Publicitatea

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 22667
Mărime: 1.24MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: George Plesoianu

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. CAPITOLUL I: CONSIDERAŢII GENERALE 2
  3. 1.1. Concept şi realizare 2
  4. 1.2. Apariţia şi dezvoltarea publicităţii 5
  5. 1.3. Formele şi obiectivele publicităţii 8
  6. 1.3.1. Clasificarea reclamei 9
  7. 1.3.2. Obiectivele publicităţii 11
  8. 1.4. Tehnici si abilitãţi de comunicare eficace 12
  9. 1.4.1. Încrederea interpersonalã 12
  10. 1.4.2. Ascultarea 14
  11. 1.4.3. Feedback-ul 15
  12. CAPITOLUL II: IMPACTUL MESAJULUI TRANSMIS DE MIJLOACELE DE PUBLICITATE ASUPRA CONSUMATORILOR 18
  13. 2.1. Elaborarea mesajului 18
  14. 2.2. Generarea mesajului 19
  15. 2.3. Evaluarea şi alegerea mesajului 20
  16. 2.4. Execuţia mesajului 20
  17. 2.5. Erori de construcţie ale mesajului publicitar 22
  18. CAPITOLUL III: EFECTELE TEXTELOR PUBLICITARE ASUPRA CONSUMATORILOR 24
  19. 3.1. Caracteristicile consumatorului modern 24
  20. 3.2. Comportamentul consumatorului şi implicaţiile sale în publicitate 25
  21. 3.3. Teorii şi strategii publicitare 28
  22. 3.3.1. Teorii şi strategii bazate pe informare 28
  23. 3.3.2. Teorii şi strategii bazate pe afectivitate 31
  24. 3.4. Campaniile BENETTON 35
  25. 3.4.1. Campanii împotriva SIDA (AIDS and Safer Sex) 35
  26. 3.4.2. Culturi şi vieti (Cultures and lives) 40
  27. CONCLUZII 45
  28. BIBILIGRAFIE 48
  29. ANEXE 49

Extras din proiect

CAPITOLUL I

CONSIDERAŢII GENERALE

1.1. CONCEPT ŞI REALIZARE

Publicitatea este unul din elementele utilizate, de regulă pentru prezentarea convingătoare a produsului sau serviciului către cumpărator sau utilizator. Pentru mulţi dintre cei implicaţi ca : beneficiari de reclamă, agenţi de publicitate sau consumatori, publicitatea reprezintă elementul de comunicare principal în mixul de marketing. De fapt, publicitatea este cel mai evident element şi poate fi lesne de identificat.

Întregul mix de marketing conţine căi de comunicare potenţiale sau reale folosite în întregime, când sunt descoperite, pentru a stimula cumpărarea şi consumul. De pildă, se recurge la colorarea particulelor unui detergent pentru a i se evidenţia diferiţi ingredienţi şi avantajele lor; se asigură unui mic produs electric elemente de design care să dezvăluie că se adresează tineretului sau că e la modă; de cele mai multe ori, se concep ambalaje care fac mai mult decât să protejeze produsele – ele le conferă “ o marcă “ şi uneori chiar mai mult. Chiar şi procesul de distribuţie poate comunica unele elemente despre o marcă; la fel şi preţul. Faptul că preţul produsului nostru este mai scăzut sau mai ridicat decât al concurenţilor reprezintă un mesaj posibil care comunică pieţei şi alte lucruri. Ca preţ relativ, poate produce o marjă mai mică şi un volum mai mare de vânzări sau o marjă mai mare şi un volum mai mic al vânzărilor, dar fiecare din aceste posibilitaţi poate duce, mai mult sau mai puţin, la obţinerea unui profit. Ca modalitate de comunicare, poate lămuri unele aspecte referitoare la calitate, segment de piaţa, utilizare finală şi altele. În această privinţă, preţul trebuie să fie compatibil cu strategia aplicată celorlalte elemente ale mixului de marketing, inclusiv promovarea din care face parte publicitatea.

Strategia de marketing, în întregul ei, este un mijloc de comunicare cu piaţa, fie direct, fie indirect. Pe pieţele dezvoltate cumpărătorii, clienţii, consumatorii sunt liberi să aleagă – să cumpere sau să nu cumpere un produs sau un serviciu ori pe cel oferit de altcineva. Pentru a alege, consumatorii au nevoie de informaţii – informaţii pe care să le analizeze şi la care să reacţioneze la nivelul raţional şi/sau emoţional, conştient sau inconştient. Reacţia poate fi vagă, ca un semn de familiaritate, sau clară, ca un semn de totală satisfacţie datorită faptului că produsul cumpărat a mai fost testat şi altădată, că este făcut din materiale superioare sau că se vinde cu reducere. Însă, informaţia în urma căreia au loc anumite reacţii nu vine doar din publicitate. În ultimă instanţă, apare o reacţie la întregul mix de marketing. Aşadar publicitatea nu este unicul instrument de marketing; este mai degrabă, asemenea celorlalte aspecte ale comunicării, doar mai importantă. Singura sa funcţie este de a determina o reacţie în urma unei comunicări difuzate într-un spaţiu plătit – de obicei de consumator, adesea şi de comercianţi (indirect), iar uneori de la categorii de public.

Ceea ce se comunică poate fi pretenţia asupra valorii primite în schimbul banilor sau asupra avantajelor de performanţă a unui produs. În aceeaşi măsură, poate fi doar o aducere aminte, asociere sau imagine, în care cuvintele şi cu atât mai puţin, ideile vehiculate nu au un rol prea important. Indiferent de ceea ce este, publicitatea este determinată de natura produsului sau de nevoile consumatorului şi de rolul pe care-l poate juca în contextul mixului de marketing.

Nu trebuie să ne gândim la reclamă ca fiind izolată de restul activităţii de marketing. Ea joacă, în marketing, un rol în soluţionarea unei probleme sau folosirea unei oportunităţi. Pentru ca rolul pe care-l indeplineşte să fie eficient, trebuie să fie şi corect. Dacă problema de marketing ţine de distribuţie, publicitatea poate contribui doar într-o mică parte la rezolvarea ei; dacă problema este preţul, contribuţia ei este şi mai mică. Dacă dificultăţile le creează produsul în sine, publicitatea poate fi contraproductivă. Publicitatea care generează testarea în masă a unui produs nesatisfăcător din punct de vedere calitativ poate avea efecte negative chiar şi asupra versiunii îmbunătăţite a produsului. Pe de altă parte, dacă problema este conştientizarea, reclama poate fi foarte puternică, şi este chiar mai puternică (pentru că efectele durează mai mult) în cazul în care problema ţine de poziţionarea produsului – dacă potenţialii consumatori nu şi-au dat seama de locul în care se potriveşte produsul în ansamblul cerinţelor lor, într-un loc diferit de cel al produselor concurente. În zonele în care funcţionează, publicitatea acţionează în sensul simplificării alegerii făcute de consumatori în favoare produsului – cu condiţia ca şi conţinutul publicităţii să fie potrivit mărcii şi consumatorului în lumea reală. În această afirmaţie găsim implicit câteva principii de bază despre natura şi procesul publicităţii.

Publicitatea asigură legătura între produse sau servicii şi oameni. Pentru a fi eficientă, în acest sens ea trebuie să corespundă produselor şi să fie relevantă pentru oameni în exprimarea şi susţinerea unui avantaj competitiv. Aceasta este versiunea generalizată sau generică a strategiei pentru care este concepută fiecare reclamă. Specificul mărcii, specificul nevoilor consumatorilor şi specificul avantajului competitiv determină strategia pentru care este concepută o reclamă sau o campanie publicitară. Totuşi, indiferent de gradul său de specificitate, nu strategia este cea care concepe publicitatea. Pentru fiecare strategie, există un principiu, un număr nedeterminat de soluţii creative posibile.

Neconcordanţa dintre strategie şi execuţie nu este specifică domeniului publicitar. Este mai evidentă în acest domeniu şi este utilă în explicarea importanţei funcţiei sale creative. Ceea ce contează este reacţia. Strategia defineste reacţia pe care ne-o dorim, dar provocarea ei depinde de execuţia creativă – de reclamă. În unele cazuri, conţinutul strategie şi conţinutul literar al mesajului reclamei sunt aproape identici; alteori nu este aşa din cauza naturii creaţiilor dorite şi modului în care pot fi obţinute asemenea reacţii – emoţii, imaginaţie, implicare şi valori care trebuie să fie recreate, şi nu doar menţionate.

Consumatorii ţintă şi nevoile lor reprezintă doar o faţetă a conexiunii realizate de reclamă. Cealaltă faţetă este produsul sau serviciul pe care-l numim adesea marcă.

La nivelul cel mai elementar, este clar că un lucru pe care publicitatea trebuie să-l facă este identificarea a ceea ce se vinde. O publicitate eficace în procesul de marcare nu reprezintă decât ultima verigă în întregul proces de diferenţiere a ofertei faţă de a concurenţilor – spre care năzuieşte un bun marketing, oriunde este posibil. Este un proces la care publicitatea este extrem de potrivită. De fapt, această putere a publicităţii este cea care i-a determinat, în timp, ponderea în cadrul marketingului pentru piaţa foarte dinamică a bunurilor de consum.

Preview document

Publicitatea - Pagina 1
Publicitatea - Pagina 2
Publicitatea - Pagina 3
Publicitatea - Pagina 4
Publicitatea - Pagina 5
Publicitatea - Pagina 6
Publicitatea - Pagina 7
Publicitatea - Pagina 8
Publicitatea - Pagina 9
Publicitatea - Pagina 10
Publicitatea - Pagina 11
Publicitatea - Pagina 12
Publicitatea - Pagina 13
Publicitatea - Pagina 14
Publicitatea - Pagina 15
Publicitatea - Pagina 16
Publicitatea - Pagina 17
Publicitatea - Pagina 18
Publicitatea - Pagina 19
Publicitatea - Pagina 20
Publicitatea - Pagina 21
Publicitatea - Pagina 22
Publicitatea - Pagina 23
Publicitatea - Pagina 24
Publicitatea - Pagina 25
Publicitatea - Pagina 26
Publicitatea - Pagina 27
Publicitatea - Pagina 28
Publicitatea - Pagina 29
Publicitatea - Pagina 30
Publicitatea - Pagina 31
Publicitatea - Pagina 32
Publicitatea - Pagina 33
Publicitatea - Pagina 34
Publicitatea - Pagina 35
Publicitatea - Pagina 36
Publicitatea - Pagina 37
Publicitatea - Pagina 38
Publicitatea - Pagina 39
Publicitatea - Pagina 40
Publicitatea - Pagina 41
Publicitatea - Pagina 42
Publicitatea - Pagina 43
Publicitatea - Pagina 44
Publicitatea - Pagina 45
Publicitatea - Pagina 46
Publicitatea - Pagina 47
Publicitatea - Pagina 48
Publicitatea - Pagina 49
Publicitatea - Pagina 50
Publicitatea - Pagina 51
Publicitatea - Pagina 52
Publicitatea - Pagina 53
Publicitatea - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Publicitatea.doc

Alții au mai descărcat și

Limbajul Presei Românești din Secolul al xix-lea

Capitolul I. Istoria presei în secolul al XIX-lea 1.1. Dibuiri şi începuturi Inventarea tiparului pentru imprimarea cărţilor, a ziarelor şi a...

Comunicare și Influență Socială prin mass-media

Introducere Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care acesta incearca sa le produca in procesul de...

Tehnici de Comunicare și Negociere Utilizate în Cadrul Companiei TinaR

Capitolul I NEGOCIEREA – FORMĂ PRINCIPALĂ DE COMUNICARE 1.1. Consideraţii generale privind negocierea Negocierea trebuie privită drept cel mai...

Publicitatea - Proces de Comunicare

Publicitatea ca proces de comunicare Desi a aparut înainte de perioada industriala, publicitatea s-a afirmat ca domeniu de activitate distincta...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Primarul și viceprimarul - autorități executive ale administrației publice

CAP. I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INSTITUŢIA PRIMARULUI 1.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Primarul este autoritatea executivă a administraţiei publice...

Urbanism și amenajarea teritoriului - atribuții ale administrației publice locale

1.Introducere Această lucrare îşi propune să prezinte atribuţiile administraţiei publice locale în domeniul urbanismului şi amenajării...

Bugetul Public Național

1. BUGETUL PUBLIC NAŢIONAL 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE Economia publică, prin dimensiunea şi complexitatea ei, nu-şi poate desfăşura activitatea...

Leadership-ul participativ în organizația publică și efectele sale

I. PARTEA TEORETICĂ „Pentru a supravieţui in secolul XXI, avem nevoie de o nouă generaţie de lideri, nu de manageri.” Warren Bennis I....

Politici publice - domeniul sănătății

I Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice Domeniul sanataii este poate unul dintre cele mai controversate subiecte in Romania...

Analiza privind cariera funcționarului public din România și Franța

Cap. 1 Funcția publica și funcționarul public 1.1 Reglementare legală Sediul materiei în ceea ce priveste regimul juridic al funcţiei publice şi...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice dintre România și Croația

CAPITOLUL 1 Cadrul conceptual și metodologic 1.1 Conceptul de cheltuială publică și structura cheltuielilor publice conform clasificației bugetare...

Analiza comparativă a dimensiunii și structurii resurselor financiare publice (bugetare) în România și Suedia în perioada 2007-2011

I. Structura resurselor financiare publice conform clasificației oficiale În toate țările nevoile sociale cresc într-un ritm mai alert decât...

Ai nevoie de altceva?