Biblioteca

Inalbitori Optici

Proiect / Chimie Organica
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 18
Marime arhiva: 608.87Kb
Contine fisiere: docx
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Chimie Organica
Nota pe site: 8 Inalbitori Optici, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Inalbitori Optici.docx

Din cuprins:
1.Introducere3
2.Generalităţi4
3.Principiul de funcţionare 7
4.Sinteze ale înălbitorilor optici 11
5.Eficacitatea ca insecticid 16
6.Bibliografie 18

Extras din document:

1.Introducere
Cu timpul, textilele albe îşi pierd culoarea, îngălbenindu-se. Aceasta problemă poate fi soluţionată conform metodelor :
-Folosind substanţe chimice pentru înălbire, cum ar fi hipoclorit sau peroxid. În acest caz, este posibilă degradarea fibrelor textile sau mixarea culorilor.
-Folosind mici cantităţi de agenţi de colorare albaştrii, care vor absorbi tenta de galben, iar datorită materialului galben, textilele vor fi percepute ca fiind albe;
-Folosind compuşi fluorescenţi, care vor absorbi lumina ultra-violetă şi vor converti energia emisă în lumină vizibilă de lungime de undă (λ) mai mare. Astfel, o tentă galbenă poate fi corectată prin emiterea unei cantităţi corespunzătoare de lumină albastru – violet, dată de compusul fluorescent. Puterea de emitere a compusului fluorescent depinde de prezenţa luminii ultra violet.
Conform lui Krais, prima dată când s-a utilizat un compus fluorescent pentru materiale textile albe, a fost în anul 1929, dar nu s-a comercializat până în 1940.
Agenţii de înălbire optici au fost atât citaţi în litereatura de specialitate, cât şi folosiţi comercial. Cele mai comune denumiri de produse întâlnite în comerţ sunt :
•Blankofor (FBY)
•Calcofluor (ACY)
•Fluolite (ICI)
•Leucofor (S)
•Tinopal (GY)
•Uvitex (Ciba)
2.Generalităţi
Înălbitorii optici – agenţii de înălbire sau înălbitorii fluorescenţi, cum mai sunt cunoscuţi (OBAs, FBAs, FWAs) – fac parte din clasa coloranţilor funcţionali şi sunt extrem de folosiţi la fabricarea hârtiei, revistelor, ambalajelor, produselor reciclate, detergenţilor, materialelor textile, de plastic, produselor cosmetice, cremelor de pantofi, produselor din ceară şi picturilor.
Cum o spune şi numele lor, înălbitorii optici sunt destinaţi înălbirii unor substanţe, materiale, pe baze optice, fizice, care ţin de fenomene luminoase şi vizuale, sau mai bine spus, de fluorescenţa structurilor lor.
Conform estimărilor, în anul 2008 consumul mondial de înălbitori optici a ajuns la 300,000 de tone, reprezentând o creştere cu 5% faţă de 170,000 de tone, cât era consumul mondial în 1997.
Ponderea înălbitorilor optici în producţia mondială de coloranţi reprezintă aproximativ 5%, corespunzător celor 400 de produse comerciale cu structuri diferite între ele.Jumătate din producţie este destinată detergenţilor deoarece aproape fiecare detergent comercial conţine unul sau mai mulţi înălbitori, în procente cuprinse între 0,05% – 0,3%.
Un rol proeminent îl are folosirea înălbitorilor în industria de fabricare a hârtiei. Chiar dacă se doreşte înlocuirea chimicalelor cu fibre reciclate, materialul obţinut nu este deloc alb. Aici intervine înălbitorul optic, care asigură hârtiei albul imaculat, acţionând asupra tentei de galben/crem.
Referitor la aplicarea în industria textilă, la finisarea materialelor textile, la înălbirea în masă a hârtiei, înălbitorii optici se aduc pe sau în substrat într-o concentraţie, de regulă, sub 1%, raportat la greutatea materialului.
Trebuie precizat că înălbirea optică este precedată de înălbirea chimică bazată pe reacţii de oxidare şi/sau reducere.
Se specifică interzicerea utilizării înălbitorilor optici în procesele de fabricare a materialelor de securitate: bancnote, piese de arta, de fotografie.
Cei mai importanţi producători mondiali de agenţi de înălbire sunt:
•Clariant (pentru Leucofor)
•Kemira (pentru Blankofor, iniţial produs de Bayer)
•BASF (pentru Ultrafor, Tinopal preluat de la Ciba)
•Eastman (pentru Eastobrite)
Pentru fabricarea tuturor acestor produse, sursa principală de materii prime şi stocul de substanţe chimice rămâne China. Cererea de produse se extinde pe majoritatea continentelor: Asia, Europa şi Orientul Îndepărtat.
Structura de principiu al unuia dintre cei mai importanţi compuşieste:
Fig: Sarea de sodiu a acidului 4, 4’ – diamino-stilben – 2, 2’- disulfonic
Acest compus este unul de tip stilbenic, în care A, A’ sunt grupe electroatrăgătoare, identice sau diferite (acil, triazinil). Există şi cazuri în care grupele A, A’ împreună cu grupele NH construiesc resturi heterociclice triazolice pe jumătate de structură.
Alături de derivaţii compusului menţionat, se mai comercializează:
a)derivaţi ai etenei 1, 2 – disubstituite cu resturi aromatice şi/sau hetero-aromatice, care se utilizează în special ca aditivi la filarea în topitură a fibrelor artificiale;
Fig: Derivat de tip etenă disubstituită
b)derivaţi cumarinici, mai ales cei cu grupe cationice, care se folosesc pentru fibre hidrofobe (poliacrilonitril);
Fig: Derivat cumarinic
c)derivaţi de 1, 3 – difenil – 2 – pirazolină, utilizaţi pentru fibre din lână, mătase naturală, acetat de celuloză şi poliamidă;
Fig: Derivat de 1, 3 – difenil – 2 – pirazolină


Previzualizare pagini: (18)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Chimie Organica
  Cursul contine 80 pagini in format pdf cu o marime totala de 553.47 KB.
  Preview document similar
  Proiectarea unei Fabrici de Celuloza
  Proiectul contine 129 pagini in format doc cu o marime totala de 1.57 MB.
  Preview document similar
  Compusi Macromoleculari
  Cursul contine 25 pagini in format ppt cu o marime totala de 92.47 KB.
  Preview document similar
  Chimie Organica
  Cursul contine 111 pagini in format doc cu o marime totala de 9.09 MB.
  Preview document similar
  Toxicologia colorantilor alimentari
  Proiectul contine 32 pagini in format ppt cu o marime totala de 743.26 KB.
  Preview document similar
  Aplicatii ale Spectrometriei de Masa in Chimia Organica
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 371.11 KB.
  Carti recomandate:
  Robert L. Wolke
  Traducere de Lucia Dos Cum se fabrica sapunul? De ce sarea imprastiata pe strada topeste gheata? Efectul de sera este diferit de incalzirea globala? Cum putem afla cita energie ne ofera un anumit aliment? Multi dintre noi isi pun zilnic asemenea intrebari. Aceasta carte ofera iubitorilor genului ,,stiati ca" explicatii ale ,,misterelor"... citeste tot
  Robert L. Wolke
  Cum se fabrica sapunul? De ce sarea imprastiata pe strada topeste gheata? Efectul de sera este diferit de incalzirea globala? Cum putem afla cata energie ne ofera un anumit aliment? Multi dintre noi isi pun zilnic asemenea intrebari. Aceasta carte ofera iubitorilor genului ,,stiati ca" explicatii ale ,,misterelor" din viata de zi cu zi, dintre... citeste tot
  Kahlil Gibran
  Este o reusita culegere de principii practice ale artei de a trai, o carte care va ofera raspunsuri simple la intrebari complicate, o carte pentru mintea, inima si sufletul dumneavoastra.
  ,,Profetul" este si va ramane, fara indoiala, o carte de exceptie, editandu-se necontenit in limbile araba, franceza, engleza si inca in peste douazeci de... citeste tot