Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 29387
Mărime: 11.92MB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Negru
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Gheorghita
Studiul întreprins prin lucrarea de faţă încearcă prezentarea câtorva generalităţi referitoare la formele de organizare a afacerilor din România, modul de constituire şi de funcţionare al lor, intrând apoi mai în profunzime şi prezentând mai detaliat una din aceste forme de organizare a afacerilor – societatea pe acţiuni.

Cuprins

  1. Introducere 6
  2. CAPITOLUL 1: Forme de organizare a afacerilor 8
  3. 1.1. Aspecte generale privind afacerile 8
  4. 1.2. Principalele forme de organizare a afacerilor 11
  5. 1.3. Constituirea, înmatricularea şi funcţionarea societăţilor comerciale 12
  6. 1.3.1. Constituirea unei societăţi comerciale 12
  7. 1.3.2. Înmatricularea unei societăţi comerciale 16
  8. 1.3.3. Aspecte privind funcţionarea societăţilor comerciale 17
  9. 1.4. Aspecte juridice privind societăţile pe acţiuni 19
  10. CAPITOLUL 2 : Capitalul firmei – element esenţial al afacerii 23
  11. 2.1. Nevoia de capital a firmei 23
  12. 2.2. Structura capitalurilor şi reflectarea acestora în bilanţul contabil 24
  13. 2.3. Modalităţi de formare a capitalului firmei 30
  14. 2.3.1. Finanţarea prin capital propriu 31
  15. 2.3.2. Finanţarea prin îndatorare 37
  16. 2.3.3. Alte surse de finanţare 40
  17. 2.4. Valorile mobiliare – instrumente financiare de atragere a capitalului
  18. la societăţile comerciale 41
  19. 2.4.1. Tipologia valorilor mobiliare 42
  20. 2.4.2. Emiterea valorilor mobiliare 43
  21. 2.4.3. Indicatori de performanţă ai valorilor mobiliare 44
  22. 2.4.4. Cotarea valorilor mobiliare la Bursa de Valori 51
  23. CAPITOLUL 3 : Evaluarea valorilor mobiliare emise de societăţile pe acţiuni 53
  24. 3.1. Evaluarea acţiunilor 54
  25. 3.1.1. Evaluarea acţiunilor comune 55
  26. 3.1.2. Evaluarea acţiunilor preferenţiale 60
  27. 3.1.3. Evaluarea acţiunilor nou emise 61
  28. 3.2. Evaluarea obligaţiunilor 63
  29. 3.2.1. Evaluarea obligaţiunilor care au date finite ale scadenţei 65
  30. 3.2.2. Evaluarea obligaţiunilor perpetue 66
  31. 3.2.3. Evaluarea obligaţiunilor cu cupon zero 67
  32. 3.2.4. Rata internă de rentabilitate a obligaţiunii 67
  33. CAPITOLUL 4 : STUDIU DE CAZ: Evaluarea acţiunilor nou emise de S.C. Albalact S.A. Alba-Iulia pentru majorarea capitalului social 71
  34. 4.1. Prezentarea generală a S.C. Albalact S.A. Alba-Iulia 71
  35. 4.1.1. Istoricul societăţii 71
  36. 4.1.2. Descrierea activităţii de bază a societăţii comerciale 71
  37. 4.1.3. Lista administratorilor societăţii comerciale 72
  38. 4.1.4. Participarea administratorilor la capitalul social 73
  39. 4.1.5. Descrierea principalelor produse realizate şi/sau servicii prestate 73
  40. 4.1.6. Indicatori ce definesc activitatea societăţii 74
  41. 4.1.7. Piaţa valorilor mobiliare emise de societatea comercială 75
  42. 4.2. Majorarea capitalului social al S.C. Albalact S.A. Alba-Iulia prin aport în numerar al acţionarilor 76
  43. 4.3. Evaluarea acţiunilor nou emise de S.C. Albalact S.A. Alba-Iulia 77
  44. Concluzii şi propuneri 83
  45. Bibliografie selectivă 86
  46. Anexe 88

Extras din proiect

INTRODUCERE

Individul, el însuşi o structură complexă, caută, sau este nevoit să adere la o serie de structuri (de clan, socială, economică, administrativă) tocmai pentru a-şi conserva şi fortifica propria-i existenţă. Rezultatul participării la aceste structuri este, sau ar trebui să fie, o creştere a bunăstării individuale. Cea mai profitabilă participare la una din strucurile amintite este, fără îndoială, participarea la structura economică. Aceasta din urmă este, în general, reprezentată de organizaţia economică cu scop de profit şi a fost impusă în viaţa socială de nevoile (trebuinţele) şi de interesele indivizilor. Aşa au început oamenii să fie preocupaţi de afaceri.

Drept urmare, aceşti oameni au început de-a lungul timpului să se asocieze, cel mai adesea, sau să încerce pe cont propriu, mai rar, sub diferite forme de organizare, pentru a încerca să obţină nişte venituri care să le asigure un nivel de trai mai bun, pentru că până la urmă, asta ne dorim fiecare dintre noi. Aşa au apărut o multitudine de forme de organizare a afacerilor, unele mai simple şi mai uşor de gestionat, dar cu remuneraţii de o valoare mai restrânsă, altele mai complexe şi care solicită mai mult efort în gestionarea lor, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură.

Lumea afacerilor este una extrem de diversă. Această diversitate este strâns legată de interesele care-i anumă pe indivizi. Dar pe cât de fascinantă este această lume, pe atât este şi de dură. Pentru că, în spatele amiabilităţii şi zâmbetelor fermecătoare se pot ascunde, de regulă cu o precizie demnă de invidiat, cele mai “interesante” gânduri vizând atingerea scopului suprem: banii. A supravieţui în lumea afacerilor, înseamnă a şti. Iar a şti, înseamnă a cunoaşte, după cum a cunoaşte, înseamnă a învăţa.

Lucrarea de faţă încearcă să răspundă cât mai bine şi mai corect posibil unei tematici a cărei importanţă este larg cunoscută şi care cunoaşte o mare expansiune printre oameni, ca urmare a naturii, a firii acestora de a avea mai mult,de a obţine mai mult. Este vorba, bineînţeles, de „afacere”.

Argumentele ce au stat la baza acestui demers sunt ,în primul rând, legate de interesul personal faţă de tematica abordată, iar în al doilea rând, din dorinţa de a prezenta informaţii sintetizate pentru cei interesaţi. De aceea, fără pretenţia de a fundamenta concepte şi noţiuni noi, mi-am concentrat atenţia spre a descoperi şi a prezenta cele mai importante aspecte dintr-un astfel de domeniu cu gânditori deja consacraţi.

Studiul întreprins prin lucrarea de faţă încearcă prezentarea de informaţii în sprijinul celor interesaţi, astfel că în derularea problemelor teoretice am mers din aproape în aproape, de la general spre particular sintetizând câteva generalităţi referitoare la formele de organizare a afacerilor din România, modul de constituire şi de funcţionare al lor, intrând apoi mai în profunzime şi prezentând mai detaliat una din aceste forme de organizare a afacerilor – societatea pe acţiuni – şi anume, câteva aspecte juridice care reglementează condiţiile ce trebuie respectate de această formă de organizare a afacerilor, modalităţile de formare şi de administrare a ei, modalităţile de formare şi structura principalului element al societăţii pe acţiuni – capitalul - , fără de care nu ar putea exista, principalele instrumente financiare ( acţiunile şi obligaţiunile) folosite pentru a atrage capitalul de care are nevoie la un moment dat, accentul punându-l pe modalităţile în care aceste instrumente financiare pot fi evaluate, aceasta din urmă concretizându-se într-un studiu practic la o societate pe acţiuni.

De precizat faptul că toate elementele referitoare la afaceri, la societăţile comerciale, de la modul lor de formare şi până la funţionarea lor, cu toate dedesubturile specifice, fac parte dintr-un domeniu foarte important pentru un economist sau un finanţist, domeniu ce necesită multe cunoştinţe şi mult efort pentru a avea rezultate.

Acest domeniu al afacerilor, al agenţilor economici şi al activităţii desfăşurate de aceştia, este unul foarte interesant. Este un domeniu din care mulţi oameni pot să se realizeze pe plan financiar dacă au voinţa şi curajul de a întreprinde, de a acţiona decis. Este un drum riscant dar atrăgător, la capătul căruia satisfacţiile pot fi foarte mari.

CAPITOLUL 1 : FORME DE ORGANIZARE A AFACERILOR

1.1. Aspecte generale privind afacerile

În întreaga lume, o importanţă din ce în ce mai mare o prezintă noile programe legate de afaceri, ceea ce presupune a organiza şi a conduce oamenii, a dezvolta activitatea comercială printr-un plan de acţiune structurală şi a mobiliza întreaga echipă pentru a reuşi în acţiunile întreprinse. Pentru a aborda eficient întreaga problematică a afacerilor este necesar ca, de la început, să lămurim conţinutul noţional al afacerii.

Astfel, definind afacerea ca „tranzacţie financiară, comercială sau industrială bazată de obicei pe speculă sau speculaţii" , unele surse bibliografice au „reuşit" să creeze o imagine defavorabilă asupra conţinutului activităţilor implicate în derularea afacerilor, imagine accentuată de semnificaţia total negativă a ceea ce, îndeosebi la începutul anilor '90, multe persoane desemnează prin noţiunea de „afacerist". Parcurgând succint o serie de dicţionare şi lucrări de specialitate apărute în Occident, vom avea ocazia să cunoaştem o cu totul altă accepţiune a noţiunii de „afacere".

Spre exemplu, dicţionarele „Larousse" definesc afacerea ca „ tot ce constituie obiectul unei ocupaţii şi priveşte interesul cuiva (întreprinzător): activităţi comerciale, industriale, financiare etc." sau, suplimentar faţă de accepţiunea precedentă, ca „ un lucru cu urmări financiare."

În Marea Britanie, unul dintre cele mai reputate dicţionare defineşte afacerea ca „ lucru ce trebuie făcut, pentru a câştiga bani."

În S.U.A. se apreciază afacerea ca „ o tranzacţie cu finalitate financiară" , deci o accepţiune foarte apropiată de cea a dicţionarelor „Larousse”.

Preview document

Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 1
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 2
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 3
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 4
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 5
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 6
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 7
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 8
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 9
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 10
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 11
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 12
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 13
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 14
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 15
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 16
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 17
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 18
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 19
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 20
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 21
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 22
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 23
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 24
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 25
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 26
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 27
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 28
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 29
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 30
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 31
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 32
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 33
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 34
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 35
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 36
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 37
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 38
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 39
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 40
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 41
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 42
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 43
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 44
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 45
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 46
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 47
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 48
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 49
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 50
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 51
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 52
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 53
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 54
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 55
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 56
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 57
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 58
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 59
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 60
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 61
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 62
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 63
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 64
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 65
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 66
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 67
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 68
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 69
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 70
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 71
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 72
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 73
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 74
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 75
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 76
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 77
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 78
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 79
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 80
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 81
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 82
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 83
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 84
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 85
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 86
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 87
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 88
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 89
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 90
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 91
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 92
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 93
Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societățile pe Acțiuni - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societatile pe Actiuni.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea Portofoliului de Zece Titluri

Capitolul I. INTRODUCERE In urma unui studiu cu privire la evolutia cursurilor actiunilor emise de cele mai bine cotate societati comerciale de pe...

Managementul portofoliului de 15 titluri

1. INTRODUCERE Complexitatea și diversitatea activitătii economice determină fiecare subiect economic să gestioneze mai mult sau mai putin...

Reflectarea Mediatică a Fenomenului Bancar

Argument În această lucrare vom încerca să argumentăm rolul pe care îl joacă în societatea românească sistemul bancar, factorii de risc ce pot...

Ai nevoie de altceva?