Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6545
Mărime: 947.76KB (arhivat)
Publicat de: Silviu Iordan
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Sistemul de operare Linux [1]

Aşa cum probabil se cunoaşte deja, Linux este un sistem de operare “liber”, din familia sistemelor UNIX. A fost demarat ca proiect de către Linus Torvalds şi dezvoltat cu ajutorul programatorilor din lumea întreagă. Linux a fost dezvoltat sub licenţa GNU General Public License, astfel încât codul sursă este disponibil oricui.

Sistemul de operare Linux se găseşte în mai multe variante (distribuţii). Cele mai folosite distribuţii de Linux, conform www.distrowatch.com, sunt:

RedHat Linux

SuSE Linux

Mandrake Linux

Debian GNU/Linux

Slackware Linux

Una dintre cele mai noi şi interesante variante (se poate spune chiar tip de distribuţie) pentru Linux o constituie Linux Live CD.

Linux Live CD [6].

Un Linux Live CD poate fi definit ca o distribuţie a sistemului de operare Linux, ce este instalatăşi rulează de pe CD. Această distribuţie booteazăşi se autoconfigurează fără a necesita explicit aportul utilizatorului.

Desigur, principalele inconveniente ar fi că unitatea CD-ROM trebuie setată ca primul device de bootare şi, în general, calculatorul trebuie să dispună de relativ multă memorie volatilă (RAM).

Avantajele ar fi că procesul de autoconfigurare nu numai că identifică corect componentele hardware ale calculatorului, dar şi alege cele mai potrivite opţiuni de configurare pentru acestea.

Dacă vom analiza distribuţiile existente de Linux, folosind surse exaustive de informare cum ar fi situl www.distrowatch.com, vom observa că cele mai multe distribuţii de tipul Live CD par că au la bază o aceeaşi distribuţie, cunoscută sub numele Knoppix Live CD.

Knoppix Live CD [6]

Această distribuţie a fost creată de către inginerul de origine germană Klaus Knopper. Este considerată de majoritatea specialiştilor ca o distribuţie ce excelează la capitolul detecţie a componentelor hardware şi autoconfigurarea acestora. Pachetele software instalate şi structura sistemului de operare au la bază distribuţia GNU Debian Linux, o distribuţie caracterizată prin uşurinţa efectuarii de update-uri, respectiv a instalării de pachete adiţionale, folosind APT (Advanced Packaging Tool). Procesul de detactare şi autoconfigurarea a componentelor hardware foloseşte însă utilitarul “kudzu”, provenit din renumita distribuţie de Linux RedHat (Redhat's hardware probing utility).

Cerinţe minimale de sistem.

Procesor Intel sau compatibil (i486 sau mai bun), cu minim 20 MB memorieRAM pentru modul text, respectiv minim 96 MB RAM pentru modul grafic (KDE). Sunt recomandaţi însă minim 128 MB RAM dacă doriţi să folosiţi aplicaţii mari consumatoare de resurse, cum ar fi OpenOffice (suită de programe de birotică).

Cum era de aşteptat, mai sunt necesare o unitate CD-ROM ce poate fi setată ca prim device de boot sau măcar o unitate de discheta şi o unitate CD-ROM standard (IDE/ATAPI sau SCSI) pentru a putea boota sistemul de operare de pe dischetă.

Nu în ultimul rând este necesară o placă video compatibilă SVGA precum şi un mouse (legat la portul serial, PS/2 sau USB)

Cum rulează o astfel de distribuţie ?

Procesul de bootare este similar unei distribuţii Linux standard, dar foloseşte în locul discului dur, discuri virtuale “create” în memoria RAM. Sistemul de operare poate boota fie în mod text, fie în mod grafic (mod care necesită mai multă memorie RAM).

Sistemul de fişiere al sistemului de operare Linux se află comprimat într-un singur fişier read-only, din care aplicaţiile/utilitarele sunt decomprimate după nevoie (de exemplu în momentul lansării lor din linie de comanda sau meniu). Restul CD-ului conţine documentaţii, precum şi kernelul Linux pentru bootarea sistemului.

Bootloaderul (SysLinux pentru Knoppix 3.3 şi versiunile anterioare, IsoLinux pentru Knoppix

3.4 ) permite tastarea de comenzi pentru kernel. Aceste aşa-numite "cheat codes" pot controla aproape orice, de la detectarea componentelor hardware până la stabilirea localizării sistemului de operare(limbă/tastatură), iar opţiunile pot fi vizualizate tastând F2 la promptul de boot) .

Pe măsură ce procesul de bootare evoluează, este creat discul virtual în RAM, operaţiune urmată apoi de procesul de autoconfigurare ("hotplug"). O serie de scripturi shell intră în acţiune pentru setarea corectă a serviciilor necesare odată ce componentele hardware au fost corect identificate. Acest lucru permite de exemplu, ca, dacă în reţeaua instituţiei există un server DHCP (Dynamic Host Configuratio Protocol), la terminarea procesului de bootare utilizatorul să constate că toate setările legate de accesul la reţea au fost efectuate şi că poate accesa fără probleme reţeaua Intranet/Internet.

Interfaţa grafică utilizator implicită este KDE (Kool Desktop Environment).

Software preinstalat

Knoppix Live CD conţine peste 2 GB de software, “comprimaţi” pe un CD de 700 MB. Puteţi găsi acolo aproape toate tipurile de software uzual:

-suite de birotică: OpenOffice.org sau KOffice

-aplicaţii de grafică: GIMP

-software multimedia : Audacity, Xine etc

-unelte pentru administrare de sistem: etherreal, tcpdump

-Servere/servicii HTTP, FTP, SMTP, POP

-Programe pentru acces la Internet:

Browsere WEB: Mozilla 1.6, Konqueror, Lynx

IRC: XChat

USENET: Stiri Internet (Internet News)

Videoconferinţă: GnomeMeeting

Poştă electronică (e-mail): Kmail, Mozilla Mail etc

Manager de download: Kget etc

Există creat un singur user, numit knoppix, dar contul de administrator (root) este în mod automat disponibil în terminale de tip consolă, accesibile prin combinaţii de taste de genul CTRL-ALT-F3.

II. Scopul lucrării

Unul dintre marile avantaje ale distribuţiei Knoppix Live CD este faptul că poate constitui un “schelet” pentru crearea de noi distribuţii Linux Live CD, datorită următoarelor considerente:

-este bazată pe GNU Debian Linux, un sistem de operare Linux uşor de updatat şi foarte stabil, menţinut şi îmbunătăţit de un număr mare de voluntari din întreaga lume

Preview document

Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 1
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 2
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 3
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 4
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 5
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 6
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 7
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 8
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 9
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 10
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 11
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 12
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 13
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 14
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 15
Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Distributii Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale.doc

Ai nevoie de altceva?