Contabilitate

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 93 în total
Cuvinte : 43591
Mărime: 141.61KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Pavel Udrea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Victor Manole

Extras din proiect

1. Marketingul  teorie si practica

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept  MARKETING  ce se vehiculeaza cu mare frecventa atât în teorie cât si în practica social-economica.

Marketingul modern este considerat astazi factorul esential al succesului unei organizatii, indispensabil în dezvoltarea sa economico-sociala, solutie miraculoasa ce rezolva problemele acesteia, instrument de baza în atingerea marilor performante, dar si în evitarea riscului.

El a devenit omniprezent întrucât infuenteaza viata fiecaruia, fiind mijlocul prin care se ofera oamenilor nivelul de trai (Ph. Kotler, J. Saunders, G. Armstrong, V. Wong  Principiile marketingului  editia europeana, Ed. Teora 1998, p. 52).

1.1. Puncte de vedere privind definirea marketingului

Conceptul de marketing [1] , formulat la începutul secolului nostru, a cunoscut o dezvoltare rapida, ce reflecta evolutia economico-sociala a acestui veac si marcheaza în fapt trecerea de la societatea de productie la o societate de consum (P.L. Dubois, A. Jolibert, Marketing, teorie si practica, vol. I Ed. Economica 1989 Paris, tradusa în limba româna si editata sub egida Universitatii de Stiinte Agricole din Cluj-Napoca 1992 p.1).

În lucrarile de specialitate sunt prezentate numeroase opinii referitoare la continutul marketingului, cele mai multe abordând în mod unilateral marketingul, fie doar ca activitate economica sau modul de activitati economice, fie ca proces economic, social, comercial, de corelare a cererii cu oferta, de schimbare sau transformare a produselor etc., fie ca o filozofie, ca o functiune a întreprinderii moderne, ca o functie manageriala, ca o structura de institutii etc.

Aceasta demonstreaza ca marketingul este un fenomen deosebit de complex ce îmbina teoria cu practica, fiecare punct de vedere relevând o latura sau alta a acestuia. Practic  subliniaza M. Baker  fiecare lucrare legata de marketing începe cu o alta definitie (M.J. Baker  Marketing  Ed. S.C. Stiinta si Tehnica S.A. Bucuresti, 1996, p.16).

Interesul deosebit acordat mai ales de economisti, dar nu numai de ei, acestui nou concept, s-a concretizat într-o multitudine de definitii, care reflecta puncte de vedere de o mare diversitate, precum si evolutia în decursul timpului.

Astfel, M. J. Baker, în lucrarea amintita dupa ce inventariaza 12 definitii, expune si cele trei categorii de definitii pe care le-a sintetizat Keith Croisier în baza analizei a peste 50 de definitii. (Ce anume este marketingul în Quarterly Review of Marketing  ian. 1975).

El trage concluzia, ca definitiile cercetate privesc marketingul: ca un proces, ca o filosofie si ca pe o orientare prezenta atât la producator, cât si la consumator.

O sinteza a opiniilor exprimate în perioada postbelica a condus pe specialisti (P.L. Dubois,A. Jolibert, op. cit. p.2) la concluzia ca în evolutia marketingului s-au conturat trei etape:

I - caracterizata prin extinderea lui, introducând notiunea de schimb;

II - concentrata spre marketing ca stiinta;

III - preocupata de utilizarea schematica a conceptului si dezvoltarea folosirii lui într-o modalitate cât mai diferentiata.

Dupa parerea profesorului Johan Arndt, unul din primii teoreticieni ai marketingului, într-un articol publicat în 1984 Antropologia sistemelor de marketing: simboluri, întelesuri si moduri de viata în retelele internationalizate, (Proceeding International Research Seminar of Industrial Marketing, Academia de Stiinte Economice din Stockholm (citat de M. J. Baker  op. cit. p.19), pentru notiunea de marketing se pot distinge trei perioade principale:

- conceptul de marketing

- conceptul largit de marketing

- noul concept institutionalizat

Daca analizam modul în care a fost definit conceptul de marketing pe parcursul acestor etape, putem distinge doua categorii de definitii: (C. Florescu (coordonator)  Marketing, Marketer, Buc. 1992 p.18-20; I. Popa  Tranzactii internationale, Editura Recif Bucuresti, p.133-134).

I - definitii clasice (narrow definitions)  cele vechi, cu o sfera restrânsa, îngusta, potrivit carora marketingul se preocupa sa dirijeze fluxul de la producator la consumator (Committee of Definison, Ralph S. Alexander, Chairman Marketing Definittion: A. Glossary of Marketing Terms, American Marketing Association, Chicago 1960, p. 15), orientat spre vânzare, transpus în activitatea practica prin imperativul vinde ce ai produs!.

II  definitii moderne (broad definition), de ampla extindere, complexe, care abordeaza marketingul ca pe un proces economico-social si care se impune în practica prin imperativul sa produci numai ceea ce se poate vinde.

Aceasta noua acceptiune a marketingului, afirmata în perioada postbelica, este rezultatul îndelungatelor eforturi de generalizare a experientei practice si teoretice la care si-au adus contributii importante specialisti de marca americani, englezi, francezi si din alte tari dezvoltate ale lumii, care au reusitsa evidentieze trasaturile caracteristice, functiile, mobilurile si scopul noii orientari a activiatii agentilor economici. Ele reflecta sistematizarile conceptuale pe care le-a cunoscut marketingul, accentuând rolul lui în sublinierea prioritatii ce trebuie acordata consumatorului, vizând cum sublinia Huston (F.S.Huston  The Marketing Concept : What it is and what it is not  Journal of Marketing 50,2,81-87, 1986), organizarea unei orientari simultane spre consumator si spre profit.

Astfel, Ph. Kotler considerat unul din corifeii marketingului, a impus o definitie de larga circulatie, în care precizeaza ca, la modul cel mai general, marketingul trebuie privit ca activitatea umana orientata în directia satisfacerii nevoilor si dorintelor prin intermediul procesului schimbului (Principles of Marketing  Third Edition, Prentince  Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey 1986 p.4).

Preview document

Contabilitate - Pagina 1
Contabilitate - Pagina 2
Contabilitate - Pagina 3
Contabilitate - Pagina 4
Contabilitate - Pagina 5
Contabilitate - Pagina 6
Contabilitate - Pagina 7
Contabilitate - Pagina 8
Contabilitate - Pagina 9
Contabilitate - Pagina 10
Contabilitate - Pagina 11
Contabilitate - Pagina 12
Contabilitate - Pagina 13
Contabilitate - Pagina 14
Contabilitate - Pagina 15
Contabilitate - Pagina 16
Contabilitate - Pagina 17
Contabilitate - Pagina 18
Contabilitate - Pagina 19
Contabilitate - Pagina 20
Contabilitate - Pagina 21
Contabilitate - Pagina 22
Contabilitate - Pagina 23
Contabilitate - Pagina 24
Contabilitate - Pagina 25
Contabilitate - Pagina 26
Contabilitate - Pagina 27
Contabilitate - Pagina 28
Contabilitate - Pagina 29
Contabilitate - Pagina 30
Contabilitate - Pagina 31
Contabilitate - Pagina 32
Contabilitate - Pagina 33
Contabilitate - Pagina 34
Contabilitate - Pagina 35
Contabilitate - Pagina 36
Contabilitate - Pagina 37
Contabilitate - Pagina 38
Contabilitate - Pagina 39
Contabilitate - Pagina 40
Contabilitate - Pagina 41
Contabilitate - Pagina 42
Contabilitate - Pagina 43
Contabilitate - Pagina 44
Contabilitate - Pagina 45
Contabilitate - Pagina 46
Contabilitate - Pagina 47
Contabilitate - Pagina 48
Contabilitate - Pagina 49
Contabilitate - Pagina 50
Contabilitate - Pagina 51
Contabilitate - Pagina 52
Contabilitate - Pagina 53
Contabilitate - Pagina 54
Contabilitate - Pagina 55
Contabilitate - Pagina 56
Contabilitate - Pagina 57
Contabilitate - Pagina 58
Contabilitate - Pagina 59
Contabilitate - Pagina 60
Contabilitate - Pagina 61
Contabilitate - Pagina 62
Contabilitate - Pagina 63
Contabilitate - Pagina 64
Contabilitate - Pagina 65
Contabilitate - Pagina 66
Contabilitate - Pagina 67
Contabilitate - Pagina 68
Contabilitate - Pagina 69
Contabilitate - Pagina 70
Contabilitate - Pagina 71
Contabilitate - Pagina 72
Contabilitate - Pagina 73
Contabilitate - Pagina 74
Contabilitate - Pagina 75
Contabilitate - Pagina 76
Contabilitate - Pagina 77
Contabilitate - Pagina 78
Contabilitate - Pagina 79
Contabilitate - Pagina 80
Contabilitate - Pagina 81
Contabilitate - Pagina 82
Contabilitate - Pagina 83
Contabilitate - Pagina 84
Contabilitate - Pagina 85
Contabilitate - Pagina 86
Contabilitate - Pagina 87
Contabilitate - Pagina 88
Contabilitate - Pagina 89
Contabilitate - Pagina 90
Contabilitate - Pagina 91
Contabilitate - Pagina 92
Contabilitate - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate.doc

Te-ar putea interesa și

Principii contabile și imaginea fidelă prin intermediul situațiilor financiare

Unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii universale, Goethe, definea contabilitatea ca fiind „una din cele mai ingenioase creaţii ale...

Monografia contabilă - contabilitatea cheltuielilor și veniturilor în unitățile de învățământ

I STRUCTURA ORGANIZATORICĂ I.1 Educaţia, cercetarea şi cultura; Sunt factori strategici ai dezvoltării oricărui stat. Investiţia în educaţie şi...

Analiza financiar contabilă privind poziția financiară a entității economice studiu de caz la SC San Plant SRL

INTRODUCERE Motto: ,,Analiza este bună ca unealtă a progresului, a civilizaţiei ,bună în măsura în care zdruncină convingerile stupide, risipeşte...

Contabilitatea Veniturilor și Cheltuielilor la SC Martens SA

Introducere Performanțele obținute de cǎtre o întreprindere sunt informații prețioase, esențiale în economiile bazate pe investiții private și...

Implicațiile monedei euro asupra sistemelor informatice contabile

INTRODUCERE În această lucrare vă voi prezenta întregul proces de trecere la moneda euro. Am ales această temă cu scopul de a cunoaşte avantajele,...

Organizarea Contabilității Stocurilor la SC Hutton SA

INTRODUCERE Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor necesare şi...

Contabilitatea fluxurilor de imobilizări corporale și necorporale

INTRODUCERE Sistemul contabil românesc aplicabil de la 1 ianuarie 1994 s-a inspirit din planurile contabile generale ale ţărilor vest-europene, în...

Organizarea Contabilității Privind Taxa pe Valoarea Adăugată la SC New Style SRL

INTRODUCERE Pentru a-şi desfăşura activităţile, statul are nevoie de venituri pe care şi le asigură din impozite prelevate atât de la persoanele...

Ai nevoie de altceva?