Politică de mediu în Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 10231
Mărime: 59.39KB (arhivat)
Publicat de: Ilona Chira
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. I. Politica de mediu în UE 4
  3. I.1 Evoluţia politicii de mediu 4
  4. I.2. Situaţia actuală 6
  5. I.2.1. Baza legală 6
  6. I.2.2. Actorii instituţionali ai politicii de mediu 6
  7. I.2.3. Obiective 8
  8. I.2.4. Principii 8
  9. I.2.5. Programe de acţiune 9
  10. I.3 Instrumente de aplicare a politicii de mediu 12
  11. I.3.1 Instrumentele legislative 13
  12. I.3.2 Instrumentele tehnice 13
  13. I.3.3 Instrumente financiare ale politicii de mediu 14
  14. I.3.3.1. Programul LIFE 14
  15. I.3.3.2. Fondul de Coeziune 19
  16. I.4. Strategii ale politicii de mediu 20
  17. I.4.1 Dezvoltarea durabilă 21
  18. I.4.2. Programul de promovare a ONG-urilor active în domeniul protecţiei mediului 23
  19. I.4.3. Politica integrată a produselor (PIP) 23
  20. I.4.4. Taxele şi impozitele de mediu 24
  21. I.4.5. Strategia europeană de mediu şi sănătate (SCALE) 25
  22. II. Politica de mediu în România 26
  23. II.1. Scurt istoric 26
  24. II.2. Negocierile de aderare 27
  25. II.3 Principalii actori instituţionali ai politicii de mediu 28
  26. II.4. Programe de sprijin a politicii naţionale de mediu 29
  27. Concluzii 31
  28. BIBLIOGRAFIE 32

Extras din proiect

Introducere

Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct odată cu semnalarea, de către Clubul de la Roma, a diminuării resurselor naturale şi a deteriorării rapide a calităţii apei, aerului şi solului. Au trecut doi ani până la crearea politicii comunitare de mediu, în 1972 şi de aici la dezvoltarea acesteia ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Importanţa sa nu este datorat anvergurii fondurilor alocate (care nu depăşesc fondurile de care dispun politica regională sau politica agricolă) ci faptului că politica de mediu a devenit politica orizontală a Uniunii Europene, aspectele de protecţie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politicicomunitare. Prin adoptarea strategiei dezvoltării durabile ca element principal al câmpului sau de acţiune – adică prin preocuparea pentru natură ca moştenire şi resursă a generaţiilor viitoare politica de mediu este permanent conectată la tendinţele globale de protecţie a mediului, aşa cum apar ele în urma evenimentelor internaţionale precum summit-urile de la Rio (1992) şi Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto. În plus, această conectare şi implicare în progresele internaţionale de mediu transformă Uniunea Europeană în promotor global al dezvoltării durabile.

Prin însusi caracterul ei, dezvoltarea durabilă reprezintă nevoia de responsabilizare şi educaţie pentru protecţia mediului, iar acest aspect este reflectat de evoluţia politicii comunitare în ultimii ani, politica marcată de trecerea de la o abordare bazată pe constrângere şi sancţiune, la una mai flexibilă, bazată pe stimulente. Astfel, se actionează în direcţia unei abordări voluntare, în scopul de a promova această responsabilizare faţă de mediu şi a de a încuraja utilizarea sistemelor de management al mediului. Politica de mediu nu acţionează independent, ci reflectă interesul societăţii civile în această direcţie, manifestată prin crearea a numeroase mişcări şi organizaţii de mediu. Mai mult, în unele ţări s-a ajuns la crearea şi dezvoltarea unor partide politice „verzi”, cu un real succes în arena politică. Nu trebuie însă uitate nici rezistenţa – sau, mai bine spus reţinerea şi inerţia care se manifestă, atunci când obiectivele de mediu par a limita competitivitatea industrială şi creşterea economică; însă acest aspect nu face decât să sublinieze o dată în plus nevoia unei abordări concertate la nivel european şi necesitatea existenţei unei politici de mediu active şi integrate, capabilă să raspundă provocărilor care apar în plan economic.

Până spre sfârşitul anilor 1960 nici un stat european nu a avut definită o politică clară a mediului. Pe parcursul ultimilor 30 de ani însă s-au înregistrat progrese semnificative în stabilirea unui sistem complet de control a calităţii mediului în cadrul Uniunii Europene. Această problemă acoperă o gamă variată de aspecte, variind de la zgomotul produs la prevenirea deşeurilor, la produsele chimice, particulele de aer, vaporii de apă sau reţeaua europeană destinată abordării dezastrelor mediului, precum scurgerile de petrol sau incendiile de pădure.

Tratatele instituind Comunitatile Europene nu prevedeau competente comunitare explicite în materie de mediu. Confruntarea cu poluarea, în creştere rapidă, statele membre au adoptat măsuri la scară naţională. Fiind un fenomen transfrontalier, poluarea nu putea fi combătută in mod eficace doar în limitele frontierelor naţionale. În plus, unele din măsurile adoptate de statele membre impiedicau libera circulaţie a mărfurilor în cadrul pieţei comune. Ca urmare, apelurile şi presiunile pentru acţiuni comune în favoarea mediului s-au multiplicat. În 1972, la puţin timp după prima Conferinţă a ONU asupra mediului, Consiliul European de la Paris a recunoscut nevoia acordării unei atenţii specială protecţiei mediului şi s-a decis dezvoltarea unei politici comunitare în domeniul mediului. Ea a început în 1972 cu Programele de Acţiune pentru Mediu(PAM), o combinaţie de programe pe termen mediu şi strategie.

Datorită legislaţiei secundare adoptate în timp au avut loc imbunătăţiri în diverse domenii legate de mediu, cum sunt aerul şi apa, dar rămân numeroase probleme care trebuie rezolvate, în anumite cazuri chiar, constatându-se o înrăutăţire a situaţiei. Politica de mediu trebuie să se bazeze pe o abordare inovativă pentru a găsi soluţii şi a prevenii problemele existente sau viitoare şi, în acelaşi timp, trebuie să se găsească noi modalităţi de lucru cu o mare parte a societăţii. Dialogul a fost extins, fiind implicate în luarea deciziilor care privesc mediul, pe lângă instituţiile UE şi guvernele statelor member, organizaţiile nonguvernamentale (ONG) de mediu, societăţile şi asociaţiile profesionale, ca şi consumatorii, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, regional şi local.

Conferinţele Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro (1992) şi Johannesburg (2002) au oferit omenirii o nouă viziune referitoare la dezvoltarea durabilă: nu mai este vorba de o dezvoltare cantitativă, ci de una calitativă, în sensul asigurării unui echilibru între toate valorile umane, fie ele material sau intangibile, în armonie cu natura. Vechea viziune a unei “societăţi imbelşugate” a condus la o injustă şi risipitoare “societate de consum”. Noua viziune propune o “societate durabilă” ca model al unei lumi juste şi prospere. Astfel, vechile concepţii au fost abandonate, iar dezvoltarea şi-a reluat adevăratul înţeles şi conţinutul moral, care nu constă numai în consumul de bunuri material şi risipa de resurse, ci şi în îmbunătăţirea educaţiei şi sănătăţii, asigurarea unui mediu natural de calitate, o coexistenţă armonioasă între oameni şi încurajarea dezvoltării comune a civilizaţiei şi naturii altfel spus o dezvoltare care asigură “calitatea vieţii”. Uniunea Europeană a adoptat deja măsuri în domenii considerate prioritare, cum ar fi: utilizarea mai eficientă a energiei, limitarea deşeurilor şi asistarea publicului în promovarea consumului nepoluant, care nu a fectează mediul inconjurător. Însă aspect precum schimbările climatice nu pot fi rezolvate independent, pentru că nu sunt necesare eforturi concentrate la nivel internaţional şi European, cu recunoaşterea rolului tuturor: guverne, patroni sau angajaţi, consumatori sau părinţi.

Preview document

Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 1
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 2
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 3
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 4
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 5
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 6
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 7
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 8
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 9
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 10
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 11
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 12
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 13
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 14
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 15
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 16
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 17
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 18
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 19
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 20
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 21
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 22
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 23
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 24
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 25
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 26
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 27
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 28
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 29
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 30
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 31
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 32
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 33
Politică de mediu în Uniunea Europeană - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Politica de Mediu in Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Politica privind protecția mediului înconjurător

INTRODUCERE În ultimele decenii, multe probleme de mediu au crescut ca urmare a activităților umane și a gestionării neplanificate a resurselor...

Dreptul Comunitar al Mediului

I. Politica de mediu în Uniunea Europeana 1. Istoric Politica de mediu a Uniunii Europene a apărut ca domeniu separat al preocupării comunitare...

Politica mediului înconjurător - o provocare internațională

I. Introducere Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeste un caracter distinct odată cu...

Instituții - politică de mediu

Partea I - Politica de mediu in Uniunea Europeana I. Evoluţia politicii de mediu Repere cronologice în ceea ce priveşte politica de mediu la...

Depozitarea controlată a deșeurilor și impactul aceteia asupra mediului

Introducere. Aspecte ale gestionării deșeurilor. Dezvoltarea durabilă reprezintă scopul politicilor şi strategiilor de dezvoltare economică şi...

Politica de Mediu în Uniunea Europeană

Introducere Politica mediului a fost în anii ‘70 si ‘80 un domeniu de inovare pentru Uniunea Europeană. Guvernele ,,verzi”si grupurile de...

Principiile Politice de Mediu a Uniunii Europene

Introducere Preocuparile privind protectia mediului si expresia lor juridica au dus la formarea si afirmareaunor principii comune dreptului...

Politica de mediu a UE

I. Integrarea politicii de mediu în politicile comunitare Tratatele instituind Comunitatile Europene nu prevedeau competente comunitare explicite...

Ai nevoie de altceva?