Calculația Costurilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 2956
Mărime: 45.34KB (arhivat)
Publicat de: Adelina-Zoe Coman
Puncte necesare: 7
Calculaţia costurilor presupune ansamblul lucrărilor efectuate, într-o forma organizată, cu scopul de a obţine informaţii privind costul bunurilor, lucrărilor, serviciilor, activităţilor sau altor obiecte de calculaţie.

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Aspecte teoretice privind calculaţia costurilor

Calculaţia costurilor presupune ansamblul lucrărilor efectuate, într-o forma organizată, cu scopul de a obţine informaţii privind costul bunurilor, lucrărilor, serviciilor, activităţilor sau altor obiecte de calculaţie.

Ca în orice situatie , conducerea întreprinderii, pentru a putea să obţină rezultate optime, trebuie să cunoască cât mai exact, real, complet şi la timp, nivelul cheltuielilor de producţie care o ajută să orienteze prin decizii corespunzatoare, procesul de fabricaţie. De aceea este necesară existenţa unui sistem eficient de calcul, urmărie şi control al costurilor de producţie. În cadrul sistemului respectiv, antecalculatia oricât ar fi ea de apropiata de realitate, întrucat se bazeaza pe standarde fundamentate stiintific, pentru faptul ca cheltuielile se prevad înainte de fabricarea productiei, este foarte dificil şi aproape imposibil să se prevadă cu exactitate, ea este de fapt o calculaţie aproximativă sau o calculatie a probabilităţilor.

Administratorii întreprinderilor văd în contabilitate instrumentul de gestiune previzională şi curentă. Acţionarii, investitorii prezenţi şi potenţiali vor să cunoască dacă îşi pot menţine încrederea în plasamentele lor, băncile vor să aprecieze riscurile probabile legate de creditele acordate, autorităţile fiscale determină suma eventualelor impozite şi taxe pe care unitatea le datorează, furnizorii vor să ştie dacă solvabilitatea unităţii permite continuarea fără riscuri a livrărilor, organizaţiile sindicale urmăresc capacitatea întreprinderii de a plăti forţa de muncă angajatăţ şi eventualele riscuri viitoare.

Contabilitatea de gestiune, prin obiectul său de studiu, procedează la cunoaşterea costurilor, studiul lor continuu, analiza şi estimarea evoluţiei acestora, oferind astfel informaţiile utile pentru diagnostic, luarea deciziilor şi previziunea viitorului. Astfel, la nivelul contabilităţii de gestiune, organizarea evidentei cheltuielilor presupune un ansamblu de activităţi desfăşurate de o întreprindere în vederea realizării unui sistem informaţional eficient privind calculul costurilor, analiza eficienţei activităţii desfăşurate, elaborarea, urmărirea şi controlul bugetelor de cheltuieli, la toate nivelurile structurilor organizatorice.

CAPITOLUL II

PREZENTAREA GENERALA A S.C. „ FARMEC” S.A.

S.C. „ FARMEC” S.A cu sediul in localitatea Cluj-Napoca, str. H. Barbusse, nr. 16 a fost infiintata prin reoganizarea intreprinderii de produse cosmetice „FARMEC” din aceeasi localitate si care este inregistrata in Registrul Comertului la Camera de Comert si Industrie Cluj- Napoca sub nr. 12/14.1991. Societatea este subordonata Departamentului Industiei Chimice si Petrochimice.

S.C. „FARMEC”S.A. a laut fiinta in anul 1945 la 1 Iunie sub denumirea de „Laborator Mal-Moss”. La inceput laboratorul avea doar 6 muncitori si producea numai apa de colonie si pudra pentru copii.

De la data infiintarii august 1949 si pana in prezent societatea a parcurs mai multe etape de dezvoltare care s-au succedat la intervale scurte, ultimele din perioada 1975-1977 si 1978-1980 fiind determinate pentru potentialul actual al societatii.

Paralel cu dezvoltarea bazei tehnico-materiale perioada 1971-1980 s-a caracterizat şi prin creşterea producţiei şi diversificarea sortimentală, cu accentuată tentă de modernizare, produsele tinzând tot mai mult spre nivelul calitativ şi competiţional al celor similare de pe piaţa internaţională. Astfel în această perioadă apar produse noi ca : gama spray-urilor Femina şi Bob, lacuri de unghii transparent şi sidef, dizolvant gras, casetele Adam şi Eva, insecticide, casetele Magnolia, emulsii pentru plajă Mamaia, gama spray-urilor Farmec Select, Farmec Lux.

Intreprinderea cu o traditie de peste 45 ani in producerea articolelor cosmetice S.C. „FARMEC” S.A. este unul dintre cei mai mari producatori de cosmetice din Romania estimandu-se ca va ajunge la o cifra de afaceri de apoximativ 1,5 miliarde lei.

În 2009 profilul întreprinderii cuprinde :

-activitatea de preparare şi ambalare produse cosmetice;

-activitatea de confecţii matriţe;

-activitatea de preparare esenţe şi arome alimentare;

-activitatea de îmbuteliere a uleiului comestibil

Gama sortimentală a produselor realizate în întreprindere este foarte diversificată cuprinzând deodorante, creme, emulsii, şampoane, lacuri, fixative, produse cosmetice pentru ras şi după ras, produse de fardare, lacuri de unghii, insecticide şi produse de uz menajer.

Obiectul de activitate al societatii este cercetarea, producerea si comercializarea articolelor cosmetice si chimico-casnice, proiectare si fabricarea ambalajelor din mase plastice pentru acestea, precum si operatiuni de export si servicii pentru terti.

Ca toate unitatile economice S.C. „FARMEC” S.A. pe langa mijloacele materiale banesti cu care este dotata cuprinde un numar de 1060 oameni ai muncii care sunt grupati ierarhizati si fixati pe anumite posturi, ceea ce se reflecta in structura organizatorica a societatii.

Structura organizatorica oglindeste modul de grupare a tuturor compartimentelor de munca si a posturilor in vederea transmiterii informatiilor intru-un mod cat mai rational, a folosirii optime a fortei de munca, atat sub aspect economic cat si din punct de vedere uman. Structura organizatorică diferă de la o societate la alta, ea fiind condiţionată de o serie de factori cum sunt : procesul tehnologic din unitatea respectivă, varietatea şi volumul producţiei, mărimea personalului existent.

In functie de acesti factori S.C. „FARMEC”S.A. are o impartire interna compusa din trei structuri mari de activitate si anume: structura de conceptie, structura functionala, structura de productie. La S.C „FARMEC”S.A. activitatea de baza este prezentata in primul rand prin activitatea de productie, toate celelalte activitati fiindu-i subordonate.

Organizarea societăţii combină structura de funcţionare cu cea de produs.

Structura de concepţie dată de ansamblul cadrelor de conducere şi de execuţie, grupate în subdiviziuni organizatorice care desfăşoară activităţi de cercetare în scopuri productive. Această structură este realizată de următoarele componente:

-biroul de cercetare

-biroul tehnic design

-biroul marketing

-biroul proiectare

-grup consilieri (inclusiv juridic)

Structura funcţională se constituie din ansamblul cadrelor de conducere şi execuţie grupate în subdiviziuni organizatorice, direcţii, servicii, birouri care desfăşoară activităţi cu caracter funcţional.

În funcţie de specificul activităţii fiecare birou şi compartiment se subordonează astfel:

- director general

-biroul C.F.I.

-statul major, apărăre civilă

-biroul personal, salarizare

-biroul certificarea societăţii, CTC, protecţia mediului

-biroul administrativ

-grup consilieri

- director cercetare-producţie(vicepresedinte C.A. )

-biroul cercetare

-biroul proiectare

-biroul tehnic

-biroul organizarea producţiei şi a muncii

-biroul mecanico- enegetic

-biroul programare, pregătirea şi urmărirea producţiei

Preview document

Calculația Costurilor - Pagina 1
Calculația Costurilor - Pagina 2
Calculația Costurilor - Pagina 3
Calculația Costurilor - Pagina 4
Calculația Costurilor - Pagina 5
Calculația Costurilor - Pagina 6
Calculația Costurilor - Pagina 7
Calculația Costurilor - Pagina 8
Calculația Costurilor - Pagina 9
Calculația Costurilor - Pagina 10
Calculația Costurilor - Pagina 11
Calculația Costurilor - Pagina 12
Calculația Costurilor - Pagina 13
Calculația Costurilor - Pagina 14
Calculația Costurilor - Pagina 15
Calculația Costurilor - Pagina 16
Calculația Costurilor - Pagina 17
Calculația Costurilor - Pagina 18
Calculația Costurilor - Pagina 19
Calculația Costurilor - Pagina 20
Calculația Costurilor - Pagina 21
Calculația Costurilor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Calculatia Costurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Evidență Analitică a Cheltuielilor de Producție și Calculație a Costurilor Totale - Metoda Standard - Cost

INTRODUCERE Contabilitatea este o ştiinţă constituită, deoarece operează cu un vocabular specific, dispune de o metodă proprie, de principii şi...

Tendințe Actuale în Contabilitatea Costurilor de Producție

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Metode și Tehnologii Moderne Destinate Măsurării Performanțelor Firmei

INTRODUCERE Înainte de a prezenta cele 40 de pagini care urmează, trebuie să fac unele observaţii. În primul rând această lucrare nu are o talie...

Calculația costurilor - SC Iasitex SA

1.1 Definerea calculatiei costurilor Necesitatea cunoasterii rezultatelor, nu numai la nivel global, ci pe fiecare activitatea consumatoare de...

Metoda ABC

1. Metode de calculaţie a costurilor complete Metodologia de calcul a costurilor complete este construită pe baza obiectelor de calculaţie şi este...

Impactul Tehnologiilor Informaționale Asupra Activității de Analiză Economico-financiară a Întreprinderii

Introducere Prin această lucrare mi-am propus să pun în evidenţă importanţa noilor tehnologii informaţionale în efectruare de analize...

Calculația Costurilor

Introducere Principala componentă a controlului de gestiune o constituie bugetarea, întrucât o gestiune previzională presupune a bugeta...

Analiza Costurilor la SC Boromir SRL

Introducere Contabilitatea de gestiune si calculația costurilor Costul este expresia unui raport intre forma baneasca a cheltuielilor pe care le...

Te-ar putea interesa și

Posibilități de perfecționare a calculației costurilor pe exemplu

Societatea moderna, pe care o parcurgem în prezent, obliga permanent întreprinderile sa actioneze într-un mediu tot mai complex instabil si...

Calculația costurilor din cadrul firmei SC Terapia SA

CAP. I. PARTICULARITATILE TEHNOLOGICE SI ORGANIZATORICE ALE PRODUCTIEI ASUPRA ORGANIZARII EVIDENTEI CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI A CALCULATIEI...

Calculația costurilor la SC Efil Invest SA Dârmănești

PREZENTAREA SOCIETATII S.C. EFIL INVEST S.A. S.C. EFIL INVEST S.A. Darmanesti este constituita în baza Legii 31/1990 privind înfiintarea...

Dosar de practică la unitatea SC Pravat SRL

CAPITOLUL I Caracteristicile tipologice ale firmei 1.1 Denumirea si statutul juridic Firma la care a fost efectuata practica ( 6 ore pe...

Contabilitate de Gestiune și Calculația Costurilor

CAP1.Notiuni teoretice. 1.Definirea calculatiei costurilor În contextul procesului de globalizare economică şi implicit a dezvoltării mediului...

Proiect de practică - Diamant-Ata SRL

I. CARACTERISTICI TIPOLOGICE ALE FIRMEI 1.1 Denumirea si statul juridic S.C. “Diamant-ata” SRL este o persoana juridica româna 2004 cu sediul in...

Calculația costurilor într-o organizație industrială la SC Agrofarine SRL

Introducere În abordarea problematicii din această lucrare pot spune că am pornit de la câteva informaţii: - există posibilitatea de îmbunătăţire...

Calculatia Costurilor la Societatea Comercială Rovel SRL Ploiești

STUDIU DE CAZ PRIVIND CONTABILITATEA CHELTUIELILOR SI CALCULATIA COSTURILOR Prezentarea generala a societatii ROVEL SRL A. Capitalul social,...

Ai nevoie de altceva?