Economia digitală. implicații sociale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5868
Mărime: 304.92KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Roman
Puncte necesare: 7
Economia digitala, implicatii sociale

Cuprins

  1. 1. Premise ale trecerii la societatea cunoasterii pag 3
  2. • Caracterizarea societatii cunoasterii
  3. • Schimbarea naturii muncii
  4. • Individul in societatea cunoasterii
  5. • Munca si educatia in societatea cunoasterii
  6. • TIC –suport pentru societatea bazata pe informatie si cunoastere
  7. 2. Economie si administratie in societatea cunoasterii pag 7
  8. • Schimbarea structurii sociale
  9. • Schimbarea motivatiilor pentru munca
  10. 3. Efecte micro şi macroeconomice pag 8
  11. • Noua economie sau economia digital
  12. • Concurenţa şi cooperarea
  13. • Considerentele microeconomice
  14. 4. Aspecte globale şi locale în comerţul electronic pag 12
  15. • Inadecvarea livrării globale şi a sistemelor de derulare
  16. • Diferenţă de cultură, limbă şi practică comercială
  17. • Fragmentarea în industrie
  18. • Cadrul global autoreglator şi juridic
  19. • Bariere specifice micilor întreprinderi
  20. • Tipologia pieţelor electronice globale şi problemele acestora

Extras din proiect

Economia digitala , implicatii sociale

Semnalata de mai multa vreme, era informationala ia treptat locul celei industriale si societatea traditionala este inlocuita de societatea bazata pe informative si cunoastere. Noua societatea aduce cu sine o serie de oportunitati deosebite: constrangerile spatiale si temporale (de granite si timp) in materie de comunicatii au fost mult reduse , informatiile pot fi prelucrate , stocate si transferate rapid, preturile serviciilor legate de transferul informatiei sunt in continua scadere.

1. Premise ale trecerii la societatea cunoasterii (back)

Noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor sunt utilizate atat la nivel individual, cat si in cadrul organizatiilor cu o flexibilitate ridicata, rezultata din independent activitatii umane in raport cu spatiul si timpul. De aceea , o implementare corecta a societatii cunoasterii presupune convergenta a trei factori-cheie: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor si productia de multimedia.

• Caracterizarea societatii cunoasterii (back)

Noua economie, specifica societatii cunoasterii, transforma informatia digitala in valoare economica si sociala, creand noi industrii, modificandu-le pe cele existente si afectand profund viata tuturor cetatenilor. De asemenea premisele trecerii la societatea cunoasterii rezida si in caracteristicile acesteia, care sunt exprimate din mai multe puncte de vedere, de la global spre individual :

-din punct de vedere politic, societatea cunoasterii este una democratic;

-din punct de vedere administrative, ofera posibilitati de dezvoltare pentru afaceri si administratie publica;

-din punct de vedere social, ofera popuatiei acces facil la educatie prin dezvoltarea infrastructurii informationale si de comunicatii;

-din punct de vedere juridic, modifica natura muncii, creand conditii pentru desfasurarea activitatilor specifice erei infomationale;

-din punct de vedere economic, determina cresterea potentialului de afaceri si a productivitatii muncii;

-din punct de vedere cultural, este o societate bazata e cunoastere, asigurand consacrarea valorilor umane (traditie, religie, relatii interumane);

-din punct de vedere individual, permite valorificarea inteligentei cu investitii mici;

Aceste premise nu exculd aparitia unor problem legate , in primul rand de adaptare a individului la conditiile noii economii.

Dezvoltarea tehnologiilor digitale, in contextual muncii flexibile, al pietelor de capital si al reducerii impedimentelor de ordin legislative in calea concurentei, conduce la crsterea productivitatii si ofera posibilitatea unei dezvoltari economice de lunga durata, puternica si neinflationista.

• Schimbarea naturii muncii (back)

O alta premise pentru trecerea la societatea cunoasterii este schimbarea naturii muncii si a organizatiilor, care se dezvolta odata cu societatea si constituie mecanismul principal al evolutiei. Obiectivul muncii nu mai este demult dependent doar de un anumit domeniu, munca presupunand, totodata, si informatie. Munca de rutina a devenit un lucru rar, impunandu-se tot mai mult munca colectiva, iar diviziunea individuala a muncii nu mai poate asigura desfasurarea tuturor activitatilor. Evolutia nu implica faptul ca munca infomationala colectiva este rezervata doar profesionistilor sau serviciilor specializate. Intr-adevar, tehnologia informatiei poate schimba modul de gandire si cultura organizational, poate influenta valoarea aptitudinilor si, astfel , poate da nastere la rezistenta.

• Individul in societatea cunoasterii (back)

Nu este clar ce avantaj al erei informationale se adreseaza individului. Importanta infomatiei ca influenta diviziunea sociala odata cu societatea bazata pe cunostinte si acces la informatie.

Tehnologia informatiei va afecta starea sociala actual , astfel incat va deschide accesul la informatie pentru populatia din zonele isolate sau populatia care nu are posibilitatea fizica de acces usor la informatie.

Societatea cunoasterii presupune o cerere mare de forta de munca supracalificata, populatia fiind nevoita sa invete cum sa lucreze cu informatia si cunostinta.

Societatea informationala ofera individului posibilitatea de a reception informatii din diverse domenii si a angaja dezbateri. Tehnologia informatiei va permite oamenilor folosirea de noi canale de comunicare pentru a se angaja in interactiuni sociale , care nu vor inlocui totusi comunicarea directa, ci o vor complete, astfel incat contactele din diferitele colturi ale lumii vor fi mai usoare si mai rapide. Oamenii vor face schimb de cunostinte pe diverse domenii de interes comun, ceea ce va conduce la largirea si imbogatirea vietii sociale si a calitatii vietii, prin avantajele informationale obtinute prin contactele la distanta. Tehnologia informatiei si comunicatiilor va permite indivizilor sa se adapteze diferitelor ipoteze sociale (familie, religie, munca, petrecerea timpului liber, responsabilitati civice etc.) ducand la o crestere a personalitatii individului. In aceste conditii, TIC ar putea fi si o amenintare pentru intimitatea intimitatea individului. Astfel problemele eticesi legislative sunt deloc de neglijat, avadn in vedere informatiile nocive accesibile prin internet referitoare la pornografia infantila, activitatile teroriste, tehnicile de asasinat, metodele de suicid etc.

• Munca si educatia in societatea cunoasterii (back)

Societatea cunoasterii, prin implementarea noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor, va cunoaste o scadere semnificativa a somajului prin redistribuirea fortei de munca excedentare pe ramurile si zonele geografice deficitare din acest punct de vedere. In acelasi timp, TIC poate constitui o amenintare la adresa angajatilor prin inducerea de automatisme , crearea dependentei de tehnica si migrarea inter- si intracontinentala a fortei de munca. Multimedia si retelel de calculatoare introduce o flexibilitate fara precedent in educatia clasica, odata cu independent de spatiu sit imp a activitatii de invatare. Disponibilitatea informatiei si rolul comunicarii in retelele locale si globale vor conduce la aparitia unei varietati de facilitati legate de procesul educational:

- Subiectii isi pot rezolva problemele utilizand informatiea disponibila;

- Subiectii pot pune intrebari in vederea cunoasterii lumii inconjuratoare

- Subiectii pot discuta interactive unii cu altii;

- Materialul didactic intern este legat direct de existent unui material bibliografic vast, disponibil in stare electronica;

- Informatia este actualizata cu costuri minime;

Tehnologia informatiei poate inlatura barierele in educatia adultilor, permitandu-le acestora sa urmeze un proces de invatamant fara a-si intrerupe viata profesionala sau particulara.

• TIC –suport pentru societatea bazata pe informatie (back)

In present, TIC reprezinta cel mai important sector industrial al tranzitiei de la societatea bazata pe productia de masa, spre societatea cunosterii-caracterizata de globalizare, flexibilitate si mobilitate. Impactul unic al TIC consta in rolul pe care acesta il joaca pentru transformarea economiei si a societatii ca intreg. Tehnologiile si retelele globale de comunicatii transforma activitatile economice, conducand la cresterea productivitatii muncii, la crearea de noi oportunitati economice si la aparitia de noi lucuri de munca. Aceasta perspectiva este va;abi;a atat pentru tarile in curs de dezvoltare , cum este si Romania, cat si pentru statele dezvoltate, numai in conditiile existentei unui cadru legislative permisiv pentru exploatarea noilor oportunitati. Se estimeaza ca idustriile TIC se dezvolta cu cel putin 5% mai repede decat alte sectoare, avand o contributie majora la cresterea economica generala. Volumul imens de informatii schimba modul de functionare a pietelor, ducand la restructurarea activitatilor economice si la deschiderea de noi oportunitati de creare a bunastarii prin exploatarea informatiilor disponibile. Se poate spune ca , in principal, caracteristicile societatii bazate pe informative si cunoastere constau in urmatoarele considerente:

a) Societatea cunosterii evolueaza din societatea actuala.

b) Noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor se vor regasi in multe aspect ale vietii de zi cu zi, fara a se inregistra o revolutie informational.

c) Tehnologia trebuie vazuta ca o cale de dezvoltare si optimizare a activitatii umane, prin evitarea determinismului tehnologic.

d) Dezvoltarea societatii informationale trebuie sa aiba un profund character antropocentric, desi motivatiile organizatiilor au, cu preponderenta, un caracter tehnocentric.

e) Principalele problem de rezolvat se refera la : legislatia muncii; drepturile de autor, cresterea nivelului de cunostinte al populatiei l dezvoltarea infrastructurii informationale; gasirea de noi forme si reguli ale procesului educational si ale institutiilor implicate; atenuarea impactului asupra dispersarii geografice si a transportului fortei de munca; asigurarea conditiilor de implicare a populatiei in procesul de creare si dezvoltare a societatii cunoasterii.

Preview document

Economia digitală. implicații sociale - Pagina 1
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 2
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 3
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 4
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 5
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 6
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 7
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 8
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 9
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 10
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 11
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 12
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 13
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 14
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 15
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 16
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 17
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 18
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 19
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 20
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 21
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 22
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 23
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 24
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 25
Economia digitală. implicații sociale - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Economia Digitala. Implicatii Sociale.doc

Alții au mai descărcat și

Izolații

Romania dispune de o impresionanta substanta istorica , care documenteaza cronologic schimbarile tarii si impreuna cu acestea, istoria diferitelor...

Caiet practică tencuieli, finisaje

Caiet de practică Executarea lucrărilor de tencuială , zugrăveală şi vopsitorii Tencuiala este stratul de finisaj aplicat pe suprafaţa brută a...

Calcul Cofraje

Număr de ordine: 37 1. Date iniţiale : - grosime placă : hpl= 16 cm - înălţime nivel : Hnivel = 2.80 m - dimensiuni în plan a plăcii : 3.95 x...

Construcții

1.3 Coordonarea modulară şi toleranţele Coordonarea dimensională în construcţii reprezintă metoda de stabilire a dimensiunilor şi poziţiilor...

Tehnici de Modelare Fizică

1. OBIECTUL TEMEI Obiectul temei reprezintă modelarea fizică a fenomenului de convecţie forţată în interiorul conductelor circulare. Se va modela...

Te-ar putea interesa și

Analiza juridică a construcției site-urilor de internet - politici și practici de utilizare

1.Introducere Omenirea a progresat în ultimii 50 de ani mai mult decât în orice alta perioada a istoriei sale. Informatia si informatica...

Guvernarea Electronica și Implicațiile Sale în Instituțiile Administrației Publice din România

INTRODUCERE Administraţia publica reprezintă acea activitate care constă în principal în organizarea şi executarea prevederilor Constituţiei, a...

Reproducerea neautorizată a programelor de calculator - forme și modalități în Administrația Publică

Capitolul I Conceptul de infracţiune şi trăsăturile ei esenţiale 1.1. Infracţiunea – instituţie fundamentală a dreptului penal INFRACŢIUNEA-...

Societatea Informațională

CAPITOLUL 1 - Societatea Informationala si Noua Economie 1.1 Aspecte generale O societate informationala se naste într-un mediu în care marea...

Hinter Soft SRL - Plan de afacere

1. Titlu plan de afaceri ( numele entității juridice create sau brand-ul sub care va fi derulată activitatea): SCOALA INFORMALA DE IT 2....

Actele de Autoritate cu Caracter Militar

Introducere În mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea calculatoarelor în aproape fiecare dimensiune a societatii a...

Instrumente de interogare

Instrumente de interogare Sondajul statistic Sondajul statistic este o metoda ce ne permite: - sa pornim de la un esantion; - esantionul sa fie...

Informatizarea Administrației Publice

CAPITOLUL I INTRODUCERE Societatea informaţională reprezintă o nouă etapă a civilizaţiei umane, un nou mod de viaţă, calitativ superior, care...

Ai nevoie de altceva?