Biblioteca

Tehnologia de Fabricare a Iaurtului cu Fructe

Proiect / Chimie Generala, Agronomie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 32
Marime arhiva: 1.59Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Nota pe site: 8 Tehnologia de Fabricare a Iaurtului cu Fructe, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Tehnologia de Fabricare a Iaurtului cu Fructe.doc

Extras din document:

Iaurtul este unul dintre produsele lactate cu un conţinut ridicat de calciu, de aceea ar trebui consumat în fiecare zi. Este recomandat tuturor persoanelor, în special celor la care osteoporoza începe să îşi facă simţită prezenţa.
Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a produce iaurt, dar în ziua de azi, laptele de vacă este cel mai des folosit. Iaurtul are o textură ca un gel şi un gust puţin acrişor din cauza fermentării zahărului din lapte (lactoză) în acid lactic. Cuvântul vine de la yoğurt în turceşte care se trage de la verbul yoğurtmak - a combina.
Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.
Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. În foarte multe ţări, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspândeşte şi în Europa Occidentală.
1.1 Concept
Iaurtul este un produs lactat acidulat dietetic ce este obţinut din laptele de vacă, rezultat din activitatea a două bacterii lactice termofile (Streptococcus salivarius, ssp.Thermophilus şi Lactobacilius delbreckii ssp. Bulgaricus), respectivi a doi fermenţi asociaţi lactici.
Fermentaţia lactică se produce la temperatura de 44-45°C, intr-un interval de 2-3 ore. Aciditatea formată poate conduce la coagularea laptelui, în care acesta nu trebuie să fie sub 80° Dornic.
Când iaurtul este fabricat trebuie să se menţină un judicios echilibru în dezvoltarea celor două bacterii lactice, pentru a se obţine un produs sufucient de acid şi aromatic. Pentru dezvoltarea acestor bacterii este nevoie de prezenţa aminoacizilor, peptidelor dar şi a lactozei.
Aroma şi gustul iaurtului, chiar aparenţa acestuia sunt date de diverşi compuşi volatili şi aromatici a căror dezvoltare este favorizată de prezenţa lactozei. Acidul lactic este cel care îi conferă iaurtului gustul acidulat, iar diacetilui îi conferă gustul fin.
CAPITOLUL 2. DESCRIEREA PRODUSULUI
Iaurtul conţine toate elementele nutritive ale laptelui sub formă uşor digestibilă.
Tehnologia de preparare a acestui produs are la bază utilizarea de culturi de bacterii lactice selecţionate ce se folosesc sub formă de monoculturi sau culturi mixte cu proprietăţi biotehnologice corespunzătoare pentru obţinerea unor produse de calitate constantă.
Iaurtul este un produs lactat acid, cu consistenţă de coagul sau fluidă, preparat prin fermentarea laptelui, tratat termic la temperaturi ridicate şi însămânţat pentru fermentare cu culturi care conţin Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus.
Fermentarea laptelui la fabricarea iaurtului este produsă de două bacterii lactice asociate: Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus. Streptococul are temperatura optimă de dezvoltare la 37 – 40°C, iar lactobacilul la 45 – 50°C, ultimul având o putere acidifiantă importantă (până la 2,7% acid lactic). Cele două bacterii se dezvoltă în iaurt într-o strânsă simbioză, Lactobacillus bulgaricus favorizând dezvoltarea bacteriei Streptococcus thermophilus printr-o activitate proteolitică prin care se eliberează o serie de aminoacizi din cazeină.
La fabricarea iaurtului se folosesc utilaje pentru pasteurizare, omogenizare, concentrare, distribuire în borcane sau pahare, termostatare şi răcire precum şi utilaje pemtru spălarea borcanelor.
Pentru fabricarea iaurtului la care distribuirea în ambalaje se face după fermentare, răcire şi amestecare, se folosesc termostatare de răcire, vane paralelipipedice cu pereţi dubli având un capac bombat, prevăzut cu o deschidere acoperită cu plasă; în acest fel se menţine contactul cu exteriorul şi se împiedică pătrunderea prafului.
Caracterul uşor acid al iaurtului conferă o agreabilă senzaţie de prospeţime, reducând în acelaşi timp fabricarea acidului clorhidric în stomac. Bogat în proteine digerabile, dar sărac în calorii şi în colesterol, iaurtul conţine o mare cantitate de minerale şi vitamine ceea ce îl face recomandat pentru dieta sănătoasă începând cu dezvoltarea copiilor până la perioadele de sarcină ale viitoarelor mame şi ajungând la persoanele de vârsta a treia.


Previzualizare pagini: (32)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Tehnologii de Obtinere a Iaurtului
  Proiectul contine 25 pagini in format doc cu o marime totala de 26.23 KB.
  Preview document similar
  Instalatie de Fabricare a Inghetatei
  Referatul contine 79 pagini in format doc cu o marime totala de 151.46 KB.
  Preview document similar
  Caracteristica Proteinelor
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 377.23 KB.
  Preview document similar
  Caracteristicile Merceologice ale Produsului Iaurt...
  Proiectul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 49.27 KB.
  Preview document similar
  Proiect de Cercetare in Domeniul Tehnologiei de...
  Proiectul contine 51 pagini in format doc cu o marime totala de 756.88 KB.
  Preview document similar
  Proiect de Cercetare in Domeniul Tehnologiei de...
  Proiectul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 804.96 KB.
  Carti recomandate:
  Isabelle Huot, Denis Roy
  Zi de zi, organismul nostru este supus agresiunilor stresului si ale factorilor de mediu. Pentru contracararea acestora, medicii si nutritionistii recomanda adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase si a unei diete echilibrate, din care nu trebuie sa lipseasca cerealele integrale, fructele si legumele. Prebioticele si probioticele,... citeste tot
  David Grotto
  Natura ne pune la dispozitie o varietate de plante benefice pentru sanatate. Bazata pe indelungata experienta de nutritionist a autorului, lucrarea prezinta alimentele cele mai bogate in nutrienti, antioxidanti si acizi grasi omega, fiind un ghid util pentru imbunatatirea dietei noastre zilnice. Fructele, legumele, condimentele, bauturile sunt... citeste tot
  Elizabeth Andreani
  Contine numai zahar, apa si substante vegetale si este produsa doar de albine. Iar omul nu poate decat s-o consume. Stiati ca si cel mai simplu sortiment de miere este in totalitate natural si nu contine nici coloranti, nici conservanti, nici alti aditivi ? Mierea poate inlocui cu succes zaharul rafinat, are savoare si e mult mai usor... citeste tot