Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 13469
Mărime: 55.49KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAPITOLUL I - DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE
  2. FUNDAMENTALE ALE OMULUI 1
  3. 1.1.Noţiuni introductive 1
  4. 1.2.Comunitatea Internaţională drepturile
  5. omului 5
  6. 1.3.Contextul filozofic, politic şi juridic 8
  7. CAPITOLUL II - INSTRUMENTE JURIDICE CARE
  8. CUPRIND ÎN CONŢINUTUL LOR
  9. REGLEMENTĂRI PRIVIND
  10. PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR
  11. OMULUI ÎN CADRU EUROPEAN 10
  12. 2.1.Drepturile civile şi politice cuprinse în
  13. “Declaraţia Drepturilor Omului” 10
  14. 2.2.Instrumente juridice privind protecţia
  15. drepturilor omului în contextul
  16. dreptului internaţional 12
  17. 2.3.Instrumente juridice de protecţie a
  18. drepturilor omului elaborate în cadrul
  19. organizaţiei europene 14
  20. 2.4.Drepturile omului în actele constitutive
  21. ale unor instituţii specializate din sistemul
  22. Naţiunilor Unite 17
  23. 2.5.Instituţii naţionale pentru promovarea şi
  24. protecţia drepturilor omului 18
  25. 2.5.1.Promovarea şi garantarea
  26. drepturilor omului de către
  27. organele statale 18
  28. 2.5.2.Drepturile omului în administraţie
  29. şi justiţie 19
  30. CAPITOLUL III – MECANISME DE CONTROL
  31. PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A
  32. DREPTURILOR OMULUI 20
  33. 3.1.Pactul Internaţional referitor la drepturile
  34. civile şi politice 20
  35. 3.1.1.Dispoziţii de fond 20
  36. 3.1.2.Clauze derogatorii sau de limitare a
  37. drepturilor garantate 21
  38. 3.1.3.Comitetul drepturilor omului 21
  39. 3.2.Protocolul facultativ referitor la Pactul
  40. Internaţional privind drepturile civile
  41. şi politice 22
  42. 3.3.Al doilea protocol facultativ al Pactului
  43. Internaţional relativ la drepturile civile
  44. şi politice-vizând abolirea pedepsei cu
  45. moartea 23
  46. 3.4.Convenţia Americană a drepturilor
  47. omului 24
  48. 3.5.Carta Africană a drepturilor omului şi
  49. popoarelor 25
  50. 3.6.Primele reglementări privind drepturile
  51. omului-Pactul din 1966 cu privire la
  52. drepturile civile şi politice 27
  53. 3.7.Mecanisme de control în materia
  54. protecţiei juridice a drepturilor omului
  55. mecanismul european de garantare a
  56. dreptului omului 29
  57. 3.7.1.Comisia Europeană a Dreptului
  58. Omului 29
  59. 3.7.2.Consiliul European 31
  60. 3.7.3.Consiliul de Miniştri 32
  61. 3.8.Curtea Europeană de Justiţie 33
  62. 3.9.Uniunea Europeană 33
  63. CAPITOLUL IV – PROTECŢIA JURIDICĂ A
  64. DREPTURUILOR OMULUI
  65. ÎN ROMÂNIA 35
  66. 4.1.Reglementări în legislaţia internă a
  67. României cu privire la protecţia
  68. drepturilor omului 35
  69. 4.2.Sistemul de ocrotire a omului –
  70. mijloace juridice 36
  71. 4.3.Garanţiile conferite de legislaţia română
  72. în raport cu legislaţia internaţională cu
  73. privire la drepturile şi libertăţile omului 37
  74. 4.4.Hotărârile Curţii Europene a drepturilor
  75. omului pronunţate în cauzele privind
  76. România 39
  77. CAPITOLUL V – CONCLUZII 43
  78. BIBLIOGRAFIE 46

Extras din proiect

CAPITOLUL I

DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI

1.1. Noţiuni Introductive

Problema drepturilor omului rămâne alături de cea a păcii ale cărei contururi promiţătoare ne oferă până în prezent numai o imagine îndepărtată a unei lumi cu mai puţine arme şi mai multă securitate – una din temele dominante ale vieţii şi protecţiei politice şi ale dezbaterii publice, în cea de-a doua jumătate a secolului XX.

Atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional atât în domeniul acţiunii politice de stat directe, cât şi în organizaţii şi reuniuni internaţionale şi în mijloacele de informare, se încearcă a se da răspunsuri problemelor multiple şi complexe legate de existenţa umană, de drepturile omului. Multiple şi complexe pe plan intern, deoarece, ele sunt parte integrantă a fenomenelor şi evoluţiilor vieţii politice, sociale şi culturale ale fiecărei ţări, iar problema realizării lor nu se poate pune decât într-un context istoric, naţional, social şi politic. Situaţia se prezintă diferit de la ţară la ţară, şi este în continuare evoluţie, depinzând de împrejurările istorice naţionale şi de direcţia pe care o urmează procesul de dezvoltare în fiecare ţară.

Pe plan internaţional, problematica drepturilor omului este strâns legată de evoluţia problemelor globale ale omenirii – securitatea, pacea, dezvoltarea. Multiple probleme care există şi apar în fiecare ţară nu pot fi soluţionate decât în contextul unei evoluţii pozitive în domenii cum sunt rezolvarea conflictelor existente şi prevenirea altora, asigurarea dezvoltării tuturor ţărilor lumii, menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

Drepturile omului reprezintă câmpul de exprimare a unui număr de teze şi orientări, de concepţii filozofice diferite despre om şi societate, de abordări mai generoase sau mai restrictive.

Astfel, unii oameni politici şi teoreticieni au pus şi pun accentul pe drepturile civile şi politice, susţinând ca garantarea acestora permite oamenilor să acţioneze şi pentru exercitarea celorlalte drepturi.

Au fost ignorate sau lăsate pe seama acţiunii exclusive a omului unele drepturi economice şi sociale, în ansamblu, egalitatea în drepturi, ceea ce în mod evident pune un segment al populaţiei în situaţia de a nu-şi putea exercita asemenea drepturi.

Până nu demult, tezele oficiale şi abordările din ţările est-europene se mulţumea să sublinieze importanţa drepturilor economice, sociale şi culturale. Aceasta ignora sau reducea la minimum exercitarea unor drepturi politice, cum sunt libertatea de exprimare, de întrunire şi organizare, participarea la conducerea societăţii, ceea ce în ultima instanţă dădea şi o accepţie foarte limitată drepturilor economice, sociale şi culturale şi deschidea posibilitatea unor abordări subiective, voluntariste, în afara controlului societăţii.

În ciuda diversităţii izvoarelor sale, drepturile omului şi libertăţile fundamentale au un caracter de universalitate şi sunt indivizibile, independente şi intim legate între ele. Comunitatea internaţională, în ansamblu, şi fiecare stat în parte, trebuie să trateze drepturile omului în mod global, într-o manieră echitabilă şi echilibrată, pe picior de egalitate, acordându-le aceeaşi importanţă .

În realitate, procesul realizării drepturilor omului nu este aşa cum nu a fost niciodată de-a lungul istoriei, unul armonios care să evolueze de la sine şi rectiliniu. Dimpotrivă, a fost şi rămâne un domeniu de luptă şi contestare pe plan intern şi internaţional, pentru drepturi, pentru acces la putere, la resurse şi respectiv, pentru o distribuire a acestora.

În fapt, deşi drepturile omului sunt universale, deşi toţi oamenii se nasc egali şi au drepturi egale, nu toţi au aceleaşi posibilităţi să-şi reclame şi să-şi exercite drepturile, şi există tendinţa de a se crea inegalităţi, de a se afirma drepturile unor grupuri în dauna altora, de a exclude unele sectoare ale populaţiei de la exercitarea drepturilor omului. De aceea, acţiunea în favoarea drepturilor omului porneşte de la necesitatea ca statul, societatea, prin diferite forme de acţiune, asigurând egalitatea în drepturi şi exercitarea drepturilor individuale, să devină un instrument al participării, al redistribuirii în favoarea tuturor, mai ales, a celor care sunt sau devin dezavantajaţi, pentru a evita excluderea, marginalizarea sau scoaterea lor în afara vieţii sociale .

În ceea ce priveşte drepturile omului, garantarea, exercitarea şi respectarea lor sunt strâns legate de organizarea vieţii politice şi de stat, de ansamblul măsurilor luate pe teritoriul unei ţări pentru reglementarea raporturilor umane.

Toate drepturile omului exprimă în mod clar această realitate, punând la teză realizările drepturilor omului, măsuri pe care fiecare stat, în parte, este chemat să le ia pe plan administrativ şi legislativ.

Pactul asupra drepturilor economice, sociale şi culturale prevede ca fiecare stat, în parte, se angajează să acţioneze, prin eforturi proprii cât şi prin asistenţă şi cooperare internaţională, pentru a se asigura în mod progresiv, prin toate mijloacele adecvate, în special, prin măsuri legislative, exercitarea acestor drepturi; statele părţi se angajează să garanteze că aceste drepturi vor fi exercitate fără nici o discriminare.

Dezvoltările din ultimele decenii vor putea fi considerate, în istoria secolului nostru ca un moment important în formarea unei adevărate „culturi a drepturilor omului” . În această perioadă a fost adoptat un mare număr de documente internaţionale privind drepturile omului, unele din ele au caracter general (Declaraţia universală a Drepturilor Omului, cele două pacte internaţionale), altele pentru eliminarea discriminărilor (rasiale, faţă de femei, în învăţământ) au pentru interzicerea şi pedepsirea unor fapte care aduc atingere unor drepturi esenţiale (genocid, sclavie), altele au caracter oarecum special (drepturile copilului, eliminarea torturii şi a pedepselor degradate). Procesul nu este, fără îndoială încheiat. Aceste documente şi mecanisme create de ele au fost larg acceptate de stat. Aceasta constituie nucleul a ceea ce se poate considera că reprezintă un standard minim în domeniul drepturilor omului.

Preview document

Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 1
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 2
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 3
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 4
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 5
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 6
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 7
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 8
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 9
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 10
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 11
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 12
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 13
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 14
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 15
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 16
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 17
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 18
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 19
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 20
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 21
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 22
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 23
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 24
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 25
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 26
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 27
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 28
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 29
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 30
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 31
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 32
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 33
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 34
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 35
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 36
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 37
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 38
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 39
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 40
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 41
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 42
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 43
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 44
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 45
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 46
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 47
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 48
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 49
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 50
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 51
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 52
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 53
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 54
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 55
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 56
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 57
Protecția Juridică a Drepturilor Omului în Cadrul European - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Tehnologii de Asigurare a Securității Proprietății

Securitatea este capacitatea omului de a se apăra împotriva riscurilor ameninţărilor şi pericolelor externe şi interne. Atunci când vorbim despre...

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Te-ar putea interesa și

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

2.2. Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeana este o structura...

Legislația Internațională a Muncii

INTRODUCERE Tema care face obiectul prezentei lucrări - dreptul internaţional al muncii - trezeşte un interes crescând în lumea contemporană,...

Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului

mul beneficiaza de drepturi inerente fiintelor umane oriunde s-ar afla, indiferent de statutul sau regiunea unde s-a nascut, locuieste, munceste...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

INTRODUCERE Problematica drepturilor omului reprezintă una dintre temele dominante ale vieţii social-politice actuale fiind supusă tot mai...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI “Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”...

Armonizare a relațiilor inter - etnice - sfidări și oportunități

I. INTRODUCERE Recentele evenimentele politice din Republica Moldova au readus în prim plan problemele referitoare la relatiile inter-etnice,...

Dreptul la viață și implicațiile penale în convenția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și dreptul penal român

CAPITOLUL I Dreptul la viaţă valoare socială fundamentală ocrotită de Convenţia europeană a drepturilor omului şi legislaţia penală română...

Ai nevoie de altceva?