Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 33669
Mărime: 251.60KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE.
  2. CAPITOLUL I. Fundamente teroretice ale învăţării şi învăţării autodirijate.
  3. 1.Conceptul de învăţare .
  4. 2. Învăţarea autodirijată.
  5. 2.1. Definiţii ale învăţării autodirijate .
  6. 2.2. Teorii ale învăţării autodirijate.
  7. 2.2.1. Curente cu privire la autoformare.
  8. 2.2.2. Interpretări teoretice ale învăţării autoreglatoare.
  9. 2.2.3. Teze ale învăţării autodirijate din perspective teoriei sistemice şi constructiviste.
  10. CAPITOLUL II. Strategii de învăţare autodirijată.
  11. 1. Definirea strategiilor didactice.
  12. 2. Tipuri de strategii.
  13. 2.1. Strategii cognitive.
  14. 2.2. Strategii motivaţionale şi afective.
  15. 2.3. Strategii de studiu.
  16. CAPITOLUL III. Motivaţia invatarii la elevii claselor I-IV
  17. 3.1. Noţiuni generale despre motivaţie
  18. 3.2. Vârsta şcolară mică
  19. 3.3. Specificul învăţării la şcolarul mic (clasele I-IV)
  20. 3.4. Motive ale învăţării
  21. 3.5. Premise ale dezvoltării caracterului la preşcolar şi la şcolarul mic (clasele I-IV)
  22. 3.6. Principalele aspecte ale dezvoltării personalităţii şcolarului
  23. CAPITOLUL IV. Metodologia cercetării
  24. 4.1. Scopul cercetării
  25. 4.2. Obiectivele cercetării
  26. 4.3. Ipotezele cercetării
  27. 4.4. Explicitarea ipotezelor
  28. 4.5. Metode şi procedee utilizate în cercetare
  29. CONCLUZII.
  30. BIBLIOGRAFIE.

Extras din proiect

INTRODUCERE

Tema din prezenta lucrare de diplomă este Formarea/dezvoltarea competenţei de învaţare autodirijată la elevii claselor I-IV, este o temă foarte interesantă în alegerea căreia am avut mai multe motive: motive personale şi motive care ţin de importanţa ei.

În primul rând tema mi s-a părut foarte interesantă încă de la citirea titlului. Termenul care m-a impresionat este acela de învăţare autodirijată, pe care nu am avut ocazia să-l aud până în acel moment. În cadrul cursurilor am discutat destul de mult pe tema învăţării autodirijate şi aceasta m-a captivat. Acesta e motivul pentru care am dorit personal să aflu mai multe informaţii despre acest subiect, iar realizarea unei lucrări de diplomă pe marginea lui mi-a permis foarte bine acest lucru. Fiind în pragul licenţei, terminând facultatea am considerat că este necesar să aflu mult mai multe informaţii despre învăţărea autodirijată şi să văd cum o pot face să funcţioneze mai bine.

În al doilea rând acest subiect are şi va avea din ce în ce mai multă importanţă în cadrul planurilor de învăţământ academic. El este unul din motivele restructurării învăţământului la ora actuală.

În al treile rănd, un alt aspect ce m-a motivat să aleg această temă este că în ultimul timp tot mai multe cunoştinţe şi rude de ale mele s-au plâns de o scădere a interesului copiilor şcolari faţă de şcoală şi învăţătură. Aceşti părinţi, însă, trebuie să ştie că orice proces de învăţare începe înainte de a merge copilul la scoală. Copilul trebuie motivat, atât de către părinţi, cât şi de către educator, respectiv învăţător. Pentru crearea motivaţiei este necesar să se prezinte copiilor scopul învăţării şi cum pot fi utilizate cunoştinţele lor.

Ei trebuie să fie apreciaţi pozitiv şi încurajaţi să-şi realizeze scopurile vieţii, să li se arate progresele făcute, să li se trezească curiozitatea pentru ceea ce trebuie să înveţe, precizându-se sarcinile învăţării individuale în raport cu ritmul de muncă al fiecăruia. Exigenţa ridicată a unor părinti nu fac decât să îi inhibe pe copii, pe cănd recompensele şi activităţile educative prin joc sporesc motivaţia.

Prin urmare, am dorit să cunosc adevărata faţă a lucrurilor, pornind de la premiza că ansamblul factorilor interni ai personalităţii elevului îl determină să înveţe şi îi susţin eforturile de învăţare.

Aceşti factori nu sunt altceva decât dorinţele, aspiraţiile, convingerile, interesele elevilor care se formează şi se dezvoltă în procesul învăţării, cât şi ca rezultat al efectuării active a învăţării însăşi.

Deasemeni învăţământul tradiţional, nu mai este eficient, metodele de învăţare bazate doar pe transmiterea de cunoştinţe nu mai sunt suficiente. Explozia informaţională i-a determinat pe specialiştii în educaţie să ia măsuri, să găsească soluţii în urma cărora, elevii să facă faţă multitudinii de cereri şi de responsabilităţi, să se poată adapta la orice situaţie. Elevul trebuie astfel instrumentat pentru a deveni managerul propriei activităţi de învăţare, aceasta însemnând: planificarea şi organizarea muncii intelectuale; programarea eficientă a ritmului de studiu prin raportare la timpul disponibil, experienţele de succes în domeniu, dispozitivele mintal-energetice, factorii de mediu; automotivare pentru studiul constant, intensiv, potrivit situaţiei concrete; obişnuinţa antrenamentului focalizat al proceselor, activităţilor şi condiţiilor psihologice generale.

Individul trebuie să ia iniţiativa şi responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă. El selectează, organizează şi evaluează propriile lui activităţi, care pot fi urmate în orice loc şi în orice timp prin orice mijloace şi la oricare vârstă. Însă pentru a fi pregătit să participle sigur la formarea lui trebuie mai întâi învăţat cum să facă acest lucru. Rolul şcolii este acela de a-i transmite individului suficiente informaţii de a-i forma acele capacităţi care îl pot ajuta să-şi continue singur formarea şi în special să stimuleze interesul indivizilor pentru acest lucru.

Lucrarea este structurată pe patru capitole şi ultima parte care conţine concluzii.

Primul capitol este rezervat definirii termenilor, dezbaterii planului teoretic al temei, surprinderea teoriilor formulate despre învăţarea autodirijată învăţării sau despre învăţarea autoreglatoare, acesta fiind un teremen utilzat mai des de către noi.

În cel d-al doilea capitol sunt surprinse clasificări ale strategiilor de învătare, deosebit de utile pentru elev.

În capitolul trei este prezentată aplicat o componentă de bază din cadrul procesului de învăţare autodirijată şi anume motivaţia învăţării.

În cele din urmă, adică in cel de-al patrulea capitol este dezbătută problema de cercetare şi anume întreaga metodologie cercetării aplicate pe elevii din clasele a-III-a şi a-IV-a.

Sperăm că acest subiect va avea un impact puternic asupra studenţilor în general şi astfel aceştia vor deveni mai interesaţi în această problemă. Important este ca studenţii să încerce să afle şi ei la rândul lor mai multe informaţii şi să ia masuri în acest punct de vedere, în special pentru că unii dintre ei poate vor deveni specialişti în educaţie şi vor deveni părtaşi la construirea programelor şi planurilor de învăţământ.

CAPITOLUL I

FUNDAMENTE TEORETICE ALE ÎNVĂŢĂRII ŞI ÎNVĂŢĂRII AUTODIRIJATE

1. Conceptul de învăţare

Pentru înţelegerea sintagmelor cheie ale acestei lucrări este necesară definirea termenilor care le compun şi anume învăţare.

Întru-cât învăţarea este un termen foarte complex este normal să existe o mare varietate de definiţii acordate înţelegerii acesteia. Toate organismele sunt înzestrate încă de la naştere cu însuşirea de a reacţiona la un asamblu de modificări ale mediului, dispunând de un anumit număr de modalităţi de reacţie la stimuli externi. Fiinţa umană este un sistem deschis de autoreglare, aflându-se în permanentă interacţiune cu ambianţa naturală şi socială, cu lucrurile, cu oamenii, cu sinele însăşi.

În accepţiunea ei cea mai largă, învăţarea reprezintă dobândirea de către subiect a unei achiziţii, a unei experienţe în sfera comportamentului, a unei noi forme de comportare, ca urmare a repetării situaţiilor sau exersării. Învăţarea specific umană, în sensul larg reprezintă însuşirea experienţei sociale, în forme generalizate; în sens restrâns particular din perspectivă psihologică, învăţarea rerprezintă orice noua achiziţie a organismului ca urmare a interiorizării informaţiilor externe, achizitie care are ca efect o schimbare în comportament, iar din perspectiva pedagogică ea este procesul de asimilare a cunostinţelor şi de formare a priceperilor şi deprinderilor.

Prin învăţare subiectul uman dobândeşte noi comportamente. Începând cu deprinderile şi priceperile şi terminând cu cunoştinţele şi operaţiile intelectuale, toate se dobândesc prin activitatea de învăţare. A.N. Leontiev definea învăţarea ca fiind “procesul dobândirii experienţei intelectuale de comportare”, înţelegând prin aceasta asimilarea de informaţii şi, mai mult decât atât, formarea gândirii, a sferei afective, a voinţei, deci formarea sistemului de personalitate.

Preview document

Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 1
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 2
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 3
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 4
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 5
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 6
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 7
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 8
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 9
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 10
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 11
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 12
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 13
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 14
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 15
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 16
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 17
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 18
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 19
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 20
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 21
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 22
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 23
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 24
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 25
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 26
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 27
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 28
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 29
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 30
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 31
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 32
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 33
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 34
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 35
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 36
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 37
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 38
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 39
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 40
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 41
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 42
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 43
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 44
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 45
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 46
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 47
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 48
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 49
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 50
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 51
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 52
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 53
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 54
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 55
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 56
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 57
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 58
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 59
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 60
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 61
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 62
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 63
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 64
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 65
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 66
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 67
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 68
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 69
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 70
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 71
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 72
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 73
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 74
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 75
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 76
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 77
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 78
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 79
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 80
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 81
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 82
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 83
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 84
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 85
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 86
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 87
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 88
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 89
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 90
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 91
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 92
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 93
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 94
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 95
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 96
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 97
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 98
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 99
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 100
Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Formarea-Dezvoltarea Competentei de Invatare Autodirijata la Elevii Claselor I-IV.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicarea Educațională

Atunci când vorbim despre educaţie, şi în special despre educaţia formală, trebuie să ne raportăm la noţiunea de comunicare umană în general şi...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea Didactică

Argument Întregul proces de organizare şi desfăşurare a activităţii de instruire a elevilor este reglementat de profesor prin comunicare. Urmărind...

Ai nevoie de altceva?