Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1397
Mărime: 24.87KB (arhivat)
Publicat de: Iosif Vieru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Marza
Universitata Lucian Blaga Sibiu

Cuprins

  1. I.Introducere 3
  2. II. Analiza activitatii si a informatiilor din sistem 3
  3. III. Proiectarea logica si technica a sistemului informatic 5
  4. IV. Experimentarea si implementarea sistemului informatic 10

Extras din proiect

I. Introducere:

Un calculator este de fapt o “masinarie” care prelucreaza o serie de informatii pe care i le dam. Informatia, este elementul esential din acest intreg lant. Sistemul informational este ansamblul de elemente implicate in procesul de colectare, transmisie, prelucrare, etc. de informatii.Rolul sistemului informational este de a transmite informatia intre diferite elemente De exemplu, in cadrul unei unitati economice, roulul sistemului informational este de a asigura persoanele din conducere cu informatii necesare pentru luarea diferitelor decizii economice sau de alta natura. In cadrul sistemului informational se regasesc : informatia vehiculata, documentele purtatoare de informatii, personalul, mijloace de comunicare, sisteme de prelucrare a informatiei. Printre posibile activitati desfasurate in cadrul acestui sistem, pot fi enumerate: achizitionarea de informatii din sistemul de baza, completarea documentelor si transferul acestora intre diferite compartimente, centralizarea datelor, etc. In cadrul sistemului informational, majoritatea activitatilor se pot desfasura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare si apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, catre alt compartiment spre prelucrare. Transferul se poate face si el pe cale electronica, prin intermediul unei retele de calculatoare sau cu ajutorul modemului. Ansamblul de elemente implicate in tot acest proces de prelucrare si transmitere a datelor pe cale electronica alcatuiesc un sistem informatic.

Intr-un sistem informatic pot intra : calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, alte componente hardware, softwer-ul, datele prelucrate, personalul ce exploateaza tehnica de calcul , teoriile ce stau la baza algoritmilor de prelucrare, etc.

II. Analiza activitatii si informatiilor din sistem

Pentru realizarea unui sistem informatic eficient , trebuie avute in vedere unele reguli de baza, ce au fost deduse din practica.

Spre exemplu, in cadrul liceului, biblioteca se poate informatiza toate activitatea: cu un singur senzor la intrarea-iesirea din sala, care citeste coduri de bara si alarmeaza daca cartea nu este trecut in calculator pentru a putea lua acasa. Ideal insa ar fi ca toate acestea sa fie inglobate intr-un sistem informatic global de gestiune la nivelul intregii Sali de lectura.

La proiectarea sistemului trebuie avuta in vedere legatura acestuia cu lumea exterioara, posibilitatile de comunicare cu alte sisteme similare, compatibilitatea cu sisteme de alta natura, posibilitatea includerii sistemului intr-un sistem mai complex, sau posibilitatea includerii altor sisteme.

Principalul criteriu ce sta la baza realizarii sistemului este cel economic. Cu alte cuvinte, la proiectare trebuie avut in vedere ca raportul dintre rezultatul sau rezultatele directe sau indirecte obtinute prin implementarea si folosirea sistemului si totalitatea costurilor de realizare sa fie cat mai mici. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie rentabil.

Orientarea spre utilizatori.

La realizarea sistemului trebuie sa se aiba in vedere cerintele si preferintele utilizatorilor. In acest sens, trebuie purtata o discutie cu utilizatorii in prealabil si pe baza sugestiilor si preferintelor lor sa se treaca la proiectarea propriu zisa.

Asigurarea unicitatii introducerii datelor.

De cele mai multe ori o serie de date trebuiesc utilizate in mai multe locuri in cadrul sistemului informatic. La proiectarea sistemului, trebuie ca datele sa fie introduse o singura data, iar sistemul sa distribuie automat datele in celelalte locuri in care este nevoie de ele. Cel mai important lucru la introducere trebuie sa fie numrul de inventar al cartii si tema.

Antrenarea bibliotecarului la realizarea sistemului.

Trebuie discutate modalitatile de introducere a datelor si adaptarea aplicatiei la nevoile utilizatorului, modul de calcul si prelucrare al datelor. La cartea introdusa la sitem trebuie inzestrat, daca nu este cazul, cu un cod de bara,introdus si la sitem, ca la oricare depozit. Pentru realizarea unui sistem informatic sunt implicate multe persoane, materiale, timp, etc., ceia ce implica in final costuri ridicate. Din acesta cauza, modul de abordare a problemei proiectarii este foarte important.

Preview document

Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 1
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 2
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 3
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 4
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 5
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 6
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 7
Sistemul informatic la biblioteca liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Informatic la Biblioteca Liceului Marton Aron Miercurea-Ciuc.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Lucrare practică la disciplina - Proiectarea Sistemelor Informatice

Dezvoltarea sistemului de contabilitate a avut ca obiectiv de baza armonizarea legislatiei cu directivele europene in domeniu, in vederea...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?