicarea prin VoIP - Pagina 24
Comunicarea prin VoIP - Pagina 25
Comunicarea prin VoIP - Pagina 26
Comunicarea prin VoIP - Pagina 27
Comunicarea prin VoIP - Pagina 28
Comunicarea prin VoIP - Pagina 29
Comunicarea prin VoIP - Pagina 30
Comunicarea prin VoIP - Pagina 31
Comunicarea prin VoIP - Pagina 32
Comunicarea prin VoIP - Pagina 33
Comunicarea prin VoIP - Pagina 34
Comunicarea prin VoIP - Pagina 35
Comunicarea prin VoIP - Pagina 36
Comunicarea prin VoIP - Pagina 37
Comunicarea prin VoIP - Pagina 38
Comunicarea prin VoIP - Pagina 39
Comunicarea prin VoIP - Pagina 40
Comunicarea prin VoIP - Pagina 41
Comunicarea prin VoIP - Pagina 42
Comunicarea prin VoIP - Pagina 43
Comunicarea prin VoIP - Pagina 44
Comunicarea prin VoIP - Pagina 45
Comunicarea prin VoIP - Pagina 46
Comunicarea prin VoIP - Pagina 47
Comunicarea prin VoIP - Pagina 48
Comunicarea prin VoIP - Pagina 49
Comunicarea prin VoIP - Pagina 50
Comunicarea prin VoIP - Pagina 51
Comunicarea prin VoIP - Pagina 52
Comunicarea prin VoIP - Pagina 53
Comunicarea prin VoIP - Pagina 54
Comunicarea prin VoIP - Pagina 55
Comunicarea prin VoIP - Pagina 56
Comunicarea prin VoIP - Pagina 57
Comunicarea prin VoIP - Pagina 58
Comunicarea prin VoIP - Pagina 59
Comunicarea prin VoIP - Pagina 60
Comunicarea prin VoIP - Pagina 61
Comunicarea prin VoIP - Pagina 62
Comunicarea prin VoIP - Pagina 63
Comunicarea prin VoIP - Pagina 64
Comunicarea prin VoIP - Pagina 65
Comunicarea prin VoIP - Pagina 66
Comunicarea prin VoIP - Pagina 67
Comunicarea prin VoIP - Pagina 68
Comunicarea prin VoIP - Pagina 69
Comunicarea prin VoIP - Pagina 70
Comunicarea prin VoIP - Pagina 71
Comunicarea prin VoIP - Pagina 72
Comunicarea prin VoIP - Pagina 73
Comunicarea prin VoIP - Pagina 74
Comunicarea prin VoIP - Pagina 75
Comunicarea prin VoIP - Pagina 76
Comunicarea prin VoIP - Pagina 77
Comunicarea prin VoIP - Pagina 78
Comunicarea prin VoIP - Pagina 79
Comunicarea prin VoIP - Pagina 80
Comunicarea prin VoIP - Pagina 81
Comunicarea prin VoIP - Pagina 82
Comunicarea prin VoIP - Pagina 83
Comunicarea prin VoIP - Pagina 84
Comunicarea prin VoIP - Pagina 85
Comunicarea prin VoIP - Pagina 86
Comunicarea prin VoIP - Pagina 87
Comunicarea prin VoIP - Pagina 88
Comunicarea prin VoIP - Pagina 89
Comunicarea prin VoIP - Pagina 90
Comunicarea prin VoIP - Pagina 91
Comunicarea prin VoIP - Pagina 92
Comunicarea prin VoIP - Pagina 93
Comunicarea prin VoIP - Pagina 94
Comunicarea prin VoIP - Pagina 95
Comunicarea prin VoIP - Pagina 96
Comunicarea prin VoIP - Pagina 97
Comunicarea prin VoIP - Pagina 98
Comunicarea prin VoIP - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea prin VoIP.doc

Alții au mai descărcat și

Transmisii voce prin protocol IP - Voice over Internet Protocol

De când s-a inventat telefonul, pentru a face apeluri ne-am bazat pe reteaua telefonica publica (PSTN - Public Switched Telephone Network). Acest...

Voice over IP

CAPITOLUL 1 1.1. Generalitati VoIP este "capacitatea" telefoanelor sa apeleze si sa trimita faxuri prin retele de date bazate pe protocoale IP...

Semnalizarea SIP în VoIP

Introducere Premisa principală a tehnologiei VoIP este de a tranforma semnalul audio în pachete și de a le transporta prin rețelele de tip...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Transmisii voce prin protocol IP - Voice over Internet Protocol

De când s-a inventat telefonul, pentru a face apeluri ne-am bazat pe reteaua telefonica publica (PSTN - Public Switched Telephone Network). Acest...

Reproiectarea managerială a sistemului informațional al Primăriei Constanța

INTRODUCERE Lumea se află într-o complexă revoluţie în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), fapt care transformă complet...

Interfață VoIP Pentru Centrala Telefonică Digitală Topex 1000D

CAPITOLUL 1. Tehnologia Voice over IP 1.1 De ce VoIP ? Referinte bibliografice: [1], [8], [17] Modul de transmisie a vocii prin intermediul...

Politica de Preț - Țările Vestice ale Europei

Introducere Se va analiza politica de pret la nivel european, cuprinzand tarile vestice. O abordare simplificata a Europei de Vest include...

Sistemul de Telefonie Asterisk

INTRODUCERE Asterisk este o implementare de software gratis a unei telefonie de schimb private (PBX), creat în 1999 de Mark Spencer de la firma...

Internetul

MEMORIU JUSTIFICATIV Internetul (derivat din Inter-Networking) este o reţea globală formată din interconectarea unui număr foarte mare de...

Voice over IP

CAPITOLUL 1 1.1. Generalitati VoIP este "capacitatea" telefoanelor sa apeleze si sa trimita faxuri prin retele de date bazate pe protocoale IP...

Istoria Internetului și Rețelele de Socializare

Dacă secolul XX se spune pe drept cuvînt că a aparţinut tehnologizării culminînd în ultimii ani cu informatizare şi dezvoltarea ciberneticii prin...

Ai nevoie de altceva?