Contractul Internațional de Factoring

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 15034
Mărime: 79.95KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INTRODUCERE

Secolul nostru este secolul noilor servicii bancare şi experimentelor. Datorită influenţei comune a creşterii concurenţei între bănci şi instituţiile financiare, precum şi datorită apariţiei noilor restricţii la obţinerea beneficiului bancar, a fost condiţionată creşterea numărului şi frecvenţei de folosire a operaţiunilor tradiţionale.

Multe bănci încep a oferi servicii noi, datorită concurenţei sau pentru autoritatea pe piaţa bancară, adică ridicarea nivelului de prestigiu, datorită creşterii deservirii numărului de conturi ale clienţilor.

Finanţarea comerţului exterior prin metodele moderne este sensibil mai eficientă decât finanţarea prin modalităţi clasice de creditare.

Livrarea unui bun sau presatarea unui serviciu cu plată la termen reprezintă punctul forte de creştere a exporturilor, însă această facilitate oferită importatorilor poate determina creşterea riscurilor la care exportatorii sunt expuşi până la data încasării. Încasarea creanţelor poate deveni o problemă care ar afecta serios activitatea exportatorului.

Lipsa temporară de lichiditate, ca urmare a livrării cu plata la termen, obligaţia onorarii la timp a datoriilor angajate faţă de terţi, alţi factori interni şi externi care acţionează asupra economiei unei ţări pot transforma o afacere profitabilă într-o afacere păguboasă

Asemenea probleme pot fi rezolvate prin apelarea de către exportatori la tehnicile moderne de finanţare. De aceea, exportatorii trebuie să fie conştienţi asupra posibilităţilor existente pentru acoperirea riscurilor şi pentru transformarea în lichidităţi a creanţelor scadente la termen şi să apeleze la acele tehnici de finanţare care sunt favorabile.

Se manifesta mari reticenţe la utilizarea factoring-ului, ca urmare a neînţelegerii conţinutului, necunoaşterii modului de folosire şi nesesizării avantajelor multiple implicate sau mobilizarea imediată a creanţelor scadente reprezintă o necesitate pentru exportatori.

La realizarea lucrării am folosit documentare bibliografică, în special în cazul prezentării aspectelor teoretice, şi documentare directă, practică, prin informarea din acte normative, studii de caz şi consultarea unor specialişti din domeniu. Suportul bibliografic folosit se sprijină cu precădere pe materiale publicate în ţări cu experienţă îndelungată în acest domeniu, însă conţine şi informaţii desprinse din diferite articole ce oferă date mai recente şi nu în ultimul rând obţinute în urma consultării site-urilor web ale diferitelor instituţii specializate.

Dacă ne propunem să concluzionăm sub aspect general aspectele de natură metodologică regăsite la nivelul prezentei lucrări putem preciza că toate metodele, tehnicile, procedeele şi instrumentele utilizate au stat la baza obţinerii rezultatelor cercetării realizate. Acestea se concretizează în evidenţierea aspectelor teoretice şi practice ale factoringului printr-o abordare internaţională, dar şi naţională, de la trecut la prezent, identificând totodată perspective viitoare în dezvoltarea tematicii abordate.

Am ales această temă datorită faptului că această formă de finanţare este foarte puţin cunoscută, încercându-se o pledoarie în favoarea acestei forme de finanţare a afacerilor atât în plan intern cât şi internaţional. Am încercat prin această lucrare să schimb percepţia de produs inferior care persistă asupra factoringului, datorită faptului că în derularea lui rolul principal îl joacă nu băncile ci companiile private de finanţare , ceea ce automat l-ar face mai riscant. În fapt necunoaşterea produsului, a avantajelor reale ce pot fi obţinute din folosirea sa au dus la această percepţie că factoringul ar fi ultima variantă de finanţare la care recurg firmele în cazul în care sunt respinşi de bănci, semn clar al unor probleme majore pentru firma în cauză.

CAPITOLUL 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND CONTRACTUL INTERNAȚIONAL DE FACTORING

1.1.Definirea notiunii de factoring

Conceptul de factoring nu este nici pe departe unul nou. Radacinile sale ajung pana la Roma antica, unde producatori bogati si negustori utilizau un agent comercial sau factor pentru a administra vanzarea marfurilor lor. Inscrisurile istorice arata ca acesti agenti erau folositi cu precadere in Epoca Medievala.

Factoringul international isi are originile in secolul al XVII-lea, fiind concentrat in comertul cu textile dintre Anglia si Statele Unite. Creat de practica engleza, factoringul a dobandit o amploare deosebita in S.U.A. in conditiile comertului cu coloniile .

In ziua de 21 decembrie 1620, cand pelerinii au debarcat de pe bordul vasului Mayflower, aveau un aliat deosebit de important. De fapt, acest „partener tacut” a fost cel care a facut posibila navigarea acestora din Plymouth (Anglia) catre Lumea Noua, partener cunoscut mai tarziu sub denumirea de factor.

Acordul incheiat cu un grup de comercianti din Londra avea drept scop finantarea expeditiei catre Lumea Noua si a reprezentat o forma timpurie a factoringului in care resursele banesti erau avansate in schimbul garantarii rambursarii lor la scadenta.

Aceasta noua forma de finantare a avut o contributie esentiala, un rol hotarator in pasirea S.U.Ain randul celor mai industrializate tari din lume. Colonistii din Plymouth stabiliti pe tarmurile Lumii Noi aveau sa se confrunte cu realitatile construirii unei vieti noi: nevoia de a obtine marfurile si materialele necesare construirii coloniei, pe de o parte, si aceea de a-si plati datoriile implicate de expeditie, pe de alta parte.

Bibliografie

1.Şeitan, Oana , Plăţi şi garanţii internaţionale, Ed. Reprograph, Craiova, 2003

2.Altman, Edward, Managing Credit Risk, 2nd Edition. John Wiley and Sons., 2008

3.Cârstea, Ani , Consorţiile bancare şi factoring-ul – certitudini ale cooperării financiar-bancare internaţionale, Bucureşti, 2000

4.SMARANDA ANGHENI, MAGDA VOLONCIU, CAMELIA STOICA, Drept comercial, Ediţia a III-a; Editura All Beck, Bucureşti, 2004

5.Bisinella I., Nessi M., Traballi A., “Leasing, lease-back, factoring”, Ed. Gruppo Editoriale Esselibri – Simone, Napoli, 2004

6.Rovenţa, Mihaela , Introducere în forfetare şi factoring. Tehnici moderne de finanţare a activităţii de export. Ed. Economică, Bucureşti, 2002

7.Bran, P., “Politici financiare şi monetare internaţionale”, Editura Sigma, Iaşi, 2003;

8.Cătană, A., „Factoringul-formă de finanţare a comerţului”, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2001

9.Dragoş, Ilie , Factoring – mijloc de diminuare a blocajului financiar, FINANŢE, BĂNCI, ASIGURĂRI nr.2/2 februarie 2003, pg. 54-55

10.Klapper, Leora , “The Role of Factoring for Financing Small and Medium Entreprises”, The World Bank, Washington, 2005;

11.BOGDAN STOICA, Consideraţii asupra instituţiei şi contractului de factoring, în Revista de drept comercial nr. 3/2002, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2002.

12.Mazilu, Dumitru, „Dreptul comerţului internaţional. Partea specială”, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2001;

13.Ciobanu, Gheorghe (coord.), „Tranzacţii economice internaţionale”, Editura Imprimeria „Ardealul”, Cluj-Napoca, 2004;

14.Danilă, N., . Berea, A: „Managementul bancar – fundamente şi orientări”, Ed. Economică, Bucureşti, 2000,

15.Giurgiu, Maria: „Creditul comercial şi problemele lui actuale”, Teză de doctorat, UBB, Cluj-Napoca, Cond. Ştiinţific: Prof. Dr. Univ. Teodor ROŞCA , 2003.

16.Miron Dumitru, „Comerţ internaţional”, Ed. ASE, Bucureşti, 2003.

17.Mihai, Ilie, Mihai, Tiberiu-Ionuţ: „Trade Finance – Finanţarea comerţului”, Ed. Economică, Bucureşti, 2002;

Preview document

Contractul Internațional de Factoring - Pagina 1
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 2
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 3
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 4
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 5
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 6
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 7
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 8
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 9
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 10
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 11
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 12
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 13
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 14
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 15
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 16
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 17
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 18
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 19
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 20
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 21
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 22
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 23
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 24
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 25
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 26
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 27
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 28
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 29
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 30
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 31
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 32
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 33
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 34
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 35
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 36
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 37
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 38
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 39
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 40
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 41
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 42
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 43
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 44
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 45
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 46
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 47
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 48
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 49
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 50
Contractul Internațional de Factoring - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Contractul International de Factoring.doc

Te-ar putea interesa și

Efectele Contractelor de Comerț Internațional

INTRODUCERE Piata comerciala si schimburile comerciale ce se desfasoara în cadrul acesteia reprezinta, din punctul meu de vedere cel mai de pret...

Factoringul

Despre factoring 1. In loc de introducere. Pe la 1900, economistul italian - Vilfredo Pareto – a creat o formula matematica pornind de la...

Contractul Internațional de Factoring

1. Considerații generale privind contractul internațional de factoring 1.1 Definiție. Sediul materiei. În literatura juridică de specialitate...

The Risks of the Leasing Contract

Getting started with the leasing contract The leasing is a complex, original, by itself contract, governed by the laws in force in Romania and...

Relații Economice Internaționale

1. Businessul în sfera economică mondială. Unele direcţii şi forme. 1. Noţiunea de leasing. Particularităţile operaţiunilor leasing...

Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor

1. Semnificaţia titlului “Finanţarea reprezintă alocarea de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme şi...

Dreptul Comerțului Internațional

1. NOŢIUNI GENERALE. NORME CONFLICTUALE – NORME DE DREPT MATERIAL (SUBSTANŢIAL). Raporturile juridice de drept al comerţului internaţional sunt...

Contracte Comerciale Speciale

Tema I. Teoria generala a contractelor comerciale internationale • Importanta si notiunea contractelor comerciale internationale, aspecte...

Ai nevoie de altceva?