Caracteristica proteinelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5119
Mărime: 377.23KB (arhivat)
Publicat de: Amedeu Nițu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1.Caracteristica proteinelor din lapte.4
  3. 2.Modificarile fizico-chimice ale proteinelor in procesul de fabricare a brinzeturilor.11
  4. Concluzie.16
  5. .Bibliografia.17

Extras din proiect

INTRODUCERE.

Laptele este alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază în nutriţia omului.

Laptele mai este denumit şi „Sângele Alb” prin valoare sa hrănitoare.

Are peste 100 de substanţe nutritive necesare vieţii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii.

Grăsimea înafară de rolul ei energetic contribuie şi la formarea rezervelor de grăsime din organism.

Vitaminele conţinute în proporţii apreciabile ridică valoarea nutritivă a laptelui.

Important este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.

Atât laptele cât şi produsele lactice măresc rezistenţa organismelor faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.E foarte bine daca consumam laptele si produsele lactate,dar in cantitati normale si nu exces.De exemplu : iaurtul este un produs universal acceptat, cu o compozitie completa care reuseste sa ne satisfaca placerea de a consuma ceva bun. Spre deosebire de lapte, el are o cantitate mai mare de calciu care este mai usor absorbit de organism. Iata de ce este recomandat sa-l consumam zilnic:

Laptele este alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază în nutriţia omului.

Laptele mai este denumit şi „Sângele Alb” prin valoare sa hrănitoare.

Are peste 100 de substanţe nutritive necesare vieţii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii.

Grăsimea înafară de rolul ei energetic contribuie şi la formarea rezervelor de grăsime din organism.

Vitaminele conţinute în proporţii apreciabile ridică valoarea nutritivă a laptelui.

Important este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.

Atât laptele cât şi produsele lactice măresc rezistenţa organismelor faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.E foarte daca consumam laptele si produsele lactate,dar in cantitati normale si nu exces.De exemplu : iaurtul este un produs universal acceptat, cu o compozitie completa care reuseste sa ne satisfaca placerea de a consuma ceva bun. Spre deosebire de lapte, el are o cantitate mai mare de calciu care este mai usor absorbit de organism. Iata de ce este recomandat sa-l consumam zilnic:

1. Contine macronutrienti: glucide, lipide si proteine "care aduc necesarul de aminoacizi esentiali. Prin adaosul de fermenti creste posibilitatea de metabolizare a proteinelor".

2. Contine o cantitate importanta de calciu - nu conteaza cantitatea de calciu dintr-un produs, ci procentul care este asimilat, iar in aceasta privinta iaurtul are un avantaj net: calciu mai usor absorbabil decat cel din lapte. Alaturi de o alimentatie echilibrata, exercitiul fizic integrat in viata noastra are rolul de a favoriza absorbtia calciului, iar iaurtul este un factor esential care ajuta la fixarea lui.

3. Contine fermenti lactici prin procesul tehnologic, cu rol in activitatea biotica a florei microbiene intestinale.

Multi medici si practicanti in medicina afirma ca laptele nu este obligatoriu pentru pastrarea sanatatii adultului.Iata ce spune unul dintre ei:” O alimentatie cu mai putina sare, bogata in verdeturi, fructe, radacinoase, lapte de soia si tofu este cea mai buna cale pentru a avea oase sanatoase si a intarzia aparitia sau dezvoltarea ostoporozei”.

Unele argumente impotriva consumului de lapte

* Laptele integral contine multe grasimi (majoritatea saturate - deci daunatoare) si 20% proteine. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de colesterol ca o friptura de 100 g.

* In cazul bolilor acute sau cronice, produsele lactate intretin focarul de infectie.

* Laptele degresat contine 2% grasimi, dar lactoza si proteinele greu digerabile formeaza un coagul dens alcatuit din cazeina ca si in cazul laptelui integral.

* Organismul uman pierde calciu incercind sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si derivatele sale. Asadar, in loc sa protejeze de osteoporoza, consumul zilnic de produse lactate determina demineralizarea oaselor.

* Laptele de vaca are 120 mg calciu /100g. Laptele de mama are 33 mg calciu /100g

* Laptele de vaca are si 97mg fosfor/100g, fata de laptele de mama care are doar 18 mg fosfor/100g. In cazul laptelui de mama, raportul calciu/fosfor este 2:1, iar in cazul laptelui de vaca raportul calciu /fosfor este1:2.

* Alimentele cu raport calciu /fosfor 2:1 reprezinta sursele de calciu cele mai sigure si perfect sanatoase pentru organismul uman.

* In afara de excesul de fosfor raportat la calciu din laptele de vaca, acesta are si o cantitate de 3 ori mai mare de sodiu decat laptele de mama.

* Organismul feminin este cladit sa secrete lapte, nu sa-l primeasca.

* Continind hormoni, consumat in cantitati excesive, laptele de vaca dezechilibreaza atat sistemul endocrin al femeii, cat si pe cel al barbatului.

Preview document

Caracteristica proteinelor - Pagina 1
Caracteristica proteinelor - Pagina 2
Caracteristica proteinelor - Pagina 3
Caracteristica proteinelor - Pagina 4
Caracteristica proteinelor - Pagina 5
Caracteristica proteinelor - Pagina 6
Caracteristica proteinelor - Pagina 7
Caracteristica proteinelor - Pagina 8
Caracteristica proteinelor - Pagina 9
Caracteristica proteinelor - Pagina 10
Caracteristica proteinelor - Pagina 11
Caracteristica proteinelor - Pagina 12
Caracteristica proteinelor - Pagina 13
Caracteristica proteinelor - Pagina 14
Caracteristica proteinelor - Pagina 15
Caracteristica proteinelor - Pagina 16
Caracteristica proteinelor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Proteinelor.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Protide

Protidele reprezintă componente chimice primordiale ale materiei vii, prin structura şi proprităţile lor ele definind esenţa materiei vii....

Chimia Mediului

Ghid de studiere a cursului Autori: - şef lucrări dr. Felicia Benciu, Universitatea Ecologică din Bucureşti, Bucureşti, Sector 5, bd.Vasile Milea...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Te-ar putea interesa și

Studiul variabilității proteinelor serice și a fracțiunilor acestora prin electroforeză și imunoelectroforză

INTRODUCERE Patologia hepatică se bucură în ultimii ani de un interes deosebit pe toate meridianele, pe de o parte datorită frecvenţei în creştere...

Tehnologia preparării bucatelor din fructe de mare

Introducere Pestii si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali....

Proiectarea și analiza procesului de valorificare a subproduselor din industria brânzeturilor

Capitolul 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor prin...

Tehnologia de obținere a laptelui bătut

1. Memeoriu Justificativ Intr-un proverb antic hindus se spune: „Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata”. Acest proverb ne arata ca inca...

Cercetări Privind Cantitatea de Proteină Solubilă la Unele Soiuri de Grâu în Condiții Diferite de Creștere

INTRODUCERE Grâul are o vechime mare ca plantă cultivată. Din datele istorice privitoare la cultura plantelor reiese că grâul şi orzul sunt cele...

Zerul urdă și lactoza din zer

CAPITOLUL 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor...

Tehnici de Obținere a Izolatelor Proteice

1. Izolatul proteic din soia Soia poate fi valorificată în mod complex în făinuri normale şi făinuri extrudate, concentrate proteice tradiţionale...

Aspecte ale Biochimiei Zincului

1 Introducere 1 1 Generalităţi Zincul este elementul chimic metalic simbolizat Zn, fiind primul element al grupei 12 în sistemul periodic, cu...

Ai nevoie de altceva?