Determinarea densității a produselor petroliere

Proiect
9/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 17550
Mărime: 81.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Capitolul I

PRODUSE PETROLIERE SEMIFABRICATE ŞI FINITE

Ţiţeiul constituie una din principalele bogaţii naturale ale ţării noastre. Produsele care se obţin prin preluscrarea ţiţeiului prezintă o faorte mare importanţă pentru dezvoltarea economiei naţionale. În prezent, aproape că nu exista sectoare de activitate în economia ţarii noasrte unde să nu fie utilizate produsele petroliere. Astfel, industria şi agricultra, transportul si telecomunicatiile, folosesc pe scară largă produsele petroliere.

Aproximativ 85% din totalitatea produselor petroliere sînt utilizate sub formă de combustibil şi 8-10% ca lubrifanţi (uleiuri şi unsori). Avantajul combustibilului obţinut din ţiţei, faţă de toţi ceilalţi combustibili, constă în marea sa putere calorică (9 300-11 100) kcal/kg), absenţa cenuşii, uşurinţa transportului şi preţul de cost scăzut.

Combustibilii de calitate superioară nu se obţin exclusiv prin distilarea ţiţeiului, ci şi prin amestecarea (compoundarea) unei serii de produse, obţinute în diferite instalaţii. Obţinerea combustibililor comerciali prin amestecarea diferitelor fractiuni de distilare oferă industriei prelucrătoare de ţiţei şi consumatorilor mari avantaje, prin aceea că se asigură combustibilului de amestec o compoziţie chimică mai precisă şi se apropie mult calitatea sa de cerinţele unui anumit tip de motor.

Combustibilii se obţin prin urmatoarele procedee de prelusrare: distilare primară, cracare termică, reformare, platformare, cracare catalitică, hidroformare, polimerizare catalitică, alchilare catalitică şi piroliză.

Produsele petroliere sînt folosite şi ca materii prime în industria chimică. Din hidrocarburile existente în ţiţei se obţin sute de produse şi reactivi de tot felul. Produsele petroliere sînt folosite în industria energetică, a cauciucului, a lacurilor şi vopselor, la fabricarea săpunului şi a parfumurilor, în industria farmaceutică, poligrafică, de încalţăminte, textilă, a hîrtiei, prelucrarea lemnului, industria alimentară şi alte ramuri industriale, nu numai sub formă de combustibil şi lubrifianţi, ci şi ca materii prime pentru fabricarea unor variate produse de larg consum.

Industria petrochimică produce materiale ce înlocuiesc metalele deficitare, sticla, lemnul, fibrele, pielea, materialele ceramice etc. Fabricarea cauciucului sintetic, acetonei, alcoolului etilic, aldehidei formice şi a maselor plastice se bazează în mare măsură pe materii prime obţinute din ţiţei. Produsele petroliere se mai folosesc şi la fabricarea îngrăşămintelor şi a diferitelor preparate întrebuinţate la combaterea dăunătorilor şi buruienilor.

A. BENZINE

Benzinele sînt produse petroliere formate în general din hidrocarburi parafinice, naftenice şi aromatice, de la cele cu patru atomi de carbon în moleculă, pînă la cele cu temperaturi de fierbere în jurul a 200°C (v. anexa 1). Compoziţia chimică a benzinelor depnde de materia primă din care provin şi de procesul de fabricaţie. În general, benyinele de distilare primară nu conţin olefine, iar conţinutul în hidrocarburi aromate variază între 7 şi 21% sau chiar 30-40%. Conţinutul în naftene variază între 23-57%, iar parafinele între 32-56%.

Faţă de benzinele de distilare primară, benzinele de cracare au un conţinut mare de olefine (pînă şa 40%) şi un conţinut mult mai mic în naftene (13-15%).

O mare importanţă în calitatea banzinelor o are compoziţia lor chimică. Astfel, un conţinut mare de hidrocarburi aromatice contribuie la îmbunătăţirea proprietaţilor antidetonante ale benzinelor, dar le reduce puterea calorică, temperatura de tulburare şi influenţează în mod negativ arderea lor. Iar un component constituit din fracţiuni uşoare imbunătăţeşte volatilizarea şi proprietaţile antidetonante, însă măreşte în acelaşi timp tensiunea de vapori peste limitele admise.

Benzinele sînt folosite în special drept combustibil pentru motoare. Ele nu se folosesc aşa cum rezultă din instalaşiile de prelucrare – formă în care constituie aşa-numitele semifabricate de benzină – deoarece nu întrunesc toate condiţiile cerute pentru o bună utilizare. Benzinele comerciale se prepară folosind aceste semifabricate după componenţi.

După scopul utilizării lor, benzinele se împart în benzine combustibili, benzine solvenţi şi benzine cu întrebuinţări speciale, avînd diferite caracteristici.

a. Benzinele combustibili sînt utilizate la arderea în motoare, constituind carburantul cel mai mult întrebuinţat. Au putere calorică mare (10 400 kcal/kg), se aprind uşor şi ard fără reziduuri, arderea făcîndu-se repede şi progresiv. Comportarea la ardere în motor este reprezentată prin cifra octanică, căci cu cît raportul de compresie al unui motor este mai mare, deci consumul specific de combustibil mai mic, cu atît şi cifra octanică a benzinei trebuie să fie mai ridicată.

Pentru îmbunătăţirea proprietăţilor antidetonante ale benzinelor se utilizează ca aditiv tetraetilul de plumb [Pb(C2H5)4], prescurtat TEP, care este cel mai eficient dintre toţi antidetonanţii cunoscuţi pînă astăzi. Benzinele etilate trebuie să fie în mod obligatoriu colorate. Instalaţii pentru etilarea benzinei se găsesc la Rafinăria 1 – Ploieşti, Rafinăria 8 – Dărmăneşti etc.

Compoziţia benyinelor ca şi a celorlalţi combustibili nu trebuie să varieze în cursul transportului, depozitării şi utiliyării, ci trebuie să fie stabilă. Prin stabilirea combustibilor se înţelege atît stabilitatea fizică (compoziţia fracţiunilor şi a presiunii de vapori) cît şi stabilitatea chimică.

Presiunea de vapori prezintă un mare interes atît pentru siguranţa în timpul transportului şi depozitării benzinei cît şi pentru evitarea formării dopurilor de gaye care pot produce oprirea motorului sau pot împiedica pornirea lui. Ea se datoreşte în specia butanului, care se găseşte dizolvat în benzină. Pentru o bună funcţionare a motorului, presiunea de vapori nu trebuie să fie mai mare decît valorile corespunzătoare temperaturilor atmosferice (fig. 33). În vederea asigurării proprietăţilor de pornire satisfăcătoare, limita inferioară a presiunii vaporilor saturaţi de benzină s-a stabilit la 240 mm col. Hg.

Hidrcarburile nesaturate care intră în compoziţia combustibilului se pot oxida şi polimeriza, ducînd la formarea gumelor care înrăutăţesc proprietăţile de exploatare, depunîndu-se în sistemul de alimentare a combustibilului şi dereglînd funcţionarea acestuia. Un conţinut prea mare de hidrocarburi nesaturate influenţează negativ stabilitatea produsului.

Combustibilii nu trebuie să fie corosivi, adică să nu conţină acizi, alcalii şi compuşi cu sulf. Conţinutul mare de acizi şi sulf provoacă coroziune rezervoarelor de benzină şi a aparaturii de alimentare cu combustibil (pompe, ţevi, jicloare, injectoare etc.); în prezenţa umidităţii produsele de ardere a sulfului formează acizi care provoacă o mare uzurăa pieselor expuse la frecare şi în special a sistemului de eşapare a motorului. S-a dovedit, de asemenea, că sulful are acţiune corosivă şi în faza gazoasă la temperaturi înalte. De aceea, toţi combustibiliitrebuie să reziste la proba pe placa de cupru (aceasta garantează lipsa compuşilor cu sulf activi şi deci evitarea coroziunii); de asemenea, conţinutul în compuşi cu sulf este riguros limitat, iar hidrogenul sulfurat, sulful elementar şi mercaptanii, care sînt cei mai agresivi, trebuie să lipsească cu desăvîrşire.

Preview document

Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 1
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 2
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 3
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 4
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 5
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 6
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 7
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 8
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 9
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 10
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 11
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 12
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 13
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 14
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 15
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 16
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 17
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 18
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 19
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 20
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 21
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 22
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 23
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 24
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 25
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 26
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 27
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 28
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 29
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 30
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 31
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 32
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 33
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 34
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 35
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 36
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 37
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 38
Determinarea densității a produselor petroliere - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Densitatii a Produselor Petroliere.doc

Alții au mai descărcat și

Procese de transfer de masă

Date de intrare: Flux impurificat: apa Debit de alimentare:15 t/h Concentratia fenolului: intrare:1,8%masa iesire:800ppm masic Concentratia...

Procese de transfer de masă

Date de proiectare In cadrul proiectului de PTM am primit sarcina de a proiecta o coloana de fractionare a unui amestec binar cunoscandu-se...

Petrolul

Titeiul sau petrolul brut constituie una dintre principalele bogatii naturale ale tarii noastre. Zacaminte mari de de titei se gasesc in judetele...

Tehnologia distilării petrolului

Cap.I. INTRODUCERE I.1. Distilarea atmosfericǎ La baza prelucrǎrii ţiţeiului se aflǎ distilarea acestuia, al cǎrei scop este separarea din ţiţei...

Petrolul

Petrolul (titeiul), este un lichid vascos, de culoare bruna, neagra sau verde masliniu, inflamabil, cu miros caracteristic, insolubil in apa, cu...

Variația vâscozității uleiurilor lubrefiante cu temperatură

Principiul lucrarii. Lubrefiantii sunt materiale fluide, viscoase sau solide care se interpun intre suprafata de contact a doua corpuri solide in...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Determinarea vâscozității relative convenționale Engler

Determinarea vascozitatii relative conventionale ENGLER Vascozitatea relativa conventionala Engler, da informatii asupra curgerii produsului de...

Te-ar putea interesa și

Depoluarea solurilor contaminate cu produse petroliere cu ajutorul substanțelor tensioactive de tip simple-green

INTRODUCERE Mediul înconjurator. Necesitatea protectiei mediului Mediul înconjurator - definit ca sistemul fizic si biologic exterior în cadrul...

Planificarea Voiajului

CAPITOLUL I Nava petrolier 150.000 tdw. Caracteristici tehnice. 1.1 Tancurile petroliere – nave specializate pentru transportul hidrocarburilor...

Proiectarea, confecționarea și montarea instalației de stins incendiu cu spumă

CAP. I TEMA GENERALĂ NAVA 1.1.DESCRIEREA GENERALA A NAVEI Nava este un petrolier ce transporta diferite categorii de mărfuri (ţiţei,...

Mijloace de măsurare pentru mărimi chimice și termice

1. MASURAREA MĂRIMILOR TEHNICE SPECIFICE PROCESELOR INDUSTRIALE 1.1 IMPORTANŢA MĂSURĂRILOR ÎN ŞTIINŢĂ ŞI TEHNICĂ Baza realizarii oricarui produs...

Caracterizarea Generală a Navei și a Mărfii Transportate

CAP.1 Caracterizarea generală a navei şi a mărfii transportate Definiţie: Petrolierul este nava destinată transportului de ţiţei şi a produselor...

Subiecte Merceologia Petrolului

1.Compozitia chimica a prod petroliere tip gaze si benzine(hidrocarburi si heterocompusi) Titei-contine hidrocarburi(care au C si H in molecule)...

Combustibili termotehnică

Noţiune, tipuri, resurse, bilanţuri de combustibil Sursa principală de energie pe Pământ este Soarele. În urma reacţiilor de fuziune nucleară ce...

Determinarea vâscozității cinematice a produselor petroliere

Determinarea vascozitatii cinematice a produselor petroliere cu vascozimetrul Ubbelohde Generalitati Vascozitatea este propietatea fluidelor...

Ai nevoie de altceva?