Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5319
Mărime: 91.89KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Botezatu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: TRIFAN ADRIAN
UNIVERSITATEA „GEORGE BARIŢIU” FACULTATEA DE STINŢE ECONOMICE Specialitatea Contabilitate şi Informatică de Gestiune

Cuprins

  1. 1. Profilul companiei 3
  2. 2. Scurt istoric al firmei 4
  3. 3. Obiective propuse de dezvoltare ulterioară 6
  4. 4. Prezentarea pieţelor de desfacere 7
  5. 5. Prezentarea situaţiei economico-financiară a firmei 9
  6. 6. Analiza activităţii de producţie şi comercializare 15
  7. - Analiza situaţiei generale a activităţii de producţie şi comercializare pe baza indicatorilor valorici 15
  8. - Analiza cifrei de afaceri 17
  9. - Analiza valorii adăugate arată 21
  10. - Concluzii reieşite din analiza activităţii de producţie şi comercializare 25

Extras din proiect

1. PROFILUL COMPANIEI

În cei peste 48 ani de activitate, Antibiotice SA a devenit o companie puternica, cu o cifra de afaceri consolidată, bucurându-se de recunoaştere internă şi internaţională.

Începând cu decembrie 1955, când s-a produs prin biosinteză prima şarjă de penicilină românească şi până în prezent, Antibiotice SA s-a identificat ca fiind un reper important în industria farmaceutică autohtonă, cu un vast portofoliu de produse de uz uman şi veterinar, adaptat permanent la cerinţele pieţei farmaceutice.

Această realitate situează Antibiotice SA pe locul al doilea între companiile româneşti producătoare de medicamente, cu o cota de piaţă de 12% exprimată în unităţi fizice.

Antibiotice SA reprezintă compania farmaceutică cu cea mai complexă structură de fabricaţie, având fluxuri separate dedicate pentru obţinerea prin biosinteză şi semisinteză a substanţelor active vrac şi pentru obţinerea următoarelor forme farmaceutice: pulberi sterile pentru soluţii injectabile, capsule, comprimate, unguente şi supozitoare.

Investiţiile în calitate au avut drept rezultat obţinerea certificării GMP (Good Manufacturing Practice) pentru toate fluxurile de producţie precum şi avizarea FDA (Food & Drug Administration - organismul american regulator în domeniul medicamentului) pentru produsele Nistatina si Vitamina B12.

Aceste certificări internaţionale a calităţii produselor marca Antibiotice SA, au creat premizele creşterii exportului (25% din cifra de afaceri), ajungându-se la o dublare a acestuia în anul 2002 faţă de 2001. Compania dezvoltă contracte cu parteneri din 30 ţări de pe toate continentele: Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia (Germania, SUA, Canada, Anglia, Rusia, Belgia, Marea Britanie, Elveţia, China, Vietman etc.).

Din anul 2002 Antibiotice SA a devenit singura companie românească ce asigură întreaga gamă de antituberculoase esenţiale în cadrul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei şi partener al Ministerului Sănătăţii pe o componentă a Programului Naţional de Supraveghere şi Control a Infecţiei HIV/SIDA.

Menţinerea şi perfecţionarea unor standarde ridicate de calitate reprezintă cel mai sigur mod de a crea valoare pentru acţionarii şi partenerii noştri, Antibiotice SA propunându-şi să servească interesele acestora dar totodată să fie permanent ancorată la realităţile societăţii româneşti.

2. SCURT ISTORIC

1955 – Ia fiinţă în decembrie Fabrica Chimica nr. 2 Iaşi, prima companie farmaceutică din sud-estul Europei care a produs penicilina prin biosinteză, la mai puţin de 30 de ani de la descoperirea ei de către Fleming

1959 – Se dă în funcţiune secţia de fabricaţie a streptomicinei şi începe producţia de unguente, creme şi supozitoare, după unificarea secţiilor similare din Iaşi.

1968 – Dezvoltarea fluxurilor tehnologice de fabricare a substanţelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina).

Antibiotice devine singurul producător de produse sterile pentru uz parenteral din România.

1972-1990 – Colaborare cu firma Schering pentru fabricarea unguentelor Ultralan şi cu firma Bayer pentru producţia de Lasonil.

1990 – Modificările în structura, piaţa, consum, producţie care au afectat întreaga ţară, determină modificări şi în structura organizatorică şi în producţia de medicamente a fabricii. Producţia de substanţe active care era, până la momentul respectiv dirijată spre alte companii româneşti (Sicomed, Biofarm, Terapia) începe să fie folosită pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice pe platforma ANTIBIOTICE.

1993-1996 – Se dezvoltă segmente noi prin investiţii majore în cadrul programului de restructurare şi retehnologizare: peste 38 milioane USD în achiziţionarea de linii automate pentru: divizarea pulberilor injectabile; controlul şi etichetarea automată a flacoanelor; divizarea pulberilor în capsule operculate şi condiţionarea primară în blistere; comprimare - blisterizare; instalaţie de tip Westfalia pentru extracţia antibioticelor direct din lichidul de cultura.

1997-2000 – Se realizează cotarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I. Se pun bazele reţelei de distribuţie proprii, prin deschiderea agenţiei Cluj-Napoca.

Demarează proiectul de investiţii pentru protecţia mediului: staţia pentru pre-epurarea apelor uzate, incinerarea materialelor combustibile, platforma pentru compostarea miceliilor.

Se extinde reţeaua de distribuţie proprie prin deschiderea a încă patru agenţii la Craiova, Constanta, Bucureşti, Timişoara şi a unei reprezentanţe la Satu-Mare.

Se implementează un sistem al Asigurării Calităţii care defineşte procedurile standard de operare în fabricaţie şi în control, proceduri de validare a proceselor tehnologice şi metodelor de analiză din controlul de calitate.

Se obţin Certificate de Bună Practică de Fabricaţie (GMP) pentru fluxurile de fabricaţie a produselor parenterale (pulberi de uz parenteral).

În 1999, societatea obţinând primul certificat de acest gen emis de ANM, după care a urmat autorizarea GMP a fluxurilor de fabricaţie a capsulelor, a comprimatelor (inclusiv a celor filmate), a unguentelor şi supozitoarelor, precum şi pentru sinteza Nistatinei - substanţă activă.

2002 – Ca urmare a inspecţiei Food & Drug Administration (FDA - organismul american regulator în domeniul medicamentului) efectuată în luna iulie 2002, ANTIBIOTICE este acceptată în mod oficial ca exportator de substanţe active (Nistatina si Vitamina B12) pe pieţele din SUA şi Canada.

Dezvoltarea afacerii, dinamismul managementului şi încrederea acţionarilor şi partenerilor de afaceri, au făcut ca rezultatul financiar net în anul 2002 să fie de două ori mai mare decât în anul anterior, au apărut zece noi pieţe unde produsele noastre au pătruns. Valoarea exportului s-a dublat faţă de anul 2001.

2003 – Fluxul de fabricaţie a Vitaminei B12 este inspectat de către ANM şi primeşte Certificat GMP. În luna aprilie firma, după o inspecţie a locului de fabricaţie, este aprobată de către UNICEF, ca furnizor de flacoane cu pulberi pentru uz parenteral.

Preview document

Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 1
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 2
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 3
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 4
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 5
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 6
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 7
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 8
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 9
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 10
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 11
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 12
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 13
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 14
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 15
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 16
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 17
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 18
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 19
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 20
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 21
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 22
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 23
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 24
Analiza economico-financiară a SC Antibiotice SA Iași - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara a SC Antibiotice SA Iasi.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea cheltuielilor la firma Farmexpert din Ilfov

CAP I. PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII „ FARMEXPERT” SRL 1.1 Cadrul general de desfăşurare S.C. „ FARMEXPERT” S.R.L este o companie cu...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Analiza economico-financiară - elemente teoretice și aplicații practice

Capitolul I. BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE Obiective: - cunoasterea obiectului, tipologiei analizei...

Te-ar putea interesa și

Securitatea și Santataea în Munca

Introducere În totate statele lumii au existat şi s-au dezvoltat sisteme pentru crearea unui mediu de munca sigur şi salubru. Aceste sisteme au...

Diagnostic Economico-Financiar

Capitolul 1. Prezentarea societătii si a mediului său extern Obiectul lucrării de fată este Întreprinderea de Medicamente si Corolanti...

Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA

I. PREZENTAREA SECTORULUI FARMACEUTIC Industria de medicamente şi produse farmaceutice din România a fost creată ca sector de sine stătător în...

Diagnosticul rentabilității și riscului

Introducere În această lucrare am urmărit realizarea unei analize economico-financiare a companiei Antibiotice Iaşi în vederea identificării...

Analiza piețelor financiare

INTRODUCERE În cadrul acestui proiect am realizat un studiu privind analiza a cinci companii care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti. Pe...

Analiza financiară pe exemplul unei societăți comerciale

Introducere În prezenta lucrare, intitulată ”Analiza financiară pe exemplul unei societăţi comerciale”, am ales să realizez o analiză a...

Analiza Sistemului de Management

Analiza activitatii S.C. Sintofarm S.A. 1.1 Prezentarea generala a S.C. Sintofarm S.A. 1.1.1 Caracteristici tipologice Societatea comerciala...

Analiza portofoliului de acțiuni

Capitolul 1. Contextul macroeconomic actual Criza economico - financiară cu influențe la nivel global a fost factorul care a declanșat procesul de...

Ai nevoie de altceva?