Plan de Afaceri Transgaz

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7845
Mărime: 943.89KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Oancea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Epure Dan
UNIVERSITATEA OVIDIUS, CONSTANȚA FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAREA AFACERILOR ÎN TURISM, COMERȚ ȘI SERVICII

Cuprins

  1. I. Aspecte introductive. 2
  2. 1. Istoric. 2
  3. 2. Obiectul de activitate. 3
  4. 3. Misiunea și viziunea.4
  5. 4. Structura acționariatului. 5
  6. 5. Organizarea. 7
  7. 6. Sediul central si punctele de lucru. 9
  8. 7. Capitalul social. . 10
  9. II. Activitate.11
  10. 1. Produse. 11
  11. 2. Servicii de transport intern de gaze naturale. 12
  12. 3. Activitatea de tranzit internațional de gaze naturale.13
  13. 4. Activitatea de cercetare și dezvoltare. 15
  14. 5. Resurse umane. 15
  15. 6. Aprovizionarea . 17
  16. 7. Furnizori. Distribuitori. Consumatori . 17
  17. 8. Prețurile și tarifele la gazele naturale și serviciul de transport/tranzit. .19
  18. 9. Performanțe economico-financiare. 20
  19. 10. Strategia de interconectare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale cu
  20. sistemele de transport al gazelor naturale din ţările vecine. 23
  21. 11. Politici. 24
  22. 12. Analiza SWOT. 25
  23. III. Concluzii.27
  24. Bibliografie.28

Extras din proiect

I. PREZENTAREA TRANSGAZ S.A.

1. Istoric

În România, gazul metan a fost descoperit în anul 1909, în zona Sărmăşel, judeţul Mureş. Prima organizaţie de profil , din România şi din Europa, sub denumirea "Erste Siebenbuergische Erdgas Aktiengesellschaft - Prima Societate Transilvăneană pentru conductul gazului pe pământ", a luat fiinţă în 1912 la Turda care, având prevăzut în obiectul de activitate transportul şi valorificarea gazelor naturale din zăcământul Sărmăşel, a început construirea unei conducte de transport gaz metan, în lungime de 55 km şi diametrul de 153 mm de la Sărmăşel la Turda, lucrările fiind finalizate în anul 1914.

În anul 1915, la 26 noiembrie, se înfiinţează societatea Ungarische Erdgas-Gesellschaft AG, cu sediul la Budapesta, având ca acţionar majoritar un sindicat condus de Deutsche Bank din Berlin, care avea ca scop exploatarea, transportul şi distribuţia gazelor din Transilvania - prima societate integrată din Europa.

În anul 1917, oraşul Turda devenea primul oraş din Europa iluminat cu gaz natural.

În perioada 1917 – 1925 s-a realizat alimentarea cu gaz metan a primelor oraşe din Transilvania: Turda, Târnăveni şi Mediaş.

Necesitatea reglării presiunii gazelor la livrarea acestora din conductele de transport către societăţile de distribuţie sau consumatorilor industriali a impus montarea, în anul 1925 la Mediaş a primei staţii de reglare măsurare-predare a gazelor naturale.

Instalaţii similare s-au montat în anii 1927 – 1928 la Turda şi Câmpia Turzii.

Scăderea presiunii gazelor naturale, în zăcământul Sărmăşel, a determinat necesitatea comprimării gazelor naturale pentru asigurarea cu gaze a oraşului Turda. Astfel în anul 1927 se monta prima staţie de comprimare din Europa, la Sărmăşel.

Pe lângă construirea în Transilvania a unor conducte de transport gaze naturale, în Muntenia s-au construit 2 conducte pentru transportul gazelor asociate din câmpurile de petrol, către consumatorii rezidenţiali şi industriali din localităţile Câmpina (1927) şi Ploieşti (1928). Transportul gazelor naturale în România, în perioada de început a activităţii gaziere (1917 – 1942), s-a dezvoltat pe trasee cu caracter relativ, local/individual (zăcământ-consumator). Începerea celui de al doilea război mondial a determinat creşterea cererii de energie primară pentru susţinerea acestuia. Se poate considera că, acesta a fost momentul care a determinat trecerea de la o utilizare locală a gazelor naturale la una regională (alimentarea cu gaze, din zăcămintele amplasate în Bazinul Transilvaniei, a Bucureştiului şi a localităţilor situate pe valea Prahovei).

În anul 1943 a început alimentarea cu gaze a Bucureştiului din două zăcăminte, Măneşti şi Vlădeni situate pe Valea Prahovei.

Prin punerea în funcţiune a conductei de transport Botorca – Bucureşti, în lungime de 295 km , cu diametre cuprinse între 250 si şi 400 mm, în anul 1947, Bucureştiul a fost alimentat cu gaze naturale şi din zăcăminte situate în Bazinul Transilvaniei.

În anul 1958 se construieşte primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, la Ilimbav, judeţul Sibiu. Depozitul a permis preluarea vârfurilor de consum sezoniere şi orare, acest moment semnificativ constituind şi o premieră europeană.

Un an mai târziu (1959), România devenea prima ţară exportatoare de gaze naturale din Europa, prin încheierea acordului interguvernamental între România şi Ungaria pentru livrarea gazelor naturale.

În anul 1965, România devenea prima ţară din Europa care a construit o staţie de comprimare amplasată pe o conductă magistrală, la Băţani, care a fost dotată cu turbo-compresoare.

Creşterea continuă a cererii de gaze a condus la montarea, în perioada 1965 - 1985, a 6 staţii de comprimare pe conductele de transport, care erau echipate cu 21 agregate de comprimare şi o putere totală, instalată, de 77550 CP.

Tranzitul internaţional de gaze naturale în Balcani a demarat la 29 noiembrie 1970, la Giurgiu, odată cu semnarea "Convenţiei Interguvernamentale româno-bulgare pentru tranzitare de gaze din URSS în Bulgaria".

În anul 1974 a fost finalizată conductă de tranzit cu Dn 1000, în lungime de 190 km pentru tranzitarea de gaze către Bulgaria.

În anul 1986, la Moscova, se semnează "Convenţia între Guvernul României şi al URSS privind tranzitul pe teritoriul României a gazelor naturale din URSS către Turcia, Grecia şi alte ţări", care prevedea construirea de către partea română a unei conducte de Dn 1200, în lungime de 190 km.

Zece ani mai târziu, se semnează o nouă Convenţie interguvernamentală româno-rusă pentru extinderea capacităţii conductelor de tranzit gaze pe teritoriul României şi creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în România.

Anul 2000 a reprezentat un an de răscruce în evoluţia industriei gaziere din România. În conformitate cu Hotărârea nr. 334 /28 aprilie 2000, a Guvernului României, Societatea Naţională de Gaze Naturale "ROMGAZ" S.A. Mediaş a fost restructurată şi reorganizată, prin separarea completă a principalelor activităţi din "lanţul de gaze" în entităţi separate:

• două societăţi naţionale - "TRANSGAZ" S.A. Mediaş (pentru transportul gazelor naturale) şi "DEPOGAZ" S.A. Ploieşti (pentru depozitarea gazelor naturale)

• două societăţi comerciale de distribuţie a gazelor naturale - "DISTRIGAZ NORD" S.A. Tg. Mureş şi "DISTRIGAZ SUD" S.A. Bucureşti

• o societate comercială de exploatare - producţie - "EXPROGAZ" S.A. Mediaş.

2. Obiectul de activitate

TRANSGAZ este operatorul tehnic al Sistemului Național de Tranpsort ( SNT ).

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A., înfiinţată în baza Hotărârii Guvernului nr. 334/28 aprilie 2000, este persoană juridică română, având forma juridică de societate comercială pe acţiuni şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu statutul său.

"TRANSGAZ" S.A. are ca scop îndeplinirea strategiei naţionale stabilite pentru transportul, tranzitul internaţional, dispecerizarea gazelor naturale şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale prin efectuarea, cu respectarea legislaţiei române, de acte de comerţ corespunzătoare obiectului de activitate aprobat prin Actul Constitutiv.

"TRANSGAZ" S.A. poate desfăşura complementar şi alte activităţi conexe pentru susţinerea obiectului principal de activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutul propriu, dar nu poate achiziţiona gaze din producţia internă sau din import.

"TRANSGAZ" S.A. este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător.

Obiectul principal de activitate al Transgaz are Cod CAEN ‐4950‐ Transporturi prin conducte.

Preview document

Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 1
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 2
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 3
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 4
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 5
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 6
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 7
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 8
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 9
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 10
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 11
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 12
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 13
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 14
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 15
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 16
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 17
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 18
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 19
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 20
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 21
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 22
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 23
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 24
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 25
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 26
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 27
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 28
Plan de Afaceri Transgaz - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri Transgaz.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Te-ar putea interesa și

Relația dintre logistică și funcțiunea de producție

I. ACTIVITATILE LEGATE DE PROCESUL DE PRODUCTIE 1. Aprovizionarea intreprinderii cu materii prime, materiale, utilaje, echipamente, instalatii...

Societatea națională de transport gaze naturale Transgaz SA Mediaș

Mesajul Directorului General al SNTGN Transgaz SA Mediaş Consecventă principiului aplicării unui management responsabil în îndeplinirea misiunii...

Plan de afaceri Transgaz Mediaș

I.DESCRIEREA COMPANIEI 1.INFORMATII GENERALE Sursa:www.bvb.ro 1.1.Obiectul de activitate Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale...

Transportul Gâzelor

I. PREZENTAREA ȘI DESCRIEREA SISTEMULUI NAȚIONAL DE TRANSPORT GAZE NATURALE - SNTGN 1.1.CONSIDERAȚII GENERALE România dispune de zăcăminte de...

Ai nevoie de altceva?