Ambalarea Vinului Alb

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3171
Mărime: 2.23MB (arhivat)
Publicat de: Violeta Văduva
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Todasca
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Cuprins

  1. I. GENERALITATI
  2. II. MATERII PRIME SI AUXILIARE FOLOSITE LA OBTINEREA VINURILOR ALBE
  3. 1. Materii prime
  4. 2. Materii auxiliare
  5. 2.1. Substante antiseptice si antioxidante
  6. 2.2. Materiale si substante de limpezire prin cleire
  7. 2.3. Substante utilizate pentru modificarea aciditatii
  8. III. OPERATII TEHNOLOGICE
  9. IV. AMBALAJE
  10. 1. Butoaie din lemn
  11. 2. Buteliile din sticla
  12. 3. Buteliile din materiale plastice
  13. 4. Sistemul de ambalare Bag-in-Box
  14. 5. Dopuri pluta tehnice
  15. 6. Dopuri de pluta naturala (twin-top)
  16. V. UTILAJE FOLOSITE PENTRU AMBALAREA VINULUI
  17. VI. MARCAREA VINULUI
  18. VII. DEPOZITARE SI PASTRARE
  19. VIII. ANEXA
  20. IX. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

I. GENERALITATI

Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor in scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de vin.

Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica completa sau partiala a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, ori a mustului de struguri.

Vinurile albe se obtin din soiuri albe sau negre cu mustul necolorat si culoare alb-verzuie, cu aroma specifica tipului de vin. Culoarea evolueaza spre galben-auriu, pe masura maturizarii si invechirii acestor vinuri.

Vinurile albe sunt mai sarace in tanin si in alte substante, iar raportul dintre alcool si extract este diferit fata de cele rosii.

Vinurile albe asemnatoare prin culoare si prin operatii de prelucrare se deosebesc intre ele prin anumite insusiri organoleptice si fizico-chimice dictate de anumite particularitati ale calitatii materiei prime si tehnologia de preparare.

Se disting trei mari categorii de vinuri albe:

• vinuri albe de consum curent, seci;

• vinuri albe de calitate, seci;

• vinuri albe de calitate, semidulci şi dulci.

II. MATERII PRIME SI AUXILIARE FOLOSITE LA OBTINEREA VINURILOR ALBE

1.MATERII PRIME

Strugurii albi

Materia prima pentru obtinerea vinului alb sunt strugurii albi. Soiurile de struguri folosite la obtinerea vinului alb sunt: Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Riesling italian, Feteasca alba si multe altele.

Din punct de vedere structural strugurele este constituit din doua parti distincte: ciorchine si boabe.

• Ciorchinele

Ciorchinele reprezinta scheletul strugurelui si serveste la sustinerea boabelor si la conducerea substantelor elaborate de la frunze spre boabe. Este format dintr-un peduncul care se continua cu axul principal pe care se afla ramificatii de ordin I, iar pe acesta de ordinul II, in continuare de ordinul III si mai rar ramificatii de ordinul IV. Prinderea boabelor de ciorchine se face prin intermediul unui pedicel in varful caruia se afla bureletul. Ciorchinii reprezintă 2,7 – 7,0% din greutatea strugurelui. Ponderea lor variaza in functie de soi, starea de sanatate a recoltei, faza de coacere, conditii pedoclimatice şi tehnologia de cultura.

Compozitia chimica a ciorchinilor este cea apropiata frunzelor lastarilor si carceilor. In functie de starea in care se gaseste (verde sau lemnificat) si gradul de coacere al strugurelui, principalele componente ce intra in constitutia ciorchinelui variaza in limite foarte largi. Continutul de apa poate fi de 85 – 90% cand ciorchinele este in stare erbacee si poate scadea la 35 – 40%, cand este lemnificat.

De asemenea mai contine zaharuri 1%, substante minerale 2%, substante azotate 2%, polifenoli 3 – 5% şi celuloza 5%. Prezenta ciorchinilor in timpul fermentatiei alcoolice mareste masa bostinei permitand patrunderea aerului şi favorizeaza inmultirea levurilor. In perioada presarii ciorchinii servesc drept cai de drenaj si inlesnesc curgerea mustuielii.

• Boabele

Boabele reprezinta fructul propriu-zis al vitei de vie si asigură 93 – 97% din greutatea strugurelui. Ele sunt alcatuite din: pielita, miez, seminte ca elemente principale si burelet, pensula, fascicule centrale, fascicule periferice si punctul pictilar, ca elemente de mai mica importanta tehnologica.

Culoarea boabelor poate fi la maturitea deplină verde-galbui, galben-verzui, galben-auriu, roz, rosie, rosie-violacee, albastru spre negru, rosu spre negru.

Gustul boabelor la soiurile pentru vin poate fi: nearomat, ierbos, fad, aromat si foxat.

Pielita sau epicarpul este invelisul extern al bobului care protejeaza miezul si semintele, fiind in acelasi timp sediul substantelor colorante si aromate.

Miezul sau pulpa este partea cuprinsa intre pielita şi seminte. Pulpa este alcatuita din mai multe straturi de celule (20 – 30), cu membrane celulozice subtiri, diferentiindu-se doua zone: mezocarpul şi endocarpul.

2.MATERII AUXILIARE

2.1 Substante antiseptice si antioxidante

Prin antiseptici se inteleg acele substante, care introduse in must sau vin in anumite concentratii, distrug microorganismele sau le stanjenesc activitatea pe o durata mai mica sau mai mare de timp.

Prin antioxidanti se inteleg acele substante care protejeaza mustul si vinul impotriva oxidarii.

In practica vinicola se cunosc substante care pot indeplini ambele roluri de antiseptic sau antioxidant cum este dioxidul de sulf, iar altele au numai rol antiseptic (acidul sorbic) sau actioneaza numai ca antioxidant (acidul ascorbic).

In tara nostra in baza legii viei si vinului folosirea dioxidului de sulf (sulfitarea) intra in categoria practicilor vinicole autorizate pentru must si vin.

Tratamentele aplicate vinurilor au in vedere protectia impotriva oxidarii si a actiunii nedorite a microorganismelor. Unica substanta folosita pentru ambele scopuri a fost SO2 (dioxid de sulf).

Preview document

Ambalarea Vinului Alb - Pagina 1
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 2
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 3
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 4
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 5
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 6
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 7
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 8
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 9
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 10
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 11
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 12
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 13
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 14
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 15
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 16
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 17
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 18
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 19
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 20
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 21
Ambalarea Vinului Alb - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Ambalarea Vinului Alb.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Piața vinurilor

1. CARACTERISTICI GENERALE ALE PIETEI VINURILOR 1.1 Scurt istoric Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile...

Piața vinurilor

Capitolul I: EXPRESIVITATEA COMUNICAŢIONALĂ A BRANDULUI 1.1. Consideratii generale privind brandul Etimologia cuvântului: “brand” vine din Old...

Mixul de Marketing MOSSELAND

Pe piata mondiala a vinului pot fi definite câteva fluxuri importante ale circulatiei vinurilor. Cele mai importante sunt Europa de Vest - America...

Tehnologia de Obținere a Vinului Alb de Desert

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obținere a vinului alb de desert. “Vinul este cea mai sănătoasă și mai igienică băutură”-...

Evaluarea Calității Vinului Roșu

The evaluation of red whine quality Cuvinte cheie: vin roşu, defect, calitate, falsificare, proprietate, sortiment (Abstract): Extremely...

Biotehnologia obținerii acidului acetic

Biotehnologia obţinerii oţetului din vin Definiţie Oţetul (lat. acetis) este acid acetic diluat în apă (3–5%), cu gust acru, produs prin...

Ambalaje și Design în Industria Alimentară

Muştarul este unul din condimentele cele mai cunoscute ş i mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate...

Tehnologia de obținere a vinului roșu sec

1. INTRODUCERE Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul proceselor, metodelor şi procedeelor de preparare şi...

Ai nevoie de altceva?