Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 13209
Mărime: 65.58KB (arhivat)
Publicat de: Alin Dascalu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Popescu
Sustinut in cadrul Fac de Stiinte economice Sibiu

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. CAPITOLUL I. Incursiune în istoria publicităţii.5
  3. CAPITOLUL II. Locul publicităţii .11
  4. 2.1. Locul publicităţii raportat la efectele acesteia.12
  5. 2.2. Locul publicităţii in mixul de marketing.12
  6. 2.2.1.Raportul comunicare-promovare.12
  7. 2.3. Locul publicităţii în procesul de marketing.13
  8. CAPITOLUL III. Rolul publicităţii.15
  9. 3.1. Publicitatea. Definiţii. Concepte.15
  10. 3.2. Rolul publicităţii în strategia globală de marketing.16
  11. CAPITOLUL IV. Caracteristicile publiciăţtii.18
  12. CAPITOLUL V. Principiile publicităţii.20
  13. 5.1. Principii generale.20
  14. 5.1.1.Principiul selecţiei argumentelor.20
  15. 5.1.2. Principiul convergenţei mijloacelor.20
  16. 5.1.3. Principiul uniformitaţii publicităţii.20
  17. CAPITOLUL VI. Formele publicităţii.22
  18. 6.1. Tipuri de publicitate.22
  19. 6.2. Generarea mesajului.23
  20. 6.3. Forme ale publicităţii pe plan internaţional.24
  21. 6.4. Forme ale publicităţii pe plan internaţional.26
  22. CAPITOLUL VII. Programe de publicitate.28
  23. BIBLIOGRAFIE.30

Extras din proiect

“În zilele noastre, oamenii nu-şi mai cumpără pantofi pentru a-şi menţine picioarele calde şi uscate. Ei îşi cumpără pentru imaginea pe care pantofii respectivi le-o creează despre ei înşişi, de bărbăţie, de feminitate, de vigoare, de originalitate, de rafinament, de putere de seducţie, de autoritate. Cumpărarea unei perechi de pantofi a devenit o trăire emoţională.”

Francis C. Rooney

Introducere

Chiar dacă mesajele publicitare au un caracter efemer, au o viaţă scurtă, efectele lor sunt de durată şi cumulative: urmele lăsate de ele fuzionează ulterior pentru a forma un corpus de mesaje despre cultura care le-a produs. Aceste mesaje pot funcţiona atât pentru a reflecta, cât şi pentru a construi valori culturale. Ele pot reflecta valorile grupurilor puternice din societate, dar reflexia în sine poate să se “cimenteze” până într-acolo încât să devină normă pentru toţi.

Lucrarea îşi propune să demonstreze că economia de piaţă este practic nefuncţională fără participarea publicităţii, începând de la perioada istorică a publicităţii, de la cel mai primitiv schimb de bunuri până la era modernă a comerţului sofisticat de bunuri şi servicii.

Nevoia de publicitate a consumatorilor duce la dezvoltarea unei adevărate industrii. Publicitatea este una dintre cele cinci instrumente importante folosite de firme pentru orientarea comunicaţiilor, către cumpărător şi alte categorii de public vizate.

Indispensabilă pentru funcţionarea economiei de piaţă, publicitatea are mai multe roluri: publicitatea informativă (folosită pe piaţa de pionierat a unui produs), publicitatea persuasivă (importantă în etapa comcurenţei), continuând cu publicitatea comparativă (care încearcă să stabilească superioritatea unei anumite mărci în comparaţie cu alta) şi încheind cu publicitatea de reamintire (întrebuinţată în special de produsele aflate în etapa maturităţii).

Activitatea publicitară are un statut paradoxal: se situează concomitent în afara şi în interiorul sistemului general al economiei. Prin semnificaţia sa, publicitatea susţine şi facilitează din afară procesele economice şi comerciale. Prin modul său concret de a funcţiona, publicitatea este economie, fiind producţie, desfacere, schimb de obiecte simbolice. Publicitatea ca demers cultural-comercial asociat economiei nu are sens decât în interiorul unui regim capitalist, în care concurenţa constituie efectul dinamic al funcţionării autentice şi normale a legilor pietei.

Prin această lucrare încercăm să demonstrăm că publicitatea este un factor esenţial în funcţionarea economiei de piaţă, având un loc şi un rol extrem de imortant.

Există în literatura de specialitate diverse abordări legate de publicitate, de managementul marketingului, bazate pe analize, planificare, implementare şi control, dar prin această lucrare se încearcă o viziune proprie asupra publicităţii raportată la economia de piaţă, şi rolul important pe care îl joacă.

Publicitatea este greu de evaluat sub aspect cantitativ, întrucat este greu de precizat cu exactitate care sunt efectele economice care i se datorează exclusiv. Cercetări recente, în care s-au folosit informaţii referitoare la o perioadă de peste zece ani, au dus la concluzia că publicitatea are un efect rezidual, determinand cresterea vânzărilor chiar şi după doi ani de la încheierea campaniei. Deşi este considerată a fi o cheltuiala curenta, o parte din ea este de-a dreptul o investitie, care ofera firmei o valoare intangibila, numita reputatie sau renumele marcii.

Adresandu-se publicului într-o formulă organizată, cu un scop bine definit, promotorii acţiunilor publicitare trebuie să ţină seama de faptul că publicul, ca receptor de informatii publicitare, trebuie tratat cu solicitudine şi circumspecţie în acelaşi timp; nu este vorba de o informaţie neutră şi dezinteresată, ci de una menită să îl implice şi să-l determine să acţioneze, ceea ce presupune evaluare, investiţie, risc etc. In acest context, studiile realizate au demonstrat că abordarea publicului prin informaţie publicitară standardizată pierde o parte din impact tocmai pentru faptul că publicitatea este interesată, iar indivizii manifestă disponibilităţi diferite de reacţie faţă de fenomenul publicitar. Mai mult, pentru anumite cumpărături, nivelul de implicare creşte considerabil, intervenind, compensatoriu, sursele de informaţii puternic personalizate. Specialiştii susţin că publicitatea cea mai reuşită este cea care cucereşte în acelaşi timp logica şi sensibilitatea.

Capitolul I

Incursiune în istoria publicităţii

Publicitatea este, fără îndoială, aproape la fel de veche ca şi comerţul. Dacă un produs este de vânzare, prima condiţie a supravieţuirii lui pe piaţă este ca acest lucru să fie cunoscut. În vremurile de demult, era îndeajuns să ai o firmă deasupra prăvăliei. Astăzi, în faţa unei concurenţe înverşunate a producătorilor, imaginea de firmă a ajuns să conteze mai mult decât produsul în sine.

Impulsul de a face publicitate pare să fie o parte a naturii umane, fapt demonstrat din tipuri străvechi. Prima dovadă a existenţei publicităţii, cunoscută, este o tăbliţă de lut babiloniană din anul 3000 î.Ch. ce poartă inscripţii referitoare la un negustor de alifi, un scrib şi un cismar. Suluri de papirus dezgropate din ruinele Tebei, arată că vechii egipteni aveau o metodă mai bună prin care îşi scriau mesajele. Anunţurile ofereau recompense pentru prinderea sclavilor fugari. Negustorii romani aveau spirit comercial. Ruinele Pompeiului conţin reclame în piatră sau în teracotă prin care se făcea reclamă la ceea ce se găsea de vânzare în prăvăli. Un şir de jamboane pentru prăvălia unui măcelar, o vacă pentu o lăptărie, o gheată pentru un cismar. Comercianţii egipteni amplasau de-a lungul drumurilor publice bucăţi de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite. Era debutul a ceea ce numim acum „publicitate outdoor” (Russel, Lane, p.21, Bucureşti, 2003 )

Perioada medievală se caracterizează prin apariţia unei noi forme de publicitate, simplă, dar eficientă: folosirea aşa-numiţilor „strigători”. Grecii erau printre aceia care se bazau pe crainicii din oraşe pentru a preaslăvi sosirea vaselor cu încărcături de vinuri, mirodenii şi metaluri. Adesea, crainicii erau acompaniaţi de muzicieni care îi ajutau să menţină tonalitatea corectă.Ei lăudau prin strigăte calităţile mărfurilor acestora. Mai târziu, ei au devenit figuri familiare şi pe străzile aşezărilor coloniale americane. Aceşti „strigători” sunt predecesorii crainicilor moderni care difuzează reclame radio sau TV.

Preview document

Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 1
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 2
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 3
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 4
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 5
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 6
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 7
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 8
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 9
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 10
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 11
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 12
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 13
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 14
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 15
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 16
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 17
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 18
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 19
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 20
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 21
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 22
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 23
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 24
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 25
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 26
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 27
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 28
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 29
Locul și rolul publicității în cadrul economiei de piață - coordonate - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Locul si Rolul Publicitatii in Cadrul Economiei de Piata - Coordonate.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Contabilitatea ca Sistem Informațional

Introducere Existenţa şi dezvoltarea societăţii omeneşti se bazează pe procesul de producere a bunurilor materiale (activităţi productive)....

Șomajul tendințe contemporane

Lucrarea „Tendinte ale somajului contemporan” se adreseaza celor interesati de probelmatica somajului si pietei muncii - studenti, cursanti ai...

Analiza industriei de cazare în zonele rurale moldovenești cu bogat potențial turistic

INTRODUCERE Turismul rural a cunoscut în ultimul deceniu o evoluţie spectaculoasă, atît în planul ofertei cît şi al cererii sub influenţa a...

Auditul performanței sistemului de educație asistată de calculator la Liceul Teoretic Nicolae Titulescu - Pucioasa

INTRODUCERE Considerat multă vreme, în mod nedrept şi neavizat, doar o formă a controlului financiar, auditul tinde să ocupe şi în ţara noastră...

Tehnici de promovare a vânzărilor în cadrul companiei SC Niran Co Products SRL

CAPITOLUL I. Politica de promovare 1.1. Continutul si rolul politicii de promovare În sistemul relaţiilor cu mediul economico-social, cu piaţa,...

Studiu de Caz la SC Arctic SA

INTRODUCERE Organizarea activităţii de marketing oferă companiei un instrument util şi eficient pentru îndeplinirea scopurilor şi obiectivelor...

Practică marketing - SC Hardware Psionic SRL

1. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE HARDWAREPSIONIC S.R.L. CADRUL LEGISLATIV, PARTICULARITATILE ACTIVITATII SI ALE STRUCTURII...

Ai nevoie de altceva?