Biblioteca

Mijloace Moderne de Invatamant - Rolul Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare la Tema Alcooli

Proiect / Chimie Organica, Pedagogie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 131
Marime arhiva: 7.56Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Nota pe site: 8 Mijloace Moderne de Invatamant - Rolul Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare la Tema Alcooli, 8 out of 10 based on 2 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Ciomos Florentina
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Mijloace Moderne de Invatamant - Rolul Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare la Tema Alcooli.doc

Extras din document:

INTRODUCERE
Cunoasterea lumii este un proces infinit de reflectare din ce în ce mai fidela a realitatii obiective în constiinta umana. Diversele teorii stiintifice si filozofice sunt de fapt etapele acestui proces care apare, se dezvolta, iar în final cedeaza locul unor teorii mai complexe, care sunt o necesitate intrinseca a procesului de cunoastere. Cunostintele referitoare la structura, propritatile si utilizarile alcoolilor sunt rezultatele unor dezvoltari milenare - verigi ale unui lant infinit - a carui origine dispare în negura antichitatii si care cu siguranta va continua în stiinta generatiilor urmatoare.
Având în vedere ca în programa actuala de chimie pentru liceu au aparut modificari asupra unor continuturi în raport cu programa precedenta si anume una din acestea fiind Reprezentantii alcoolilor respectiv utilizarea calculatorului în predarea-învatarea chimiei prin sistemul AEL, am propus ca tema lucrarii - Mijloace moderne de învatamânt - rolul calculatorului în procesul de predare / învatare la tema „ Alcooli” - sa contribuie la largirea sferei de cunoastere a elevilor, la o participare activa si directa la clasa a acestora, lucrarea continând o tratare metodica a temei la nivelul clasei a X-a în conformitate cu metodologiile moderne de predare si învatare a chimiei.
Alcoolii se studiaza calitativ la nivel liceal la tema “Compusi organici cu functiune simpla”, fiind util elevilor în explicarea si întelegerea claselor de compusi ce contin o grupare functionala. Ei sunt prima clasa studiata din aceasta unitate de învatare deci presupun acordata o atentie deosebita..
La nivelul clasei a X-a studiul clasei “Alcooli” ofera elevilor o gândire stiintifica cu un grad mai mare de abstractizare, deductie, interpretarea unor ipoteze si rezultate ale deductiei la nivel superior, oferindu-le noi cai de cunoastere asupra compusilor organici.
O sinteza a studiilor cu privire la eficienta IAC în prezentarea programelor de exercitii arata efectul favorabil produs de aceasta metoda, asupra reusitei elevilor.
Tutorialele inteligente fiind flexibile si având capacitatea de a analiza fiecare raspuns al elevului oferind explicatii si dând raspunsuri motivate la întrebari, s-au dovedit a fi apropiate de tutorele uman si de aceea sunt propuse în individualizarea învatarii.
Printre avantajele IAC se pot enumera si facilitatile de simulare a unor fenomene, proprietati. Din însumarea acestor date, se pot reliefa avantajele IAC – ului. Configurarea sistemului educational se poate realiza prin centrarea formativitatii educationale pe relatie, nu pe unul sau altul dintre participanti. [ 25 ]
Structurarea problemelor abordate stiintific si metodic la aceasta tema se face la nivelul urmatoarelor parti componente:
Partea I cuprinde cele mai semnificative rezultate experimentale si teoretice obtinute de-a lungul anilor în cercetarile legate de elucidarea structurii, metodelor de obtinere, a proprietatilor fizico-chimice, a structurii izomerilor si denumirile corespunzatoare precum si de principalii reprezentanti si utilizarile acestora.
Partea a II-a corespunde partii metodice si trateaza implicatiile folosirii mijloacelor moderne de învatamânt, integrate în procesul de predare a chimiei; sunt analizate diferite tipuri de metode, functiile si valoarea lor educativ-formativa.
În ultima parte, partea a III-a am realizat experimentul didactic aplicat celor doua clase, martor si experimentala, încheind cu o analiza statistica a rezultatelor obtinute.
Chimia ca obiect de studiu fundamental, nu poate fi conceputa în mileniul III fara utilizarea calculatorului. Întelegând aceasta necesitate Ministerul Educatiei si Cercetarii în colaborare cu firma SIVECO au realizat platforma A.E.L. care integreaza pachete de softuri educationale pentru un numar semnificativ de discipline printre care si chimia. Învatarea asistata de calculator, ca modalitate de instruire, are o contributie importanta în cresterea eficientei procesului instructiv educativ. Instruirea asistata de calculator, ca metoda de învatare-evaluare va contribui cu siguranta la schimbarea curriculum-ului educational.S-a constatat, ca în sistemul educational din România, calculatorul si posibilitatile oferite de acesta sunt înca prea putin exploatate. Calculatorul în acest caz se utilizeaza ca mijloc de învatamânt care ruleaza programele educationale si astfel sprijina profesorul în actul de predare, de evaluare formativa si sumativa iar elevul în actul de învatare si evaluare. [ 25 ] Ceea ce este evident e faptul ca tehnologia continua sa se dezvolte cu o viteza uimitoare, propunând noi posibilitati tuturor sectoarelor, deci si învatamântului. Atractia pentru soft-ul educational consta în, elemental aleator, competitivitate, dinamica desenului, initiativa utilizatorului, documentatia programului si flexibilitatea de adaptare. Insertia calculatorului si a programelor informatice în scoala si deci în procesul instructiv-educativ este o necessitate, dictata de cerintele actuale. Realizarea programelor educationale nu este un scop în sine. Ele sunt editate pentru a fi aplicate în activitatea didactica realizata de educatori si educati. [ 25 ]


Previzualizare pagini: (131)

  Comentarii:

  Lucrare metodico stiintifica de gradul I


  Documente similare:
  Preview document similar
  Teoria si Metodologia Instruirii
  Cursul contine 58 pagini in format doc cu o marime totala de 133.54 KB.
  Preview document similar
  Teoria si Metodologia Instruirii
  Cursul contine 244 pagini in format doc cu o marime totala de 428.7 KB.
  Preview document similar
  Analiza Critica privind Tipologia Mijloacelor de...
  Referatul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 24.72 KB.
  Preview document similar
  Teoria si Metodologia Instruirii
  Cursul contine 214 pagini in format doc cu o marime totala de 864.53 KB.
  Preview document similar
  Rolul Jocului Didactic in Lectia de Matematica
  Proiectul contine 82 pagini in format doc cu o marime totala de 1.52 MB.
  Preview document similar
  Metode de Invatamant
  Proiectul contine 29 pagini in format doc cu o marime totala de 59.09 KB.
  Carti recomandate:
  Marcel Crahay
  Prin prezentarea diferitelor orientari psihologice din perspectiva contributiei lor la stiintele educatiei, cartea de fata se adreseaza in egala masura pedagogilor si psihologilor. Astfel, teoriile umaniste si psihanalitice au pus in evidenta rolul vietii afective la copil. Behaviorismul a contribuit la dezvoltarea invatamantului individualizat.... citeste tot
  O. Ivar Lovaas
  Cunoscuta si sub numele de ,,manualul ABA", cartea este un titlu de referinta din domeniul autismului si intarzierilor de dezvoltare. Sunt prezentate programele de inceput ale tratamentului comportamental si sunt descrisi foarte detaliat pasii de lucru. De asemenea, cartea cuprinde si un capitol extensiv dedicat comunicarii prin schimb de... citeste tot
  Joel Fuhrman
  Fara injectii Fara medicamente Fara concedii medicale Pornind de la cateva intrebari esentiale, cum ar fi: De ce unii dintre noi se imbolnavesc mai des decat altii? Ce ne face mai predispusi la boli? Suntem condamnati sa ne imbolnavim si noi cand se imbolnavesc colegii sau membrii familiei? Exista vreun secret al pastrarii sanatatii ?... citeste tot