Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 9162
Mărime: 32.81KB (arhivat)
Publicat de: Eftimia Bratu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Costea

Extras din proiect

INTRODUCERE

Evolutia de ansamblu a economiei mondiale, scoate în evidenta ca, peste tot în lume, comertul, în general, si comertul cu amanuntul, în special, a devenit, în mod progresiv, un sector economic foarte dinamic, aparatul comercial cunoscând profunde mutatii pe toate planurile: metode de vânzare, forme de distributie, repartitie geografica a managementului întreprinderilor. De asemenea, se constata ca respectiva activitate – comertul cu amanuntul – ca ultima veriga a lantului care duce pe producator spre consumatori, este foarte sensibil si vulnerabil la evolutia mediului ambiant, dovedind însa o mare capacitate de a se adapta la noile conditii ale pietei.

În cadrul circuitului comercial al produselor, un rol important revine comertului cu amanuntul, ca veriga intermediara în fluxul relatiilor producator – consumator. Cunoasterea multiplelor aspecte pe care le ridica ansamblul proceselor ce dau profilul acestei activitati, ofera atât orientarea , cât si instrumentul de actiune de care au nevoie întreprinderile din domeniul circulatiei marfurilor.

Comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta în a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor sau utilizatorilor finali, în cantitati mici si în stare de a fi întrebuintate.

Economia moderna a generat însa noi exigente fata de comertul cu amanuntul, determinându-l alaturi de vânzarea propriu-zisa, sa includa în preocuparile sale si realizarea unor servicii care sa conduca la îmbunatatirea sistemului de satisfacere a nevoilor consumatorilor sau utilizatorilor finali si implicit la cresterea gradului de satisfactie a acestora. Este vorba atât de servicii pe care le pot realiza însasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi cele de consulting, ajustajul unor produse, cât si de o serie de servicii ce sunt asigurate împreuna cu alte unitati de specialitate cum sunt cele privind asigurarea transportului marfurilor la domiciliul consumatorului, instalarea si garantie postcumparare, asistenta sociala, diverse servicii personale.

Romania este printre tarile care ofera posibilitatile cele mai bune pentru investitii in comertul en-detail si in sectorul marfurilor de consum, reiese din raportul publicat in luna octombrie 2005 de compania PricewaterhouseCoopers (PwC).Raportul desemneaza sapte tari care ofera astfel de posibilitati: China, India, Turcia, Vietnam, Rusia, Romania si Bulgaria, ultimele trei fiind debutante.

Expertii de la compania PwC sustin ca patrunderea pe o piata sau pe mai multe piete care prezinta un factor de crestere ridicat este un imperativ strategic pentru comerciantii produselor en-detail. In aceasta ancheta au fost incluse 20 dintre tarile care au potentialul cel mai ridicat de dezvoltare din Asia si din Europa Centrala si de Est. S-a constatat ca, in ambele zone, hipermarketurile, magazinele cu discount si magazinele specializate sunt un format predominant in cadrul vanzarilor en-detail.

Conform datelor oferite de PwC, in jur de 33 la suta dintre locuitorii Bucurestiului isi fac cumparaturile la hipermarketuri, supermarketuri, magazine cu discount si "cash and carry" (forma de comert cu autoservire pe baza de legitimatie de acces). Numai 10 la suta dintre bucuresteni prefera magazinele traditionale, in timp ce 57 la suta prefera o combinatie intre stilul vechi si stilul nou. Consumatorul modern isi face cumparaturile de obicei cam o data pe saptamana sau chiar mai rar, preferand magazinele mari. In Romania marcile consacrate si cele locale castiga simultan popularitate si cate un segment din piata.

Evolutia comertului cu ridicata si cu amanuntul in Romania este pusa in evidenta de cresterea numarului intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Conform datelor furnizate de Comisia Nationala pentru Statistica, numarul intreprinderilor active din comertul cu ridicata si cu amanuntul(inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor, a bunurilor personale si casnice) a fost in 1997 de 226,1 mii, de 2,8 ori mai mare fata de anul 1992. Dinamica mai accentuata a numarului intreprinderilor care desfasoara activitati cu ridicata si cu amanuntul, comparativ cu cea inregistrata pe ansamblul economiei, a condus la cresterea ponderii acestora in numarul total de intreprinderi active(din industrie, constructii, comert si alte servicii) de la 61,3% in 1992, la 71,4% in1997.

Tendinta ascendenta a numarului de operatori implicati in activitati de comercializare cu ridicata si cu amanuntul este rezultatul procesului de privatizare si afirmare a initiativei private. Astfel, in 1997, ponderea intreprinderilor private a ajuns la 98,9% din numarul total al intreprinderilor active din comertul cu ridicata si cu amanuntul. Aceasta tendinta este vizibila si in structura pe forme de proprietate a vanzarilor cu amanuntul.

Preview document

Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 1
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 2
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 3
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 4
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 5
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 6
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 7
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 8
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 9
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 10
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 11
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 12
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 13
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 14
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 15
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 16
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 17
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 18
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 19
Comerțul en-detail la Limita dintre Butic și Marea Distribuție - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Comertul En-Detail la Limita dintre Butic si Marea Distributie.doc

Ai nevoie de altceva?