Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6644
Mărime: 71.42KB (arhivat)
Publicat de: Victor Kovacs
Puncte necesare: 8
Materialul conţine şi un studiu de caz realizat în cadrul companiei McDonald's. Se încadrează în domeniul :Resurse Umane!

Extras din proiect

Managementul resurselor umane

Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea resurselor umane în cadrul organizaţiei, în vederea realizării cu eficienţă maximă a obiectivelor acesteia şi satisfacerii nevoilor angajaţilor. Pe măsură ce organizaţiile se dezvoltă, au de-a face cu o serie de aspecte esenţiale ale managementului resurselor umane. Managerii creează un plan de atragere şi reţinere a persoanelor cu abilităţile de care are nevoie organizaţia. Implementarea planului presupune recrutarea, selecţia, integrarea, instruirea, recompensarea, alegerea beneficiilor celor mai potrivite şi evaluarea permanentă a performanţelor pentru a se verifica dacă sunt atinse obiectivele organizaţionale. Aceste activităţi reprezintă componentele managementului resurselor umane.

Dezvoltarea resurselor umane implică un proces de instruire a oamenilor pentru a îndeplini sarcinile de care este nevoie în organizaţie. Problema constă în recunoaşterea tipului de instruire de care angajaţii au nevoie. Toate deciziile de instruire trebuie să ţină cont de motivarea angajatului supus formării. Există un număr de tehnici de instruire şi elemente necesare pentru ca un program de instruire să fie eficient. În evaluarea performanţelor este importantă atât evaluarea comportamentelor considerate adecvate, cât şi a celor neadecvate, precum şi acordarea echitabilă a recompenselor. Pe măsură ce îşi dezvoltă dimensiunile, orice organizaţie se confruntă cu probleme legate de nevoia de resurse umane.

După dezvoltarea unui plan de resurse umane, trebuie urmaţi un număr de paşi necesari implementării planului. Prima parte esenţială a implementării este determinarea numărului de oameni cu anumite abilităţi de care este nevoie la un anumit moment. Următorul pas îl constituie recrutarea, o procedură folosită pentru atragerea oamenilor calificaţi să candideze pentru posturile libere din cadrul organizaţiei. După ce oamenii au fost atraşi să solicite postul, este folosită procedura de selecţie pentru stabilirea persoanelor care vor îndeplini efectiv sarcinile în organizaţie şi care vor fi angajaţi.

Oamenii nou angajaţi trebuie să fie învăţaţi care sunt regulile şi standardele organizaţiei, iar pentru aceasta este folosit un tip de program de integrare sau orientare. După ce oamenii au fost integraţi în sistem, de obicei este necesar să fie ajutaţi să îşi actualizeze capacităţile, atitudinile şi competenţele generale, aducându-le la nivelul considerat potrivit în organizaţie prin intermediul instruirii şi dezvoltării angajaţilor. Odată ce oamenii au început să funcţioneze în cadrul organizaţiei la nivelul potrivit apare problema recompensării lor adecvate. Sunt stabilite salariile considerate corecte pentru oamenii cu anumite abilităţi şi responsabilităţi ale postului, precum şi procedura potrivită de evaluare a performanţelor prin care conducerea poate lua decizii corecte de acordare a recompenselor oferite sub forma salariului sau promovării.

Pe măsură ce oamenii se stabilesc în organizaţie, devin preocupaţi de beneficiile care le sunt oferite (asigurări de sănătate, concedii medicale şi de odihnă, fonduri de pensii). Atunci când apar conflicte sunt necesare intervenţii calificate pentru a le gestiona şi rezolva constructiv. Pot fi de asemenea acordate angajaţilor servicii de consiliere în diverse aspecte din partea managerilor sau a unor specialişti. Toate aceste activităţi constituie substanţa relaţiilor angajaţi-conducere.

Motivare, satisfacţie şi implicare în muncă

Ce este motivarea?

În prezent, în cadrul întreprinderii, motivarea este un termen des utilizat. Complexitatea conceptului face dificilă o definiţie simplă, unanim acceptată. Nu a fost posibil încă să se găsească un răspuns mulţumitor la întrebarea “Ce anume îi face pe angajaţi să muncească eficient?”. Dificultatea este determinată de faptul că orice cercetător trebuie să facă unele presupuneri privind motivele comportamentului pe care le-a observat sau înregistrat. Ca urmare, în toate raţionamentele privitoare la motivare va exista întotdeauna un anumit element de subiectivitate. Putem, totuşi, să reţinem următoarea definiţie: “Motivarea este o modificare psihologică şi fiziologică care se produce în fiinţa umană ori de câte ori apare o nevoie; pentru satisfacerea acelei nevoi, individul adoptă un comportament care vizează refacerea echilibrului psihologic şi fiziologic”. (Larousse)

Teorii privind motivaţia

Preview document

Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 1
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 2
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 3
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 4
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 5
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 6
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 7
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 8
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 9
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 10
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 11
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 12
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 13
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 14
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 15
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 16
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 17
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 18
Motivare, satisfacție și implicare în muncă - studiu McDonald’s - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Motivare, Satisfactie si Implicare in Munca - Studiu McDonald's.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?